Pomohli vám antidepresíva k šťastnejšiemu životu?

30. jún 2021

Ahojte, tie co beriete lieky, pomahaju Vam? Rozmyslam, ze navstivim odbornika, lebo uz sa nechcem trapit. Mam manzela, dve krasne deti a aj napriek tomu sa citim osamelo a stale sa trapim. Od smrti mojej mamy citim strasnu bolest, strasne mi chyba...ten pocit, ze ta ma niekto nezistne rad takeho aky si, ze mozes vzdy prist bez ohlasenia...ze existuje niekto, komu na Tebe zalezi. Vzdy som bola skor rodinne zalozena, na mamu velmi naviazana, boli sme naj kamaratky. Od jej smrti je to uz 5 rokov, ale stale citim prazdno v dusi, netesim sa, iba prezivam. Je mi velmi luto, ze nase deti nemaju starych rodicov (aj manzelovi uz zomreli), trha mi srdce, ze sme sami...pridem si strasne osamela, kamaratok mam iba par, ale pri ziadnej nemam pocit, ze je to take uvolnene, ze moze vediet vsetko. Moje pocity sa momentalne este prehlbili vdaka tomu, ze o nas stratila zaujem este aj moja sestra, ktora mi bola po mame najblizsou osobou. Zrazu sa ozyvala coraz menej, absolutne nejavi o nas zaujem, ani o svoje krsniatko. Trha mi srdce, da sa toto zvladnut? Pomozu mi prosim lieky, aby som sa citila stastnejsia? Chcem byt silna pre svoje deti, ale citim take prazdno. Vdaka za rady

irusa
30. jún 2021

skôr začni pozitívne myslieť, ber situáciu aká je ..teš sa z každej maličkosti, teš sa z deti manžela.... v AD nehľadaj riešenie, tvoje problémy len potlačia - nevyriešia

autor
30. jún 2021

@irusa snazim sa, ale nejde mi to 😞 cele noci nespim, rozmyslam, kde som zas spravila chybu, preco nas "opustil" dalsi najblizsi clovek...ja viem, ze ludia prichadzaju a odchadzaju, vztahy sa menia, ale momentalne to nedokazem spracovat.

marcellka32
30. jún 2021

Musí to byť náročné chápem (tiež mám taký vzťah s mamou a asi zahyniem keď sa to stane), ale ...musíš ďalej žiť pre svoje deti a rodinu, snaž sa robiť si výlety s rodinkou, ale aj doma byť čo najviac spolu, aby si nebola sama, nájsť si nejakú záľubu čo ta baví (je úplne jedno čo to bude, či maľovanie, pecenie, pohybové niečo, hlavne nech ťa to baví)

irusa
30. jún 2021

skús najprv niečo na prírodnej báze..odporúčam tryptofán

janka_23
30. jún 2021

Najskôr by som na tvojom mieste začala psychológom. Pchať do seba antidepresiva nie je žiadna sranda a niekedy to s nimi môže byť určitý čas dokonca horšie. Objednaj sa na sedenia k psychológovi a ak on uzná za vhodne sám ta pošle k psychiatrovi

marcellka32
30. jún 2021

Nesmieš sa obviňovať, že kde si spravila chybu, ty za to nemôžeš, zmeň myslenie a sustred sa na niečo iné, aj keď je to ťažké

autor
30. jún 2021

@marcellka32 snazime sa stale nieco podnikat, teraz v lete je to ok, stale grilujeme, vyletujeme s kamaratmi...ale akonahle nastane situacia, ze cez vikend nemame s kym byt, ze uz kamarati nieco maju, mna to normalne zlozi, busi mi srdce, citim sa strasne sama. Moja hlava ma myslienky, ze kazdy je s niekym iba my zostavame sami. Konicky bohuzial nemam, nejak to ani casovo nevychadza, kedze sme na deti uplne sami. Chcela by som zazit ten pocit, ze zaspavam s kludom, citim pokoj...mne stale behaju myslienky, busi srdce, dokonca som uz bola aj na pohotovosti, lebo mi to tlacilo na hrud. Uplne stavy psycho.
Chcem sa tesit z rodiny, uzivat si ich a nie sa takto trapit. Som myslela, ze ci to neni nedostatkom serotoninu, ze by mi tie AD pomohli 🙏

s_a
30. jún 2021

Nemusíš hneď lieky vyhľadávať, kvalitného psychológa na začiatok si neskúšala? Ten lieky nepredpisuje

irusa
30. jún 2021

nebude to aj nedostatkom horčíka ??? skús brať magnerot

janka_23
30. jún 2021

@s_a z vlastnej skúsenosti naozaj odporúčam a nedám na sedenia u psychológa dopustiť. Mne to neskutočne pomohlo

