Pomôžu mi antidepresíva zmierniť bolesť na duši?

11. sep 2023

Už nevládzem, cítim sa hrozne osamelo, ťa bolesť sa nedá opísať...neustále napätie, tŕpnutie rúk, nespavam, nejem...prežívam 🥲 keby nemám dieta a muža, už to asi ukončím. Toto nie je život, ten hnusný pocit čo mi "chodí hlavou a mysľou"...nedokážem sa tešiť zo zdravého dietata a muža, proste nič ma neteší...cítim sa hrozne, nemáme už rodičov ani jeden, mňa to hrozne ubíja a keď vidím, že všetky deti majú kam ísť na prázdniny, len ja stále s nimi sama, trhá mi to srdce. Rodičov nám zobrali choroby, boli všetci mladí, mali do 55 rokov a my sa pretlkame sami. Prázdniny, Vianoce to má zlozi vždy najviac, normálne cítim akoby mi trhalo srdce od žiaľu, že nemáme kam ísť, príde mi, že sme sami ako koly v plote. Ťa bolesť na duši je pre mňa neznesiteľná, už to nezvládam poslednú dobu a chcem sa liečiť, lebo ja už toto nezvládam 🙏 mám šancu, že budem ešte niekedy šťastná? Keď nám život zobral najbližších ľudí? Kamarátov pár máme, ale to nie je ono...každý sa vždy na sviatky prazdniny stretáva, chodia po dovolenkách a moje srdce je zlomené....

bublinka1426
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
daniela2202
11. sep 2023

Pomôžu, tvoj mozog to sám nedokáže spracovať

mimi2018
11. sep 2023

Keď ich začneš užívať tak už ich budeš brat stále. Pomôžu len už sa z toho kolotoča nevymotas. Skus fyzické cvičenie, behanie čokoľvek kde sa riadne vypotis a vybijes zo seba zlu energiu. Potom prídu aj endorfiny. Skus počúvať aj hudbu, nejaké sladaky a tiež ti bude lepšie na duši. Za mňa žiadne lieky určite, dá sa s tým bojovať aj inak co píšem vyššie. Musíš s tým zabojovať. Začni si vážiť, to čo máš. Niektorí nemajú ani to a ti co maju hovoriť. Držím palce, neposedavaj a začni sa hýbať 😉

roja01
11. sep 2023

Prepac, prestan sa lutovat a vyuzij vsetko dobre co ti zivot dava. Mas zdrave deti, kde spat aj co jest. Kolko ludi toto nema.
Nemysli si, ze som bezcitna, ale lutost tu nepomoze. Iba sa vzchopit a riesit problem. Viem, skusis odbornu pomoc, to je dobre. Len si este uvedom, ze aby to malo ucinok, musis zmenit tvoj postoj. Drzim ti palce.

ivanakaka
11. sep 2023

navstiv psychologa psychiatra posudia ci treba lieky

katkati
11. sep 2023

@mimi2018 To nie je pravda. Depresia sa dá vyliečiť a nie každý berie lieky stále. Autorka, určite sa objednaj v psychiatrickej ambulancii. Ak psychiater zisti, že máš depresiu, tak ti určite nakombinuje lieky, ktoré ti pomôžu. Možno nie hneď prvé a nie hneď, začnú účinkovať tak po jednom mesiaci až dvoch, ale určite ti pomôžu. Načo takto trpieť, máš dieťa, rodinu a opäť sa dokážeš z dobrých s pekných veci tešiť.

lenuska9999
11. sep 2023

Prosím ťa hneď zajtra si urob termín u psychiatra Okey ? Neboj sa bude dobre, nasadí ti liečbu, bude ti lepšie. Ale hlavne povedz, že máš depresie a samovražedné myšlienky

zmrzlinka2021
12. sep 2023

@mimi2018 žiadne tie veci nepomôžu, ak nie je chorému človeku nastavená liečba. Prešla som si tým, viem o čom píšem. Depresia je závazne ochorenie. Môžeš robiť milión aktivít, ale tie sú len doplnkom, nie liečbou. Psychiater je normálny lekár. Keď máš kaz, ideš a liečis sa u zubára, nejdeš na zumbu predsa.

zmrzlinka2021
12. sep 2023

@roja01 ešte raz, si reálne sprostá alebo to tu píšeš vedome? Depresia nie je o putovaní sa, je to choroba, až smrteľná, ak sa nelieči.

mandzula
12. sep 2023

@mimi2018 Kedy uz ludia konecne pochopia, ze depresia sa neda vypotit pri behani, ze to nie je o zlej energii a prestanu radit bludy?
Si lekar, mas vo svojom okoli niekoho, kto si depresiou (nie depkou) presiel alebo mas len napocuvaneho nejakeho (de)mentalneho kouca?
Vies, ze ludia s depresiou maju problem vstat z postele a umyt sa, ze myslia na samovrazdu?

