icon

Operácia hemoroidov - skúsenosti

ziarcanka
13. júl 2012

Dvoma tehotenstvami a ochorením na salmonelózu som sa postupne prepracovala k hemoroidom 4. stupňa - trvale vystúpené uzlíky s trombózou. Je to štádium, kde už nepomáhajú maste ani babské recepty - východiskom je operácia ☹ .
Pri hľadaní na internete som našla informácie, ktoré sa navzájom rozchádzajú (každý si chváli svoje), o účinnosti a bolestivosti rôznych operačných metód. Zaujímajú ma vaše skúsenosti s jednotlivými metódami (aj kde vám to robili) - koľko trvalo hojenie, aké to bolo bolestivé, či sa problém zopakoval, aký bol doplatok za operáciu a podobne.
Prosím, nepíšte mi akú mastičku alebo liek mám použiť, tie už fakt nezaberajú - vyskúšala som asi všetky a bolo by to len oddialenie nevyhnutného.
Ešte jedna otázočka - momentálne mám tretí deň na dvoch uzlíkoch naložené gumičky - stále to bolí ako šľak - ak s tým máte skúsenosť - koľko to ešte bude trvať, lebo už ma chytá zúfalstvo ☹ ☹ ☹

pepppe
15. apr 2022

Viete prosím niekoho odporučiť aj v Nr? Lebo ked pozerám na nete, nikoho mi neukazuje. Ďakujem

ondris99
15. apr 2022

@miaela17 Ja som dostal tie kontrakcie asi po troch dnoch po op. Trvali tak 3-4 dni, na to nikdy nezabudnem. Drzim ti palce nech to prejde. Nech su tie nase pripady mementom pre tych, ktori zanedbavaju svoje hemoroidy ☹

iveta6868
17. apr 2022

Chcela som sa opytať, som 3 tyždne po operácii hemoroidov laserom 3-4stupňa. No vytrpela som si svoje, ako každý, len ma zaujima, či aj vy ste citili taký tlak na konci zvierača a ešte k tomu mojmu problemu zvonku okolo zvierača mam stale akokeby vonkajšie hemoroidy. Doktor povedal, že sa to časom stiahne a keď nie, tak to bude musieť operačne odstraniť. Stale žijem v tej myšlienke a bojim sa isť znova rezať zadok.

babyinko
17. apr 2022

@iveta6868 ahoj, ja som skoro dva roky od operacie a bohuzial tie vonkajsie hemeroidy sa nestiahli. Stale zvazujem ci ist znova na operaciu…

ondris99
18. apr 2022

@iveta6868 Ahoj, ja som 3 roky po op. metodou HAL-RAR (podviazanie) a tiez tam mam hrcky na anale.

iveta6868
18. apr 2022

@babyinko Chcela som sa opytať, či aj Vy citite take nepohodlie, akokeby tlak v oblasti zvierača? A ako by sa odstraňovali tie vonkajšie hemoroidy?

babyinko
18. apr 2022

@iveta6868 Trvalo to viac ako mesiac, myslim, ze skoro tri mesiace kym som sa zacala znova citit ako tak normalne. Bolo vela zvlastnych pocitov, bolesti, nepohodlia…Vsetko prejde, len sa to musi zahojit. Treba trpezlivost. Aj napriej vsetkemu vobec nelutujem, ze som na zakroku bola. Uz som zabudla ako to bolelo a nevylucujem, ze by som isla znova 😃

babyinko
Autor odpoveď zmazal
babyinko
18. apr 2022

@iveta6868 Zijem v zahranici a na kontrole som este od operacie nebola kvoli lockdownom a cestovnym obmedzeniam. Dufam, ze tento rok v lete sa mi podari. Dovtedy neviem aky by bol postup pri odstraneny.

pepppe
19. apr 2022

Mali ste niektorá pri konecniku take navrete guce, fialove? Ja mam dve hned pri vchode... A bolia

iveta6868
20. apr 2022

@babyinko Ďakuijem za rady, hadam to prejde a bude už pokoj, nechcela by som tu bolesť zaživať znova.

palomino700
20. apr 2022

@pepppe to bude uz trombotizovany hemoroid, mne taky chirurgicky odstranovali, este bol schopny sa ciastocne vtahovat dnu, ale ked uz tuto schopnost vplyvom navretia strati, nie je ine riesenie.....nakoniec mi chirurg povedal, ze mal velkost ceresne

ludka140281
14. máj 2022

Pridávam sa k vám...som tretí deň po operácii zotavujem sa doma, dnes prvá stolica 😭😭😭..a to mám tri spontánne pôrody za sebou...v celkovej anestéze mu odstránili dva veľké vonkajšie a niekoľko vnútorných hemoroidov.. Ošetrili aj fisuru ( trhlinku).. len netuším čo môžem jesť.... bolí jak sviňa,no asi musí, keď je to ešte krátko po...môžem čerstvé ovocie a zeleninu? Čo ste vlastne jedli tesne po operácii?

