Neviem zhodnotiť môj tlak

24. jan 2024

Prosim nemyslite si ze som uplny debil uz, ale nechcem nabehnut nahodou na lieky omylom. Pred Vianocami som bola u dr, kde nahodou zistil vysoky tlak. Mam si doma zapisovat a prist a nastavi mi liecbu. Ide o to ze meriam si doma rano a vecer - vecer mam vzdy vyzsi, hlavne ten spodny od 90 do 110. A rana sa mi stalo uz aj ze som mala dost vysoky ze na prvy krat nameram napr 150ˇ/110, a na dalsie merania mi klesne aj na 130 /95 dajme tomu. Uz uz som bola na ceste si tam pre lieky ale stale to odkladam, lebo sem tam sa mi stane napr kazde 3tie rano ze si nameram uplne normalny tlak - napriklad 120/80. Je toto mozne ? snazims a byt vzdy v klude na meranie, nejest, nepit predtym. Potom tu nad tim maturujem, raz mi vybehne hore az sa laknem ked si odmeram, a raz za par dni mi ukaze uplne normalny rano napriklad. Aby som si nahodou nenasadila lieky a mala v skutocnosti normalny tlak, alebo na druhej strane aby som to nenechala tak a v skutocnosti mam vacsinu casu vysoky tlak. Kto toto riesil poradite ?

januska12323
24. jan 2024

Veď píšeš, že máš väčšinou vysoký, len náhodou normálny. Pri námahe musíš mať teda vždy vysoký. Nechaj to na posúdenie odborníkovi.

simca06022011
24. jan 2024

treba si sadnut, posediet, vystrete nohy, ruky, oprety chrbat... a potom merat. Ja riesim nieco podobne, minuly piatok som nabehla pre lieky, v sobotu ze ideme na to, odmeriam tlak 84/122... na obed, vecer podobne... max 92/130 som mala.. co je nic... lieky som si vobec nedala, lebo to by mi znizilo kam? pojdem zase do nizkeho?... tak teraz budem za dementa, lekarka ma dovolenku, pojdem tam az o tyzden... ona mi to liecit ani nechcela, ale iny odborny lekar tlaci na to... povedala mi, ze staci ze si prudsie sadnem a hned mam tlaky ine.. za mna, zapisuj, meraj a porad sa s dr. Ja meram 3x za sebou, a necham to na dr.

fotoarch
24. jan 2024

cerstva informacia od priatela .... je enormne vysokotlaky, enormne - 250 je jeho normal ...odkaz pre vas --- v noci je tlak u neho najnizsi , rano nizsi, vecer najvyssi, po zatazi enormne, keby bol na lozku a cital si , co sa neda neustale- tlak by mal v norme ... cize si zapisujte pravidelne vas tlak do zozita a raz odpozorujete ako vam kolise, co robi a co nerobi dobre vam... podla zapiskov vam kardiolog este upravi liecbu ...

autor
24. jan 2024

@simca06022011 ano to vsetko robim, ako je v tom letaciku od dr co mi dal na zapisovanie tlaku, ani nejem, nepijem , necvicim pol hodku predtym, snazim sa v klude sediet pri merani. No mne doktor uz na tej prevventivke vravel ze to uz je na lieky, a ja som s tim nejak nebola stotoznena ze ved som vzdy mala nizky tlak ci to neni len nahoda. Tak si meriam doma, no povacsine je vyzsi, ale nameram si aj taketo hodnoty pretp som tam este nesla. Nechcem to ani zanedbat, lebo moj otec teraz skoncil so srdcovym zlyhavanim, pritom sa liecil na vysoky tlak cele roky ale nedostatocne, na druhej strane neviem fakt aby mi nahodou nenasadili lieky a neklesol mi kdesi pod normalnu hranicu. Ale tak asi bude skor vyzsi ked je taky vacsinou. Niekedy sa citim cely den super, zacvicim si, vela spravim, s detmi je fajn den, a vecer ked si zmeram tlak uz v klude tak sa mi zo stresu este dvihne ked tam uvidim kdesi uz okolo 150/110 🤦🏿 a dnes rano zas normalne hodnoty.

autor
24. jan 2024

@fotoarch fuha to ma ale riadne hodnoty. Hej aj mne to pride najlogogickejsie ze rano by mal byt najlepsi, sice sa mi stalo ze som mala aj rano pred.ranajkami vysoky, ale dnes napr uplne normalny. Ale zato vcera vecer som mala vyzsi, tak som sa asi z toho len "vyspala". Vsak pojdem s tim za.obvodnym, a uvidime co zhodnoti, on tusim najprv nasadzuje liecbu len obvodny.

