Operácia hemoroidov - skúsenosti
Dvoma tehotenstvami a ochorením na salmonelózu som sa postupne prepracovala k hemoroidom 4. stupňa - trvale vystúpené uzlíky s trombózou. Je to štádium, kde už nepomáhajú maste ani babské recepty - východiskom je operácia ☹ .
Pri hľadaní na internete som našla informácie, ktoré sa navzájom rozchádzajú (každý si chváli svoje), o účinnosti a bolestivosti rôznych operačných metód. Zaujímajú ma vaše skúsenosti s jednotlivými metódami (aj kde vám to robili) - koľko trvalo hojenie, aké to bolo bolestivé, či sa problém zopakoval, aký bol doplatok za operáciu a podobne.
Prosím, nepíšte mi akú mastičku alebo liek mám použiť, tie už fakt nezaberajú - vyskúšala som asi všetky a bolo by to len oddialenie nevyhnutného.
Ešte jedna otázočka - momentálne mám tretí deň na dvoch uzlíkoch naložené gumičky - stále to bolí ako šľak - ak s tým máte skúsenosť - koľko to ešte bude trvať, lebo už ma chytá zúfalstvo ☹ ☹ ☹
Ahojte, tak prispejem aj ja svojou troškou. Mám za sebou OP, klasicky na chirurgii, 10 deň. Operovali ma v inom meste, 100 km od miesta bydliska. Kvôli covidu som na operáciu čakala dlhých 6 mesiacov, napriek tomu, že som už skoro denne krvácala a pri najmenšej chybe v strave som mala všetky 4 vonkajšie hemoroidy navreté a zapálene. No nakoniec som sa dočkala. Operovali mi vnútorne a 4 vonkajšie hemoroidy 3-4 stupňa, lekár povedal, že som to mala v strašnom stave. Operácia v pohode, v spinalke, ako u iných, peklo začalo po vyprchaní anestézy. Nehorázne bolesti, pomáhal len na chvíľu Dolsin, medzi tým do mňa pichali všetko možné od bolesti. Preventívne intravenózne ATB. Jesť mi dali ešte v deň operácie, normálnu stravu a tam nastal kameň úrazu. Klasický biely chlieb s džemom, pomazankou, na obed mäso so zemiakmi, večera zase chlieb a tak dookola. Keď som sa spýtala, či to nie je problém, vraj nie. Prepustili ma na 3 deň po operácii. Bez poučenia, bez liekov, bez pokračujúcich ATB. Doma začalo peklo. Strašné bolesti, nevedela som ako nakombinovať lieky, aby to aspoň trošku menej bolelo. Pravdaže, doma kašovitá strava, presnidavky, jogurty, psylium, Duphalac. Keď som sa už na 4 deň nevedela vyprázdniť, vedela som, že je zle. K bolestiam rany sa pridali strašne tlaky na konečník, ale k vyprázdneniu nedošlo ani po troch glycerinových čipkoch. To som už nemohla poriadne ani chodiť, len v predklone. Išli sme na pohotovosť, dali mi mega dávku novalginu vraj na uvoľnenie a poslali ma domov. Novalgin vyprchal, doma zase peklo. Bolesť a neuveriteľné tlaky na kostrč. Stolica nič. Na 8 deň ráno som začala z konečníka krvácať, dosť veľa čerstvej krvi, tak som si zavolala záchranku. Zobrali ma na pozorovanie, po palpačnom vyšetrení som myslela, že umriem od bolesti, dali mi zase len Dolsin a infúziu, nejedla som, nepila. Krvácanie i tlak na konečnik povolil, ale len do chvíle, keď mi dali druhý deň už normálnu stravu, ryžu s mäsom a poslali ma vraj v stabilizovanom stave domov. Zase len odporúčania typu Duphalac, Detralex a podobne. Stolica nikde, 9 deň, už som začínala mať ozaj strach. Vypila som teda šťavu z kyslej kapusty, dala čípok, dva a konečne sa mi to spustilo. Vo vani, po cupiačky, som mala prvú stolicu, tuhú ako kameň, no tlaky na konečnik neustupovali. Tak som to s čípkom zopakovala ešte 3 razy, v ten večer som bola na veľkej 4 razy. Dnes je deň po a stále mám pocit, že ešte nie som úplne vyprázdnená. Najhoršie je, že z dola sa mi to úplne roztrhalo, povolili mi švy, vyliezli uzlíky, ako keby som tam mala stále hemoroidy. Volala som so svojim operaterom, zajtra mám prísť, je dosť možné, že ma bude znovu šiť. Zažila som si za tých 10 dni peklo na zemi, len sa modlim, aby ma znovu nemuseli operovať. Chyba bola tá prvotná tuhá strava v nemocnici, spolu s opiatmi, to ma muselo tak zapiecť. Takže moja rada, pozor na stravu, lebo čo z toho, že vás dobre zoperujú, keď následnou pooperačnou ne/starostlivosťou to dobabrú.
