Panická úzkosť
Ahojte žienky, vopred sa vám ospravedlňujem za chyby ktoré sú tu ale som v takom rozpoložení že neviem ani premýšľať...No k veci mám veľký problém čo sa týka mojej psychiky dlhé roky som brala lieky citalec bolo mi fajn no na prelome tohoto roku som sa ani neviem z čoho zrútila od vtedy som úplne nepoužiteľná môj vtedajší psychiater mi nebral tel tak mi dohodila novú moja obvodná lekárka vysadila mi citalec a nasadila nové lieky Alventu dnes je týždeň čo ich beriem no cítim sa stále moc zle nemôžem dýchať celá sa trasiem väčšinou dňa prespím niesom schopná ani navariť ani nič bojím sa byť sama doma no proste katastrofa dnes som volala psychiatricke a ťa mi znadala že jej nemám stále vyvolávať ze to sa takto nerobí a ja jej vravím že potrebujem pomôcť že mám byť trpezlivá a vydržať.....Ženy prosím poraďte mi čo mám robiť mám panickú poruchu ale ja už neviem ako ďalej blbé komentáre prosím nepíšte dakujem
Na zaciatok liečby sa nasadia aj " ukludnovaky" typu lexaurin, neurol aby si tieto príznaky mala čo najmenej...musíš preklenúť toto obdobie, kým ti bude lepšie prejdú aj 2-3-4 týždne zatiaľ si nasad benzace.
@1andrea111 dala mi lexaurin štvrtku ale to je úplne že som mimo
@zuzanasussy to potrva aj 3 tyzdne pokial lieky zacnu ucinkovat musis byt trpezliva ja sa tiez liecim na uzkosti a viem co prezivas☹tam neni ine vychodisko len cakat pokial zaberu ale potom bude dobre😉👍
to je zaciatok brania ad, zial vzdy to clovek musi pretrpiet, Alventa su nabudzujuce ad, takze sa ti moze uzkost zo zaciatku zhorsit
@zuzanasussy v takom prípade sa dá dáva viac ako štvrtka Lexaurinu kamarátka mala 3 x denne 1,5 mg.Prejde to len musíš byť trpezlivá oddychuj, spí...čo sa stalo koncom roka taký prepad nepríde len tak.Nemali ste v práci, doma nejaké problémy?
Nemôže byt s tebou niekto doma?
@zuzanasussy bože chudá moje. Ja som si tiež tým prešla. Z benodiazepanov môžeš akurát tak chytiť závislosť. Mne sa stavy úzkosti prehlbovali.
Ako trávis deň? Ako sa ti spáva?
zmena liekov ,zato máš take stavy ..prechod na alventu ..treba aspoň nejaký Neurol ,xanax k tomu ale opatrne.
Seroxat je dobry na panicku poruchu ..skôr brat antidepresíva typu ssri ako alventu to je silný liek ..
@zuzanasussy potrebuješ okrem liekov aj cvičenia pravidelné a rozhovory so psychológom alebo aspoň s niekym kto ti rozumie. Kto ťa podrží a bude ťa len tak počúvať a pritakávať ti porozpráva sa s tebou s pochopenim. Kto ťa bude ukludnovat
@1fifinka1 áno mám to pod kontrolou dostal som sa z toho ale už viem že nie som silný ako iní a potrebujem si to uvedomovať. Práve teraz tá vojna a správy z nej a o jej vývoji ma dostávajú do úzkostí. Neberiem lieky som plne zaťažiteľný no napriek tomu som sa po pár nevhodných rozhovoroch dostal do stavu kedy mi začalo sťahovať cievy na rukách a pocítil som fyzickú bolesť z úzkosť. Stačilo ísť bokom a urobiť pár cvikov dýchacích aj myšlienkových a prešlo to. Uvedomujem si že to treba trénovať ďalej a udržiavať režim a životný štýl. Podobne ako keď niekto chce schudnúť alebo sa zdravo stravovať. Musí to zmeniť dlhodobo. Ja nemôžem si púšťať do hlavy správy o vojne. Je to handicap? Asi áno. Ale na druhej strane som zažil krásne pocity pokoja kľudu zmierenia vyrovnanosti obdivu k prírode k ľuďom atd. A aj zmena myslenia vo vzťahu k sebe samému. Je to výsledok dobrej liecby. Lieky som bral len ako pomoc aj Neurol v akútnej fáze a pri panickom ataku. Teraz práve pri tej poslednej uzkosti som pocítil potrebu si vziať Neurol. Nosím jeden blister so sebou medzi dokladmi už vyše roka. Nevzal som ho pretože som to zvládol cvikmi. Takze nástroje mám poznám spôsoby. A som vyliečený. Ale neznamená to, ze si môžem dovoliť sa hrať na hrdinu.
@slovakboy Obdivujem vas ako ste to dali 👍ja uzivam AD 5 rokov a tak velmi by som chcela bez nich fungovat neda sa☹aj sa pokusali mi znizit o polovicu a take stavy prisli ze na koho som sa pozrela hned som plakala nedalo sa nic robit len lieky dat zase naspat
@slovakboy to je ako keby si pisal o mne. Do bodky.
Som na tom rovako. (I ked spustac bol asi iny, u mna problemy so srdcom) Raz to prislo, uz s tym clovek zije, nauci sa co ma robit keby nahodou, pochopi ze sa musi o seba starat a ze je velmi dolezite selektovat spravy aj psychicku zataz. A nemusim brat ziadne lieky, ale jeden blister mam vzdy so sebou 😊.
