Operácia žlčníka a moja životnosť

zuzica4
27. mar 2015

Ahojte, som vystraasena,....zistili mi kamene v zlcniku a caka ma operacia. Nakoľko mame v rodine rodinnu anamnezu(rakovina hrub.creva) bojim sa, ze pridem o cely zlcnik a moj sa stav sa tym aj tak casom skomplikuje. Mate uz opereaciu niekto za sebou? ako dlho uz ste bez zlcnika?ako to zvladate?

sintra
27. mar 2015

@zuzica4 kluuuuud
pokial mas kamene a uz ti indikovali operaciu, zrejme mas dlhodobo tazkosti (lebo kamene ma kde kto, ale pokial nesposobuju problemy netreba hned operovat). Takze operacia je v tvojom pripade na mieste. Predpokladam ze laparoskopicky. Ja som ju absolvovala pred rokom. Odvtedy nemam problemy. Po opke budes musiet nejaky cas drzat este dietu, postupne sama prides na to, ci ti este nejake jedla robia tazkosti.

sintra
27. mar 2015

a este nieco - pokial ta uz operovat budu, zlcnik vyberu samozrejme cely, nie len kamene z neho. Ale netreba sa toho obavat.

janickacrazy
27. mar 2015

@zuzica4 Moja sestra má vybratý žlčník už asi 15 rokov a žije si normálne, akurát jej nerobí dobre, ked zje veľa mastného alebo veľa cesnaku, to je celé. Nemusíš sa báť, je to bežná operácia. Neviem prečo hned spomínaš rakovinu hrubého čreva, podľa mna to spolu nesúvisí, ak nebudeš fajčiť, piť alkohol a nezdravo sa stravovať, tak je veľká šanca, že ju nedostaneš, hlavne sa nestresuj, to tiež dobre neposobí. Inak moja mama mala ísť na operáciu so žlčníkom, ale nešla, lebo sa bála, radšej zmenila stravu za zdravšiu a čuduj sa svete, ťažkosti jej prešli a už niekoľko rokov ani nevie, že mala dačo so žlčníkom.

siska53
27. mar 2015

@zuzica4 moja mama ma 62 r.a bez zlcnika funguje od 25r.
Moja babka zomrela ako 80rocna a zila bez neho hadam aj viac ako pol zivota...a to mala do toho cukrovku a operovany zaludok,vecne problemy s pankreasom a artitidu,vysoky krvny tlak....
Ja bez neho fungujem zatial takmer 2,5r.

11zuzana
27. mar 2015

Mna operovali min.rok v septembry mala som kamienky aj polypy aj pupkovy pruh vsetko mi spravily naraz laparo,ako u z pisali dievcence zo zaciatku dieta a postupne zistis co ti skodi, ja mozem jest v podstate vsetko a ked mi uz je tazko dam si kvapky a je to 🙂

zita19
27. mar 2015

po tom co bude chirurgicky odstranemy zlcnik, preberu jeho funkciu zlcovody. Poznam desiatky ludi, ktori ziju v pohode bez zlcnika desiatky rokov.
Ked mate v rodnnej anamneze karcinomy hrubého creva radsej by som si davala pravidelne testovat stolicu na skryte krvacanie. Pri pacientoch, ktori to maju v rodinnej anamneze sa toto vysetrenie robi myslim od 35 rokov ale da sa aj skor. Treba opakovat pravidelne.
V kazdom pripade o tom informuj svojho gastro.enterologa aby sa vedel zariadit.