iveta6868
16. máj 2022

@ludka140281 Hlavne veľa ovocia, ja som zo začiatku jedla ovocne presnidavky, jablka, dusenu zeleninu, zemiakove pyre, polievky, kremiky.A vlakninu v prašku každý deň.
JA stale ešte citim taký pocit pnutia v tom mieste, kde mam stehy, tak neviem, už neverim, že sa toho zbavim a všetko bude v poriadku. Som z toho zufala veľmi.

iveta6868
16. máj 2022

MAli ste niekto bolesti a pocit, že Vam tam stale niečo vadi aj skoro 2 mesiace od operácie? Citim akokeby napätie, ťahanie, niekedy palenia a akokeby v tom konečniku bolo miesto, kde sa zdrži stolica a potom to tlači na tu sliznicu poranenu, alebo stehy samam neviem.

ludka140281
16. máj 2022

@iveta6868 ďakujem ❤️ dnes idem do nemocnice na pohotovost...po stolici to opuchlo ešte viac a vraj mám prísť,už len manžela čakám...nemám v okolí nikoho kto je po takejto operácii,tak každá rada nad zlato 🙏...nemám vlastne nič len novalgin... možno sú na mieste aj antibiotiká, neviem, radšej sa strapnim,ale prečo trpieť, keď nemusím 🍀

vladimko
22. júl 2022

@scorpionflower1 dobrý deň.prosim vás ja mám taký istý problém.ako ste sa stoho dostali?

vladimko
22. júl 2022

@scorpionflower1 prosím sko ste sa s toho dostali .mam problém po operácii hemeroidov .ta fisula mi praskne vitecie a stále dokola 3 mesiace

majka090
24. aug 2022

@janinah prosím vás kde ste boli konkrétne na ten laser a koľko to stalo, nemali ste nejaké problémy?

x_crement
5. sep 2022

Nezvyknem sa registrovať na podobné fóra ako je toto, ale vzhľadom k tomu, že ma táto operácia čakala a úspešne som si ňou prešiel - už to budú 3 týždne, tak som si túto debatu prelúskal a rozhodol sa podeliť o svoje skúsenosti.

Operoval ma Dimov v ružinovskej nemocnici v celkovej anestéze, mal som tretie štádium potvrdené rektoskopiou, klasická operácia podľa Milligan-Morgana (MM) pekne z roku 1937. Ono, pôvodne som bol u Dimova v jeho súkromnej klinike, avšak o klasickú operáciu som sa rozhodol preto, lebo takmer všetky ostatné zákroky sú jednak vykonávané ambulantne v lokálnej anestéze, o čo som rozhodne nemal záujem (laser, ligácia "gumičkovanie"), prípadne niektoré majú vyššie percento komplikácií než MM (stapler, Longova metoda). Napriek tomu, že u MM je dlhý čas rekonvalescencie, je tam snáď najmenšie percento recidivy zo všetkých súčasných zákrokov. Kto si tým prešiel, už viackrát nechce a dá mi za pravdu.

Do nemocnice som už prišiel vyprázdnený (MgSO4) a nalačno, napriek tomu, že som vedel, že mi tam dajú ich preháňadlo - zvolil som to ako poistku, nech je v črevách ozaj iba voda, od dvanástnika po konečník. Pri debate s anesteziologom som si jasne zvolil CA, avšak na druhý deň, na operačnom sále a tesne pred zákrokom, anesteziologička v službe sa ma snažila odhovoriť pred CA, a radila mi aby som si dal spinálku, pretože sa po CA "prebudím do príšerných bolestí". Nič také sa nedialo - po operácii som ešte hovoril, že prejdem na izbu pešo.

Po operácii prísna tekutá, bezzvyšková dieta + zmäkčovač stolice. V nemocnici som nafasoval laktulózu, z ktorej ma príšerne nafukovalo - ožívali bolesti, najmä v noci, v kľude na lôžku. Čo sa týka subjektívneho hodnotenia - od krčovitých, bodavých bolestí som nemohol riadne ovládať zvierač mechúra skoro týždeň, a to ani postojačky - na WC som sa častokrát i 5 minút snažil - furt stále lepšie, ako sa nechať zacievkovať a riskovať zápal močových ciest.

Doma - prepustený na 2. deň - som vymenil laktulózu za macrogol, naďalej prísna tekutá strava - raňajky presnidávka, obed slížová polievka bez hustého. Príšerné, klavé, bodavé bolesti nastúpili na druhý deň v noci a trvali takmer po D+7, permanentne. Denne treba aspoň zo 2-3 litre vody vypiť, ranu viackrát sprchovať a meniť gázy, nech sa tam nezanesie infekcia. Vôbec, infekcii a najmä zápche sa chce človek vyhýbať jak čert kríža, to neprajem nikomu.