Autorka ty potrebujes nutne aj psychologa, nielen psychiatra. Potrebujes dusu liecit lebo to co sa ti deje ma nejaky povod. Mozno keby si to riesila, ani antidepresiva potrebovat nebudes. Na stavy uzkosti je prechodne dobry Neurol. Potrebovala by si pohyb na cerstvom vzduchu, cvicit sa ti teraz asi nebude dat. Potrebovala by si prisun pozitivnych informacii vyhradne, a naucit sa robit vsetko co pomaha psychickemu zdraviu ale to si nemyslim, ze ti psychiater da, ale mozno mu/jej krivdim.
Skus si popytat namiesto Lexaurinu Neurol, mne Lexaurin nerobil vobec dobre napr.
Na depresiu su konkretne cvicenia, napr. raz som bola na jednej prednaske, taky znamy cech to bol, a hovoril co on vzdy radi svojim klientom. Radi, aby si zalozili zosit a pisali si do neho kazdy vecer, ale ozaj KAZDY jeden vecer si napises do zosita 3 veci, hoci aj uplne malickosti, co ta v ten den potesili. Ak by si take nemala, napis iba za co si vdacna. 3 veci. Normalne jedna dve vety, nemusia to byt litanie, ale proste pis. Je dokazane, ze uz po 30 dnoch mozog zacne vytvarat ine chemicke latky a toto presne potrebujes. Pracovat so svojou hlavou.
Mysli na to, ze v tom nie si sama a mnoho ludi na svete zaziva to iste. Ale da sa s tym pracovat. Dalsia oblast. Strava. Co sa deje v creve, to sa deje v zivote. Ak mas nejake intolerancie, mala by si dodrzovat stravu na 100%, hovori sa ze az o 50% sa vie psychicky stav zlepsit, pokial mame v poriadku nase creva a nedrazdime telo potravinami, ktore nam vadia. Kavu nepi, nejedz sladke, ak mas tu mozmost stravuj sa co najzdravsie, ber probiotika, pi dostatok tekutin. Pri uzkosti je dobre sa zabalit do deky, prehriat sa, vypit teply caj. A brat magnezium pravidelne. Horcik sa spotrebuva pri strese rychlostou blesku. Niekedy za psychicke problemy moze takmer len nedostatok horcika.
Velmi ti odporucam, navstivit nejakeho dobreho psychologa, a tiez si na internete vyhladaj nejake prednasky na tuto temu, kazda jedna info ktoru dostanes ti moze pomoct.
Chod krok po kroku, ale urcite pre seba nieco rob. Drzim palce ✊
@slovakboy Dobrý deň, prosím aké dýchacie a myšlienkové cvičenia konkrétne Vam pomáhajú zahnať úzkosť? Tiež má to chytilo a lieky nechcem brat. Skúšam všetko možné momentálne, ako s tým bojovať...Ďakujem 🙂
@denisdenis vo všeobecnosti je to jógove dýchanie. Určite ti to v tomto prípade lepšie vysvetlí google a YouTube. Chodil som aj do jógove skupiny, ktorú viedla jedna psychologička a našťastie sme necvicili jógu ale len dýchanie. Mám poskracované svaly zo športu. Stačí len to základne jógové dýchanie. Pozor dýchanie pomáha keď človek nemá úzkosti už rozvinuté a hlboké. Napríklad teraz mi pomáha alebo počas liecenia. V čase hlbokých úzkosti ma tiež význam to dýchanie a pomáha ale nevyrieši. Uľaví od silnej bolesti ju trosku zmierni ale nie je to vtedy všeobecný liek. To dýchanie pomáha uzkostiam predchádzať poprípade zachytiť ich začiatok ked uz alebo ešte nie sú hlboké. Okrem dýchania pomáhajú myšlienkové postupy: prijatie uzkosti ked už vošla alebo je neodvratný jej vstup do tela. Nebojovať s ňou. Ľahnúť si na zem a snažiť sa o jogovy dych hoci vtedy je to ťažké aj tak to skúšať. Pomáha zvnutornenie spritomnenie upriamiť pozornosť na dobro a dobre veci. Pozri si EKT metódu na YouTube. Sú to cviky ktoré mi pomáhali. A opakovať si nahlas a dookola prijímam sa a mám sa rád. Celkovo pptrebujes oddych. Zvoľniť. Stíšiť sa. Nemyslieť a trénovať nemyslenie. Alebo myslieť na niečo pekne a pozitívne. Môžu to byt aj vymyslene veci. Napríklad ležím na pláži na inej planéte alebo sa prechádzam lúkou plnej kvetov v raji a niekde v diaľke cítim prítomnosť Boha. Mozog nevie rozoznať realitu od fikcie a úzkosť je iba emócia. Podobne ako červenanie sa alebo plač alebo smiech. Akurát že je chorobná a veľmi nepríjemná. Nemôže ťa ale zabiť to si tiež uvedom keď upadá do paniky. Môžeš odpadnúť do bezvedomia ale nezabije ťa. Ani inak fyzicky neuškodí. Len nesmieš vtedy šoférovať.
@slovakboy Dakujem pekne za tipy. Pozriem to 🙂

@zuzanasussy no týždeň je krátka doba, nejaké benzace k tomu máš? Tie by Ti mohli pomôcť preklenúť obdobie pokiaľ lieky zaberú