icon

Operácia žlčníka

tinika
28. jan 2012

Dobrý deň, v minulých dňoch som mala prvý žlčníkový záchvat a zistili mi žlčníkové kamene, akú mam držať diétu, reps. čo môžem jest, čo ma čaká pri operáacii a čo po nej, kolko po operácii ešte musím držať diétu a kedy uz možem začať pridávať postupne riadnu stravu? Po operácii sa vraj priberá :( a ja uz teraz potrebujem schudnúť. vďaka

cililink1
28. feb 2019

Ahojte baby, tak uz mam termin. Za dva tyzdne idem.. Som z toho rozklepana ale na totalku. Mali ste bolesti, ked ste sa prebrali? co bolo najhorsie? Aj sa hanbim, ze som z toho tak mimo, ale prosim napiste mi nieco, vase pocity, dojmy..atd..ak budete mat chvilku casu.Vopred moc dakujem.

raffaella
28. feb 2019

@cililink1 vobec neboj, bolesti po operacii su uplne minimalne, len ako svalovica na bruchu. Mne akurat narkoza zle robi, hrozne som vracala, ztoho som bola taka odpalena a hlava ma hrozne bolela, hoci mi stale tiekli infuzky. Inak som len oddychovala v nemocnici, telku pozerala.

cililink1
28. feb 2019

Raffaella moc dakujem. Tej narkozy sa aj bojim a vcera ako na potvoru som kukala este aj spravy, ta pani co zomrela po op. zlcnika po zlej intubacii..normalne som skoro zamdlela pred telkou.... Bolelo ta aj hrdlo po intubacii, alebo tak? lebo mne po opke nosnej prepazky bolo na dve veci a velmi ma bolelo v krku, to ako po intubacii.Som rada, ze v na bruchu to bude len ako svalovica.

sima.p
28. feb 2019

@cililink1 mna po opke straaaaasne boleli kríže, az som plakala od bolesti krizov, inak som nejake extea bolesti nemala, ked som na druhy den zliezla z postele, uz to bolo omnoho lepsie. Hrdlo ma tusim nebolelo, a z narkozy ma len 1x naplo, inak Ok.

cililink1
28. feb 2019

sima.p-ano to som uz pocula. asi u kazdeho je to inak, ale ked si si pytala od bolesti- dali ti nie? ci si si mohla zobrat vlastnu tabletku? neviem, ci môzes vôbec nieco kusove zjest. lebo mne davali novalgin pri opke prepazky a vobec nezaberal, tak som si dala ibalginy a tie zabrali, ale dovtedy som myslela, ze ma porazi od bolesti, tak neviem.ja nemam zachvaty, dokonca je mi momentalne az dobreee..mala som zachvat jeden pred troma mesiacmi a potom len bolesti. Nie velke, ale stale to bolelo. Kym som si vybehala opku, prestalo..tri mesiace ma to trapilo. Napravil sa mi metabolizmus..vsetko je dobre, len stale citim pod pravou lopatkou bolest, ale je vydrzatelna.Dufam, ze robim naozaj dobre, ze na tu operaciu idem, ale vravia, ze to by sa stale vracalo. A este ako na potvoru ma stale chyta nadcha a som tesne po chripke. Ja len dufam, ze to nemusim odlozit a budem ju môct podstupit, lebo to chcem mat co najskôr za sebou.

gaaaa
Autor odpoveď zmazal
sima.p
28. feb 2019

@cililink1 nieco mi dali do infuzky od bolesti ale na tie krize nepomohlo, az ked som sa mohla začať hybat. Tabletku po opke asi nie, jedine infuzku alebo injekciu. V den operacie som nic nemohla jest ani pit, na druhy drn som mohla pit a na ďalší den jest a na dalsi domov...

raffaella
Autor odpoveď zmazal
cililink1
1. mar 2019

@raffaella :ano presne tam idem..Dakujem Ti moc za podporu aj vsetkym, co ste mi odpisali. Prosim Ta a tu drenaz, co tu spominaju, si mala aj ty? To boli, ked to davaju von? Ide to von na druhy den?

cililink1
1. mar 2019

@raffaella prosim ta a isla si na druhy den aj ty domov? Nastupujem v den operacie rano. Pustia ma na druhy den, ak bude vsetko oki?