autor
24. jan 2024

@fotoarch a to napriklad po cviceni som si ani neskusala merat tlak radsej 😃 myslela som ze dr zaujimaju len tie hodnoty rano a vecer ako mi dali zapisovat

simca06022011
24. jan 2024

tak asi nemas klud ked 150/110.. a halvne nesleduj cisielka na talkomery...:D Pozri mozes mat vysoky tlak,150/110 je na lieky.. ja to viac riesim lebo nemaam taketo vysoke tlaky a neurologicka chce zacat aj tak liecbu tlaku, lebo vraj mi to moze pomoct s inymi vecami :D (asi mam odpadnut s nizkym) ja mavam vynimocne vrchny okolo 135-145 a spodny 95-103, vynimocne. vacsinou sa krutim okolo 90/130, len jasne, v ambulancii ked meria lekar je to vzdy vyssie a ako som polozila lieky na poclicu mam tlak normalny :DD placebo efekt ci co? :D

autor
24. jan 2024

@simca06022011 jasne na to som si uz zvykla ako si merat aby som to nesledovala, uz to robim od toho novembra cca 😂 nie uplne pravidelne to si az teraz zapisujem podstivo ked mam ist na kontrolu. A samozrejme som skusala viac Ved toto , moj dr to aj chcel hned riesit, ale ja som bola v tom ze urcite nemam realny vyzsi tlak ze to je len stres unho z merania. Doma som potom zistila ze tak asi mam no. Mne zas vravel ze ten spodny nad 90 je uz prvy stupen a mam riesit atd. A tak je to take, nechcem samozrejme jest lieky ak to neni nevyhnutne, ma druhej strane vidim co spravili roky vysokeho tlaku u otca, aj ked to boli ine hodnoty ako moje

autor
24. jan 2024

@simca06022011 ale inak to je dobra liecba lieky na policke 😂 asi sa ak ten tlak zlakol ked ich vidi 😂

nevenka
24. jan 2024

@januska12323 asi tak

nevenka
24. jan 2024

Najviac povie holter. Mne po porode pri chodzi (normalnej) do kopca vyskocil na 220/145, ale citila som sa v podstate dobre. Len som bola slabsia, spotena, velmi zadychana. Som si myslela, ze slaba kondicka. Mna ani hlava nebolievala, nic.
Tie tlaky, co mas, su na lieky. A ked zacnes, mozes pridat bezpecne nejake cvicenie, caje, doplnky, pripadne schudnut. A potom sa pobavit s lekarmi o vysadeni. Od primara z SUSCCH mam tuto info, ze to ide. Mne sa to zatial nepodarilo.
To, ze si vzdy mala nizky tlak, neznamena, ze teraz nemoze byt vyssi. To sa moze menit. No len si daj pozor, aby si to neprespekulovala ako ja. Lenze ja som aspon mala dovod, kojene dieta. Takze s liekmi som vahala skoro rok, tlak mi skakal (aj kvoli zvysenej cinnosti stitnej zlazy) a nakoniec som skoncila tak, ze som len lezala, nevladala som dychat, bolo mi na odpadnutie a uvedomila som si, ze deti mozu stratit mamu. Tak som tie lieky brat zacala. Potom sa mi to upravilo a bez liekov som fungovala dalsie tehotenstvo, kym sa mi to pred porodom znova nespustilo cele. No a teraz som na liekoch uz rok a menili sa viackrat. Lekar tvrdi, ze tym diastolickym hlavne trpi srdce, cievy, ohrozujes svoj zivot rizikom nahleho zlyhania srdca, infarktom, mrtvicou. Nechcel ma strasit, ale musel, aby som si to uvedomila. Nie je to sranda. Poskodene srdce sa uz neda napravit.

autor
24. jan 2024

@nevenka len holter to uz by musel kardiolog davat nie? myslim ze bezne to riesi najprv len obvodny. Ale to som sama vravela ze keby mam holter by cez den tie tlaky skakali asi do vyvis ked maju deti svoj den :D alebo ked vleciem mladsieho na rukach cez pol mesta :D ,,, Ja tiez nic necitim, niekedy presne sa citim skor unavene, ruky sa mi niekedy triasly, ale to som presne pripisovala iba unave, horsej kondicke na materskej atd. Ja som si najprv myslela ze to mam len u dr, pretoze ked mi ako tehotnej merali na poradniach vzdy som tam mala vyzsi a tiez to chcela dr riesit, ale doma som mala uplne normalny, aj vo svojej robote ked som poprosila sestricku aby mi zmerala. Ale teraz to ani doma neni uplne ok. No vsak jasne, mna nelimituje kojenie ani nic na lieky. Tiez dufam ze ekd tak by som ich casom vysadila, mozem viac cvicit, sak jasne teraz to bolo tak ze jeden tyzden dobre, druhy sa mi tolko nechcelo atd. Ale hej my sme viezli otca tento mesiac so zlyhavanim srdca do nemocnice, tam zistili ze prekonal infarkt, takze nie je to sranda. A neni ani take vinimocne ze mlady ludia dostanu porazku.