petrouchka
27. mar 2015

mne operovali zlcnik pred rokom a pol, ked som vysla z nemocnice a niekoho som stretla a rozpravala som im, co sa stalo, tak som zistila, ze snad kazdy desiaty clovek nema zlcnik
moja svokra nema zlcnik snad uz 40 rokov, ona ma este velku jazvu cez brucho, vtedy sa to operovalo normalne, ja som bola uz laparoskopicky, mne bolo zle po mastnom este mozno 2-3 mesiace po operacii, uz vyse roka ani neviem, ze mi nieco bolo
niektorym ludom bez zlcnika byva tazko, ked zjedia nieco tazke, mastne alebo pikantne, ale to si uz sama ustrazis, vylucis to, co Ti robi zle, mne osobne vadi majoneza, ked jej zjem viac, tak ju nejem, resp. malicko, a to mi nevadi

zuzica4
autor
27. mar 2015

dakujem za reakcie, velmi ma povzbudzujete a prave som stretla znamu, ktora je tiez po operacii(laparo) a jej zostal zlcnik,tvrdi mi ze jej vybrali len kamene.Je to mozne? lebo vsade citam,ze ak sa robi laparo tak ho beru komplet. A mali ste po operacii este silne zachvaty?

siska53
27. mar 2015

@zuzica4 ja som nemala zachvaty ani predtym,ale mojej mame sa uz po operacii zachvaty neobjavili (a myslim ze ani babke nie).

cherry1981
27. mar 2015

@zuzica4 Nie nieje to pravda, ze ked mas kamene na zlcniku, ze vyberu iba kamene, to sa neda, musia vybrat cely zlcnik. Aspon tak to bolo pred 14-stimi rokmi, kedy mne operovali zlcnik mala som 19 rokov, bola som jedna vtedy si pamatam na oddeleni z najmladsich, ktroym vyoperovali zlcnik. Teraz mam 33 rokov a normalne bez neho fungujem dokonca mozes zjest co len chcem 😀 Ja som mavala silne zlnicnikove zachvaty stale bola u nas zachranka co som nic nemoha zjest az som sa rozhodla, ze si ho dam vybrat

sendy182
27. mar 2015

@zuzica4 myslíš rozbíjanie žlčových kameňoch...?.....vtedy ponechajú žlčník......pri laparke odoberú chorý žlčník aj s kameňmi......dodržuješ diétu, ako často máš záchvaty....užívaš nejaké lieky .....antikoncepciu.....??????

kliara
27. mar 2015

@zuzica4 - vždy vyberajú celý žlčník. Nielen kamene z neho. Takže všetci ľudia po tejto operácii sú bez žlčníka. A myslím si, že žijú úplne v pohode.
Tá známa, ktorá ti tvrdí, že jej vybrali len kamene, pravdepodobne ani nevie o tom, že už žlčník nemá. Niektorí ľudia totiž slepo veria kadečomu a ani si neoveria, či je pravda to, čo tvrdia.

sintra
28. mar 2015

Vybera sa cely zlcnik. Rozbijanie kamenov napr. ultrazvukom je v pripade zlcovych potencialne nebezpecne. Drobny ulomok moze upchat vyvod do dvanastnika a vyvolat akutnu pankreatitidu. To je velmi neprijemny stav a potencialne hrozi aj zlcnikarom, ktori maju typ drobnych kamienkov.

latvia
28. mar 2015

@zuzica4 zlcniky sa vyberaju v dnesnej dobe uz ako na beziacom pase, aj mladym ludom....rakovina hrubeho creva, pokial nie je dedicny typ, je casto ovplyvnena zivotnym stylom ludi....operacia zlcnika by mala viest hlavne k uprave zivotospravy, tak ak sa toho budes drzat, nemusis dopadnut ako v rodine....operacie sa neboj, ak zlcnik robi viac zla nez dobra, nemal by byt v tele..

