Operácia hemoroidov - skúsenosti
Dvoma tehotenstvami a ochorením na salmonelózu som sa postupne prepracovala k hemoroidom 4. stupňa - trvale vystúpené uzlíky s trombózou. Je to štádium, kde už nepomáhajú maste ani babské recepty - východiskom je operácia ☹ .
Pri hľadaní na internete som našla informácie, ktoré sa navzájom rozchádzajú (každý si chváli svoje), o účinnosti a bolestivosti rôznych operačných metód. Zaujímajú ma vaše skúsenosti s jednotlivými metódami (aj kde vám to robili) - koľko trvalo hojenie, aké to bolo bolestivé, či sa problém zopakoval, aký bol doplatok za operáciu a podobne.
Prosím, nepíšte mi akú mastičku alebo liek mám použiť, tie už fakt nezaberajú - vyskúšala som asi všetky a bolo by to len oddialenie nevyhnutného.
Ešte jedna otázočka - momentálne mám tretí deň na dvoch uzlíkoch naložené gumičky - stále to bolí ako šľak - ak s tým máte skúsenosť - koľko to ešte bude trvať, lebo už ma chytá zúfalstvo ☹ ☹ ☹
@ondris99 mna skôr velmi trápi a boli ta fisura 😭 S hemoroidmi uz žijem nejaký rok a kebyze niet fisury tak ani nezačnem nič riešiť ... 😔😕
@margaretka7 So mňou v den operacie bola pani tiez na hemoroidy. A vraj v januari jej robili fisuru. Hovorila ze v operacia v januari - ta fisura, bola v pohode. Hemoroidy ze boli horsie. Tak to smelo rieš! tu ti moc nepomozeme.
@ondris99 Dakujem za každé povzbudivé slovko 😊🤕 skore uzdravenie prajem
Ja som mala operáciu v marci 2016. Opisovať tie bolesti po prvej stolici, ked som odpadávala od bolesti nejdem, už je tu toho dosť. Ale každým dňom sa to o milimeter zlepšovalo. Treba vydržať! Ja som mala však skôr vnútorné hemeroidy, ktroré nejako "vypaľovali". Vonkajší potom už len gumičkou "doriešili". Ale teraz sa mi stáva, že mám také vnútorné akokeby krče či "škubanie". Príde mi to ako by ma tá jazva po vypaľovaní bolela. Má s tým niekto skúsenosť?
Ja som dnes absolvovala HAL RAR na klinike jednodnovej chirurgie na Sliaci. Po narkoze bolesti hrozne, no potom zabrali anestetika, trochu to ustupilo. Aspon tolko, ze som docestovala domov - potrebne je zabezpecit si odvoz. Doma bolesti. V noci ziaden spanok. Po polnoci som sa odhodlala vybrat tamponadu. To bol ,,boj". Ale potom mierna ulava. Dufam, ze operacia bude mat ocakavany efekt, inak by som svoje rozhodnutie dat sa operovat trpko lutovala. Podotykam, ze nie som zvlast precitlivela a znesiem dost, ale dnes to bolo UFF!!!!
Po vcerajsku - celkom prijemne rano. Bolesti len mierne, co ma nechalo v presvedceni, ze mozem trosku pochodit. Viac menej len sebaobsluha no zjavne som mala zostat v posteli. Opat to boli, hoci uz nie tak, ako vcera. Prikladam studeny repikovy obklad + 2 tbl Mobivenal na rano. Ranajky - detska vyziva + lyzicka psyllia. Od rana asi 1,5 l vody. Neverila by som, ako sa clovek potesi malemu nenapadnemu ,,tichanu" ( uvolnenie plynov) .
Dnes druhy den po operacii. V noci bolesti po malom ,,tichane" . Ale dnes prva stolica, vlastne len taka ,,srolicka" . Ale po starostlivom vybere stravy ( detska vyziva, trochu psyllia, vela vody, kuraci vyvar) vcelku znesitelne. Hlavne nebolo treba tlacit. Horsie to bolo potom. Velmi to palilo, takze intimna chvilka s lavorom a dubovou korou, jedna tbl. od bolesti pre istotu. Ale rychle to preslo. Verom, ze oddnes uz ,,striham meter" na skore uzdravenie.
@japarapapa Ahoj, po stolici doporucujem studenu sprchu na ritku, pomaly uberaj z vlaznej az na velmi studenu kolko vydrzis. Zmierni to opuch. Doktor mi to poradil a pomaha to.
