Očkovanie proti kiahňam v dospelosti - skúsenosti
Ahojte, chcem sa opytat (ak tu niekde uz je taka diskusia dajte mi prosim vediet). To co som tu nasla riesilo ockovanie, ale deti a to nepotrebujem 🙂
Je tu niekto co sa dal proti kiahnam ockovat v dospelosti a potom mal vyskyt kiahni vo svojom najblizsom okoli (vlastne deti)? Fungovalo to, nedostali ste kiahne?
Taktiez hladam pripady, ze ste nemali v detstve kiahne, potom ich mali vase deti a aj tak ste ich nedostali... Skor mam opacnu skusenost v okoli, ze v detstve kiahne nemali a potom to "schytali" od deti v dospelosti... 😒 Preto hladam niekoho kto to takto nemal a idem dufam, ze by to bol nas pripad ak sa nedame zaockovat 😀
Nas problem je v tom, ze zjavne chytame vsetko od nasich deti (chceme ich aj v chorobach podporit 😅 - virusova stomatitida, sarlach... Kiahne nemal v detstve ani moj mm a ani ja... Pred par dnami som mala stretko s kamoskou, ktora chytila kiahne od syna (skoncila v nemocke), manzelov bratranec tiez chytil kiahne od dcerky a mal zly priebeh...ono by nam ten priebeh mozno ani nevadil (i ked to nebude asi prijemne), lenze kto sa postara o deti keby to bolo naozaj zle ak by sme to chytili naraz... Pediatricka nasich deti nam odporucala zvazit ockovanie (nas dospelych) a tak hladam ci tu niekto nema skusenost s tymto ockovanim...
Prosim kedze viem, ze ockovanie je obcas HOT tema 😀 , nerada by som riesila tuto cast, skor hladam odpoved na moje otazky... 😉
@tslobik skus pogooglit nejake laboratorium. Viem ze v Bratislave sa to da na zaklade toho, ze si to normalne uhradis, nie je nic nutne riesit s obvodnou, lebo tam sa da normalne prist na odber. Pozeram, ze si z Myjavy, tam ti zial neviem poradit. Ale tak urcite sa bude dat nieco najst. Prinajhorsom to ries cez gynekologa, nema ti to byt preco blbe, ved predsa pred otehotnenim by si si mala byt ista, ci si to prekonala alebo nie.
@tslobik neviem ktory si rocnik narodenia, ale predpokladam, ze voci rubeole si ockovana bola. Naco potrebujes zistovat protilatky? Budu ti zistovane v tehotenstve..
@tin007 asi tak 🙂
@slniecko77 1981, lenže v tehotenstve je už neskoro, ak ich nebudem mať....vtedy sa už očkovať nemôžem
@tslobik takze ockovana si bola ako vacsina z nas 😉
Ja som nemala potrebu si dat zistovat hladinu protilatok pred otehotnenim, kazdopadne pocas tehotenstva boli protilatky pozitive, teda vsetko v poriadku. Nemyslim, ze by si si ohladne tohto mala robit starosti, ale ak na tom trvas tak si daj spravit odber a budes pokojnejsia.
@lenka_21 ja som kiahne v detstve nemala, potom, ked ich mala starsia dcera, tak som bola tehotna s mladsou a nechytila som ich, nedavno som ich chytila od mladsej-aj to hlavne preto, lebo som bola celkovo oslabena ... ja som tych prilezitosti chytit kiahne mala neurekom, ale zrejme som mala fakt dobru imunitu😉 ... aj ten priebeh som mala celkom kludny, aj moja lekarka sa cudovala-po tyzdni som uz mala vsetky vyrazky zasusene,po vacsine z nich uz nebolo ani stopy. Takze ani v dospelosti nemusia mat nutne tazky priebeh😉
Dakujem vam
Lenka_21 AHOJ,prosim ta ako ste sa rozhodli,dali ste sa ockovat proti kiahniam? Ja som ich tiez nemala a kedze by som chcela dalsie babo,tak zvazujem ockovanie, no trosku sa aj toho bojim. Preto hladam ludi,ktori sa dali zaockovat. Maly ma 2 rocky a pojde do skolky,tak nechcem riskovat. Len sa neviem rozhodnut,lebo moj obvodny lekar nebol nadseny ked som mu povedala,se sa chcem dat zaockovat...
Dobry den.... Ak by mal niekto zaujem predame za 1/2 skutocnej ceny - zakupenu ockovaciu latku varivax. Kupena 6/5/2016 stale v chadnicke.... exspirácia 11 mesiac.2017. dovod predaja - ockovanie sa nestihlo "(
https://www.adcc.sk/web/humanne-lieky/spc/variv...