Veľa dotazov tu spomína bolestivosť prvej stolice. Ja som mal prvú stolicu hneď na prvý deň od operácie, ešte v nemocnici, de facto krv, voda, vetry. Potešujúca správa je, že nebolí iba prvá stolica, bolia všetky a to úplne rovnako príšerne, a to týžden minimálne. Ani náhodou sa nesmie tlačiť, na WC dlho nesedieť a ísť až keď treba. Toaletný papier nepoužívať, maximálne iba utrieť priložením, a ihneď do sprchy a umývať, i 5krát denne. Naučíte sa dabovať levy pre Discovery Channel, a budete počuť, ako vám do WC misy kvápe krv, ale všetko raz prejde.

Cca na D+8 prejde bodavá bolesť pri "ničnerobení" na svrbenie, krvavá drenáž v gáze sa zmení na hlien. Od D+10 som už začal jesť zeleninové polievky (aj s hustým), zredukoval macrogol na 1 sáček denne, od D+15 pomaly nasadil vlákninu - ovocie, neskôr i psyllium. Treba hodne vody piť, netreba snáď písať prečo. Dôležité je chodiť na WC pravidelne, aspoň obdeň, mať mäkkú stolicu, hýbať sa. Naďalej pretrváva svrbenie po stolici, i po mäkkej, ale i to sa zahojí.

Dnes je to D+20, gázu treba mať stále, ale už sa výtok pomaly minimalizuje. Tri týždne dozadu som nakúpil 5x100ks gáz Sterilux + to, čo som vyfasoval z nemocnice, som zlikvidoval za pár dní, tak aspoň ich využijem 🙂

Zlatej žile zdar!

majka090
5. sep 2022

@x_crement ďakujem za info, prosím podaj ďalšie info o mesiac

x_crement
6. sep 2022

@majka090 určite podám.

Ešte zopár detailov, ktoré bych rád dodal k predošlému príspevku - na margo bolesti, lentilky typu ibalgin, novalgin a neviem ešte aký iný -algin, sú akurát tak pre simulantov, ktorých raz bolí hlava, raz noha, tu majú účinok 0 (slovom nulový). Treba ležať, naboku, dať slúchadlá na uši a odpočívať, zmieriť sa s tým, že týžden budete spať prerušovane. Sedieť sa mi dalo až na D+15 a i to iba krátko a s prestávkami.
Po MM sa rana v zadku nezašíva, aby sa nezvýšilo riziko infekcie, ponecháva sa voľne hojeniu, Plus, ak si prečítate príbalovú informáciu k rôznym tým -inom či flectorom, dozviete sa, že môžu ovplyvniť tvorbu doštičiek, teda zrážanie krvi a to tu príliš nechcete, keďže tá rana je schválne otvorená - načo si zbytočne predlžovať hojenie, že.
Jediné lieky, ktoré by ako-tak zabrali, sú opiáty - a tie zase nechcete, pretože sú jednak návykové a tiež spôsobujú poriadnu zápchu. Dočasnú úľavu vymenenú za následný stredovek na WC? Rozmyslíte si to veľmi rýchle.

Tiež, kto si to necháte operovať v nemocnici, voľte cestu CA, ak s tým nemáte zdravotný problém, maximálne to prirobí prácu nejakej ofučanej anesteziologičke, že vás musí napojiť na mašinu a následne intubovať.... Tu tvrdím asi toľko, že koho práca nebaví, nech ide k lopate.
Spinálka (epidurálka) tiež môže prispieť k problémom s močením (mimo samotnej bolesti) a následnému cievkovaniu.

A ešte jednu stať... ktorá tu už bola spomenutá v debate, ale tiež sa objavuje i na fórach typu patient.info (UK): ohľadom sedavých kúpeľov, "sitz bath". Počas prvých dní dočasne pomáhajú od bolestí po stolici, ovšem akonáhle sa očistíte a utriete, je to naspäť. Dubová kôra či repík zvyknú tiež vysušovať a viac dráždiť okolie, takže sa naskýta otázka, či to stojí za to.
Podaktorí tiež písali o uľahčení prvých stolíc do takéhoto sedavého kúpeľa miesto do WC misy - zase, od bolesti to môže dočasne pomôcť, ale tiež to môže prispieť i k infekcii močových ciest, u žien aspoň. Plus, čistiť špinavý lavór tiež nie je žiadna výhra, keď celý človek bolí...
Za mňa - určite je lepšie zatnúť zuby a ísť na WC, po stolici ísť ihneď do sprchy a dobre to osprchovať, idealne vlažnou či studenou vodou. Mydla minimum, nech sa to nedráždi.