@pozitivka ach,to ťa uprimne ľutujem....moja skúsenosť oveľa lepšia
hemoroidy 3.-4.stupeň operované laserom pred 6 dňami v CA,pred operáciou dva dni kašovitá a tekutá strava /pokyn bol 1 den,ja som si dala pre istotu dva/,v deň operácie samozrejme nalačno,operácia cca 30 minút,po operácii do dvoch hodín som bola doma,nebolo mi zle,len sa mi zvýšil tlak,na čo mám lieky.Pokyn bol jesť normálne,dala som si polievku a detskú výživu.V konečníku som mala longetu,tú kazali vybrať akonáhle pocítim tlak na stolicu a k tomu došlo o 10 hodín po operácii ešte v ten den večer,tak som longetu vybrala,to trochu bolelo,stolicu som nemala,nebolo z čoho,len vetry,ale aj to mi uľavilo tlaky v bruchu.Stolica na druhý deň a ozaj nič strašné,máličko krvi a máličko bolesti.Používam vlhčený toal. papier doteraz,prvé tri dni po operácii som používala Betadine len jemne priložiť na 10 sekúnd po wc.Od operácie som potrebovala 1x tbl proti bolesti.Sedenie prvé dva dni na rektálnom vankúši z unizdravu za 7 eur,potom už sedenie normálne. Aj polihujem samozrejme,však nech ma moji chlapci trochu aj obskakujú.Stále používam 1x denne sirup na zmäkčenie stolice,jem všetko okrem celozrných chlebov a tvrdého ovocia.Čakala som,že to bude oveľa horšie.Takže ja odporúčam nečakať až do posledného štádia a využiť laser,aj ked sa za to platí.
@pozitivka ako dopadla kontrola? Uzliky sa stiahli? Ci museli ti to znovu sit? Dakujem
@karpatanka lekár bol spokojný, ja už menej, uzlíky mám stále, ani ten šev mi nezošil. Vraj ma už ani nepotrebuje vidieť, ale pokiaľ sa tie uzlíky do 3 týždňoch nestiahnú, určite pôjdem za ním znovu. Stolicu mám už konečne pravidelnú, aj 2 krát denne a celkovo je to už lepšie. Len tie uzlíky....
@pozitivka lekar povedal, ze sa to este stiahne? A kolko si po operacii?
@karpatanka povedal, žeby sa to malo stiahnuť. V piatok budú 3 týždne od operácie.
Ja som skoro rok po zakroku. Uzliky mam stale.
@babyinko a su bolestive? Ako ta operovali?
@pozitivka a boli to?
@karpatanka Bola som na chirurgickom zakroku. Mala som vnutorne aj vonkajsie. Bolestive to nie je, ale poslednych par tyzdnov pozorujem, ze sa zvacsili. Bohuzial nebola som este od zakroku na kontrole, zijem v zahranici a kvoli covidu sa mi este nepodarilo pricestovat.
@karpatanka ešte to stále nie je úplne zahojené, skôr take červenofialové, ešte vždy beriem 3xdenne Ibalgin od bolesti.
@babyinko a nevadia ti tie uzlíky pri toalete, pri utieraní sa a tak? Ja si neviem predstaviť, žeby mi to tam ostalo, určite to budem riešiť.
Ahojte,(vek 31)mala som LO 8.marca v Revive (950€) hemoroidy 3-4 stupna, vonkajsie len velmi malinke dva ale vnutornych vraj vela a aj o velkosti palca na ruke. Nemavala som ziadne problemy pred zakrokom, obcasne (raz za mesiac) maly fliacik krvy na toaletnom, ziadne bolesti, svrbenie max dva x do roka. Zacala som to riesil lebo tak o rok dva planujeme dieta s partnerom cize preventivne.
