Operácia hemoroidov - skúsenosti
Dvoma tehotenstvami a ochorením na salmonelózu som sa postupne prepracovala k hemoroidom 4. stupňa - trvale vystúpené uzlíky s trombózou. Je to štádium, kde už nepomáhajú maste ani babské recepty - východiskom je operácia ☹ .
Pri hľadaní na internete som našla informácie, ktoré sa navzájom rozchádzajú (každý si chváli svoje), o účinnosti a bolestivosti rôznych operačných metód. Zaujímajú ma vaše skúsenosti s jednotlivými metódami (aj kde vám to robili) - koľko trvalo hojenie, aké to bolo bolestivé, či sa problém zopakoval, aký bol doplatok za operáciu a podobne.
Prosím, nepíšte mi akú mastičku alebo liek mám použiť, tie už fakt nezaberajú - vyskúšala som asi všetky a bolo by to len oddialenie nevyhnutného.
Ešte jedna otázočka - momentálne mám tretí deň na dvoch uzlíkoch naložené gumičky - stále to bolí ako šľak - ak s tým máte skúsenosť - koľko to ešte bude trvať, lebo už ma chytá zúfalstvo ☹ ☹ ☹
@smejlicka ahoj.. ja som mala vnutorne hemo 3st plus pri op odstranili aj trhlinu.. ja osobne velmi zle znasam bolest takze to bolo utrpenie ale prezit sa to da.. ja som bola pn 9t ale kazdy je individualny pripad.. bezne su vraj 3-4t pn pri klasickom chirurgickom zakroku.. drzim ti paste nech to dobre das 🙂
@palomino700 ahoj.. a teda otazka, keby musis nedajboze ist 3x, aky druh si vyberies? Klasicky chirurgicky alebo laserom?
@zuzunz kedze u mna odtsup medzi 1. a 2.operaciou bol 12r. - za ten cas sa vyvoj vyrazne posunul, laser je modernejsi, na druhej strane drahsi a o dalsich 12r bude vyvoj zase podstatne dalej - mozno vymyslia nejaky "prijemnejsi" zakrok 🙏
a pisat sa da aj sukromne - cez spravy 😉
@palomino700 no bodaj by si mala pravdu 😂 nieco prijemnejsie by bolo lepsie pre vsetkych 😂
@kattimnic cela ja 🙈 ja som tiez vzdy vopred vsetko citala, vydesila sa, tiez som velky strachopud, ale najviac mi pomohol asi hodinovy (!) fakt podrobny rozhovor s uplne neznamou zenou, ktora zakrok absolvovala a cele mi to popisala s tym, ze ja som mala ovela vacsi strach preto, ze prvy zakrok (klas.chirurgicky) bol veelmi bolestivy a bala som sa zbytocne, ze idem do toho isteho, ale laserovy je iny, ten rozhovor ma rozhybal a vdaka nemu som sla do toho (Y) drzte sa dievcata 😉
@palomino700 ja idem na tu longovu metódu.. a veru tiež by mi bodol rozhovor s niekym kto to absolvoval
Ahojte..otázočka. OPEROVALI tu niekoho v zv ?longovou metódou?ako ste na to po čase?
Ahojte, som 13-ty den po operacii klasickou metodou v nemocnici na Kramaroch, kde ma operoval pan doktor Sebo, hem 3. stupna. Pred operaciou som si precital vsetkych 24 stran skusenosti, kedze moc inych dostupnych informacii nie je a chcem sa teda aj ja podelit a pomoct mozno niekomu dalsiemu:
PRIEBEH: Operaciu som mal v stredu, v pondelok len lahka strava, v utorok prijem do nemocnice a uz cely den na lacno. Poobede sa zacinaju pit prehanadla, je v nasom zaujme sa poriadne precistit, aby v crevach naozaj nic nezostalo a prva stolica sa oddialila. V den OP mi dali od rana lieky a infuzku, chceli ma presvedcit na spinalku, ale nedal som sa a absolvoval ju v celkovej narkoze. Po operacii sa zobudite na JIS, ak je vsetko ok prevezu vas na izbu. Prve hodiny sa dali zvladnut, dopuju vas liekmi od bolesti do zily. Moj najvacsi problem bol, ze som sa do polnoci nevymocil, tak som musel dostat cievku a teda ta prva noc s hadickami bola celkom peklo. Na druhy den sa to nastastie podarilo a mohli ma prepustit domov.
