Pomôže chemoterapia pri rakovine žalúdka v 4. štádiu?
Moja starká ma rakovinu zaludka už aj s metastazami v pažeráku...ťahá sa jej to na chrbticu..ma 77 rokov.. operáciu doktori vylúčili.. pomohla by chemoterapia ci by ju to skôr dalo dole ? Mate nejaké skúsenosti..?
@martul ja som chcela len vedieť aké majú ľudia skúsenosti , hádam si nemyslite ze to neriešime s doktormi, ale len na modrom koniku...
vy ak máte nejaký problém nerozpravate sa ešte o tom napr.so známymi? Ci idete hneď ku psychologické?
@simi148 Tazko poradit. ale moja moja sa 10 rokov liecila na nevyliecitelnu a neoperovatelnu rakovinu prsnika, mala aj metastazy, liecila sa. Minuly rok sme mali v lete nejake problemy, ktore boli pravdepodobne nasledkom ozarovania. Mysleli sme, ze prisiel koniec.
A stal sa zazrak, mamu operovali a pri kontrole sa zistilo, ze je cista.
Takze ja radim bojovat. Ale nechala by som rozhodnut ju.
@simi148 tvoja starka je svojpravna osoba. Ja nerozumiem tymto hlupostiam typu"nepovedali sme jej... "..... To vazne? Preco? Je psychicky postihnuta? To, ze ma clovek 77 rokov neznamena, ze nema vediet pravdu o svojom zdravotnom stave. Ma, a ma pravo sa rozhodnut, ako dalej, po dohode s lekarmi a beruc do uvahy rizika.
To ju chcete nechat doklepat ako nesvojpravnu chuderu bez moznosti zabojovat? Ano, 4.stadium znie zle, ale nemusi to byt koniec, pri dobre nastavenej liecbe tu moze v pohode byt este par rokov. Ale rozhodnut sa musi ona, nie vy o nej bez nej....
Inak súhlasím, že ona má pravo vedieť všetko. Nie je nesvojprávna a ONA má pravo sa rozhodnúť, čo ďalej.
@simi148 tvoja starka je svojpravna osoba. Ja nerozumiem tymto hlupostiam typu"nepovedali sme jej... "..... To vazne? Preco? Je psychicky postihnuta? To, ze ma clovek 77 rokov neznamena, ze nema vediet pravdu o svojom zdravotnom stave. Ma, a ma pravo sa rozhodnut, ako dalej, po dohode s lekarmi a beruc do uvahy rizika.
To ju chcete nechat doklepat ako nesvojpravnu chuderu bez moznosti zabojovat? Ano, 4.stadium znie zle, ale nemusi to byt koniec, pri dobre nastavenej liecbe tu moze v pohode byt este par rokov. Ale rozhodnut sa musi ona, nie vy o nej bez nej....
@tenerifka uplne suhlasim. Za predpokladu ze ma zdravu mysel, je pre mna nepochopitelne aj to ze niekto iny ako ona a skor ako ona ma informacie o jej zdravotnom stave, moznostiam liecby a prognoze
Inak súhlasím, že ona má pravo vedieť všetko. Nie je nesvojprávna a ONA má pravo sa rozhodnúť, čo ďalej.
@mdse inac to je pravda, pokial je svojpravna tak nechapem, a neverim, ze ju doktor neupovedomil o moznostiach liecby
Moj otec - 60 rokov na to bohuzial zomrel do 6 mesiacov 😪
Nasadili chemo, ale nezabrala, bolo neskoro.
On mal karcinom zaludka, zasiahnute uz tenke crevo.
Moj otec - 60 rokov na to bohuzial zomrel do 6 mesiacov 😪
Nasadili chemo, ale nezabrala, bolo neskoro.
