Život s manželom alkoholikom
U niekoho vianoce testuju hranice porozumenia a tak je to i u mna. S manzelom zijeme bok po boku 20 rokov a poslednych 10 kazdy v inom kute domu. Je alkoholik a sice neublizuje ale ani nepomaha. V poslednu dobu prichadza domov okolo piatej a ide spat.. rozprava zo sna.. proste ma opilecke veselosti.
Ked prichadzaju vianoce stava sa z neho Grinch. Vsetko mu vadi. Pred dvoma rokmi sme stredrovecerali sami s pohladom na neho ako spi zlomeny na gauci. Viem ze uz aj po tychto slovach 99% z vas bude mavat cervenou zastavou a odporucat odchod.
Ma vsak diagnozu hranicna porucha osobnosti, t.j. vsetko alebo nic. Vsetko sa zunuje rychlo. Bud miluje a obmedzuje alebo nenavidi a bojuje. Dostali sme sa do stavu, kedy aspon neutoci a to je pri tejto diagnoze velka vec.
Dnes ma vsak lame cele toto bytie. Mam ho rada, ze mu nejak pomozem ma davno opustilo. Decka tu maju zazemie, vydavky mame podelene, zijeme si svoje zivoty.. viem aj to ze tento model nasim teenagerom neprospieva, odist vsak uz nic nenapravi. Rozpravame sa otvorene o comkolvek potrebuju. Teda ja a deti. Pre neho je jeho dom, jeho svet a potom "my".. Nehadame sa. Kazdy z nas je sam. Obcas to buchne.. na prkotine. A potom ideme dalej. Potrebovala by som pocut nieco povzbudzujuce prosim.
@maskapadla to ma mrzi 😶.. mas sa uz dobre? (M9j mal diagnozu skor.. alkohol dosiel potom. No ked tak nad tvojim prikladom premyslam.. ci si neprivodi este toho viac.. predsa len.. smerom k 50tke vek uz nie je len cislo ak sa zije takto
@mayka_ ja som fakt dúfala ze sa uchlasce k smrti teda ako chcel a dostanem vdovske a bude pokoj, ale potom som prisla na to ze on skor znici vsetkych naokolo a potom mozno seba...lebo liečiť sa nechcel, keď som mu raz zavolala sanitku lebo mal 5 promile celý dobitý bol, tak ho nechali lezat na psychiatrii na detoxe 12 dni dali mu antidepresiva a neviem co ešte ale on pil aj na tie lieky a to bolo este horšie
@mayka_ skusim Ti dodat trochu nadeje. Moja mama trpela pri mojom otcovi, nebol to alkoholik, ze denno denne v liehu, ale mal svoje dni, vikend, vacsinou sobotu. Bol aj agresivny, z depresie a sebalutosti prechadzal do zurivosti a agresie, vyhrazal sa samovrazdou alebo ze podpali nas dom. Bolo to tazke. Trpel podla mna neliecenymi depresiami. Inak tichy, pedantny chlap, pracovity, nasetrili s maminou, odtrhali si od ust, aby nam so sestrou bolo. Ked bol mlady, pil aj po krcmach, starsi uz doma vacsinou domacu palenku. Vela fajcil. Mamina raz povedala, ze ona ho neopusti, lebo ked ho vykopne z domu (je jej), tak pojde naspat do svojho rodneho mesta, kde ma kamaratov a tam sa upije k smrti, ze toto nedovoli, aby sa mu stalo. Isteho dna prestal fajcit, pribral, objavila sa cukrovka, schudol, no a zacali sa objavovat aj dalsie diagnozy. Na alkoholizmus mu medzicasom zomrel starsi brat. Tam nastal zlom a nepije, prestal. Da si obcas pivo, ale nechapem, ze ma bod, za ktory nejde, 1 pivo raz do tyzdna mozno, podla chuti a staci. Opiteho som ho nevidela roky. Moj muz povedal, ze moja mamina sa ak pre nic ine, tak pre toto, ze sa o vsetkych a hlavne o neho takto stara, dostane na 100% do neba. Lebo toto by hocikto nedal. Uz som odpustila, stretavame sa, tesia sa z vnucat. Byvaju stale v maminom dome, co na nu prepisali jej rodicia, otec predal byt, co mal po mamine, de facto nema nic, staraju sa jeden o druheho, hlavne teda mamina, lebo ocino je uz zdravotne nie dobre, nedokrvuje mu mozog, velmi slabo pocuje a zabuda. Vravim, svata zena, ta moja mama. Pisem to preto, lebo Vianoce su aj o nadeji. O obetovani sa. Ale neznamena to, ze takto musite ostat do konca. Nemusite. Zasluzis si iny zivot. Hlavne o to je to tazsie, ak sa takto zmenil az po case a spominas na tie krasne roky...Citim s Tebou a prajem pokojne Vianoce v ramci moznosti.
@dzulli1980 jej manžel neorisahal v dobrom aj zlom? Ak ons tým nechce nič urobiť, tak budú trpieť naďalej?