januska12323
24. jan 2024

Ja by som sa na tvojom mieste objednala na kardio. Nemusíš hneď nabehnúť na lieky, dá odporúčania a budeš sledovaná. Podľa mňa ako laika nemá byť tak vysoký keď nič nerobíš. Raz budeš mať nejakú záťaž a padneš na zem.
Môj otec mal celé roky ideálny tlak až raz na kontrole vyšší a odvtedy má stále vyšší ak si nedá lieky. Tie mu museli upravovať lebo mu to stiahlo až príliš ale teraz je dobre.

luccija
24. jan 2024

Akým tlakomerom si merias na zápästie?treba holter...tlak býva najvyšší ráno.Nemas nadváhu?ono aj ten psychicky stres neventilovanie spraví svoje.Kolko si mala u toho lekára tlak?
Niekde som čítala, že 130/90 sa ešte stále považuje za dobrý tlak, ze to je prežitok 120/80

@januska12323 vekom sú už skôrnatene cievy nie su tak priechodné a tlak stupa

luccija
24. jan 2024

Autorka tlak lieči interný aj, keď často obvodný, ale ja by som s tlakom išla len k internemu.Moj muž bral lieky pri prevencii zistili zvýšený tlak aj jeho otec mal mozgovú porážku, ale je v poriadku, tak lekárka hneď nasadila lieky
Po roku som ho nahnala k internemu mal holter zapisoval si a povedal mu, že žiadne lieky nepotrebuje a, že tie čo dostal od obvodnej boli aj tak cukríky
Dostal radu schudnúť 10 kg a stres ventilovat sportom schudnutie asi prepocul🙂 to mu už hovorila obvodná, že ak by schudol žiadne lieky nepotrebuje.

simca06022011
24. jan 2024

@luccija holter jej nebudu len tak davat, to jedine ak su velmi velke vykyvy a patra prakticky po pricinach, ci liecit, ci nie.. posle pacienka k internistovi.
inak v podstate kazdy lekar vie nasadit liecbu na tlak, len aj tak je potom dispentarizovany, ci ako sa to vola, u praktickeho, kvoli kontrolam castejsim.
akurat to riesim :D cerstvo.. a nevedia sa starsie lekarky dohodnut s mladsimi... ale liek na policke funguje aj bez jedenia :D

autor
24. jan 2024

@luccija tlakomer mam na rameno, ani neviem ze existuje na zapestie. Nadvahu co ja viem, akoze nie som ani chuda uplne, ale mam cxa 64 kil, samozrejme snazim sa schudnut uz len kvoli sebe ako som bola.pred porodom, aj cvicim, aj sa snazim zdravo jest, vody vypijem hrozne vela. No idealne by bol holter ale to ma asi len tak obvodny neposle dalej 🤦🏿 to asi bude chcieť riesit sam. Mojho otca liecili obvodny dokonca dvoch vystriedal cele roky roky, praveze mal lieky celu dobu, a az ked prekonal infarkt, ma arytmie a bol hospitalizovany kvoli zlyhavaniu srdca sa dostat na kardio normalne kde mu konecne nasadili spravne lieky tak ze mu aj poriadne zaberaju 🤦🏿 ano na jeho mieste by som viac otravovala obvodnych nech ma poslu dalej ked mi lieky od nich nezaberaju, len to som chcela ze mna asi tiez neposlu len tak na holter ked respektice ziadne problemy nemam 😏

luccija
25. jan 2024

Áno, ja neuznávam, že obvodná lieči všetko a potom to dopadne ako u tvojho otca.Tiez sme si prežili svoje na jeseň s otcom to je generácia, ktorá ešte dosť verí či povie obvodná a netlačia na ďalšie vyšetrenia internista, kardiológ...veď týždeň si zapisuj a potom to vyhodnotí výkyvy v tlaku sú normálne.Ano, ten zapastny tlakomer nie je tak presny
@simca06022011 tak držím palce🙂