raffaella
1. mar 2019

@cililink1 nepustia, budeš tam 2 noci. Tiež som nastupovala v deň operácie. Neboj, dajú ti aj tabletku na upokojenie, ja som ju odmietla lebo som nechcela byť mimo 😉 a ten dreň čo ti dajú nijako neboli pri v

sima.p
1. mar 2019

ja som bola 4 noci, ja som nastupovala den pred opkou, takže po opke ešte 3 noci, ale mna operovali v NR. A ked vytahovali dren - na chvílku to zabolelo, ako to práve vyberal, ale potom to už nebolelo.

teodozia
1. mar 2019

Ja som bola operovaná v utorok a pustili ma včera vo štvrtok. Boli ma celé brucho, keď chodím. Keď som v kľude tak nič, iba ak vstávam z postele a ked chodím, ako ste to mali po operácii, lebo som aj čítala, že niekto písal, že nemal žiadnu bolesť.

sima.p
1. mar 2019

@teodozia mna pred rokom a pol a ak si dobre pamätám, brucho ma moc nebolelo.

ivetz
1. mar 2019

@cililink1 Nemáš sa čoho obávať. Ja som bola na laparke v novembri. V stredu som nastúpila, zoperovali ma a v sobotu som išla domov. V pondelok by som bola schopná ísť do práce, len lekár mi povedal, že PN tri týždne - vraj si musím uvedomiť, že mám aj vnútorné ranky, ktoré potrebujú čas na zhojenie. Po prebratí z narkózy som nemala žiadne problémy ani bolesti, do infúzky dávajú niečo proti zvracaniu. Na ďalší deň mi vybrali dreň - tiež som si tu prečítala, aký brutálny zásah - lekár mi kázal nadýchnuť sa a prudko vydýchnuť a bolo to vonku. Absolútne som to necítila. Večer som začala pociťovať trocha bolesti ramien - z nafúknutia - ale bola by som ich vydržala aj bez injekcie, ktorú mi sestrička vnútila - vraj, prečo sa mám trápiť, keď nemusím. V piatok už celkom pohoda a v sobotu po rannej vizite domov. Ja som nikdy nejaké veľké žlčníkové záchvaty ani bolesti nemala - skôr taký diskomfort pri trávení - nadúvanie, nafukovanie... (aby som sa tomu vyhla, začala som trocha diétovať a zbavila som sa 15 kg). Spôsobovali to kamene, ktoré boli väčšie. Tak mi doporučili, že keďže menšie už nebudú a môžu sa dať do pohybu a upchať mi žlčovod, mám si ich dať vybrať (o.i. máme "žlčník v rodine" - sestra aj otec sú tiež bez). Som rada, že som dala na doporučenie lekára, videla som totiž, čo dokážu urobiť zanedbané alebo skomplikované žlčníkové problémy. Diétu som tiež nejako dlho nedržala, asi mesiac po operácii som vyskúšala kávu a potom aj klobásu 🙂. Naozaj, naozaj sa nemáš čoho obávať. A nad tým, že sa nepreberieš z narkózy ani nerozmýšľaj - trocha posnívaš a máš po 🙂. Veľa pozitívnych myšlienok...

nina88
1. mar 2019

@ivetz a teraz uz máš trávenie v poriadku? Lebo mne vyberali zlcnik v auguste, 2 mesiace po pôrode, mala som záchvaty každý druhy den uz tak preto. Ale trávenie nemam vôbec Ok, nafukovanie, bolesť v mieste zlcnika, zápcha... bojujem no. A to ja tažké jedla vôbec nejem ani som nikdy nejedla. Nemôžem dodnes cibuľu, cesnak, papriku, kapustu, kaleráb, kukuricu, kel, žiadne kysnute cesto, klobása slanina a podobne som ani neskusala. To nepotrebujem. Vyprážané ja nejem, ale predpokladám ze by ma zabilo. Teraz som si kúpili take žlčové kyseliny (tabletky na prírodnej báze) tak ich testujem. Majú nahradiť zlcnik. Som zvedavá.