@cucica tiez mu to asi zistili neskoro ze? och :(((
@mdse inac to je pravda, pokial je svojpravna tak nechapem, a neverim, ze ju doktor neupovedomil o moznostiach liecby
@balerina2025 presne tak, ona je určite o svojom stave informovana, má k dispozícii svoje lekarske zaznam, výsledky svojich vyšetrení. Tak to nefunguje, že si stará, nebavíme sa s tebou. Ona dava dovolenie, ci s nou moze pribuzny vkrocit do ambulancie, či môže dostať informácie o jej zdravotnom stave. A ona jediná rozhoduje, či sa bude liečiť, nech sa tu nikto netvári, ako rozhoduje o živote svojho pribuzneho.
@tenerifka Príbuzní nerozhodujú, ako ju nechajú "doklepat" ani či sa ona bude liečiť. To sa tu len tak tvária, že rozhodujú. Už neexistuje ani zbavenie svojprávnosti, len obmedzenie na určité právne úkony.
Ano neskoro. Nemal ziadne priznaky, az posledny rok trosku nejake a potom to zacalo byt uz citelne.
Je to tak komplikovana a bolestiva situacia pre celu rodinu, ze sa ani neodvazim davat ziadne rady. Mojmu povedali tiez, ze neoperovat a daju 6 cyklov chemo a uvidi sa, tak sme dufali, aj ked neskor sme zistili, ze stav bol nezvratitelny uz podla prveho CT. Mozno keby sa jednalo viac narovinu, mozno sme sami nechceli vidiet realitu, ja neviem. V kazdom pripade rakovina zaludka, ked je zasiahnuty aj iny organ a odmietnu operovat, nema dobru prognozu. Mrzi ma to.
A ano chemo ho oslabovala este viac, vlastne neviem, ci mala vobec nejaky prinos.
Presne chapem babku, moj otec bol o dekadu mladsi a tiez ani sam nechcel ist po vysledky kontrolneho CT, isli sme prve s mamou, kde nam povedali ako to je bez neho. Psychicky sme sa pripravovali 3 dni a potom sa tam islo aj s nim.
Co mozem poradit, pocuvat, co si zela, byt pri nej, nenechat ju v tom samu.
@balerina2025 poznala som pacientov, čo ešte vo veľmi zlom stave odmietali prijať, aký je stav. Ľudsky to chápem, keď má človek malé deti a pod., že sa aj slamky chytá. Je to vždy ťažké💔
@balerina2025 poznala som pacientov, čo ešte vo veľmi zlom stave odmietali prijať, aký je stav. Ľudsky to chápem, keď má človek malé deti a pod., že sa aj slamky chytá. Je to vždy ťažké💔
@mdse :(
Ano neskoro. Nemal ziadne priznaky, az posledny rok trosku nejake a potom to zacalo byt uz citelne.
Je to tak komplikovana a bolestiva situacia pre celu rodinu, ze sa ani neodvazim davat ziadne rady. Mojmu povedali tiez, ze neoperovat a daju 6 cyklov chemo a uvidi sa, tak sme dufali, aj ked neskor sme zistili, ze stav bol nezvratitelny uz podla prveho CT. Mozno keby sa jednalo viac narovinu, mozno sme sami nechceli vidiet realitu, ja neviem. V kazdom pripade rakovina zaludka, ked je zasiahnuty aj iny organ a odmietnu operovat, nema dobru prognozu. Mrzi ma to.
A ano chemo ho oslabovala este viac, vlastne neviem, ci mala vobec nejaky prinos.
Presne chapem babku, moj otec bol o dekadu mladsi a tiez ani sam nechcel ist po vysledky kontrolneho CT, isli sme prve s mamou, kde nam povedali ako to je bez neho. Psychicky sme sa pripravovali 3 dni a potom sa tam islo aj s nim.
Co mozem poradit, pocuvat, co si zela, byt pri nej, nenechat ju v tom samu.