3009
12. sep 2023

Ihneď smer psychiater, budeš užívať lieky a tie ťa dajú dokopy. Treba potom chodiť aj k psychológovi.

marhulka13
12. sep 2023

Neviem, dokedy sa téma depresie bude takto bagatelizovat a ľudia potom zbytočne trpia. Je to choroba, nie úlet, mozog úplne inak funguje a preto je nutná návšteva lekára, psychiatra. To aj človeku s cukrovkou sa bude radiť nech sa neľutuje, prestane jest sladké a bude ok? Jedno s druhým suvisi. Treba nastaviť liečbu a taktiež aj postupne životný štýl. Ako pri každej chorobe

pkgirl30
12. sep 2023

lieky ti nepomôžu, začneš ich brať budeš z nich oblbnutá len sedieť len ležať a už ťa nebudú baviť ani deti ani manžel a ešte si na to zvykneš. potrebuješ psychológa alebo terapeuta, pravidelne k nemu chodiť. strata blízkeho bolí samozrejme, ale ty sa to musíš naučiť postupne spravovať. PRETOŽE TY SI NAŽIVE. Budeš ešte v živote určite šťastná ale musíš to chcieť.
Keby mne teraz zomreli rodičia okrem syna nemám nikoho a samozrejme že z toho mám strach. Ale je to nezastaviteľný kolobeh života. Začni najprv s tým psychológom a postupne sa nájdi nejaké nové záujmy ktoré ťa budú baviť

katkati
12. sep 2023

@pkgirl30 Ako môžeš napísať, že lieky nepomôžu. Veď práveže teraz, bez liekov ju nič nebaví, nevie sa tešiť ani z rodiny. Každý liek má aj vedľajší účinok, tak nikto nikdy nebude brať lieky lebo majú vedľajšie účinky? Psychológ ju môže usmerniť počas liečby u psychiatra, ale ľudia so strednou až ťažkou depresiou sú bežne hospitalizovaní a určite im nestačí psychológ. Ale to si musí uvedomiť aj autorka a nenechať sa odradiť podobnými príspevkami.

mandzula
12. sep 2023

@pkgirl30 suhlasim s postupom psycholog a ak bude treba, potom psychiater, ale tvoja prva veta o liekoch je totalna blbost.

roja01
12. sep 2023

@zmrzlinka2021 suhlasim, ze sa musi liecit, tak ako u zavislosti musi mat clovek volu, aby sa liecil, musi zmenit svoj postoj k problemu, aby bola liecba uspesna.

martul
12. sep 2023

@mimi2018
@roja01 ja sa teším, že ste v živote nezažili také stavy ako má autorka u seba alebo svojich blízkych. Inak by ste toto nepísali. Psychické problémy sú normálna diagnóza, ktorá sa nelieči športom, alebo tým, že mám myslieť na to akú mám zdravú rodinu. Kto nezažil nepochopí.

madeline1
12. sep 2023

nemáte žiadnu inú rodinu, koho navštíviť? nemáš kolegyne, alebo kamarátky, ktoré môžeš zavolať po práci na kávu? Zároveň máš muža a dieťa, vzťah funguje, ste spolu doma, prečo sa cítiš osamelá? na výlet, dovolenku spolu môžete ísť...jedna vec je depresia, alebo smútky, ktoré človek má bez ohľadu na okolnosti (vtedy áno, navštív psychológa, psychiatra), druhá vec sú okolnosti, ktoré ty nemáš také zlé, je to uhol pohľadu, ak potrebuješ väčšiu spoločnosť, vyhľadaj ju, ak potrebuješ viac aktivít, nájdi si nejaké.