PO: Prve dni boli najtazsie, ale nebolo to nieco co sa neda zvladnut. Jedol som velmi malo a len kasovite jedla + cisty vyvar. Prva stolica na 4. den, musel som to rozchodit a dat si od bolesti Novalgin, ale preslo to. Nechcel som uzivat vela liekov na bolest, nakoniec som si dal posledny 7. den po operacii (uzival som Flektor alebo Novalgin). Od 4. dna moja denna rutina zahrna ranu stolicu + osprchovat danne miesto velmi studenou vodou (pomaha od bolesti, trosku 🙂, poobede sedaci kupel (prvy tyzden repik, potom striedam s dubovou korou) a vecer normalna sprcha. Jem stale menej a zaklad su ovsena kasa na rano aj vecer, ale uz som si dal medzi aj nejaky domaci chlebik alebo kuracie masko k zemiakovej kasi. Schudol som asi 6 kg, ale kazdy den je to uz lepsie a lepsie. Dokonca som sa uz jedno poobedie po sedacom kupeli citil uplne normalne. Planujem este 2 tyzdne PN, tak verim ze je to na dobrej ceste. Este kazdy den zdravotna prechadzka, aby sa pohli creva a jem rano aj vecer lyzicku psylia rozpusteneho vo vode. Ak by ste mali nejake otazky, pytajte sa. Drzim nam vsetkym palce!
@ywanqo ďakujem za rozpísanie.. ja som mala ísť zajtra ..ale moje telo asi ten strach a všetko nezvladlo tak som ovhorela..čítala som tu všetko a mala som tri dni takú úzkosť zvracanie ze mi skoro preplo z toho ako sa bojím.. tak hľadám veľa informácií. Ci je to naozaj také zlé ta bolest a či budem schopná fungovať keďže som sama rodicov nemám ani súrodencov na blízku takže mi nemá kto pomôcť.. zvažujem opatrovateľku na niakych 5 dní.. ak je to potrebne..ďakujem
Ahoj Kat, chapem, ja som mal podobne pocity, preto som to tu aj cele cital. Nakoniec to nebolo/nie je az take strasne a zvladol by som sa o seba postarat aj sam, aj prve dni. Akurat si treba domov nakupit nejake zasoby (vyzivy, kase, vlocky...), nech sa nemusis prve dni namahat. Kazdy sme iny, tak neslubujem, ze to bude tak aj u teba, ale ver tomu ze sem pride napisat mozno tych 5% najzufalejsich pripadov. Je to bezna operacia, ako som pochopil v nemocnici a rocne ich urobia stovky.
@ywanqo Dobrý deň, prosím, ak sa môžem spýtať, ako dlho Vám pretrvávali bolesti po stolici po operácii? Ja som tiež bola na klasickej chirurgickej operácii, som 16 dní po nej a po stolici ma to niekoľko hodín bolí (taká rezavá/pálivá bolesť), nie je to bolesť, že by človek musel ležať, ale je to hodne nepríjemné. Lekár na kontrole tvrdil, že to je normálne, ale mne sa to nejako nezdá. Ďakujem moc za odpoveď.
@anit12
Zdravim anit...ja mam uz cca rok po laserovej operacii v celk.anesteze hemeroidov 3-4 stupna prva stolica az na 4 den no len kvoli tomu ze som nic nejedol resp.velmi malo aby som nemusel ist na velku...prva stolica slusna boles no novalgin ma zachranil ...boles pri stolici trvala cca 5-6 dni no potom to pomaly odznelo ale stale novalgin...laserova opracia je drahsia no po zakroku menej bolestiva a je rychlejsia rekonvalescenia preto som si to vybral...drzim palce kazdemu kto tot musi pidstupit...
@anit12 citil som to velmi podobne, urcite na 16ty den po operacii to kus bolelo minimalne doobeda a asi je to normalne. Teraz to este stale trosku omina po stolici, mozno hodku, dve, ale nie je to vyslovene bolest. Verim, ze aj to prejde. Ja mam kontrolu az buduci tyzden, co budu dva mesiace od OP, tak uvidim. No s tymi neprijemnostami pred operaciou, uz teraz viem povedat, ze je to lepsie.
Pozdravujem vas všetkých, trpitelov tej pliagy hemoroidov. V piatok ma čaká zákrok HAL-RAR v nemocnici Bory, idem do celkovej anestezy a nepovedali mi žiadne inštrukcie ci je potrebne vyprázdnenie prehanadlom, alebo stačí ak od dnes budem dietovat. Ako ste to mali prosím vás vy pred zákrokmi? Ďakujem..