@anonym_035040 prepáč, ale ja by som nebola ako dieťa šťastná,že moja mama ostáva s ožranom a my deti prežívame dni plné strachu. Ja by som ju chválila za to, že od neho odišla.
Čakáš povzbudenia, ale tie ti nevyriešia tvoj život. Iba ty rozhodujes o tom, čo ďalej a hlavne ako prežijete svoj život. Nikto iný. A už vôbec nie človek, ktoremu je ukradnuté, čo ty cítiš, ako sa ťa všetky veci dotýkajú.
Ale predsa niečo ma napadá. Skús psychoterapiu, pravidelnú. Nájsť cestu k sebe, neodpajat sa od seba, naučiť sa byť ženou, naučiť sa byť osobou, ktorá nebude akceptovať zlo, hriech.
@mayka_ nikdy nie je neskoro zacat od znova
@kitycat nepotrebujem zacinat znova. V com znova? Novy chlap? Vsetko ostatne je v poriadku. Novy domov? Nie dakujem to co mam si vazim. Iba su chvile ked energia mojho muza prehlusi to dobre co mam. Nas vztah je prikladom ze nikdy nevies co sa moze casom stat. Dalsi muz moze byt rovnaky a o 20 rokov budem.v podobnom svete. Naco? Ako mladsia som sa cudovala zenam v zrelom veku ze po rozchode alebo ovdoveni ostali same. Ved zivot nekonci. Dnes mam na to iny nazor. Priznavam ze som aj sklamana, obdobie "preco ja" je uz za mnou. Inak mam pekny zivot
@mayka_ ja som fakt dúfala ze sa uchlasce k smrti teda ako chcel a dostanem vdovske a bude pokoj, ale potom som prisla na to ze on skor znici vsetkych naokolo a potom mozno seba...lebo liečiť sa nechcel, keď som mu raz zavolala sanitku lebo mal 5 promile celý dobitý bol, tak ho nechali lezat na psychiatrii na detoxe 12 dni dali mu antidepresiva a neviem co ešte ale on pil aj na tie lieky a to bolo este horšie
@maskapadla to je silne. Tie myslienky poznam. Vyhnut sa im neda
Čakáš povzbudenia, ale tie ti nevyriešia tvoj život. Iba ty rozhodujes o tom, čo ďalej a hlavne ako prežijete svoj život. Nikto iný. A už vôbec nie človek, ktoremu je ukradnuté, čo ty cítiš, ako sa ťa všetky veci dotýkajú.
Ale predsa niečo ma napadá. Skús psychoterapiu, pravidelnú. Nájsť cestu k sebe, neodpajat sa od seba, naučiť sa byť ženou, naučiť sa byť osobou, ktorá nebude akceptovať zlo, hriech.
@zmrzlinka2021 dakujem. Mam. Myslim na seba, venujem sa svojmu psychickemu zdraviu, inak by som bola davno zlomena
@dzulli1980 jej manžel neorisahal v dobrom aj zlom? Ak ons tým nechce nič urobiť, tak budú trpieť naďalej?
@anonym_035040 prepáč, ale ja by som nebola ako dieťa šťastná,že moja mama ostáva s ožranom a my deti prežívame dni plné strachu. Ja by som ju chválila za to, že od neho odišla.
@anonym_96932f nie su tu dni plne strachu. Alkoholik neznamena vzdy hulvat a agresor. Praveze vacsina z nich je iba odpojena od okolia a zamerana na seba. Vidis ako sa clovek opusta, ako je nestastny a nevie s tym bojovat. Od agresora sa odchadza lahsie, donuti ta urobit to rozhodnutie. Jednak ma HPO a alkoholizmus je dalsia choroba. Tu prvu si nevybral.
Odisla by som. Mozeme pre druhych robit vela, ale aj oni musia nieco spravit pre seba (ist na liecenie), aby to fungovalo. Nemyslim si, ze toto je opustenie manzela v chorobe. On ta a seba opustil uz davno predsa.
Nastastie som neveriaca, teda v ziadne nebo neverim. Preto nechcem v zivote trpiet, ak sa to da zmenit, zivot je na to prilis kratky.
P. S. Ty aj deti ste spoluzavisli, nieco si o tom pozri. Ziadna idylka, ze oni budu mat pekne vztahy a nebudu poznaceni, lebo sa ropzravate, sa nekona.
Odisla by som. Mozeme pre druhych robit vela, ale aj oni musia nieco spravit pre seba (ist na liecenie), aby to fungovalo. Nemyslim si, ze toto je opustenie manzela v chorobe. On ta a seba opustil uz davno predsa.
Nastastie som neveriaca, teda v ziadne nebo neverim. Preto nechcem v zivote trpiet, ak sa to da zmenit, zivot je na to prilis kratky.
@maranta_leuconeura
Ani Boh nežiada od človeka vedome trpieť. Práveže nájsť identitu v Bohu znamená nedovoliť, aby ti niekto ubližoval. Lebo ty sama si uvedomujes že si Božia dcéra, nie handra.
