Panická porucha
Ahojte maminky ...chcela by som sa opytat ci trpí niektora mamicka tym ochorením ,,,ja som tu nasla diskusiu o nej , ale nikto mi neodpovedal ,,,prosím nestopnite mi tuto diskusiu ,,,fakt by som sa uz potrebovala sa s niekym o tom porozpravat ,,,je mi uz dost zle a by som bola velmi vdacna kedy mi maminky mohli pomoct ako sa stým popasovat ..dakujem krásne 🙂
Ahojte dievčatá keď som tu objavila túto temu, nedalo mi nenapísať, Aj ja mám skúsenosť s PP. Mám ju vlastne diagnostikovanú už aj vyše 10 rokov sa s ňou trápím. S prestávkami som užívala aj neužívala lieky. Vždy cez tehotenstvo som lieky vysadila, aj teraz keď čakáme bábetko, tak som ich hneď ako som to zistila vysadila. No potom pri nástupe do práce som ich zasa musela nasadiť ☹ No asi od 6 mesiaca tehotenstva mám aj ja už horšie aj lepšie dni. Tiež som si kúpila Sedatif PC a nahováram s,i že keď mi je ťažko si ich dám a pomôžu. Ale psychiatrička mi povedala, že keď mi bude veľmi zle môžem si dať aj Guajacuran. Tiež sa snažim byť stále niečím zamestnaná, lúštim, šijem, tvorím...A s tým priberaním je to pravda 😠 Tiež som mala počat materskej super postavu, mala som ešte menej kíl ako pred ním, ale akonáhle som nasadila lieky začala som priberať (aj 5 kíl za rok) čo bolo u mňa dosť, pretože svoju váhu 50 kíl som si držala veľmi dlho....Ale za to zlepšenie to zasa stálo. Tak Vám drížím palce.....
@kiwi82 a brala si aj dáke benzáče??? na tu depersonalizáciu lebo ja som v živote nevedela čo to je tak som sa zlakala ja som panikárka a teraz beriem lex už dva mesiace ale dnes v noci ma aj tak chytil taký slabý panický atak už sa dlho trápim už som z toho unavená v kuse sa mi kruti hlava už neviem či to je z lexaurinu alebo čo.ja som bola pol roka na xanaxe a taká som bola štastná ked som ho vysadila mne nerobil dobre a teraz mám zase výčitky že už tak dlho beriem ten lex doktor mi kázal že keby ho neberiem mohlo by mi byt horšie.že mi ho pekne potom vysadí.no ja už chcem pocitit tu ulavu o ktorej tak všetci hovoria. 😝
@kiwi82 ahoj ja teraz tu depersonalizáciu nepocitujem nejak ked má lex ale ked som nemala lex a nasadzovala som tak katastrofa ako keby som to ja nebola všetko také ako vo sne sa mi zdalo ešte sme sa boli kupat s rodinou a tam to došlo na mna proste ako v inom svete som bola prišlo odišlo a takto aj ked som bola u psychologičky tak aj tam som to mala ked ma poslal doktor na vyšetrenie tak hrôza čudujem sa semej sebe že som odšoferovala 100km.lebo chodím 50km k doktorovi.a teraz mám stále závraty žiadne zlepšenie také sklovité niekedy videnie to sa hovorí pri uzkostiach a nestabilitu a všetko asi možné.už nemám na to nervy neznášam túto chorobu ☹ ☹ ☹ ☹ písala som aj andy ona tu babám radí psychiatrička je tak že by mi radila paroxatin, alebo venlafaxin,že coaxil je slabé na moje stavy tak idem ku doktorovi len ked toto som nou robilo AD tieto stavy tak ja neviem čo bude pri tých silnejších 😝
@kiwi82 ahoj no bola som u doktora a dal mi sertralin actavis 50mg brat ráno 50mg a večer 50 mg už 4 den som na 25mg začala som takou dávkou a neni mi dobre bože to ako na mna pôsobí taká som ako nadrogovaná také slabé ruky si cítim žaludočná nevolnost závraty nestabilita všetko asi raz mi je zima v noci ma chytil uzkostný panický atak.tak mesiac nasádzam myslíš že kedy budem cítit zlepšenie.beriem aj coaxil aj lex.
ahojte babenky, ja mám panický strach zo smrti- mávala som obdobia kedy to bolo dosť zlé, každú minutu som myslela na to, čo ak zomriem... potom bol chvílu pokoj a o taký pol rok to prišlo zas.. teraz na to tiež sem tam myslím, ale už to nieje také zlé.. Problém je ten, že keď sa začneme baviť s drahým o bábätku tak ma hneď napadne, že čo keď zomriem pri pôrode ☹ ,.. neviem si pomôcť .. môže ísť o panickú poruchu? alebo je to len fóbia zo smrti... mali ste tiež strach či prežijete pôrod? ako ste sa s tým vyrovnali prosím?