Pozdravujem vas všetkých, trpitelov tej pliagy hemoroidov. V piatok ma čaká zákrok HAL-RAR v nemocnici Bory, idem do celkovej anestezy a nepovedali mi žiadne inštrukcie ci je potrebne vyprázdnenie prehanadlom, alebo stačí ak od dnes budem dietovat. Ako ste to mali prosím vás vy pred zákrokmi? Ďakujem..
@emelia samozrejme crevo musi byt prazdne, ale instrukcie Vam musia dat tam, kde sa zakrok vykonava - kazdy to ma inak, ak Vam nepovedali automaticky - treba tam zavolat a opytat sa priamo kompetentnych, nie tu 🙈
@nikolca ahojte, no dam vam informacie z prvej ruky....mam 3 den po operacii laserom...Operacia bola nasledovna: Lahla som si, doktor mi dal 3 inekcie, do okolia konecnika- naozaj nebolo to hrozne, mala som skor vacsi strach ako to bolelo..Inekcie boli fakt v pohode potom zabrali a nic som necitila..Cely zakrok sa dal velmi pekne zvladnut trval max 15 min, chcvilu som lezala a sla domov..No a teraz to pride....Po cca 5 hodinach mi vyprchala anesteza...a zacalo peklo na zemi..taka bolest ze sa mi chcelo vracat , nespala som nic pohyb rukou som citila,..vsetko.takze prvu noc som bola ako v deliriu..rano som si dala dole obvazy a sla si to umyt..odpadla som v kupelni...asi skor z tej vycerpanosti z noci neviem fakt...tak som sa dotackala do postele.to ze lieky proti bolesti mi nezabrali hovorit asi nemusim...no a dalej len som lezala a snazila sa nehybat...dnes rano prisiel sok a tym je potreba velkej potreby🙂 bolest jak svina.je to uz cca treti den ako ked lezim to neboli ale ist na stolicu to bude des...
to ze som si to dala urobit, ako som rada budem mat pokoj a zadok vporiadku, ale....viem jedno ak sa mi to vrati tak radsej na to umrem nez tu bolest znova zazit...
@buba23 Kriste pane. Po prečítaní vašich riadkov, má už asi prestalo radšej všetko bolieť. Príspevok je už 13 rokov starý a dúfam len, že dnes sa máte už podstatne lepšie a ja zase dúfam, že zdravotníctvo snáď napreduje a mne to spravia uuuuuuplne bez bolesti 🙏. Operáciu mam teraz 2.5. a neskutočne sa teším. Teším na to, že sa konečne s prepáčením vyseriem ako sa patrí. 4 roky bojujem s hemoroidmi. Najskôr som myslela ze mam niečo s chrbticou, lebo ma bolieva hrozne trtač, prešla som všetkými možnými oddeleniami a nikde nič. Až po 3,5 roku zistili, popri hemoroidoch že mám unizene panvove dno a preto ma boli vždy trtač, celá panva a aj konečník, hemoroidy po každej stoli von o veľkosti niekedy ako hrozno. Večer sa neviem dočkať rána, lebo cez noc zmiznú. No a dodnes vytesena že ako bezbolestne to prebehne som si prečítala vás Príspevok a začínam sa báť. Prečo práve ja. Neskutočné...Idu mi to robiť metódou HAL-RAR, idem ešte niečo naštudovať o nej.
Priatelia mam to za sebou. Metódou HAL-RAR. Co vám k tomu povedať, v mojom prípade otras. Nikoho nechcem odradiť, ale jediné čo bolo bezbolestné bol zákrok v narkóze. Ako vyprchala je to jeden veľký boží trest. Celu noc rev a boj, lieky nezabrali až ráno o pol5 sa flector umudril a zaspala som na 2hod. A už som zase v bolestiach. 40x som bola hádam v sprche, jediné to ma zachránilo. V mojom prípade horúca sprcha, po studenej bodava bolesť. Som zvedavá dokedy idem bojovať. A to ma dnes zrejme čaká prvá stolica 😭🫣😳🤦♀️Môj záver je zatiaľ na druhý deň taky, ze takto som ešte v živote netrpela.

@kattimnic ahoj.. ako si dopadla?uz mas aj po? No nepotesila si ma lebo podla tvojich slov od dr ma teda caka dalsia op a nato sa musim fakt psych pripravit.. ale som rozhodnuta ist na konzultaciu k druhemu chirurgovi lebo toto nieje ok..