@mayka_
toto je dg pri ktorej sa odchadza! Dokonca su tam tie dg 2. Takze laska boli preboli ake neexustuje aby som si a detom zivoty nicila. Sorry za nepodporu, ja som odisla prave koli este nepicatym detom. Vydrzala som 3 roky, deti neboli. Ten vztah nebol pre mba dlhodobo akceptovatelny, znicil by ma. Aj po rych 3 rokoch som mala co robit aby som sa dala do kopy.
Takze za mba - rozvod, odchod a pimoze to sakramensky aj pubertakom, to mi ver! On potrebuje odvikačku a pravidelbe sedenia u osycholiga! Nechce, no hold smola. Tieto dg su schopne do@@@ať celu rodinu, hlavne ti neliecení. Oni v drvivich pripadoch nezvladaju rodinny zivot. Velmi pekne o tom hovori jeden pan, ktory ma tych dg viac a jednou z nich le aj borderline.
Az ked mi ten podkast pustil moj muz, sedela som s otvorenymi ustami vvsoku. Az po rokich som zistila takto, ze ex mal vlastne tuto dg, len mi tak trosku zabudol o nej povedat...
A teda za mna jednoznacne odchod! Zachranvseba a deti - ZACNI KONECNE ZIŤ !!!
Zrazu pocitis harmoniu a radost zo zivota, ktore uz ani nevies aje su.
Drzim oalce a orepac, sucit mam vacsi s tebou a detmi.
Inak mam znameho s hranicnou, ano, bolo to s nim roky tazke, pozname sa od puberty a uz odvtedy mal obdobia, ked sme o nom nevedeli nic, potom zas chvilu super. Teraz je tridsiatnik, uz niekolko rokov sa lieci pod dohladom psychiatra, otvorene o tom hovori. A ma ako sa hovori usporiadany zivot, pracu, priatelku, nedavno sa im narodilo dieta. Drzime mu palce, ale hej, je to bez na dlhu trat, ako kazda ina chronicka choroba. Ale on chcel svoj zivot zmenit.
@anonym_96932f nie su tu dni plne strachu. Alkoholik neznamena vzdy hulvat a agresor. Praveze vacsina z nich je iba odpojena od okolia a zamerana na seba. Vidis ako sa clovek opusta, ako je nestastny a nevie s tym bojovat. Od agresora sa odchadza lahsie, donuti ta urobit to rozhodnutie. Jednak ma HPO a alkoholizmus je dalsia choroba. Tu prvu si nevybral.
@mayka_ aha, keď sa vyhráža, že podpáli dom, tak to je pre celú rodinu neuveriteľná radosť. Môj ujo bol alkoholikom, mala som to v priamom prenose, bývali asi 300m od nás, viem, čo prežívala jeho žena, keď niekedy utekala k nám, viem, čo prežívali jeho deti a čo to na nich zanechalo na celý život. Takže mi tu nemusíš opisovať, aké je to úžasné, keď hlava rodiny pije. Iné je, keď sám človek pozoruje, že sa mu to vymklo z rúk a rozhodne sa liečiť, vtedy by som samozrejme stála pri ňom a všemožne ho pdoporovala, kľudne by som sa aj presťahovala, aby sa dostal z prostredia, kde by hrozilo, že do toho znovu padne. Ale aby som žila roky s alkoholikom, to by som svojím deťom nikdy neurobila, ani sama sebe.
@kitycat nepotrebujem zacinat znova. V com znova? Novy chlap? Vsetko ostatne je v poriadku. Novy domov? Nie dakujem to co mam si vazim. Iba su chvile ked energia mojho muza prehlusi to dobre co mam. Nas vztah je prikladom ze nikdy nevies co sa moze casom stat. Dalsi muz moze byt rovnaky a o 20 rokov budem.v podobnom svete. Naco? Ako mladsia som sa cudovala zenam v zrelom veku ze po rozchode alebo ovdoveni ostali same. Ved zivot nekonci. Dnes mam na to iny nazor. Priznavam ze som aj sklamana, obdobie "preco ja" je uz za mnou. Inak mam pekny zivot
@mayka_ si skvela 💐💐💐💐 neutekas. Tvoje deti budu vediet, ze ked pride zle obdobie, tak sa neuteka. Vela sa s nimi o tom rozpravaj. Ze preco ostavas a kedy by bola hranica toho, ze vtedy odídeš. Aby vedeli tie dovody, ze otec je chory, nie len alkohol ale psychiatrický pacient , nevidia sice idealne manželstvo ale vidia silnú mamu. Vypocula by som si ich nazor. Tiez by som stala pri muzovi, keby prisla diagnoza ale nebolo by tam fyzicke nasilie. To by bola moja hranica odchodu, ak by to neriesil. Nasla si si ako prezit a svoj svet. Nikdy nevieme co nas caka za rok, za desat…. Sudit sa neda. Prajem ti krasne Vianoce a vela sil.

@maskapadla boze, to sa ti ozaj stalo? Ved to je strasne
@majlo1234 áno a bolo toho viac...