@snehulienka99 no môže to byť len fobia, ale aj panická porucha, podľa toho, čo v tom čase cítiš, či ti to robí problémy, ako napr. že ti príde nevoľno pri tom pomyslení, potenie, bolenie hlavy, točenie, plytké dýchanie, bolesti pri srdci atd atd atd - každý má iné prejavy. Proste či to zvládaš sama prekonať tie myšlienky alebo to už ide mimo Teba - ked ano, zvážila by som návštevu psychiatra, aspon sa poroprávať, povedať o svojom strachu a aj o tom, že chceš bábatko, poradí ti lepšie ako my tu 😉 držím palce, určite to nenechaj tak, budeš na to myslieť celé tehu a ver tomu, že ked sa bábo narodí, budeš sa bať o stokrát viac o to maličké stvorenie a potom to bude ešte horšie!
@kyruska zatiaľ to zvládam sama, a ano bojím sa najmä toho, že na to budem myslieť celé tehotenstvo :(... je to len taký strach, búšenie srdca dosť veľké, pocit bezmocnosti, pocit, že už na druhej strane nič nebude a o každého tu prídem na tomto svete :(.... asi máš pravdu a skúsim vyhľadať odbornú pomoc ešte pred otehotnením, lebo ma to bude 9 mesiacov zožierať a vôbec si tehotenstvo nevychutnám
@snehulienka99 tak tak, bude ťa to sužovať a prenasledovať a ver mi, narodením dieťaťa sa to len zdvojnásobí, príde strach aj o to dieťa... moja PP bola podobná, ja ked som bola s malou doma sama, bála som sa, že v noci zomriem a čo bude s malou, že ráno chytí paniku, ked sa zobudí atd... proste čisté psycho, ale bez pomoci som to nezvládla, takže neváhaj, ja tomu svojmu psychiatrovi veľa dakujem a to bolo už dobre dávno 😔
@kyruska teraz si v poriadku? už ťa to ani nenapadne?
@nikolka2 ahoj... ja som to mala iste obdobie, bolo mi priserne a uz som nevedela, co robit, ta "hrca" v hrdle nechcela ustupit a ani bolest na hrudi, mavala som aj zachvaty, kedy som lapala v noci o druhej po dychu z nicoho nic, nechutilo mi jest , bala som sa vyjst z domu, nieco povedat, nieco urobit ... mala som antidepresiva, ktore mi mimochodom predpisala moja obvodna lekarka, ziadny psycholog, no mohla som ich jest ako lentilky, nepomohli ... potom som spoznala jedneho cloveka a ten mi to v hlave upratal, presvedcil ma, ze tabletky su zbytocne a clovek musi vsetko prekonat predovsetkym v svojej hlave.. a mne to fakt preslo.. sila mysle sa neda porovnat s chemiou .. clovek ma tendenciu si vela veci pripustat a vsetko prezivat .. pritom si neuvedomuje, ze za svoj stav si vacsinou moze vlastnym pricinenim. Hlavne netreba doma sediet a premyslat nad vsetkym..
no konecne moja tema 🙂 este vas musim precitat ale tiez mam PP 😉 najprv som sa liecila len na depresiu a ta mi po narodeni syna presla do PP ☹ beriem lieky Arketis a Elenium, s liekmi sa to da v pohode, sem tam to na mna ide ale s liekmi to viem predychat...
baby chcem sa spytat tie co beriet antidepresiva ako ste riesli tehotenstvo? podarilo sa vam ich vysadit alebo ste brali aj pocas tehu?
@snehulienka99 no k psychiatrovi už nechodím, citlivá som furt, ale už si to viem sama nejako "uvedomiť"... vtedy som mala len jedno dieťa, mne pomohlo narodenie dalších dvoch detí, cítim, že som "silnejšia" proste, že ma tak nezlomí hocičo, ale napriek tomu sa cítim furt náchylná na úzkosť - ale to snád všetky matky 😝
Mne bola PP diagnostikovana pred troma rokmi. Pri prvom zachvate som myslela ze mam infarkt s porazkou dokopy 😖 nevedela som co to je, moj vtedy este priatel zavolal zachranku, ked ma previezli po oar otazkach bola urcena diagnoza...na druhy den som mala este asi tri zachvaty a odvtedy asi len dva.
Lekar radil ak sa zhorsi treba ist k psychologovi, inak mam pre pripad potreby homeopatika doma.
Snazime sa o babo, poslednu dobu sa na to v noci budim ze sa neviem nadychnut, strhnem sa zo spanku a zlaknem sa,,,je to hrozne....
Neviem co sa deje dufam to neni ticho pred burkou.... 😔
Ja som velmi citliva osoba, chceme babo ale z druhej strany sa bojim.
