icon

Operácia žlčníka

tinika
28. jan 2012

Dobrý deň, v minulých dňoch som mala prvý žlčníkový záchvat a zistili mi žlčníkové kamene, akú mam držať diétu, reps. čo môžem jest, čo ma čaká pri operáacii a čo po nej, kolko po operácii ešte musím držať diétu a kedy uz možem začať pridávať postupne riadnu stravu? Po operácii sa vraj priberá :( a ja uz teraz potrebujem schudnúť. vďaka

malinovka333
18. júl 2018

@raffaella to ta cierna bodka je kamen? 😲

kattky
18. júl 2018

Ja som ako 20 rocna bola operovana laparoskopicky na zlcnik. Mala som tam 9 kamienkov vo velkosti hrasku. Ked som sa dozvedela, ze mam kamene, tak hned som si vybavila operaciu a do tyzdna som bola pod nozmi... Tiez mam kamienky doma

nina88
8. aug 2018

@jessennykvet ako si dopadla s obličkami? Mna idu operovať v piatok, záchvaty mam každý druhy den uz aj z vody. Čiste zúfalstvo. No mam podozrenie, ze mam niečo s obličkou. Pravý bok ma boli tak kúsok nad pupkom a dozadu to ide uz tyzden. Pohybom sa to zhoršuje 🤷‍♀️

jessennykvet
8. aug 2018

@nina88 bolievaju ma stále ale kamene mi nepotvrdili. Takže žiadno, držím palce..

rehabe
18. dec 2018

Ahojte dievčatá, mala tu niektorá podobnú skusenost ako ja, mám zvýčené pečenové testy ALT a AST. 6 decembra ma operovali a 17 decembra som bola na kontrolných odberoch. Môže to byt z toho, že je to ešte krátko po operácii? Bilirubín, GMT bolo v poriadku. Ak ano kedy sa to tak upraví, nepijem a poctivo dodržiavam dietu. Dakujem za Vaše odpovede.

malinovka333
18. dec 2018

@raffaella prosim ta ty si mala len jeden kamen a davala si sa operovat? mavala si tazkosti?

sima.p
18. dec 2018

@rehabe mna operovali pred vyse rokom a ALT mam stale mierne zvysene.

rehabe
18. dec 2018

@sima.p A mala si prosím ta zvýšené aj to AST? Ja mam strach, lebo po operacii mi doktor prišiel povedat, že som mala na pečeni nejaké uzlíky a ked som sa opytala, že to čo? Tak, že cirhoza a ja som abstinent. Obvodný mi povedal, že žiadna cirhoza, lebo GMT mám v poriadku, ale to ALT a AST je zvýšené. Som 12 dní po operácii žlčníka.

sima.p
18. dec 2018

@rehabe no nemam doma kartu, tak to Ti presne neviem povedať, ja som okrem toho, ze mi vyoperovali ten zlcnik, pred cca 7 rokmi prekonala infekcnu mononukleozu a odvtedy mavam skoro stale mierne zvysene pecenove testy.

rehabe
18. dec 2018

@sima.p Aj tak Ti velmi pekne dakujem. Ja som tiež v minulosti prekonala, ale pečenovky som mávala vždy dobré. Len pred operáciou boli zvýšené. Myslela som si, že operáciou sa to spraví☹

raffaella
18. dec 2018

@malinovka333 áno, jeden. Ťažkosti ani nie, občas ma tam pichalo, ale výrazné problémy som nemala. No odporúčanie bolo ihneď to dať zoperovat a dobre som spravila.

malinovka333
18. dec 2018

@raffaella vybrali ti cely zlcnik?ako ti nato prisli, ked si nemala tazkosit preco si sa rozhodla to dat vybrat?