@cucica zaludok a pankreas :( ako citam zaludok je operovateny, pri pankrease je to otazne, adenokarcinomm v hlave je najcastejsi z Rakovin pankreasu a tam su najhorsie prognozy.
tiez sme nic netusili :((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
Michal Ci michalci.com by mohol pomoct. Zistuje ludom intolerancie, takto chori ludia beru crp stop, lipozomal.cagu a alfu a omegu. Pani, kt.mala byt do 3mes.mrtva zije, metastazy ustupili. Psychika-seba dat na 1.miesto. starka nevie nieco "stravit", trapi sa..
@tenerifka poznam osobu, kt.tiez o svojej dg.nevie.zije si svoj zivot s R.uz roky a ani o nej nevie.. kopec ludi sa vyplasi a psych.to vzda, ked sa dozvie, ze ma smrtelnu chorobu.. 😕
Este ma napadol vitU z kapusty, kt.znamej otcovi znizil onkomarkery(hrube crevo).
@tenerifka poznam osobu, kt.tiez o svojej dg.nevie.zije si svoj zivot s R.uz roky a ani o nej nevie.. kopec ludi sa vyplasi a psych.to vzda, ked sa dozvie, ze ma smrtelnu chorobu.. 😕
@mariynka Jasné, lekár oznámil jej diagnózu celej dedine, len pacientku neinformoval, never každej hlúposti prosím ťa.
@mariynka mňa by to tiež zaujímalo, ako je to možné, že ona o t nevie a ostatní - ty áno. To je ako možné? Pretože to lekár musí zo zákona zapísať do lekárskej správy, ktorú dostane pacient do ruky
@balerina2025 to ‘hrozne nieco’ sa vola stomia a ano, je to vyvod z creva. A maju ju aj ludia, ktori nemali rakovinu. Ziju normalne plnohodnotny zivot. Netreba sa hned pohorsovat na vecami, o ktorych nic nevies..
@guudy @balerina2025 nemusi byt nutne stomia, moj stryko ma vyoperovany zaludok uz asi 10 rokov. Tiez podcenil vysetrenia a siel k lekarovi neskoro, zaludok prezraty rakovinou. Vzali mu ho, na pazerak napojili crevo. Viem, ze dlho trvalo, kym bol schopny normalne jest, vsetko cez neho hned "preleti". Ale zije, stravuje sa do istej miery normalne, len ma velmi casto hnacky. No a asi 50 kil aj s topankami. Netusim ale, v akom to mal stadiu a ci mal chytene aj uzliny, metastazy asi nemal. U tejto babicky ak je napadnuty aj pazerak a lekari povedali, ze je to neoperovatelne, tak vela moznosti neostava ☹
@guudy @balerina2025 nemusi byt nutne stomia, moj stryko ma vyoperovany zaludok uz asi 10 rokov. Tiez podcenil vysetrenia a siel k lekarovi neskoro, zaludok prezraty rakovinou. Vzali mu ho, na pazerak napojili crevo. Viem, ze dlho trvalo, kym bol schopny normalne jest, vsetko cez neho hned "preleti". Ale zije, stravuje sa do istej miery normalne, len ma velmi casto hnacky. No a asi 50 kil aj s topankami. Netusim ale, v akom to mal stadiu a ci mal chytene aj uzliny, metastazy asi nemal. U tejto babicky ak je napadnuty aj pazerak a lekari povedali, ze je to neoperovatelne, tak vela moznosti neostava ☹
@selenka7 tak to je dobre. je to az neuveritelne. no urcite nemal metastazy, lebo ked su metastazy vacsinou to chyta lymfaticke a okolite organy. neviem si to predstavit. zit bez zaludka ale telo a lekari su v tomto ako carodeji.

@larisalarisa pokojne si to mozes mysliet. To vsak neznamena, ze mas pravdu ;)
@guudy ja som to nemyslela ako že chcem rýpať. Len som reálne popísala moje skúsenosti, presne s týmto druhom rakoviny. Nič iné. Nič v zlom. Proste je to fakt. Tento stav má len dve cesty, ktoré i tak končia rovnako. Len rozdiel je v tom , že jedna cesta je dôstojnejšia. Nič viac.