icon

Oplatí sa dať si strojček na zuby po 30-ke?

30. máj 2024

Ahojte,

chcem sa opytat na skusenosti ludi, ktori si dali v dospelosti strojcek (po 30tke). Mam krive horne jednotky a dolne jednotky aj dvojky. Hlavne jedna horna jednotka trochu vytrca a je nahnuta do jednej strany, co mi "vadi" najviac. Na fotkach je to z urcitych uhlov dost vidiet. Moj usmev by bol omnoho krajsi, ak by boli aspon horne jednotky rovne. Narovnat zuby si chcem uz vyse 10 rokov, ale stale ma niekto od toho odhovoril, ze mi to netreba, ze mam pekne zdrave zuby, ze take nedokonalosti su na ludoch pekne, ze to proste ku mne patri, a ze so strojcekom budem mat len problemy, a nemusi to dopadnut dobre.

Bola som pred 10timi rokmi na konzultacii, kde mi uz aj urobili odtlacky, a lekarka mi povedala, ze mi sice nebude musiet vytrhnut ziadne zuby, avsak mi ich trochu obrusi, aby sa vtesnali. Ked som to spomenula pred mojim zubarom, upozornil ma, ze si to nemam nechat robit, ze mal pacientku, ktorej zuby obrusili a znicili jej sklovinu a ma ich citlive, a nic sa s tym robit neda. Tak som od toho upustila.

Lenze po rokoch som na to opat zacala mysliet, a tak som bola nedavno na konzultacii u inej pani doktorky. Tam mi bolo povedane, ze liecba by trvala rok, ze sa jedna len o estetiku, nie o nespravny zhryz. Povedala mi, ze mi budu musiet pred nasadenim strojceka trochu zuby obrusit (nasla som ze sa to anglicky vola interproximal reduction), ze sa to tak jednoducho robi, aby sa zuby spravne umiestnili. To iste som sa docitala na internete. Aj ked samozrejme nasla som, ze je to bezpecna a bezna procedura, avsak su aj pripady, kedy to zuby poskodi. Takze prva vec je to obrusovanie, stretli ste sa s tym? Aku ma clovek istotu, ze mu zuby neznicia? :/ Ze ich sice bude mat rovne, avsak co ak citlive?

Dalej, po ukonceni liecby sa bude nosit nocny strojcek, na co mi lekarka povedala, ze dlzka nosenia je individualna. Samozrejme najprv ho treba nosit kazdu noc a potom postupne "vysadzat". Avsak povedala, ze niektori jej pacienti ho nosia cely zivot, lebo aj vekom maju zuby tendenciu sa tlacit dopredu. To iste som nasla na internete, ze ak sa retencny strojcek prestane nosit, zuby sa zacnu posuvat na povodne miesta. To ma trochu zarazilo, neviem si predstavit nosit kazdu jednu noc v ustach dlahy, teda ja si neviem predstavit ani mat fixny strojcek, kedze som ho nikdy nemala, ale je rozdiel mat nieco na zuboch 1 rok a vsetky noci po zbytok zivota :D moja otazka je, prosim, ti ktori ste si dali vyrovnat zuby v dospelosti, museli ste nosit, pripadne nosite stale retencny strojcek? Vsetci moji znami, ktori nosili strojcek ho mali v puberte, a ziaden nocny strojcek uz roky rokuce nenosia a zuby maju krasne rovne. Ja mam uz ale cez 30, v detstve sa asi zuby rychlejsie prisposobia a ostanu na svojom mieste, neviem.

Najprv som uvazovala o Invisalign, avsak ja jem dost casto a dlho v priebehu dna, a nemyslim si, ze je to pre mna vhodne, pretoze by som si ho musela stale pred jedlom vyberat a nasadzat spat, a ak by sa nenosil dostatocne dlho, vysledok by sa nemusel dostavit tak ako je planovane. Preto som sa rozhodla pre keramicky fixny.
Citala som si o strojcekoch dost vela, kedze ma vzdy niekto niecim vylakal, a dalsia vec, ktora mi vrta v hlave su flaky po zamkoch. Lekarka ma uistila, ze pri spravnej hygiene to nehrozi, a ze to by clovek musel fakt velmi flakat umyvanie zubov, aby mu ostali po snati strojceka flaky, a ze sa toho absolutne nemusim obavat.

