icon

Odstránenie krčných mandlí po tridsiatke: Je to bezpečné?

29. sep 2024

Žienky, už asi 6rokov je tomu čo mi krcna povedala že bude naj keď si dám vybrať mandle krčné , no ja sa toho tak bojim. Zvládla som už 2porody , ale tie mandle , mám strašný strach. A tým že už mám 30 ešte viac 😬
Jednu mandľu mám peknu , no druhu zničenú , cítim v nej dosť často taký tlak , dost mi zapácha ta jedna mandla , vkuse musím hlieny vypluvat , unavena bývať (neviem či to súvisí ) ale všeobecný mi vravel že by som mala a mám aj Aslo vyše 400 dlhodobo …
Absolvovali ste to niektora v takom vyššom veku ? 🙈

andrejka2424
29. sep 2024

Asi 35 som mala, keď mi vybrali. skoro 2 týždne som bola na flectore, asi 3 týždne PN. Bolo to bolestivé tie 2 týždne veľmi.V Leviciach na súkr. klinike a celkovej narkoze mi to robili. Odkedy ich mám von, mám akoby stále červené hrčakaté hrdlo. Angíny už nemám, v tom mi to pomohlo, ale zázraky sa nekonali, často ma škriabe v krku, taký suchý pocit.

pribinak
29. sep 2024

V takomto vyššom veku? Masle vyberku aj v 50tke

kacena4
29. sep 2024

ja uplne v pohode týždeň v nemocke a potom 2 doma ale mne robili aj septoplastiku s tym rovno tiez po 2 detoch. drz sa

sabusik321
11. feb 2025

Ahoj ja mám 32 a pred týždňom mi odstránili krčné mandle
Keď ta niečo zaujíma pýtaj sa 🙂

barbora7776
18. mar 2025

@sabusik321 dobrý deň prajem, čo sa týka bolesti ako ste na tom? Taktiež ma zaujíma aký bol dôvod výberu vašich mandlí? A kde vám ich vyberali? Neboli nejaké komplikacie...Ja mám tiež termín teraz v maji ale viac menej na moju žiadosť...ako dieťa som mávala každý mesiac hnisavé angíny a 40 horúčky. Mali mi vyberat mandle ale nakoniec nejaké koncové výsledky boli ok tak z toho ustúpili...teraz mám 30 r.a už asi rok má znova trápi bolesť minimálne 2x do mesiaca ma bolí hrdlo (trvá to tak 3-4dni kým to preliecim domácky zázvor a podobne)a vtedy ma bolí aj celé telo ako keby svaly na nohách rukách a bývam strašne unavená...mandle mám zväčšené, zjazvene, tvoria sa mi v nich čapy pravidelne, hrdlo mám skoro celý mesiac červené aj keď je keď práve obdobie že má nebolí, horúčky nemám ....ster z mandlí vyšiel negatívny ...a teda doktorky mi dali papier na výber mandli...že teda keď to robí problémy môžu ísť von ....ale ja mám pochybnosti či ísť do toho keďže nikto ma kvázi do toho netlačí a ster bol ok...len hovorím 2x do mesiaca ma bolí hrdlo a aj celé telo a som strasne unavená ..nehovoriac o zápachu a úst..🥹preto neviem či ísť do toho alebo nie lebo mám veľký strach z operácie až to není ešte horšie...ale nechcem aby som sama rozhodla o Tom či pojdu von alebo nie ..najradšej by som bola keby lekári povedia mandle sú na tom zle musia isť von ....ďakujem za vašu odpoveď vopred

barbora7776
18. mar 2025

@sabusik321 a ešte teda doplnim bola som aj preliecovana ant naposledy v januári ale bez zmeny...na pár dní lepšie ale potom kolobeh po 2 týždňoch nanovo ale rovnaký účinok má zázvor a kloktanie vody so soľou ako mi priniesli antibiotiká

sabusik321
18. mar 2025

@barbora7776 ahoj ja som bola pri dvoch fakt top krčných lekároch a obaja sa zhodli že ak sa chcem zbaviť problémov (presne ako píšeš zápach z úst, pravidelne čapy v mandliach, 7x do roka angína) tak ich mám dar odstrániť.
Mala som ich úplne zjazvene z tých angín a už neplnili žiadnu fukciu takže som sa rozhodla že ich dám odstrániť
A teda, bola to brutálna bolesť (bola som pn 20 dni) ale už som 1,5 mesiaca po zákroku a fungujem normálne- klop klop bez choroby!

barbora7776
18. mar 2025

@sabusik321 viete čo ja taktiež rozmýšľam ešte nad jednou lekárkou ...lebo toto čo som bola na ORL prebiehalo asi tak že chcete ich vybrať dobre napíšeme papier a choďte sa objednať...s čo sa týka sterov ako ste dopadla ? Ja som teda bola na ster iba raz s to v čase keď som nemala zrovna tazkosti a vyšli negatívne a viem že sa rieši aj aslo ale to nikto ani nespomenul...tak ako to bolo vo vašom prípade...taktiež ešte čo má trápi je neustále zatekanie hlienov ...každé prehltnutie ide dole krkom hlien...nechápem....a čo sa týka nejakých komplikácií po operácii boli? A prosím vás kde vás operovali ..ja sa chystám do Žiliny 😊ale poviem pravdu vždy som tvrdila že keď som zvládla porod už prezijem všetko...a stále mi vŕta v hlave či ísť do toho či nie, či sa nedaku nejako vyliečiť ešte 😭a toto je ten problém že má nikto do toho netlacil...proste prišli povedali že áno sú zjazvene, zväčšené tak keď súhlasíte tak ok dajte si ich vybrať...a fakt som na pochybach teraz...a teraz už po mesiaci ste úplne bez bolesti ?

sabusik321
18. mar 2025

@barbora7776 vyliečiť sa to nedá.nutit ťa nikto nebude 🙂 lekár odporúča, nepošle ťa že musíš….hlieny som mala nonstop, a aslo pri angíne okolo 1300. Áno už úplne bez…2 týždne boli že veľmi zle…ten tretí ut som začala jesť aj tuhšiu stravu…mesiac som stále ešte cítila pri prehĺtaní.Teraz už som ok

barbora7776
18. mar 2025

@sabusik321 a hlieny vám prestali zatekat po výbere ?a čo sa týka liekov proti bolesti alebo nejakých vychytávok na bolesť ? Nejaké chladné obklady, cmulanie ľadu ?máte nejaké rady, budem vďačná za každú chcem sa dopredu pripraviť.

barbora7776
18. mar 2025

@sabusik321 a ešte sa opýtam s tou bolesťou tela svalov? A únavou ste sa nestretla ?