0silvia0
30. jún 2021

Ono bolo tazke byt pre tvoju sestru butlavou vrbou na tvoje psychicke stavy. Asi ti nevedela pomoct a bolo neprijemne pre nu znasat tvoje depky. Mozno ju to vycerpavalo, tak sa musela od teba nacas odstrihnut. Ked sa das psychicky dokopy, snad vztah spolunadviazete. Ak nezvladas najst svoju psychicku pohodu, skus terapeuta, psychologa. Aj tvoje deti chcu mat s tebou uzasny vztah ako si mala ty s mamou a nechcu sa pozerat na deprivovanu matku.
A skus sa stat najlepsou priatelkou pre samu seba.

kaja118
30. jún 2021

Urcite najprv nejakeho dobreho psychologa, aj ked toto je uz dlhodoby stav exogenne zapricineny.., no napriek tomu by som najprv hladala pomoc u psychologa. Drzim palce, aby si sa casom naucila znasat tu bolest lahsie.

marcellka32
30. jún 2021

Akosi nechápem tejto vete: Moja hlava ma myslienky, ze kazdy je s niekym iba my zostavame sami..... myslíš to tak, že nemáte ďalšiu rodinu okrem známych? Sústreď sa na vlastnu rodinu, vôbec nemusíš mať každý víkend niekoho na grilovacke u seba alebo byt preč stále, povedz si že máš skvelého muža a zdravé deti, to je tvoja rodina a skús si ju začať užívať naplno

autor
30. jún 2021

@0silvia0 vdaka za radu, asi mas pravdu. Predtym bola na MD aj ona, travili sme takmer vsetok cas spolu a ako nastupila do prace, uplne sa zmenila. Len so svojou partiou, nas uplne odstrihla. Trapim sa aj kvoli detom, starsia sa nanu stale vypytuje, kedy budeme spolu, kedy pride bratranec...lebo byvali spolu kazdy den a zrazu neexistujeme. Citim sa ako nepotrebna vec, ktoru uz nikto nepotrebuje. Ako sa da byt sama sebe najlepsou kamaratkou? Ako byt znovu stastna?

autor
30. jún 2021

@kaja118 Dakujem ♥️

0silvia0
30. jún 2021

Najdi si chvilky pre seba, bud sama so sebou, precitaj si nejaku dobru knizku, uvar kavu, caj, zacvic si. Tvoja mama by urcite nechcela, aby si sa kvoli nej trapila.

janka_23
30. jún 2021

Vieš, keď je negativity, smútku atď veľa tak časom to unaví každého a je jedno ci ide o priateľov alebo o rodinu. S tým všetkým čo opisujes, že ako byť sebe najkamoskou, ako byť šťastná ti naozaj pomôže psychológ. Pretože niekedy si človek sám poradiť nedokáže a potrebuje niekoho kto mu ukáže cestu a bude ho viesť.

autor
30. jún 2021

@marcellka32 ano, presne tak. Ze kazdy travi vikend u starych rodicov, ze maju kam ist, citit tu rodinnu pohodu. Teraz v lete to ne este ok, stale nieco mame chvalabohu, ale akonahle nemame program s dalsimi ludmi, mna chytaju take stavu uzkosti.
Asi to znie, ze som nevdacna, ze si nevazim mojho muza a deti, ale to je jednoducho taky zly pocit, ze normalne mi busi srdce, ze sme sami.
Situacii nepidala ani ta korona, ked som bola zatvorena s detmi 4 mesiace doma, keby chodim do prace je to ine...no zrovna to vsetko tak zle sa sklbilo...MD, korona, ta sestra...nejak je toho na mna vela a neviem sa tesit z nicoho

vikusjk
30. jún 2021

Ja by som na tvojom mieste tie antidepresiva skusila. Predpise ti ich aj obvodna, nieco lahsie na zaciatok, slabsie davky a uvidis, ak to nepomoze, urcite by som navstivila psychologa. Tvoje dusevne rozpolozenie urcite vnimaju aj deti a manzel, aspon si neviem predstavit, ako by si to dokazala tak dlho skryvat, to by muselo byt strasne narocne a vycerpavajuce. Tvoj stav neprospieva tebe, ani im. Preto uvazujes spravne, ak s tym chces nieco robit.
Co sa tyka sestry, nereaguje ani na tvoje telefonaty, ci pozvania? Nerozpravali ste sa otvorene, ze ti chyba aspon obcas sa vidiet a byt spolu?

mpg
30. jún 2021

Aj čokoláda je dobrá na zvýšenie serotínu, ale ja by som bola spokojná, že ste všetci zdraví, už sa dá aj skoro všade chodiť a to, že sestra nemá toľko času na vás, keď je už zamestnaná, to prišlo automaticky. Možno by to dobrý psychológ, keby mu opísal situáciu podrobne, vedel vysvetliť alebo povedať na čo sa zamerať, lieky až potom, ak by to bolo vážnejšie.

elisse247
30. jún 2021

Skús naozaj najskôr iné cesty ako AD, osobne mne pomohlo keď som sa pridala do komunity ľudí aspoň na FB na stránke Andyho Winsona. Pomohla mi aj zmena štúdia, psychológ rovnako nie je hanba. Pokým môžeš veľa ľudí odporúča magnézium. Ja osobne keď som zmenila tému štúdia som začala brať CBD to je prírodná alternatíva.

