Opatrujem osobu s Alzheimerovou chorobou a už nevládzem
Dobry den.prosim uz neviem na koho sa mam obratit. Ak by ste nahodou mali niektora skusenosti s opatrovanim alhzaimerika po prekonani covidu, prosim pomozte. Cele noci nespi, cez den place v kuse a ziadne tabletky ani na spanie jej nezaberu. RZP chodi k nam ako na hodiny klavira a aj tak s nou nikdy nic neurobia. Prosim poradte.
@mirkarose neexistuje, že pod liekmi nespí. Absolvovala osoba neurologické vyšetrenia? Ak nespí a berie lieky, lieky nesadli. Treba hľadať vhodnú kombináciu pod neurologickými dohľadom.
@eternity24 presne tak,nemá vhodnú liečbu....
a riešiť to s psychiatrom...aj pri dobre zvolenom lieku trvá cca 14 dní,kým zaberú
@janinah presne. A nájsť správnu kombináciu niekedy trvá aj pól roka-moja posledná skúsenosť. Predpísať správne lieky, ktoré danej osobe zaúčinkuju, resp správnu kombinaciu je hotová veda. Niekedy to trvá aj dlhšie, keďže lieky sa nemôžu bezhlavo nasadzovať a vysadzovat.
@eternity24 no pri ochoreniach mozgu zvyknú lieky na spanie zaberať opačne - človek je nabudený a zároveň môže mať halucinácie lebo je mozog"otupený" ...u nás lieky na spanie ešte zhoršili stav, neurlogička sa bála nasadiť antidepresíva, lebo aj tie dokážu pomôcť pri nespavosti....boli sme u psychiatra, dal Haloperidol, no rovnaký účinok ako pri liekoch na spanie....neurologička potom vyskúšala jedny kvapky až tie zabrali...ale museli sme ich dávkovať veľmi opatrne, lebo sami mohli vyvolať halucinácie a boli návykové...
@mogaa áno, máte pravdu. Preto píšem, že nastaviť na lieky je ozaj hotová veda. Niekedy liek na ukľudnenie ma u 1 osoby z 1000 vedľajší účinok vyvolávajúci neklud/nespavosť. Preto píšem, že treba nájsť vhodnú kombináciu liekov, ktorá určite existuje a to, že to chce čas.
My sme na tom podobne, po potvrdení covidu sa ocinovi rapídne zhoršil stav, vôbec nevedel, kde je , nepoznal nás, hrozné pre nás....Ale pre mňa to bol signál na konanie, síce horko- ťažko pri dnešnom stave zdravotníctva, ale len psychiater a neurológ v spolupráci vedeli nastaviť správnu liečbu, síce sa horšie sa strieda s lepšími chvíľami, ale i to je pri tejto chorobe, ktorá, žiaľ, je neliečiteľná a veľmi ťažko akceptovateľná pre nás blízkych som vďačná za svetlé chvíľky, kedy ma môj ocino pozná. o to viac sa trápim, keď nevie, kto som a prečo m urobiť to, čo mu povieme. Ale znova opakujem, len správna kombinácia liekov to dokáže spomaliť.
Preto sme volali rzp, lebo nebola uz 14 dni na stolici, ma 90 rokov, uz sme vyskusali vsetko vratatane klystyra.
@mirkarose Ok, problem so stolicou je zas nova vec co spominas - preto k vam chodi rzp ako na klavir? A nikdy nic neurobia? Chces povedat ze po tom co dva tyzdne nemala stolicu zachranari len tak odisli? Nebrali ju na hospitalizaciu?
Nehnevaj sa, ale nieco tu nepasuje, kuskukes informacie, takto sa fakt neda radit :(
Ako bolo spomenute ries odborne vysetrenia a nastavenie liecby.
@mirkarose Chodite k psychiatrovi? Nepomaha ani uprava vysky davok liekov? Opatrovali sme babku a tiez v noci nespavala,chvilu trvalo,kym jej nastavili lieky,ale potom to uz bolo trochu lepsie. S touto chorobou je to strasne tazke a narocne,lebo chory je nevyspytatelny. Nikdy nevies ako bude.
V Piešťanoch je centrum špeciálizovane len pre tých ktorý majú Alzhaimera nijakých iných ľudi tam neberu.Je to čisto špecializovane len na to.Kamarátkina mama tam bola.Mobil 0917 127 585.Riaditeľka zariadenia je Mgr Elena Gregoríkova 0918 930 000.Telefonné čislo.Meilova adresa je:piestany@alzhaimercentrum.sk.Majú na internete stránku.Alzhaimer centrum Piešťany.Skús možno ju zoberu.
Mam babku. A jej 2x alebo 3x menili liecbu kym jej sadla.
Nie nezobrali ju na hospitalizaciu. A viete co nam povedali? Ze radsej ju nechaju doma, lebo v nemocnici je 1 sestricka na 10 takychto pacientov. A preco kuskujem, lebo som prave utisovala mamu a nemohla som to dopisat. Dokonca ju ani nevycievkovali a necikala jeden a pol dna este jej dali infuziu cim jej este viacej zaplnili mocovy mechur. Ja som potom zohnala zdravotnu sestru a ta jej zaviedla kateter. Vyslo z nej cez liter mocu. Mechur mala na prasknutie.
@nafka0483 ja ju k obvodnemu nemam ako doniest, ona je leziaca a nasa lekarka je uz 1,5 mesiaca na pn a ten co ju zastupuje mi poradil dufalak ktory ona uz davno uzivala. Toto je fakt ako scifi, ale bohuzial sme to vsetko prezivali. A dotiahnut obvodaka domov aspon na nu pozriet nehrozi.
Prečo nevyužívate ADOS?
Prosím o náhradu za Haloperidol
Ďakujem.

@mirkarose dat do zariadenia pre takych ludi