Neviem sa vsak rozhodnut, ci vobec do toho ist, alebo nie. Prosim napiste mi vase skusenosti, ci to lutujete alebo nie, ci ste mali nejake komplikacie a podobne. Obavam sa, ze tym obrusovanim mi zuby poskodia, alebo ze nevydrzim nosit retencny strojcek tak dlho ako treba a zuby sa zacnu posuvat spat. Neviem, ci mi to za tie nervy stoji. Tuzim po rovnych zuboch, no niekedy si hovorim, je mi to ozaj treba?

dakujem vam! 🙂

Strana
z2
la_dolce_vita
30. máj 2024

Mala som fixny strojcek po 20tke. Vytrhli mi 4x osmicky a 4x patky zuby. Cize miesta by malo byt dost, ale.. kym som 10 rokov nosila na noc strojcek naozaj poctivo, tak to bolo v pohode. Potom uz ten material bol taky nechutny, tak som to prestala nosit. Napriek tym vytrhanym zubom sa zacali zasa posuvat dopredu. Nie vela, ale predsa. Za mna naozaj nosit uz navzdy, lutujem, ze som to neriesila dalsim nocnym. Ta dokonalost je prec, ale mam po 50tke, uz neriesim. Chod urcite do toho! Kamoska sa konecne odhodlala po 40tke a to je proste ina kava ako krive zuby, ani sa neusmievala. Za mna su to dobre investovane peniaze.

rusalinka
30. máj 2024

... inak, aj vy to tu máte? Náhoda? Nemyslím si!
😀

maminkadeticiek
30. máj 2024

Si prvy clovek kt evidujem ze v tom vnima negativa.Podla mna mas staromocneho zubara a si prilis ovplyvnitelna.

autor
30. máj 2024

@maminkadeticiek no, mam nejake neprijemne skusenosti, a preto sa snazim si zistit co najviac informacii, aby som potom nelutovala svoje rozhodnutie a nesla do toho zbrklo. Ostala som prekvapena aj kvoli tomu noseniu nocneho strojceka navzdy. Myslela som si, ze ked sa zuby posunu, zvyknu si, nebudu mat tendenciu sa vratit spat. Ako pisem, nik z mojho okolia kto nosil strojcek nenosi ziadne retencny a zuby sa im neposuvaju. Ale vsade citam nieco ine, a neviem ci chcem do konca zivota nosit nocny strojcek, a nonstop tie zuby nutit byt na tom mieste ktore chcem. Bola som presvedcena ze je to zalezitost tak 2, max 3 rokov a budem mat rovne zuby na cely zivot :D ale asi to take jednoduche nie je

cicimon
30. máj 2024

Vela lekarov Po skonceni liecby lepi zvnutra drotik,Aby sa zuby neposunuli... cize bud nocna dlaha alebo drotik. Ono staci, ze ti neskor vytrhnu nejaku zub a UZ sa ti moZu zvysne posuvat....lebo budu mat miesto. A Ono je to fakt najmenej mat toto v noci v ustach... Zas AK vidis Ako prrkazku mat Nieco na zuboch pocas spanku,tak do toho Ani nechod. Len potom mozes citat x prispevkov,KDE ludia pisu,ze v mladosti nosili a neskor sa vykaslali n'a nocny a potom sa im zuby poposuvali

autor
30. máj 2024

@cicimon ano dakujem, prave preto nad tym tak uvazujem.. napriklad moj priatel nosil strojcek ako dieta, zuby mal dost krive, a nocny strojcek nosil mozno rok, potom uz nie, teraz ma 35 rokov a zuby ma stale perfektne rovne. Ale kedze teraz uz viem ze to tak byt nemusi, tak som na vazkach

maminkadeticiek
30. máj 2024

Ty podla mna vnimas to nocne celozivotne nosenie strojceka ovela horsie ako cez to,co to v skutocnosti znamena.To nie je strojcek ako strojcek.Pochopis az ked hi zacnes sama nosit ze to nie je ziafne obmedzenie cez den,nieto v noci.Alento ja ti darmo budem.o tom.rozpravat,to je neprenosna skusenost.Mne je uplne jedno,ze si dam neviditelne zlahy na zuby tesne pred spabim a rano vyberiem.Navyse mu zuby zospodu podlepi aby sa min.hybali.

autor
30. máj 2024

@maminkadeticiek hej chapem, ja si to asi predstavujem prilis zlozito a obmedzujuco :/

sisska96
30. máj 2024

Ja som mala veľmi krivé horné zuby. Mala som rok a pol fixný strojček, potom rok nočný. Do dnešného dňa mám rovné zuby. Ale ja som bola ešte malé decko. V dospelosti je to už náročnejšie

barborachors
30. máj 2024

Ked toto čítam, napada ma len jediné - dat si zuby zbrusit a nasadit fazety, resp korunky. Zuby budú pekne tvarovane a biele. Lebka a tvarova cest lebky sa mení pocas života - zuby sa ti prakticky posúvajú celý život. Ja práve toto riesim kvôli farbe zubov a zacinam šetriť na umelý chrup. Strojček sa mi riešiť nechce.

michaelado
28. mar 2025

Ja mám 37 rokov a neviditeľný strojček som nosila presne 42 týždňov. 21 dláh po dva týždne. Zmena veľká, neskutočná spokojnosť, splnený sen. V prípade záujmu ma môžete kontaktovať vo verejnej skupine Na_Mi na fb stránke. Nájdete tam aj moju röngenovú snímku zubov a presný výpočet ako sa mi zuby za tú dobu upravovali.

Strana
z2