pkgirl30
12. sep 2023

@katkati
@mandzula 4 roky som trpela depresiami a panickými atakmi. viem aké sú lieky svinstvo, lekári by to len do mňa tlačili ale nemalo to konca. samozrejme že potrebuje liečbu, ak niekto napríklad potrebuje aj hospitalizáciu. ale veľmi veľa ľudí sa veľmi ľahko stanú zavyslými na liekoch. nehovorím o ťažkých diagnózach. Ale pokiaľ je to o tom že ju bolí duša z toho že stratila rodičov treba s tým pracovať, prijať to.

mandzula
12. sep 2023

@pkgirl30 zrejme vies o tom, ze pri depresii dochadza k zmene chemie v mozgu a prave lieky pomahaju tuto chemiu vyriesit, a ak aj je clovek nejaky cas oblbnuty, urcite nebude "len sedieť len ležať", praveze sa s podporou psychoterapie vie vratit k plnohodnotnemu zivotu.

pkgirl30
12. sep 2023

@mandzula bohužiaľ ja túto skúsenosť nemám, ja som veru iba ležala a nič nezaberalo. mňa tie lieky iba zblbli na veľmi dlhú dobu a fungovala som ako na autopilota. všetko som to zahodila a riešila si to po svojom. ja som pochopila to že keďže mňa tie lieky utĺmili nemala som energiu na krik a plač a práve to som potrebovala, za tie dlhé roky bolestí tu nahromadenú frustráciu vykričať a vyplakať. trvá dlhé roky sa z toho dostať je to veľmi náročná práca na sebe. ja len za seba môžem povedať že nemám dobrú skúsenosť s liekmi

mandzula
12. sep 2023

@pkgirl30 svoju skusenost vsak nemozes zovseobecnit, tisice ludi vdaka AD ziju spokojnejsi zivot.

pkgirl30
12. sep 2023

@mandzula samozrejme to sú ťažké stavy. Ale mi presne ani nevieme čo autorke vlastne je, hneď písala či jej lieky pomôžu. Ja som hneď povedala že potrebuje odborníka za každú cenu. Ale nie je riešenie hneď siahnuť po liekoch. Ak je to z bolesti toho že stratila rodičov, lieky jej ich nevrátia. Mohla som brať lieky ďalej ale postihnutého syna mi to nevylieči. Potrebuje pomoc, tu na MK túto vec nevyrieši.

bloger
12. sep 2023

Posielam objatie a prajem veľa síl a trpezlivosti. Určite máš šancu a verím, že to raz príde. Nie si v tom sama.

luccija
12. sep 2023

@pkgirl30 AD nakopavaju človek má viac energie a prestane sa utápať v žiali a zbadá aj iné riešenia, ktoré ho v tom negativizmus nenapadli.Naco by sa dávali lieky ľuďom, ktorí nevládzu, aby ležali a utlmovali ich?

3009
12. sep 2023

@pkgirl30 ak si nezažila silnú depresiu keď nevládzeš ráno vstať ani ísť umyť či najesť tak tu nevypisuj bludy že lieky jej nepomôžu. Vtedy na nič nemáš chuť len ležať. Lieky ju dajú do poriadku a začne žiť.

pkgirl30
12. sep 2023

@luccija veď to sa pýtam aj ja

pkgirl30
12. sep 2023

@3009 Už vyššie dom písala že zažila. žila som v nej 4 roky.

jaska25
12. sep 2023

Ahoj. Urcite ti pomozu. Prechadzam si tym. Dlho som sa im branila, skusala vsetko mozne ako tu niektore pisu, cvicenie, meditacia, hypnoza, bylinky dokonca psychologa. Vsetko zbytocne a vyhodene peniaze. Nakoniec som isla s placom k psychiatrovi.
Sadli mi az druhe lieky, prve mi robili hnusne stavy, ale nevzdala som to. Teraz som stastna, ze tie lieky existuju a som to zase ja.
Takze tie co tu pisu, ze po AD je clovek utlmeny a len by lezal je somarina. Ja mam konecne energiu fungovat, smiat sa, vyspim sa konecne.
Takze nebojsa toho a nikde nie je napisane, ze ich budes brat navzdy. Ano, su ludia, co ich musia brat cely zivot, ale nemusi to byt tvoj pripad. Len pri uzivani AD treba byt trpezlivy zaberaju tak okolo mesiaca aj viac. A ked nie prve, tak druhe, ale pomaha to. Vyskusane na vlastnej kozi. Drzim palce 🙂

ivanakaka
16. sep 2023

@pkgirl30 hej? ja beriem 13 rokov som schopna normalne zit, psychologicka mi nestacila, kazdy je iny