Podozrenie na rakovinu hrubého čreva

22. aug 2023

Dobrý deň, obraciam sa sem s touto nie veľmi príjemnou témou nakoľko doktorka má dovolenku a dostanem sa k nej najskôr o týždeň.
Prosím ak ste sa niekto stretli s rakovinou hrubého čreva, aké boli príznaky?
Dlhodobejšie (rozumej niekoľko týždňov) si všímam kašovitú konzistenciu stolice, za posledné dni časté nadúvanie, bolesti v oblasti brucha/čriev , krv na toaletnom papieri a bolesť/svrbenie v oblasti konečníku. Som mladá (do 30r) no v rodine je žiaľ rakovina problémom, hlavne z otcovej strany rodiny už niekoľko ľudí umrelo na rakovinu rôzneho druhu. Mám z toho obrovský strach.
Aké vyšetrenia sa budú musieť podstúpiť? A bude ma musieť lekárka odoslať na tieto vyšetrenia len na základe môjho podozrenia?
Vopred ďakujem za odpovede ľudí ktorí majú skúsenosť. Pekný deň.

adri266
22. aug 2023

Tak v prvom rade klud, problemy s travenim mozu byt aj kvoli roznym alergiam pripadne neznasanlivosti lepku, a pod.
Druhy priznak moze byt aj nasledkom hemoroidov.

V lekarni si kup skumavku na odber stolice, a chod s tym potom k lekarke, podla mna to bude prve vysetrenie, plus sla by som nalacno. A potom sa uvidi, co dalej.

Nestresuj, neboj sa, lebo stres Ti moze sposobit horsie problemy. Bude dobre.

mamina7070
22. aug 2023

svrbenie a krv znamena ze mas hemeroidy kup si detralex a treba ist podla navodu pre hemeroidy tj tri krat denne po dve tablety tak 3-4 dni plus sinkup mast proctoglyvenol
s hemeroidmi sa stretne takmer kazdy najma zeny nevysedavaj dlho na wc necitaj tam atd
k lekarke kludne chod ale ine ti neporadi, zvyknu byt bolestive ked sa zapalia potom chirurg proktokog

amy2807
22. aug 2023

nie vsetko je hned rakovina, moj uja mal obrovske problemy s travenim dokonca zacal vyrazne chudnut, do toho unava bolesti, nechutenstvo vsetko mozne..uz tiez myslel na to najhorsie, mal po 50 tke, tuhy fajciar, ale predsa len isiel na vysetrenie aj ked dovtedy zanedbaval, nakoniec sa zistilo ze za jeho stav mozu polypy a cukrovka..ale ziadnu rakovinu nemal..

apolka77
22. aug 2023

V dnešnej dobe má veľmi veľa ľudí problémy s trávením . Kľud, môže to byť iba diétna chyba v prvom rade chod.k obvodnému dr...určite tu vzorku stolice treba dať skontrolovať ako radia baby hore ..nemusí to byť nič vážne iba hemeroidy..podľa výsledkov ťa dr.bude navigovať , keby aj gastro vedia ti spraviť tiež rôzne testy . Neboj sa ničoho.

oslo1
22. aug 2023

Chod k praktickemu lekarovi.
Svrbenie konecnika a cerstva krv moze byt z hemorodov.
Lekar ti zoberie krv a urobi FIT test zo stolice.
Prave zmena konzistencie stolice moze byt priznakom rakovinu a velmi casto sa prehliada.
Ja ta nechcem strasit ale s momentalnou cancer rate ak mas problem, tak ho ries. AK je problem dostat vysetrenie, lebo sa caka, tak chod sukromne. Ja uz to tak robim.

autor
22. aug 2023

@oslo1 áno, práve tá zmena konzistencie ma desí, nakoľko už od mlada som mala prevažne problémy so zápchou. Hemoroidov som si vedomá, liečila som sa na ne po pôrode, no tento krát je to iné.

deti95060810
22. aug 2023

výrazné a časté prdenie, zmena stolice, náhla a neudržateľná stolica - prišlo aj k "nehodám", krvácanie z konečníka...

