icon

Pečeňové a testy na zrážanlivosť krvi

22. máj 2023

Dobrý den, bola som teraz na gynekologii a robili mi testy na zrážanlivosť krvi a pečeňové testy, keďže užívam antikoncepciu nechávam si robiť tie testy každé dva tri roky. Prvý krát v živote som za to platila. Neviete, či sa niečo zmenilo, alebo prečo som za to platila? Nie je to náhodou pri užívání antikoncepcie nutné robiť tieto testy pravidelne?

taktotedanie
22. máj 2023

Nutne to nie je ale ze si to davate robit je fajn
Asi to vasa poistovna nepreplaca

autor
22. máj 2023

@taktotedanie zaujímavé, pretože poisťovňu som nemenila a roky pred tým to bolo normálne "zadarmo"

anjelicek26
22. máj 2023

Zavisi, ake testy na zrazanlivost krvi ti robili...ci aj tie rozsirene na rozne geneticke mutacie...

autor
22. máj 2023

@taktotedanie menila som gynekológa, ale zmluvu s mojou poisťovňou má. Ale je celé zle tam, keby sa sama na to neopýtam, tak mi to sám ani nenavrhne a čo som sa pýtala pár žien aj tu na mk, veľa z nich ani nevedelo že také testy sa majú robiť a užívajú antiku roky.
Sorry za výlev :D

janai1
22. máj 2023

Tie testy vôbec nie je potrebné robiť. Keby sa konečne na Slovensku lekári vzdelavali tak by nekoloval tento mýtus

anjelicek26
22. máj 2023

@janai1 ja ti neviem, ci mytus. Mne zistili dve mutacie zrazanlivosti krvi len teraz nedavno 🙄 A to take, ze beriem aspon aspirin preventivne kazdy bozi den a kontroly... 4 deti odrodene a posledne potrat zaciatkom druheho trimestra, pravdepodobne kvoli upchatiu nejakej cievy, babatko bolo inak podla genetiky zdrave :( Ale to su len spekulacie no. Nemyslim, ze je to na skodu vediet, ked berie HAK - ci ma nejake zvysene riziko alebo nie...ja uz ziadnu brat nesmiem.

autor
22. máj 2023

@janai1 môžeš to prosím rozviesť?

autor
22. máj 2023

Takej žene s trombózou o ktorej kľudne nemusí vedieť asi nie je úplne dobre predpisovať antikoncepciu. Pečeňové ok, to beriem že nie je úplne nutné v každom prípade. Ale aspoň na začiatku, kedy žena vôbec nemusí vedieť ako je na tom s pečienkou by som to dala

floki1994
22. máj 2023

Tie testy je urcite dobre mat urobene...ja mam tri geneticke mutacie krvi o ktorych som nemala ani sajnu a prva vec co mi na hematologii prizvukovala ze HAK v ziadnom pripade brat nesmiem...takze je to opodstatnene ...teraz cele tehu picham injekcie na riedenie krvi aby malo babatko co treba...sestra ma to iste a v zahranici sa krvne testy na to nerobili.. mala nasadenu HAK (viac druhov) a sposobilo jej to xy zdravotnych problemov ..az kym sa na toto neprislo a musela ju vysadit...odvtedy dobre 🙂 ma to svoj dovod ze sa robia

janai1
22. máj 2023

Neexistuje žiadne odporúčanie aké testy robiť podľa EBM. Obyčajné vyšetrenie krvnej zrážanlivosti nevie odhaliť predispozíciu k trombózam.
Na sk sa spraví základná koagulácia a tá je v poriadku aj pri vrodených trombofilných stavoch - čiže pri predpise hak žiaden relevantný výsledok

janai1
22. máj 2023

@anjelicek26 okej, ale toto ti žiaden základný test ktorý robia pri odbere nezistí

trgypadl
22. máj 2023

@janai1 pozri si film z minuleho tyzdna co siel na 1ke. o HAK. Ten kto tvrdi, ze to nie je potrebne, tak ma u mna palec dole.... Pri kazdej predpísanej HAK by mal lekar spísať zakladnu osobnú a rodinnu anamnezu a aj vyssie spominane vysetrenia, a ten ktory to nerobi podľa mna hazarduje so zdravym pacientky

autor
22. máj 2023

@janai1 a čo sa teda analyzuje pri teste, ktory sa štandardne robi? Ja teda krvotvorbe nerozumiem asi tak ako by som chcela, ale pri predispozíciu na trombofilne stavy by som očakávala zvýšenie niektorého zo zražacích faktorov. Ale neviem, čo konkrétne sa pri tom odbere zisťuje

taktotedanie
22. máj 2023

Stale sa to meni co preplacaju a co nie

anjelicek26
22. máj 2023

@janai1 tak zavisi presne co zistuju a ake ma kto predpoklady... ja mam toto bohuzial v rodine, takze testy bez reptania zdravotka zaplatila... potom od gynekologa smer hematolog, ten uz spravil testy aj na dalsie mutacie a nasiel dalsiu...