PCR test ako samoplatca

victoriafreya
11. dec 2021

Ahojte, nakoľko neviem k tomuto nikde nájsť informácie tak sa pýtam tu - samozrejme k lekárovi aj na hygienu som sa snazila niekolkokrat dovolat, obom bezuspesne. Ide o to, ze som v karantene z dovodu, ze mam maminu pozitivnu. Ja som sa podla instrukcii zaregistrovala na pcr test avsak ten mam az na 18.12. V case registracie mi nic nebolo. Avsak odvcera uz mam priznaky, teplotu, zimnicu, kasel a pod. A teraz k otazke - mozem ist dnes na test PCR ako samoplatca ? Kedze je zrejme, ze Covid mam tak ja budem zbytocne potom od 18.12. zase dalsich 10 dni v karantene a neviem co robit, na odberove miesta takiato nemozem najst telefonny kontakt stretli ste sa uz niekto s takouto aituaciou ?

dzina007
11. dec 2021

ano mozes ist na PCR test ako samoplatca. Len si daj pozor kam na ten test ides lebo niektore labaky nespolupracuju z NCZI a potom vznikaju problemy so zapisanim do Covidpassu.

victoriafreya
autor
11. dec 2021

@dzina007 aha super dakujem, lebo ja uz fakt neviem co robit, bojim sa aby sa mi to potom nebralo ako porusenie karanteny ale zas na druhej strane ja by som bola zbytocne tolko dni doma, ked covid s vysokou pravdepodobnostou uz mam. Mas s tym teda skusenost ?

1ivanka1
11. dec 2021

Volaj v kuse na hygienu prelozia ti termin zadarmo.

lilope
11. dec 2021

@victoriafreya na coronagov.sk sú jasnē inštrukcie a to také, že karanténa začína buď stykom s pozitívnou osobou v prípade že nie si zaočkovaná, pozitívnym testom alebo prvými príznakmi ochorenia. Takže ak aj pôjdeš na test neskôr a výjde ti pozitívny pritom príznaky máš už niekoľko dní, už nebudeš v karanténe ďalších 10 dní od vykonania testu, ale celkovo 10 dní od prvých príznakov.
Všetko je uvedené na stránke, len treba trochu hľadať. Keby si hľadala, našla by si to oveľa rýchlejšie ako ti trvalo napísanie tohto textu.

victoriafreya
autor
11. dec 2021

@1ivanka1 tam som volala niekolkokrat, hned ma vyplo, ked som sa dovolala tak mi povedali, ze ma prepajaju neprepojili, ze maju plno mam zavolat neskor a potom som sa uz zase nedovolala. Za to neviem co robit, ci mozem ist alebo nie. Cele zle toto.

victoriafreya
autor
11. dec 2021

@lilope hľadam uz od vcera a vsade je uvedene inak. Praveze som nasla, ze karantena sa rata odo dna pozitivneho testu a nie od priznakov. V tom pripade by kazdy mohol lahko oklamat ze ved riznaky ma uz ja neviem tyzden, tak by po PCR ostal doma len tri dni.

dzina007
11. dec 2021

@lilope toto nieje uplne tak. Lekar rozhodne odkedy sa ti rata karantena. Sú prípady kedy lekár berie do úvahy prvé príznaky alebo aj domáci antigén ale aj takí čo prvý deň berú deň testu. Aj hygiena to tak komunikuje keď volá kvôli pozit výsledku že záleži od lekára ako sa dohodneme

dzina007
11. dec 2021

@victoriafreya znamy tak bol na sukromnom PCR teste vysiel pozit a od toho dna sa mu pekne rátala karanténa. Len mu neprišiel na 12ty deň covidpass lebo s hodou okolností ten labák vie do covid passu napísať len antigen nie PCR a mal to aj na stranke ako to dodatocne vyriesili neviem

dzina007
11. dec 2021

pripadne chod na antigen. ak budes mat pozit tak sa ti bude ratat od antigenu karantena a potom chod aj na ten PCR ktory ti uz len vybavi vlastne papier a covidpass ale karantenu ti predlzovat nebude.

lilope
11. dec 2021

@dzina007 to nie je pravda. Predsa keď je v karantené týždeň a má príznaky, pričom karanténa je teraz 10 dní a na 8. deň pôjde na PCR test ktorý výjde pozitívny, nebude ďalších 10 dní doma. Kolegovi v prvej vlne, keď sa ešte veľa o tom pozitívnom PCR teste nevedelo, vychádzal pozitívny vyše 2 mesiace a už dávno bol po chorobe a chodil normálne do práce.

ajka0207
11. dec 2021

@lilope to že karanténa netrvá od pozitívneho testu ale od prvých priznakov ti potvrdili na hygiene? Pretože čo ja mám známych tak všetko rátali karanténu až od pozitívneho testu.

kristiii
11. dec 2021

@victoriafreya záleží od doktora, kedy ti karanténu ukončí, nemusí to byť od PCR testu. A tiež si až tak nefandi, že ti skončí po 10 dňoch. Musíš byť 3 dni bez príznakov, aby ti ju doktorka mohla ukončiť a keďže si naozaj chorá, môže to trvať aj dlhšie. Samozrejme ti želám, aby si bola fit čím skôr.