tecko28
28. mar 2015

Ahoj, zlcnik v podstate k zivotu nepotrebujes. Samozrejme, ze prides o cely. Lebo bolo by zbytocne, aby riesili kamene a o par rokov sa vytvoria nove. Mna operovali v novembri, laparoskopicky, koncom decembra som uz bola fit a v januari som otehotnela. Samozrejme davam si pozor na stravu, vyhybam sa tukom , vyprazanym jedlam atd... Nedodrziavam uz uplne prisnu dietu, ale viac premyslam nad tym co zjem. A este taka drobnost, ak su kamienky drobne mozu sposobit omnoho horsiu komplikaciu ako je len zlcnikovy zachvat, mne sa taky sutrik zlcovodom dostal do pankreasu a vyvolal zapal, tak najprv museli preliecit to (operaciu mi odkladali o 2 mesiace).A zapaleny pankreas moze sposobit aj smrt, ak sa to nepodchyti vcas a je to bolest omnoho horsia ako zlcnik. Preto nevahaj a sup do toho tak rychlo ako sa bude dat. 🙂

nutrimas
28. mar 2015

@zuzica4 Zlcnik velmi uzko suvisi s pecenou, tieto 2 organy nemozno od seba "oddelovat" v istom slovazmysle. Hovori, ze sa zlcnik je "tlacovy hovorca"pecene. Ak teda zlcnik nefuguje spravne, alebo je nejaky problem v zlcovodoch, signalizuje to problem s pecenou.
Pri akychkolvek problemoch so zlcnikom je nutne zamerat sa aj na pecen. Odstranenim zlcnika sa castokrat problemy nevyriesia. Z dlhodobeho hladiska odporucame posilnit a precistit pecen. Vybornym prirodnym pomocnikom je bodliakovy olej. Odporuca sa uzivat 1KL rano a vecer, dlhodobo. Moze sa nalacno, prip. pridat do jedla, nastudeno.
https://www.modrykonik.sk/shops/vyzivove-doplnk...
Bolo by vhodne zamerat sa aj na duchovne priciny. Problemy so zlcnikom castokrat suvisia s potlacanym vzdorom, nespokojnostou, vybusnostou. Skuste sa zamysliet nad tym aj po tejto stranke.

zuzica4
autor
28. mar 2015

@sendy182 ahoj nie neuzivam ziadne lieky,zachvaty som mala za rok 3x a za kazdymsom skocila v nemocnici,takze ma to dost desi,ze sa to zopakuje.

@latvia dakujem a mas pravdu,ja sa v podstate operacie az take nebojim ako tych nasledkov,ktore by mohli nastat. Takze si budem musiet dobre zvazovat co dam do ust.

a co planovane tehotenstvo bez zlcnika? chceli by sme este jedno dieta,robilo vam to nejake kompliakcie? rodili ste normalne ci?

skolara
28. mar 2015

Veď su aj postupy ako odstrániť kamene zo zlcnika. Ja som si to robila a vyšlo spustu malých a to žiadne problémy nemám 🙂 skúste vyhľadať
Používa sa Horka soľ, olivový olej a stava z grepu

sintra
28. mar 2015

@skolara ziadny lekar ti toto neodporuci. Riziko pankreatitidy je pri tom velke

skolara
28. mar 2015

@sintra si to skúšala ? 😔 no ja by som posilnila pečeň ostropestrec mariansky vyššie spomínaný a vyčistili zlcnika od kameňov. Rezat by som sa dala v najkrajnejsom z najtkrajnejsich prípadov . Aj stava z čiernej redkvicky ich rozpústa.

janickacrazy
28. mar 2015

@zuzica4 Tehotenstvo bez žlčníka je v pohode, to sa nemusíš báť. Moja sestra tak porodila 2 deti, normálne prirodzene, akurát ju v tehotenstve pálila žáha, ale to majú aj iné mamičky takéto problémy, neviem, či to súviselo s tým žlčníkom teda.

erikaah
28. mar 2015

@zuzica4 Ahoj, ja nemám žlčník od mojich 13-tich rokov (t.j. 19 rokov) a tu som 🙂 Normálne fungujem a to mi vyoperovali zároveň aj slezinu. Žijem, ako zdravý človek, akurát chodím raz za rok na pravidelné kontroly. A aj som rodila 🙂 Môj 8-ročný syn má tiež žlčníkove kamene. Mňa rozpárali ako by to urobil Jack rozparovač, teraz to už robia laparoskopicky. Nemáš sa čoho báť 🙂 Hlavne kľud.