ivetz
1. mar 2019

@nina88 Viac menej áno. Niekedy mám ešte nepríjemné pocity, alebo jedlo mnou iba "prebehne", no dá sa povedať, že je to oveľa lepšie. Ja som naozaj nemala také typické žlčníkové záchvaty - slanina mi neurobila nič, ale po slanej jednohubke som mala bolesti. Vyprážané nejem ani ja. V podstate som zostala pri diétnejšom stravovaní (ako pred operáciou) - tak mi to vyhovuje, pretože ešte stále mám z čoho zhadzovať a zatiaľ sa dari (aj klobásu bez chleba považujem za "diétnu" 🙂 - 1-2x za mesiac).

cililink1
1. mar 2019

@raffaella moc ti dakujem za odpoveď.

cililink1
1. mar 2019

@ivetz to fakt?No ja mam tiez take divne akoby skriabane stale.Predtym ma nafukovalo a mala som strasne zapchy ,niekedy aj styri dni.No raz mi bolo zle,tak som dva tyzdne ledva jedla a bola som na pn,a travenie sa mi napravilo ako za mlada,ale ziadne hnacky,tak snad to sa nepokazi uz..Vsetkym vam moc dakujem,dam vediet,ked budem po.Len dufam,ze ma tie sople dovtedy prejdu,neviem sa ich zbaviť...

cililink1
1. mar 2019

@nina88 neviem,ci som tie zlcove kyselinu nemala uz.Taka zelena krabicka a tusim zlty napis nieco na *m*..moc nepomohli..ale skus..hlavne som rada,ze ani jedna z vas neolutovala.Ja napriklad citim zlcnik aj po teplej sprche..a neviem si predstavit ze by som napr.sla do sauny alebo tepleho bazena..aj sprcha len akurat tepla .

cililink1
1. mar 2019

@raffaella dobre tak dakujem,snad to dam.Mam dost nizky prah bolesti,tak sa hadam nestrapnim.😀😀

malinovka333
4. mar 2019

@cililink1 potom napis.drzim velmi palce

cililink1
5. mar 2019

@malinovka333 Dujeeeem..mooooc baby.. vsetkym dakujem.. uz zacinam chodit na predoperacne.. ozvem sa..

cililink1
5. mar 2019

@teodozia Ahoj, tebe je uz trosku lepsie?

teodozia
5. mar 2019

@cililink1 Ďakujem áno, už boli len na jednom mieste, ale dá sa to, dnes som bola vyberať stehy.

cililink1
18. mar 2019

@ivetz Ahoj. Uz to mam za sebou.. Uz som druhy den doma. Bola som u milosrdnych. Starostlivost na takej urovni, ze mi len sanka padala. Vyborny pristup sestricky, lekari, cely personal..Srdecna vdaka. Nechapala som, este som taketo nezazila..Nebolo to bez bolesti, ale dalo sa a aj anesteziu trafili velmi dobre. Vobec mi po nej nebolo zle. Snat uz bude len lepsie. Inak isla som tam piatok-hned rano ma operovali a v sobotu vecer domov. Takze som bola milo prekvapena, ale naozaj spickovy odbornici a sestricky sa skutocne staraju o pacientov ako vo vaticke..Dakujem Vam baby vsetkym za podporu.. Mam otazocku, dokedy ste mali take nafuknute brucho? Na stehy idem o tyzden po operacii..

ivetz
18. mar 2019

@cililink1 A tak to sa teším s tebou, že už máš po tom. Neviem, ja som si neuvedomovala nafúknuté brucho. Ale je to asi individuálne. Mňa pobolievala oblasť okolo kľúčnych kostí. Podľa mňa o pár dní nebudeš ani vedieť, že si na nejakej operácii bola. Užívaj si pokojné a bezbolestné dni!

nina88
18. mar 2019

@cililink1 ahoj, ja som nemala problém s týmto vzduchom, asi mi ho dobre odsali, ale skús espumisan. Vraj to pomáha. Super ze to máš za sebou 😉

gaaaa
18. mar 2019

@cililink1 Mne samé vyfučalo za pár dní.Ked som išla vybrať stehy tak som ho už nemala také nafuknuté.

cililink1
18. mar 2019

@gaaaa na stehy idem v piatok,ale este som nebola s prep.ani na velkej..snad sa mi tie creva nejak rozhybu..