kristie571
22. aug 2023

Pri rakovine je asi skor stolica tmava, taka obsahuje natravenu krv, nemaš rakovinu nič sa neboj. Svetla krv je skor z konečníka, najskor z hemoroidov. Možeš mať intoleranciu, a veeeeeeeeľmi veľmi veľa robí stres s trávením. Je to celé nepríjemne, no rakovinu podľa mna nemaš, pôjdeš na vyšetrenia a uvidíš že z čoho to môže byť. Skus šetrnejšiu stravu, vysadiť možno mlieko a lepok, menej stresu ! 🙂
A čo sa vyšetrení týka, tak asi krv, stolica, možno kolonoskopia či rektoskopia, neobavaj sa ani jedného ! zachraňuje to životy, hlavne ak maš tam nejaky problem, tak to musia pozrieť aby videli čo tam je, sama som absolvovala, je to sice neprijemne, ale nič čo by sa nedalo prežiť. Budeš ok, neboj sa. V našej rodine už niekoľko členov malo tiež diagnostikovanu rakovinu, sama mám diagnostikované IBD ochorenie, ked mi začali traviace tažkosti nešla som tam s myšlienkou že, mam hned rakovinu, kedže v rodine sa vyskytla. Dôležité je, ak maš nejaky problém isť k lekárovi čim skor a riešiť to. Ak sa dlhodobo niečo odkladá, može to nakoniec skončiť aj rakovinou.

sss777
22. aug 2023

Tiež to ako lekár vidím tak, že ísť za obvodným a nechať sa poposielat na vyšetrenia. Mal by Ťa poslať na gastro- a kolonoskopiu, aj keď najprv skúsi asi kolonoskopiu, keďže sa zdá, že Tvoje ťažkosti pochádzajú z čreva. Super, že si si to všimla a dá sa to čím skôr riešiť. Môže to byť mnozstvo vecí - od chronického zapaloveho ochorenia čreva, cez rôzne intolerancie až po polypy.
Ešte skúsim vyvrátiť zopár chybných informácií, ktoré tu zazneli- možno si to prečíta niekto, kto rieši podobný problém.

- Test zo stolice na okultné (skryté) krvácanie - má zmysel len u pacientov bez ťažkostí, teda ako skríningová metóda. Test reaguje na prítomnosť krvi v ktorejkoľvek časti tráviaceho traktu - takže keď mi napríklad vytrhnú zub, budem mať test pozitívny, lebo časť krvi prehltnem. U teba, keďže máš viditeľnú krv v stolici, neprinesie nič, lebo pozitívne to bude určite.
- to, že niekto povie, že sú to určite hemoroidy, je síce fajn, ale čerstvá krv v stolici a prítomnosť hemoroidov nevylučuje nádorový proces v čreve. Takže nenechať sa odbiť tým, že veď to musí byť z hemoroidov.
- informácia, že rakovina sa prejavuje len čiernou stolicou a nie čerstvou krvou, je tiež nesprávna. Čierna stolica obsahuje natrávenú krv, ktorá prišla do styku so žalúdočnou šťavou, takže takmer vždy signalizuje problém v hornej časti tráviaceho traktu. Čerstvá krv v stolici je naopak signálom, že problém je nižšie. V praxi to vyzerá tak, že keď príde pacient s čiernou stolicou, robí sa mu primárne gastroskopia, keď krváca z konečníka čerstvou krvou, robí sa kolonoskopia.

Dúfam, že som to vysvetlila zrozumiteľne, v každom prípade veľmi držím palce, nech je to v poriadku.

denisaaairdacova
7. jan 2024

@kristie571 prosím vás čo je kolonoskopia

palicka
7. jan 2024

@denisaaairdacova hadicka cez zadok do creva

denisaaairdacova
8. jan 2024

@palicka dobré ďakujem. Vám ináč strašne sa bojím či ti naozaj není ten nádor takto sa necítim zle len mám takú svetlejší stolicu mám hlien a troška máličko krvi a stolicu mám takú skoro ako ceruzkovatu ale brucho má nebolí nič také no slabá som a svalov ma bolia možno st oho že som schudla ale pri maloch deti sa necudujes keď sa stresujem veľa

denisaaairdacova
8. jan 2024

@sss777 prosím vás a keď máte v Tom stolici hlien a plus keď máte ceruzkovatu stolicu a plus hlien a počujem v noci ako mi škrbkaju čreva

sss777
8. jan 2024

@denisaaairdacova
Takto na diaľku nikto nič nevyšetrí, treba urobiť kolonoskopiu.