Ďakujem, normálne už ani veľké bolesti nemám, pokiaľ ležím, nič sa nedeje, ale ak sa postavím a trošku prejdem, okamžite tlak na konečník a nedokážem to dlhšie udržať - WC musí byť blízko. Začínam sa báť, či nemôžem mať v dôsledku operácie oslabený zvierač. Kontrolu mám v stredu, uvidím, či sa to trocha upraví dovtedy. Inak je fakt, že som poctivo slopala 2,5 l vody a stravu max riedku - detská výživa, mixovaná dusená zelenina zriedená vodou. Uvidím, dnes skúsim čučoriedky a menej mixovancov.
@japarapapa neboj, bude to dobré...len po každej stolici umyť a mierne masírovať zvierač zvnútra...bude to bolieť ale treba vydržať. Poradila mi to známa, ktorá nemasírovala a nakoniec išla na ďalšiu operáciu...druhá masírovala a do dvoch mesiacov ani nevedela, že bola operovaná. Ja som masírovala poctivo cez bolesť a fakt je to teraz ok. som rok po operácii vnútorných hemer. ...bolesti boli fakt na začiatku na zabitie..ale pomaly to odchádzalo...po sekundách a milimetroch. Len vydržať..upraviť stravu a pitný režim. držím palce
Ďakujem, každá rada je v tejto situácii nad zlato! Ešte by ma zaujímalo, ako dlho môže trvať po operácii RAR, kým sa hemoroid stratí úplne. Mne ten vonkajší hnusák nejako zostal a nechce sa stratiť. Malo by to v dôsledku podviazania ciev postupne zatrofovať ale už je to týždeň a...nič. Som zvedavá na výsledok kontroly. A ešte otázka: ako sa masíruje zvierač zvnútra? Ja sa snažím len robiť cviky na zovretie a uvoľnenie.
@japarapapa Wc musi byt blizko, mne sa stalo 4 dni po operacii ze som nestihol....stava sa 😀
Dakujem a este raz dakujem!!!! Ja som to asi prehnala s tymi kupelmi v dubovej kore. Uz ma palilo a svrbelo vsetko, co palit a svrbiet moze. Ale od vcera len sprska cistou vodou - podla rady od vlaznej po studenu a dnes NOVE RANO! Ranajky - psyllium + 2 pohare vody, po chvili mini croissant +caj bez cukru. Normalne vyprazdnenie BEZ PROBLEMOV!!! A dokonca som sa vybrala do blizkych potravin. Uz som potrebovala ist niekam dalej ako 5 m od postele a toalety. Vsetko ide ako ma. Popijam vodu priebezne a asi to MAM ZA SEBOU.
@japarapapa Vyborne, tesim sa s tebou. Co sa tyka sedavych kupelov, dubova kôra vysušuje! Mne kazali vylucne REPÍK. 2-3x denne. Ja idem nasledujuci tyzden na kontrolu po dvoch mesiacoch.
Trosku som sa obaval toho vytoku, presiel uplne az po nejakych 3.-4.tyzdnoch. Teraz fungujem uplne normalne ovela lepsie ako pred operaciou a tesim sa znova zo zivota 🙂 .
@japarapapa Tiez som mal po HAL RAR operacii pocit ze mi to zle zašili, resp ze nieco zabudli. Taky vyrastok som tam mal aj s nitkou a mašličkou 😀 Ale casom sa to bud zmensilo alebo zrastlo. Trpezlivost! Inak vnutorne zmiznu do 2.-3.tyzdnov.
Ďakujem, už si fakt začínam myslieť, že niečo nie je OK. Ráno - pohoda lesná. Nový človek. V priebehu dňa len malé poštipkávanie, ale večery sú hrozné. Krútim sa na posteli a tá pálivá bolesť je hrozne otravná. Tak to nevydržím a šupnem si tabletku. A stále sa mi počas dňa stáva, že cítim tlak na konečník, idem na toaletu, myslím, že zo seba dostanem celý klát aj s drevorubačom a tu ti dokopy nič. Ja nitku nevidím,len v sprche si nahmatám malú hrčku, ako keby to tam stále bolo. Však po kontrole budem múdrejšia. Len by som sa čo najskôr rada vrátila do práce, ale stále ( 10 dní) by som to nedala.