lennnyka
18. dec 2018

Baby ja som mala asi ešte tri mesiace po mala zvýšené
Teploty som mala vkuse a na sviatky mi hrozila hospitalizácia. Na mieste kde mi ho vybrali sa mi niečo vytvorilo už nepamätám koľko cm to malo ale nevedeli vôbec vo to je. Hrozilo ze ma znovu budú rezať.
Neskutočne ma to tam bolelo ani chodiť som nevedela. Potom mi dali ATB a prešlo to

raffaella
18. dec 2018

@malinovka333 na sono, išla som tam s iným problémom. Ak sú raz kamene, tak ťa to dobehne tak či tak a je lepšie dať si to vybrať šetrne laparoskopicky. Bola tam so mnou baba, čo neriešila a nechcela ísť na operáciu lebo tiež pár rokov nemala okrem malých občasných bolesti iné problémy. Pila bylinky, držala diéty. Postupne z jedného kamienka ich bolo niekoľko a narástli jej tak, že už nebolo možné ísť laparoskopicky, ale normálne klasické rezanie. Pretože aj laparoskopia má svoje limity. Cize ak by to riešila podľa odporúčaní ako ja, mala by minimálnu jazvu, bez bolesti, v pohode operácia. Lenže nepocuvala doktorov, čítala rôzne fóra a skončila oveľa horšie a aj tak musel von žlčník.

vincp
7. jan 2019

Ahojte, dievcata, co ste po operáciách, mam otázku. Mate nejake tazkosti po dlhsom obdobi? Ja mam 5a pol roka po operácii a vcera som to prehnala s cokoladou a orechami, plus strukoviny na obed. Doteraz bolo vsetko ok, az na neznasanlivost mliečnych vyrobkov, ale vcera som sa vystrela, prisla prudka bolest a odvtedy ma boli cela cast ako pri zachvate, nie tak intenzivne. Moze to byt podrazdene nejako? Som objednana na gastro, uz som dr spomínala na obcasnu bolest, avsak dr sa zasmial,ze ma nema co. V 2019vsetko dobre a hlavne vela zdravicka 🤗

raffaella
7. jan 2019

@vincp ja som 1,5r po a tiež má občas zabolí, ale iba tak jednorázovo. Ja mám avšak aj pruh a diastazu, tak neviem či aj to nemá súvis. Zjesť môžem všetko, len nie príliš veľké množstvá. Inak žiadne problémy.

rehabe
7. jan 2019

@vincp ahoj a robil ti doktor odbery? Pečenové testy? Može to suvisiet so žlčovodmi. Aj mne pripomínali, že kamene sa tvoria aj v žlčovodoch.

vincp
8. jan 2019

@rehabe ahoj, ano, vsetko ok a aj usg

rehabe
8. jan 2019

@vincp Tak potom si myslím, že by to nemuselo byt nič vážne, možno šošovica spôsobila nahromadené plyny a preto tie bolesti. budem rada, ked napíšeš ako si dopadla.

cililink1
10. jan 2019

@rehabe Tie uzliky na peceni ma viacero zien. Aj ja ich mam. Mne to na sone hovorila pani Dr. ze vela zien to ma po porode. Ale ze to nic nie je, len to treba sledovat, mam byt kludna.

cililink1
10. jan 2019

Ahoj dievcata,
je tu niekto cerstvo po operacii?Ja som tu roky nebola a potrebovala by som popisat s niekym.. Asi skoncim aj ja na operacii, ale velmi sa bojim. Nemam zachvaty, no boli ma to kazdy den. Nie strasne, ale citim ze nie som v poriadku. Popise niekto, kto s tym ma skusenosti? Kde ste mali este bolesti, resp. kde ste pocitovali vsade bolesti okrem lavej strany pod rebrom? je tu niekto komu to vystrelovalo niekedy akoby na tu kost medzi prsiami co mate?trsku niekedy take stipkanie sem tam aj trosku vpravo? Kazde rano klasika, vlavo citim ako to zaboli..Akoby to skrelo. akoby vas tam niekto peelingoval? popise niektora?Dakujem pekne za kazdu odpoved.

malinovka333
10. jan 2019

@cililink1 zlcnik boli vpravo nie?bola si na sone, mas nieco potvrdene?

cililink1
10. jan 2019

@malinovka333 prepac, cele som to napisala naopak....vpravo nie vlavo.. som domotana.. Vpravo pod rebrom ma to boli ale najviac ta jamnka medzi..Rano krasne citim len cisto tu pravu stranu a vecer viac medzi.. len sem tam mi to streli do lavej strany akoby take stipkanie .Som z toho vystrasena. a Ten pocit este akoby ti niekto peelingoval medzi rebrami a tu pravu stranu..Mam dve sona. Na jednom mi dali, ze je to kamen 3,7 mm.. a na druhom mi povedali, ze polip a potom mi este povedal medzi recou, ze *ten piesok co tam mate*.. tak som domotana. Pytal sa ma, ci to chcem vyhodit. Ja nevieeem!! nemal by mi povedat, co s tym?Dal mi dietu a este nejake testy, na ktore cakam./alergia na potraviny/..Mne sa to totiz zacalo po skonzumovani velkeho taniera ovsenych vlociek../chcela som sa zdravo stravovat a zacat s vlockami/.. po pol hodine mi tam na pravej strane zacalo nieco pumpovat a prevratil sa mi zaludok. bolo to v polke novembra. Pojdem k nemu vo februari, tak by som rada vedela co s tym. Nech sa vyjadrim, ale mam strach.