Pred zakrokom vysetrenie (50€), odporucenie na LO samozrejme. Isla som iba v lokalke. Som clovek ktory ma vysoky prah bolesti, zvladam vela bolesti co iny clovek nie ale ta injekcia do konecnika, na tu nikdy nezabudnem. Zadok som po nej mala modrinovy ako sirotku este tyzden. Cely zakrok bol ok, trval asi 25 min., po zakroku sa mi trocha tocila hlava. Btw. :dostala som odporucanie od doktora vecer pred zakrokom si dat ovsene vlocky a rano pred zakrokom detto. Povedal ze cim skor bude stolica, a makka tym lepsie a rychlejsie sa to zacne hojit. A mal pravdu. Predpisal mi flector a novalgin a este nieco keby to krvacalo. Uzivala som 3 dni 1x pred spanim novalgin aby som sa vyspala, pocas dna skoro ziadna bolest, novalgin mi krasne ucinkoval celu noc a aj do obeda. Prva stolica asi 5 hodin po zakroku, a velka pohoda. Tym ze som mala ovsene vlocky stolica vola makka a isla pekne von. Hej trochu to pali, to predychas. Studensia sprcha ta super osviezi a uvolni. Viac boleli po stolici stiahnutie konecnika lebo samozrejme je to opuchnute a ked ss steny dotknu tak vznikne tlak. Sedave kupele v dubovej kore asi 3dni. Dalsie dni sa mi uz nechcelo. Po tyzdni som sa citila vyborne, ziadna bolest ani vonku ani vnutri, odpuchalo to pekne, a tak som si isla zabehat :D po behu mi vyliezol von taky ako keby lalocik. Ja stres ze som si to sposobila tym sportom. O dva dni som isla na kontrolu, doktor ma ubezpecil ze to je v poriadku, ze sa to hoji a ze ten lalocik je tkanivo po operacii ktore sa vytvorilo a este trochu sa stiahne ale ze to potom chirurgicky odstranime a ze som velmi zvlastna nakolko pacienti mu po LO lezia a ojkaju aj dva tyzdne a ja som si proste isla po tyzdni zabehat :D. Krvacala som po stolici asi tak 4 tyzdni. No a pred tyzdnom som bola na druhej kontrole po LO a doktor ze super, objedname na to odcvaknutie toho tkaniva, 70x ma ubezpecil ze dalsia injekcia do konecnika nebude ani zo stvrtiny tak boliet ako pri LO.
DNES som bola o 9tej rano na tomto zakrociku (250€) dve tkaniva mi odstranili, vnutornesu vraj pekne zastavene a zahojene, injekcia bola naozaj o 80% lepsia ale aj tak som mu vynadala ze uz tam nikdy nepridem :D trvalo to asi 20 min lebo sa dlhsie silo kedze chceme aby to vyzeralo ako prirodny konecnik :D predpisal mi ATB ze ak by som sa citila zle ze nech si ich vytiahnem a davam. Nemala som ani ziadnu tabletku od bolesti este, mozno na noc si dam aby som sa vyspala. Inak mi to trolinku krvaca, konecnik mam zas trochu ako sirotku ale to zmizne ako po LO a teda verim ze kontrola bude len ze sa pozrie a povie super! Na zaver by som este napísala, aj ked to cele stalo 1300 € cca, ak chcete dobry servis a kvalitnu prácu, oplati sa investovat aj do súkromnej kliniky. Osobne neverim nemocniciam viac ako sukromnej klinike, pre nieco vznikli. Zelam vam vsetkym zdrave ritky 🙂
@biiii ja som tu svoj príbeh už písala,len mi nedá dodať,že mňa to laserom stálo 350 eur,v CA,žiadne boľavé injekcie,žiadne šitie,tbl potom proti bolesti asi 2x som si dala,a to som bola štádium 3-4...čiže ozaj sa oplatí hľadať recenzie na pracoviská,oper.postupy a hlavne operatérov.
@janinah to je super ze si nemala injekcie ani sitie, ale to neznamena ze to tak bude mat kazda osoba ktora pojde tam kde si bola ty. Ty si usetrila, good for you. Injekcie vacsinou bolia, do konecnika o to viac :D Ja nelutujem, peniaze su a peniaze budu, len zdravie mame jedno. To aky som mala priebeh nezmenim, a teda myslim ze som ho mala dost dobry oproti tomu co sa tu popisalo. Ja som recenzie hladala, nepozdavali sa mi ani stuple od Dimova a ani doktorpro a uz vobec nemocnice, preto som sa obratila na o nieco drahsiu kliniku kde mi poskytli to co som aj ocakavala za tie peniaze 🙂 mimo ineho v case korony mi prislo absolutne najvhodnesie ist na male sukromne pracovisko ako do nemocnice kde koronu s 99% istotou chytim.