@gbendikova Ja som teda nemasiroval a som v pohode 🙂
@ondris99 každý má iné skúsenosti 🙂 . Hlavne že je všetko OK.... 🙂 pevné zdravie všetkým
@japarapapa Tiež som mal cca do 20 dní po operácii pocit zvýšeného tlaku v konečníku pri státí,keď to už začalo bolieť musel som si ľahnúť,ale postupne sa to zlepšovalo.Mne po operácii HAL RAR tiež ostal jeden vonkajší von,myslel som že sa to nepodarilo,ale po prvej kontrole povedal doktor,že to musí odpuchnúť.Aj teraz 7 mesiacov po operácii mi niekedy ostane kúsok trčať po stolici.ale čo sa týka komfortu nedá sa to porovnať oproti tomu trápeniu pred operáciou,po každej stolici v sprche zatláčať sliznicu naspäť,pocit diskomfortu pri sedení atď operáciu neľutujem 🙂 len nech to vydrží a držím palce aj ostatným
@mimkaa10 viem, ze je to uz starsi prispevok, ale skusim sa spytat, mohli by ste mi dat kontakt na to centrum v ziline? ja som po 2 porodoch a ostal mi problem s vonkajsimi hemoroidmy, tak hladam, kde by sa to dalo mimo nemocnice riesit najskor inymi metodami, ak by sa dalo vyhnut operacii. a aka bola skusenost s tou ambulanciou. dakujem krasne, kludne aj sukromnu spravu poslite ak sa Vam bude dat, vsimla som si s profile, ze mate cerstve babenko, gratulujem a vela zdravia prajem 🙂
Ahojte baby, je tu niektorá, čo absolvovala operáciu hemoroidov ešte pred pôrodom? Mne odoperovali 4 hemace 3 stupna laserom. Bolo to fakt peklo. Ja mam problemy este doteraz. Praska mi konecnik, objavuju sa mi fisúry, ktore si niekedy liečim aj týždeň, nie sú až tak bolestivé, ale krvácajú a to dosť. Bola som u doktora, hneď ako sa začali objavovať a ten skonštatoval, že sa to zahojí a spazmus nemám. Fisúry sa mi začali objavovať po operácii, ktorá bola v r. 2014 a trvá to dodnes. Dnes ale v oveľa menšej miere ako prvé dva roky. V súčasnosti som v 21. týždni tehotenstva a bojím sa pôrodu, že mi to popraská a už ma ani svätí dokopy nedajú. Je tu niektorá taká, ktorá rodila s takýmto problémom alebo podobným problémom?
@gbendikova Skoda, ze som to zbadala az teraz. Ja s tym mam bohate skusenosti, presne viem, o com pises. Mne laserom odoperovali 4 vnutorne hemace 3. stupna. Tyzden mi pichala moja mama injekcie od bolesti. To sklbanie bolo najhorsie. Teraz som v 7. mesiaci tehot. a hemoroidy mam zase ☹ sa bojim porodu, ci sa mi to zas nezhorsi. Druhykrat si to nechcem dat robit ani nahodou.
@scorpionflower1 akurat teraz som uz vlastne rok a pol po operacii a uz druhy den ma akoby bolela ta jazva vo vnutri po tom vnutornom hemoroide co mi operovali. Je to normalne? Boli to hlavne pri sadani a pri chodzi. Moze tak reagovat jazva na zmenu pocasia? Nahmatala som si vo vnutri akoby ta jazva napuchla. Ma s tym niekto skusenost? Mam ist na kontrolu alebo este pockat? Bojim sa ci sa tam nieco neobjavilo nove.
Ja som s tým mala problémy ešte dva roky po operácii. Každú chvíľu som mala fisúru. Bolí ťa to po stolici? Konečník máš strašne citlivú časť, je tam veľa nervových zakončení, bolí tam každá prkotina. Ak chceš presne vedieť, čo to máš, tak choď k lekárovi. Ak nechceš chodiť znovu k lekárovi, tak si kúp na to niečo v lekárni. Napr. dubová kôra ako na hemáče je dobrá, ja teraz používam aj mastičku Preparation H, to je aj pre tehotné a je to celkom dobré, alebo čípky Unigel Procto, tie sú na ranky v konečníku (daj si vždy čípok po stolici). Len si nekupuj Avenoc, to je hovadina prvého rangu, mne to odporúčal ten doktor, ktorý ma operoval, asi mal s tou firmou, čo to vyrába nejakú dohodu. Teraz mi to v lekárni stále chcú predať, lebo je to homeopatikum, teda to môžu aj tehotné, nikdy to od nich nechcem kúpiť :D homeopatikám vôbec neverím a už som to raz skúsila, vôbec mi to nezabralo.