0silvia0
30. jún 2021

Mozno sa aj u teba vela veci zmeni, ked po MD nastupis do prace. Teraz je to taka uzkost, pocity samoty a osamelosti. Skus byt otvorena voci dalsim ludom, mozno je niekde osamela starsia zena bez vnucat a rodiny, ktora by si vedela ciastocne nahradit mamu...

alexandraalexandrova
30. jún 2021

antidepresiva su fajn ako odrazovy mostik, ked to uz inak nejde...ale bez psychoterapie ti to dlhodobo nepomoze. To iba potlaci priznaky ale neriesi pricinu. Pricinu musis riesit formou terapie u psychologa. Ucinne to je ked sa kombinuje terapia a AD.

daniela208
30. jún 2021

AD mi k šťastnejšiemu životu nedopomohli. Pomohlo celkovo zmeniť životný štýl a myslenie. Nové záujmy, priatelia, cvičenie, zdravá strava...ALE všetko to začalo návštevou odborníka, ktorý poradil, usmernil... takže na začiatok určite odporúčam vyhľadať takúto pomoc, skúsiť možno aj lieky ak lekár usúdi, že treba.

ivangeline
30. jún 2021

Pytaj sa psychologa alebo rovno psychiatra.... Njaprv by som skusila sedenia a uvidis neskor.. Mne staci raz za tyzden terapia a som vymenena. :D

julka828
30. jún 2021

Ak chces napis ja som to tak mala podobne ako ty

kkovacovak
30. jún 2021

Ak mám odpovedať len na otázku tak nie, lieky mi k šťastnejšiemu životu nepomohli. Pomohla mi zmena pohľadu na život, akceptácia samej seba a vypustenie mnohých vecí z hlavy. Potom som vysadila lieky a pokračovala v novom živote bez ujmy. Na druhú stranu si myslím že je to dobrá podporná barlička ak je už reálne naozaj veľký problém. Minimálne budeš mať placebo pocit že ti to pomáha a nakoniec aj môže pomôcť. Radila by som sa každopádne s odporníkom a najskôr vyskúšala iné možnosti.

terezka1947
30. jún 2021

My sme takto s manzelom ostali.
Jasne,ze je mi za rodicmi smutno....aj vycitky kadejake mam.
Aj si po rokoch poplacem.za nimi.
Ale mne pomaha viera,modlitba.
Nechcela som,ani nikdy nechcem zacat brat lieky.
Skus sa zamerat na deti,manzela....a najdi si konicek. Skratka,najdi si take male stastia.
Byt smutny,aj poplakat si,aj vsetko toto je normalne...kazdy inak a rozne dlho spracuvavame smutky.
To len dnesna doba ukazuje niekedy az falosny pozitivizmus a iba usmev. Az to slabsie povahy nedavaju a hladaju chybu v sebe.

sashka22
30. jún 2021

Tvoja mama Ťa neopustila, iba predbehla.
Viem ako sa cítiš, pamätám si aj ten hnev na ňu, že ma 'nechala samu na svete'. Ale uvedom si, sakra, že si dospelá! Už si Ty mama a nezdravo uvazujes o vzťahoch. Prečo chceš všetkých vlastniť a aby Ťa mali radi? Veď si už Ty tou mamou pre svoje deti a mužovi isto tiež nieje dobre ak stále len nariekas nad minulosťou. Je dobre si občas poplakať a vypustiť paru ale Ty sa umaras vedome, žiješ tým, že sa ľutujes! Viem, že sú to odomňa tvrdé slová ale zamysli sa nad sebou takto. Boháča, ženy toľko musia vydržať!

scorpionflower1
30. jún 2021

chod k psychologovi, on ta pripadne posle k psychiatrovi, netrap sa s tym sama, mozno mas depresiu, ja mam v rodine niekolko clenov aj dalsieho dobreho kamarata ktory ju ma a antidepresiva mu pomohli ku kvalitnejsiemu zuvotu. To, ci ich potrebujes posudi dr., tu na MK ti budu len pisat, aby si pozitivne myslela a dala si homeopatika a podobne kraviny. Zazila si velku traumu, ak sa ti ju nedari spracovat uz 5 rokov, urcite niekam chod na terapiu. Pomoze ti to.