Bojim sa ze z toho ako budem vystresovana z babetka(co iste budem) budem mavat casto zachvaty.....
Tak uvidime.....
@hennyinnsbruck ahoj presne som zažila to čo ty ked to na mna prišlo ja som tiež myslela že mám infarkt muž ma viezol v aute na pohotovost a som tak rýchlo dýchala že som si vyvolala krče a musel ma vyniest na rukách na pohotovost a tam že sa mám ukludnit a pomaly dýchať.potom sa to objavilo zase o dva týždne a tak a prešlo mi to do väčších uzkostí až fyzických príznakov vlnenie tela závraty tak som už vyhladala psychiatra teraz nasádzam AD lebo už ma to nebaví furt na to mysleť že kedy mi dojde zle a tak.držím ti palce sú AD aj počas tehotenstva čo môžeš brať dokonca ja také beriem.inak všetko je to v hlave ale nejak som to ja nevedela pochopiť.
@andy231 da sa s tym naucit zit, neviem ake to je mat tazke stadium, ja mam lahke, zatial....
Pri poslednom zachvate, sme lezali s manzelon na gauci, islo namna teplo, divny pocit a rozplakala som sa (pri kazdom) bezdovodne len tak.....ale vedela som co to je, nezlakla som sa len predychala. Bojim sa aby ma to vonku nechytilo, ale doteraz sa to nestalo tak dufam to tak aj ostane....
Ja mam posledny rok vela stresu - moj vravi ze si ho sama robim- no neviem kazdy reagujeme na rozne situacie rozne, ale tak hadam sa vsetko casom poriesi...
Mas silnejsiu formu? (neviem ako sa vyjadrit)
@hennyinnsbruck ahoj tak ono tieto panické ataky dostaneš rovno ked si v klude.ja som začala byt strašne nervozna ked sa teraz spätne na to pozerám mám dve deti jedna má 9 a druhá 5 rokov a tá staršia má problémy s učením musím sa snou vela učit a chcela som od nej aby bola dobrá v učení a vždy som sa rozčulovala ked nevedela a tak jedného dna na mna došlo to som bola na rodičku v škôlke bušenie srdca a taká horúčava ma zaliala a bolo mi na odpadnutie tak som šla domov a stále to bolo tak na pohotovost a tam mi dalai magnezium a potom bolo dobre o týžden som mala ten stav čo som ti písala v prvej konverzácii a mne sa to stalo ked som bola s detmi v meste tak som rýchlo na aute utekala na pohotovost aj som ostala v nemocnici všetky vyšetrenia mi robili všetko ok a bola som tam dva dni lebo som mala aj holter na srdci a potom znovu sa to opakovalo len mne začalo bývat na odpadnutie každý den ruky sa mi triasli a iné ti nejdem písat aby si si to nevsugerovala ako ja lebo som začala čítat diskusie nie tu ale inde ako je ludom čo to mám a zhoršilo sa mi to poplašila som sa viac ako som bola.
@andy231 juuuj, tak to by som veru nechcela...u mna to ostane hadam tak ako je a nezhorsi sa to....
K psychiatrovi nechodis? Ten pomoze?
Ja viem tak ze treba zistit ktore situacie vyvolavaju zachvat a sa im treba vyhybat alebo naucit zvladat...
@hennyinnsbruck ahoj chodím práveže som už išla lebo som sa bála že to prejde do horšieho stavu tak som šla no teraz nasadzujem druhé AD lebo prvé boli slabé no tie NU sú hrozné.budem ti držať palce nech to zvládneš bez liekov inak je to beh na dlhé trate ani som si nemyslela že fakt do dlho trvá kým človek pochopí a zmiznú príznaky.
@marianax ahoj no fuha tak dlho ja to mám rok a my to lezie na nervy prečo nechceš AD??? ani ja som nechcela bolo proti brala som xanax pol roka tažko som ho vysadila a potom som to už dala na AD beriem aj ja lexaurin teraz už 4 mesiace tak som zvedavá zase ako ten vysadím lebo prvé AD my nesadli a teraz mám druhé AD.tak aby mi nebolo horšie.fuuu tak to ťa obdivujem 5 detí ja mám dve ale čo tie robia tiež som na ne sama a bez liekov by som to asi nezvládla mladšia má nervové záchvaty.
@andy231 dakujem..
Baby ktore berete paretin,myslite ze mi zabere štvrtka tabletky?...bojim sa o babo....zajtra idem k psychologovi :(

@hujska nemozes sa hned vzdavat, len sa skus zamestnat, a uvidis, ci to v praci zvladnes a ci sa ti tam bude pozdavat, za pokus to stoji🙂, ved sa chces aj ty postarat o svoju rodinu, vsak