@zuzike6 ahoj, ja som sa dávala nedávno očkovať. som presne v takej situacii ako ty. syn bude mat dva roky, chceme druhe babo a kiahne som nemala (mam to potvrdene aj z krvnych testov). Prvu davku som dostala 31.12. 🙂 druhu o 6 tyždnov. Nemala som žiadne reakcie. Cena 1 vakciny bola 42 €. Po zaočkovani aspon dva mesiace neodporučaju otehotnieť.
Dakujem za info baby. Ja som teraz v pomykove. Kamoskin maly ma kiahne a zvazujem,ze dam nakazim maleho,aby to prekonal cim skor. A ci chytim aj ja uvidime. Len musim to urobit cim skor kym je infekcny,len sa bojim jak to zvaldneme. Co by ste urobili na mojom mieste?
Aj ja som to chcela takto spraviť, ale nebol nikto nakazený po ruke 🙂 a tiez som sa bála ako to zvládneme s malým. Ale ak Ti má s nim kto pomôcť, tak prečo nie. Kamoška sa tiež nechala nakaziť, ale to este nemala deti. Kym z toho bola celkom vonku prešli 3 týždne. Je to najistejšie riešenie, ale tiež je to viac trápenia. Teraz sama neviem, ci kiahne ešte niekedy dostanem, aj ked so slabym priebehom alebo nie. Môžem, nemusim, kazdy reaguje inak. A tiež, vakcína chráni iba určitý čas
dakujem za info baby. nedala som sa nakazit, dostala som z toho az panicky strach a zacali sa mi ruky potit pri pomysleni, ze budem vyse tyzden doma s horuckami dobrovolne doma :(( takze stale som sa nerozhodla ani s ockovanim... proste som hrozna v tomto... krvne testy som si dala urobit. kiahne som nemala. no skolka sa blizi..maly zacina od septembra chodit a ja stale uvazujem ci ockovat alebo nie.. ach :(
Ahojte,tema je sice uz ukoncena,ale pridavam prispevok,ktory este hadam niekomu pomoze....uz na zaciatku tejto diskusie som pisala,ze som sa dala zaockovat,ale zatial nemam skusenost,ci to funguje....no a je to tu🙂prave su obe moje deticky po kiahnach,ja uz po inkubacnej dobe a ockovanie perfektne zafungovalo,nechytila som ich😎
😎 super 🙂 ja som tiež prisievala do témy. O mesiac mám termín a na zač. tehu som tiež prišla do kontatku s kiahňami na pohotovosti :/ Bol to síce iba krátky kontatk, ale aj tak som tŕpla. Našťastie nič z toho, tak to hádam dotiahneme do šťastného konca 🙂
Ahojte dakujem za info baby 🙂 tak ja som sa chcela dat ockovat,ale stale cosi do toho voslo, kasle, teploty a nadchy...asi spojene s mojou alergiou na roztoce co v zime narobi vela problemov... tak som sa dohodla s obvodakom ze teraz na konci mesiaca sa dam zaockovat takze to ockovanie funguje, som rada,...tak asi do toho uz naozaj pojdem...boli kiahne v skolke ale v inej triede, nie v tej do ktorej chodi moj maly tak asi neprisiel do kontaktu aj ked ich spajali lebo nic.. nedostal...a ja som tiez trpla ze aj ja tam chodim a podobne... tak len neviem ako je to s ockovanim a ked beriem lieky na alergiu..ci to nejako nemoze ovplyvnit... nemate skusenost? shee drzim palce aby ti porod a vsetko dopadlo dobre a krasne babatko..takze si otehotnela po akom case po ockovani? pol roka?
@zuzike6 ahoj, ďakujem 🙂 otehotnela som cca 8 mesiacov po očko. Ale tie tri mesiace, ktoré sa odporúča neotehotnieť bola radšej absencia 🙂 istota je gulomet, hihi. je to naše druhé bábo a s prvým som si tiež užila stresy kvôli kiahňam v tehu, našťastie ani vtedy z toho nič nebolo. ako je to s tou alergiou, neviem. Lekár určite poradí. Ja som nemala žiadne vedlajšie účinky ani nič podobné. Všetko prebehlo úplne hladko 🙂 Držím palce teda.

@tsolbik Ak to nechces riesit s gynekológom, ta, zavolaj napr. do tohto laboratoria https://www.medy.sk/20-R/102-Rubella-virus--pro... a spytaj sa ich ako postupovat. Myslim, ze bude stacit, ked ti vseob. lekar odoberie krv a zasle ju tam na vysetrenie. Budes si to samozrejme platit sama. 12 eur podla cennika, mozno nieco za dopravu https://www.medy.sk/data/subory/cenníky a rady/...