1ivanka1
11. dec 2021

@victoriafreya aha,sestra tak volala a dovolala sa.tiez jej nastupili priznaky a potrebovala ist slo na test.

victoriafreya
autor
11. dec 2021

@dzina007 a bol tiez v karantene doma ? ja len za to neviem ci mozem ked som v karantene, ci to nebude problem ze som sla na test. Uz covid pass mi az tak nezalezi ale predsa aj praca vsetko.

1ivanka1
11. dec 2021

@lilope karantena zacina od vysledku pcr testu.

lilope
11. dec 2021

@ajka0207 to nájdeš na oficiálnej stránke corona.gov. Ja s mužom sme rovnako boli v karanténe od prvých príznakov, keďže na test ťa objednajú až na 5. deň od príznakov. Skôr sa na PCR ani nechodí, pretože by ochorenie ešte nezachytil. A nikto nebol, kým platila karanténa 14 dní, doma 19 dní, lebo na 5. deň test + ďalších 14 dní karanténa. To kde si videla? Karanténna PN sa predlžuje len keď je človek ešte chorý, inak sa končila vždy na 14. deň, po novom na 10. deň.

victoriafreya
autor
11. dec 2021

@kristiii jasne ved prave toto viem, ze kazdemu koho poznam ukoncoval az 10 dni od pozitivneho testu nie od prvych priznakov.A s tymto samozrejme ratam, ze aj tak ju nemusim skoncit po 10 dnoch, ide mi len o to, ze ja mam ten ich test az na 18.12. a kedze chora som uz teraz, tak by sa mi to fakt len zbytocne predlzilo, ak by mi uz nic nebolo.

kristiii
11. dec 2021

@1ivanka1 Nemusí. Mne keď volala z hygieny, tak mi pani povedala, že to záleží len a len od doktora, či to bude rátať od prvých príznakov, AG testu alebo od PCR. Napríklad synovi jeho doktorka rátala od pozitívneho AG samotestu (odvtedy mal aj príznaky), pritom na pcr bol až 5 dní potom.

dzina007
11. dec 2021

@lilope PCR vychadza dlho pozitivny to je pravda. ja len vravim ako to je a ako to riesi momentalne hygiena a lekari.
My sme prekonali covid pre mesiacom.
Detom nechali karantenu 10 dni od pozit domaceho AG testu ale PCR mali den na to tak by to nebol rozdiel ale boli dlhsie doma kvoli nam.
Ja som mala domaci AG pozitivny s detmi v jeden den ale mne karantenu brali az od odberu PCR testu + este par dni som bola dlhsie lebo som nemala chut cuch a bola unavena.
Manzel ostal AG pozitivny az 5 dni po nas, volal v ten den lekarke PCR test mal az 4 dni na to a ukoncila mu karantenu az 10 dni od odberu PCR.

dzina007
11. dec 2021

@victoriafreya porusenie karanteny to nieje ked ides na test. je to medzi vynimkami. na test mozes ist pocas karanteny

ajko2011
11. dec 2021

Treba zadať znova termín na PCR cez korona.gov.sk a zadať príznaky + kontakt s pozitívnym. Termín príde väčšinou na druhý deň.

kristiii
11. dec 2021

@victoriafreya ak ti ho dali až takto neskoro, tak verím, že tvoja doktorka bude mať rozum a nebude ťa držať doma zbytočne 18 dní, ak budeš už reálne zdravá. Byť tebou skúšam ďalej volať a žiadať o skorší termín, prípadne nemáš niekde v okolí to AG testovanie za 5 eur, čo spadá pod štát?

lilope
11. dec 2021

@dzina007 Hygiena rozhoduje inak ako vyhlášky pána Mikasa. Pán Mikas rozhodol, že očkovaný človek nemusí byť po styku s pozitívnou osobou v karanténe a môj zamestnávateľ to riešil s hygienou v Žiline a tá odporučila, že aj takýto človek by mal byť v karanténe. A tak očkovaní kolegovia v karanténe po styku s pozitívnym boli v priebehu posledných dvoch mesiacov aj viackrát pričom nie sú povinní podľa vyhlášky byť v karanténe. A keďže tam nemali byť, nepriznali im ani karanténnu PN a museli byť doma na neplatenom voľne 5 dní a po negatívnom PCR sa mohli vrátiť. Kolegovia prišli o kopec hodín a ku konca mesiaca museli nadrábať. Takéto konanie už odmietli a nikto ich už nedonúti ísť do karantény, ani hygiena, keďže platí, že očkovaný nemá povinnosť byť po styku s pozitívnou osobou v karanténe.
ÚVZ a RÚVZ si protirečia.