A prosim ta cim ti to umrtvili ked pises ze ziadne injekcie?
@pozitivka v prvom prispevku som pisala, asi si nevsimla 🙂 8.marec som mala LO a dnes som mala odstranenie tkaniva. Rekonvalescencia po LO by som povedala ze najskor o tyzden. Ja som si zacala sadat tak po 4 dnoch. Po tomto dnesnom zakroku neviem. Ale tym ze rany si hlboke, a su vonku oproti LO, odhadujem ze to ten tyzden dva urcite treba ostat doma. Zalezi. Mam to teraz dost opuchnute a teraz vecer mam vacsie bolesti cize novalgin si na noc urcite dam.
@biiii asi si zle pochopila,mne nejde o reklamu a už vôbec nie o peniaze.Len mi prišlo,že ťa dosť potrápili a zákrok si preplatila,ešte aj reoperácia =reklamácia,čo teda mohlo byť aj zadarmo/....čo je samozrejme tvoja vec.Toto tu číta dosť veľa ľudí,tak chcem,aby mali čo najviac info.Ja pracujem ako operačná sestra 22 rokov,nie som laik,viem tie podmienky porovnať.Úprimne ľutujem čím si prešli niektorí pacienti,ktorí tu píšu.Písala som,že operácia v CA- celkovej anestézii, prežila som si pred rokmi operáciu chodidla v LA s injekciami,takže tiež so tú bolesť pri injekcii dodnes pamätám.Takže dá sa dopadnúť zle,lepšie aj výborne,želám každému ,aby to bolo čo najlepšie.
@janinah Ahaaa ja som to nepochopila s tym CA 🙂 uz chapem. no ja by som nechcela ist v celkovej anesteze zas. Vseobecne toto je moj prvy zakrok, a isto vies ze celkova anesteza nie je uplne ok.
Ja to nevnimam ze ma trapili, sama som si vybrala lokalku, no reklamaciou to tiez nemozem nazvat kedze toto sa stava skoro kazdemu pacientovi ze sa mu vytvoria tieto tkaniva. Zadarmo uz dnes skoro nic nie je, iba korona 🙂 Ak by som to chcela lacnejsie alebo nebodaj zadarmo dalo by sa to vybavit, ale v nemocnici a to som rovnako nechcela. Som rada ze to mam uz za sebou. A dufam ze uz nikdy viac :D
Dakujem za reakciu a aj informaciu o rektalnom vankusiku. Nasla som si doma taky ten cestovny nakrcny a celkom pekne posluzi len teraz to mam este v takom stave ze to stipe nech som v akejkolvek polohe.
@biiii čiže zhruba po 2,5 mesiaca tá reoperácia. To som chcela vedieť. Lebo mám za 2 týždne nastúpiť do novej práce, čiže dovtedy to nestihnem. Som teraz 3 týždne po operaciii, mám vonku asi 10 ks. toho tkaniva, niektoré ešte čerstvé, štípu ma a pochybujem, že sa vstrebú. Tak to nechám po skúšobnej dobe asi.
@pozitivka jasne to urcite nechaj este pekne zahojit, po tych 3 mesiacoch to budes mat akurat na zakrok. Ono aj tak to tkanivo musi byt zacelene, ako vonkajsia koza cize skor by ti to asi aj tak nerezali. A mozno by si si to mohla nechat aj po lete, cca september oktober, zase pride dalsia vlna a budes mozno moct mat homeoffice a pekne oddychovat po zákroku.
@pozitivka ahoj, ako sa citis? Uzliky uz sa stiahli?
@pozitivka som si dnes na teba spomenula. rano som si pekne pri stolici poplakala. vcera som mala normalnu menej vlaknitu stravu (maso a sladkosti) a dnes rano som to riadne olutovala.
Inak musim povedat ze velmi dokaze zachranit vykonanie stolice do teplej vody. Ale uz aspon pekne spim celu noc, a cez den ma to tam iba obcas taha a tabletky nepotrebujem ani na noc ani na den.

@janinah vnútorné mi robili aj laserom a po zahojeni este akési vypalovanie pristrojom. Vnútorné sa hoja dlhsie, viac to krvaca. Klasicka setrna strava najprv tekute o 2 dni kasovita potom vela vlakniny. Este stale obcas krvacam takze sa to hoji fakt dlho