Držte sa!

janicaopica
17. okt 2022

@badurka30 Ahoj, prosím ťa chcem sa spýtať po dlhšej dobe ako sa máš po operácii, po tých všetkých komplikáciách či je už všetko OK, či sa ti hemoroidy nevrátili, ako hodnotíš operáciu s odstupom času. Ďakujem 🙂

potkan_2
16. dec 2022

Ahojte, tiež sa s vami podelím so svojou skúsenosťou, dlho som sa odhlodlával ale nakoniec som si povedal, že zdravie mám len jedno. Problém s hemoroidmi som začal mať počas štúdia na VŠ - stres, zlá strava, celodenné vysedávanie v lavici, nedostatok spánku, často som mával zápchy aj niekolko dní. Zo začiatku mi zaberala masť, neskôr už nie. Hemoroidy neboleli, ale vyliezali von a aj krvácanie sa objavovalo tak 2-3 krát za rok ale hneď na ďalší deň prešlo. U lekára som s tým bol viac krát, ale stále mi hovoril to isté - v tomto stave už jedine operácia. Operácie som sa samozrejme bál, takže som ju odkladal. Teraz v lete mi hemoroidy znova začali krvácať, tento krát však viac než predtým, tak som znova zašiel k lekárovi a on mi znova povedal to isté a ja som to znova nechal tak. Krvácanie mi nakoniec po pár dňoch prešlo ale aj tak sa mi asi po mesiaci vrátilo... no aby som to skrátil, nakoniec som si po prečítaní rôznych hodnotení a komentárov a toho čo ma asi čaká, našiel súkromnú kliniku, kde ma hneď na druhý deň zobrali. Lekár mi povedal že mám 4 vnútorné hemoroidy 3. stupňa a odporučil mi laserovú operáciu, na ktorú som sa hneď aj objednal.
Operácia bola takmer bezbolestná, len to bolo nepríjmené, horšie boli injekcie na umrtvenie, hlavne tá prvá bolela hrozne až mi slzy tiekli 😅 potom po zákroku sa mi ešte chvílu točila hlava, pripadal som si ako opitý a potom keď anestézia vyprchala som mal pocit ako keby som mal v zadku strčený kolík, ale inak v pohode. Lekár mi dal flector od bolesti a čapíky, flector som si dal pár krát ale po pár dňoch som ho ani nepotreboval. Na záchod som išiel až po 2 dňoch, trocha to bolelo, krvácalo ale inak nič hrozné ale dôležité pre mňa bolo že už zo mňa nevyliezal žiadny hemoroid 😎 . Dnes je to 3 týždne od operácie, ešte ma to trocha bolí ale to už je skoro ako nič. Bol som aj na kontrole, lekár mi povedal že sa mi to pekne hojí, ale ešte sa to nezhojilo uplne a môže to krvácať, tak uvidím, na kontrolu idem o 2 mesiace.

pozitivka
18. dec 2022

@potkan_2 držím palce, nech sa ti to čo najskôr zahojí a prežiješ vianočné sviatky v kľude a bez bolesti 🤗

janicaopica
18. dec 2022

@potkan_2 ahoj, držím palce nech už máš len pokoj. Môžeš napísať kde ti to robili?

potkan_2
19. dec 2022

@janicaopica Díky 🤗 Bol som v Proctocare v Bratislave, vyšetrenie + operácia celkovo 1300€, čo je teda dosť, ale ženu ani deti nemám o ktoré by som sa musel starať a za tie 2 roky čo sme boli všetci zavretý doma kvôli korone som si našetril. Okrem toho, na gastroenterológii mi to chceli rezať a termín by som mal až o pol roka, tak aj preto som si radšej vybral súkromnú kliniku.

zalabii66
9. jan 2023

@potkan_2 ...rozmyslam nad OL v Proctocare ,mam 4 vnutorne heme 3 stupna nebolia no z tyzdna cca 4 dni krvacam pri potrebe...(krv kvapka)...bol som tam na vysetreni a doktor mi povedal ze je to akutne....no ked si citam tuto diskusiu tak mam strach jaj hovado...a rozmyslam nad CA no v Procto to robia len lokalne...tak rozmyslam co urobit...

potkan_2
9. jan 2023

@zalabii66 tiež som to odkladal kvôli strachu ale nakoniec som tam išiel, po umrtvení už necítiš nič, len tá prvá injekcia do zadku bolela fakt hrozne, potom už to bolo v pohode a ani nasledujúce dni ma to skoro vôbec nebolelo, ale tak každý cíti bolesť inak, ja by som neváhal.

zalabii66
9. jan 2023

@potkan_2 mam strach z tej prvej injekcie, no a potom sa uvidi...asi by nebolo dobre nasadit si nieco proti bolesti aby som necitil ten prvy vpich...zajtra tam zavolam a dohodnem si konzultaciu a informujem sa na to...