lilope
11. dec 2021

@victoriafreya našla som to za minútu. Kedy sa začína a končí karanténa. Skôr ako zahlcovať infolinku zavolaj svojmu obvodnému lekárovi a on ti poradí lepšie.

victoriafreya
autor
11. dec 2021

@lilope tak este raz, k lekarovi som sa nemohla vobec dovolat, na hygienu som sa nemohla vobec dovolat. A je pekne co tu pisu, ale mam info od viacerych + od ludi co chodia priamo k mojej lekarke, ze karantenu ukoncuje po 10 dnoch od pozitivneho testu. Nie od prvych priznakov. A ja ked pojdem na test az 18, tak budem dalsich 10 dni doma navyse a v pripade ze mi toto rychlo.odznie tak uplne zbytocne. Test sa zrusit/prehodit online neda, len cez hygienu na ktoru sa dovolat nemozem. Za to aj bola moja otqzka ze nie ze kedy mi.konci karantena ale ze ci mozem ist na PCR dneska ako samoplatca.

victoriafreya
autor
11. dec 2021

@ajko2011 Neda sa :( Skusala som a nie je mozne. Len cez tu hygienu, lenze co ked tam sa dovolat neviem. Za to mi.pride ten PCR ktory si zaplatim ako jedina moznost. Len nech ma zas potom nenahanaju, ze som si odisla z karanteny.

victoriafreya
autor
11. dec 2021

@kristiii To.keby človek vedel, hovorim, ze ja viem ze najlepsie je to riesit s nimi nie takto hladat na strankach a podobne, lenze hovorim nemala som sancu sa tam dovolat vobec. Ja chapem, ze toho maju vela nemam im to za zle, len potom clovek nevie co robit, ja som si ochotna zaplatit PCR ale byt doma zbytocne ked uz nemusim, mi pride dost blbe.

dzina007
11. dec 2021

@lilope ak mali nariadenu karantenu karantenna PN im musela byt priznana, ale momentalne uz je zrusena. ak im nariadil sef ze ich v praci vidiet nechcel tak to mali riesit s nim. To ze hygiena nieco odporucila neznamenalo ze im to nariadila. Toto je vymysel sefa.

A uz ked sa bavime o karantene v tomto. Ano karantena zacina napriklad 10 dni od kontaktu. Ale posledny den kontaktu s osobou s ktorou zije v domacnosti sa berie az 5. den po odbere vzorky osoby zijucej v domacnosti alebo 5 den od nastupenia priznakov. Cize realne aj tak to vychadza na 15 dni karanteny nie 10.

Karanténa sa končí
a) v prípade, ak sa u osoby nevyskytuje ani jeden z klinických príznakov
ochorenia a výsledok testu vykonaného najskôr v 5. deň od
posledného kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie je negatívny,
uplynutím doby 7 dní od posledného kontaktu s osobou pozitívnou na
ochorenie,
b) ak test nebol vykonaný a počas doby 10 dní od posledného kontaktu
s osobou pozitívnou na ochorenie sa u osoby nevyskytuje ani jeden z
klinických príznakov ochorenia, uplynutím doby 10 dní od posledného
kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie,
c) v prípade, ak sa u osoby vyskytne akýkoľvek z klinických príznakov
ochorenia počas doby 10 dní od posledného kontaktu s osobou
pozitívnou na ochorenie, momentom, kedy posúdi túto osobu jej
všeobecný lekár ako spôsobilú ukončiť karanténu.

Proste je to na lekarovi ktory datum uzna a nahlasi,

ajko2011
11. dec 2021

@victoriafreya dá sa to. Ja som tak syna registrovala 2x. Prvýkrát mi to nešlo, skúšala som viackrát a išlo mi to. Treba len skúšať a zadať aj príznaky nie len kontakt s pozitívnym. Syna som zaregistrovala 2.x ráno 7:25, 7:42 prišiel termín na odber na 10:09 v ten deň.

dzina007
11. dec 2021

@victoriafreya normalne chod dnes na antigen. ak ti vyjde pozit objednaj sa este raz aj na PCR s tym ze zaskrtni ze si AG pozit. a mozno ti pride aj na PCR novy termin.
Ak nie pojdes na ten co mas 11teho - aspon budes mat papier.
Ak vyjdes negat urob si AG o den dva neskor.