Podľa mňa ťa to prejde. Keby ti to začalo krvácať, alebo ťa to veľmi bolieť, tak choď určite k lekárovi. Len, podľa môjho laického názoru, keď už to máš raz operované, tak to nikdy nebude ako pred tým, mne to stále robí problémy, hemáče mám zas a to ešte nechcem vedieť, čo bude po pôrode. Na to len životospráva a dávať si pozor, aby si si to nezamenila s niečím vážnejším. Ja už si to robiť nedám ani keby ma mali zabiť :D bola to najhoršia bolesť v mojom živote, sa doteraz pamätám ako som po vyprchaní lokálnej anestézie vracala od bolesti, potom týždeň mi mama pichala tramal. Možno pôrod bude ešte horšia bolesť, neviem.
Ahojte. Mám 25. Problémy S hemo už od 15tich. Máme to aj V rodine všetcI. Vnútorné aj vonkajšie. Som 15 mesiacov po pôrode A od vtedy sa mi to zhoršilo tak že som musela ísť na operáciu. Takže som po operácii dnes druhý deň. Bolesti strašne. Ale O milimeter lepšie ako včera. Robili mi to klasický chururgicky a zašívali. 2 vnútorné hemo. 3-4 stupňa. Bola som V Ilave A robil to dr. Daňo. Personál veľmi prijemny aj priestory neboli zle. Novalgin od bolesti A čakám kedy sa to zlepší. Na prvú stolicu som sa pripravila A kúpila si taký
Sladký sirup na uvoľnenie čriev. Za 3 hoďky má prehnalo A šlo to celkom hladko...
Dala som si to spraviť lebo ešte chceme jedno bábätko A doktorka mi to odporučila. Uvidíme. Novalgin mi nezaberá tak skúsim ibalgin. Držte sa
@deniskatru držím palce...viem čo je to operácia a bolesti po nej.... ale bude len lepšie a lepšie...musíš myslieť na to stále.... drž sa
Ahojte. Má niekto z vas skúsenosť s kliniku DoktorPro v BA?
Ahoj ja som tam bola. Pekná moderná súkromná klinika so svojím parkoviskom. Pán doktor aj sestrička veľmi milí ľudia. Vstupná prehliadka trvá ani nie pol. hod. je to bezbolestné. Odstránenie hemeroidov je použitá Barronová ligatura(gumička), za seba hovorím je to bezbolestné len trochu nepríjemné. Ja mám hemeroidy 3 stupňa, vnútorné. . Robí sa po jednom. Ošetrenie jedného trvá cca 5 min. Pauza dva týždne potom sa robí ďalší, prvý až druhý deň trochu tlaky. Stačí zobrať niečo proti bolesti a bolesť odznie.Další deň som pracovala,bez problémov.
@deniskatru : no mna za cca tri tyzdne caka porod, tak uvidim, co bude. Bojim sa sice, ale stale si hovorim ze ked som prezila ten tyzden po operacii hemacov na injekciach Tramalu a Almiralu, toto snad o moc horsie nebude 😀 tie hemoroidy mam sice horsie ako pred tehotenstvom, ale zatial ich udrzujem v stave, ze mi nekrvacaju ani ma nebolia.
Beriem Detralex a Proctoglyvenol. Asi myslis Lactulosu (Lactecom, taka bielo-zelena flaska) ako, to si tiez davam, take male davky. Mne prave po operacii tento sirup urobil skodu. Stale ma z neho prehanalo, ked som si znizila davku na minimum, tak som zacala chodit pravidelne na WCko bez hnacky. Lenze ta hnacka sposobila zle hojenie a mne sa to hojilo strasne dlho. Este 2 roky potom som mala problemy s fisurou ( spravila sa mi tak raz za dva-tri mesiace) bolela a krvacala aj dva tyzdne. Potom to preslo a dva roky som mala pokoj a az teraz v 6. mesiaci sa mi to znova objavilo, ale nie fisura, ale zas hemoroidy ☹ u mna to je tiez vecny boj uz od trinastich rokov. Cela rodina to mame, aj moja sestra to uz ma odstranene. Mama povedala, ze ju tiez doktor posiela, ale ona videla mna po tejto operacii, pichala mi ten Tramal a , povedala, ze ani zaboha si to neda robit. Ty si ako na tom, je ti uz dobre?

@badumi1 Aaaano presne ako pises. Dalo sa to myslou ovplyvnit ale dostalo ma to aj tak. Zaujimave, nikde ani v zahranicnych forach som o tom necital 🙂 az teraz od teba. Ja som mal stolicu 2dni po operacii, ale v pohode, aj dnes po sediacky sa da.