malinovka333
10. jan 2019

@cililink1 dietou sa kamena nezbavis, max mozno tak piesku,ja neviem kazdy dr hovori vsade inak,

rehabe
10. jan 2019

@cililink1 Presne tam som mala bolesti ja, vôbec som nemala bolesti pod pravým rebrom, ale v strede hrudnej kosti.

rehabe
10. jan 2019

@cililink1 Ja som mala len blato a bolesti záchvatove v strede hrudnej kosti, ale také, že sa mi nedalo dýchat a sklátilo ma k zemi. Blato a piesok je horší ako kamene, pretoze sa prelievaju. Urcite daj von žlčník čím skor. Mne to zistili v septembri a na Mikuláša ma operovali, skončila som totiž so záchvatom v nemocnici, mysleli si že mám len žlčníková záchvat, ale ked mi zobrali krv, hepatálky - bilirubín som mala 60 a norma je nejakých 15. Nasledovalo ERCP vyšetrenie, kde mi nastrihli žlčové cesty, čo je strašné vyšetrenie. Aby si sa tomu vyhla, tak ho daj radšej von, kým nemás pridružené problémy. ako zápal alebo obštrukciu žlčových ciest.Tie bolesti su zo žlčníka.

cililink1
10. jan 2019

@rehabe dakujem. ja dufam, ze k tomu nedojde.. ja sa skôr bolim, ze ma sem tam akoby skrkne po tej hrudnej kosti ako pises nielen do pravej ale trosku aj do lavej casti. ale to sa tam asi premiela ten piesok ako pises. za dva tyzdne idem pre tie vysledky testov a vypytam sa na operaciu. dufam, ze to dovtedy vydrzim bez vacsich zachvatov..aj teba to tam akoby skriabalo trosku niekedy palilo? nie velmi len to skrie..niekedy aj ta kost akoby skrela.. Vies, mne to bolo take divne, lebo sa mi to hovoril asi takym tonom, akoby tam nic moc nebolo a ci to chcem preto dat operovat.. tak som nevedela. Je lepsie, ak ti povie niekto konkretne /a lekar/..ze to mas dat von..Predpisal mi Ursosan, ktory zatial beriem..ale bohvie, ci to vôbec mam brat. Este taka citliva otazka. Mam take hnackove stavy rano, nie cely den, len rano miesto normalnej stolice ma dvakrat prezenie alebo take hnackovejsie a.. citim kym sa nenajem strasne skrkanie v crevach/to som tiez predtym nemala/.Neboli to, len hrozne vrzgaju. Aj to je zlcnik?Boze som vystrasena a dufam, ze po tom sa to vsetko da do poriadku..Velmi pekne Ti dakujem za odppovede.

rehabe
10. jan 2019

@cililink1 to všetko môže suvisiet s tým žlčníkom, nakolko je tam nedostatočná funkcia vyprázdnovania žlčníka, nedostáva sa tolko žlče do čreva ako by sa malo. Aj po operácii bude stolica kadejaká, teda aspon u mna bola a este aj je, hlavne farba 🙂 A ked beries ursosan,môže to byt aj z toho. Nečítala si vedlajsie ucinky? U mna sa lekári nevyjadrovali, že to treba dat za kazdu cenu von, ale ked to uz sposobuje problýmy, tak nie je na co cakat. Ak budes mat dobré výsledky, tak Ti možno ani nedoporučia a budu cakat kým zaberie ursosan, ale ja by som to dala von. Ja som brala ursofalk, ale gastroenterolog mi ho dal, ale neveril, že sa blato rozpustí. A ani sa nerozpustilo.

malinovka333
10. jan 2019

@rehabe za aky cas ako ti to zistila si isla na opku?

rehabe
10. jan 2019

@malinovka333 koniec septembra 2018 a operacia 6 decembra 2018