cherry1981
28. mar 2015

@zuzica4 Ja mam dve deticky bez zlcnika, rodila som jedno prirodzene , druhe cisarsky, ale zlcnik v tom nehral urcite ulohu, naozaj sa nemas coho bat 😉

sendy182
28. mar 2015

@zuzica4 po jedle febichol.....po akom jedle ti je zle?.....uz si si to odpozorovala,.....

babulka82
28. mar 2015

@zuzica4 ja som mala zistene kamienky po prvom porode ,tiež ma hned pratali na operaciu ale nešla som kvoli kojeniu, už je to dva roky.Držala som dietu a pila všetko možne aby ma to nebolelo,mala som jeden zachvat. 2 roky mam pokoj a jem všetko ,žlčnik poslucha,ale dokedy .........neviem. Na sone zistili že kamienky sa zmenšili ale vraj možu vycestovat atd. Sama neviem ,odkladam operaciu pokial nemam problemy ,travi mi dobre aj mastnejšie jedlo tak to neriešim,tiež sa bojim nasledkov po operacii lebo poznam ludi ktory maju problemy po operacii taj take čo nikdy predtym nemali 😖 a to sa už neda vratit. Ake maš kamene a kolko? Ak velke a vela tak by som nevahala s operaciou.

skolara
28. mar 2015

@babulka82 ja som toho názoru ze vsetko v tele na niečo je. 😉 dobre rozmýšľas 😎

zuzica4
autor
28. mar 2015

@babulka82 ja sa prave obavam toho,ze ak budem odkladat operaciu,tak sa to len zhorsi. Mozem si koledovat o zapal alebo rakovonu.citim take pichanie a son z toho nervozna. Kamene mam aj male a jeden nieco cez centimeter.

@sendy182 Vobec neviem po akom jedle este som len v testovacej faze,ale mam pocit,ze ma to pobolieva zo vsetkeho

babulka82
28. mar 2015

@zuzica4 je to tažke rozhodovanie no ja sa necitim na operaciu a to stou rakovinou neviem ,po vybrati žlčnika vraj je časta rakovina hrubeho čreva lebo žlč sa nema kde zhromaždovat a vyteka stale do čreva.Ked nejdeš na operaciu "strašia" rakovinou žlčnika tak si vyber.Nakoniec človek zomrie na rakovinu pluc .Fakt urob ako citiš .Ja som sa pytala doktorky mojej na to že čo ak po operacii budem mat problemy ked teraz nemam a ona: NO to je 50:50 to vam nikto nezaruči ako sa budete mat 😖

elizita
28. mar 2015

@zuzica4 ahoj, mojej mame zobrali zlcnik v 1991 ... mala nieco ze moc riedku krv ze jej az presakovala, co sposobal zlcnik tak musel von.. neviem ako sa to vola... a ma sa dobre doteraz, neviem o ziadnych problemoch, ktore by jej malo zapricinovat to, ze nema zlcnik...

sintra
28. mar 2015

boze, to su rady. Isteze kazdy organ v tele ma svoje opodstatnenie, ale pokial sa stane nefunkcnym, vyhody zivota po operacii jednoznacne prevazuju nad vyhodami zivota s nefunkcnym zlcnikom.
Co je to za blud ze po odobrati zlcnika :je casta rakovina hrubeho creva: 😕
Viete ake percento pupulacie ma vybraty zlcnik?
Chcela by som vidiet tie seriozne studie, o ake sa opiera toto tvrdenie. Informacia na urovni JPP.

zakladatelka - pokial ako pises uz ta pobolieva zo vsetkeho, to je presne stadium, kedy je lepsie ak pojde von.