Poraďte čo s ANOREXIOU u 12-ročnej
Dobrý večer. Momentálne máme taký problém a potrebujeme poradiť. Dcéra má 12 rokov ma anorexiu , depresiu a vykonáva veľa rituálov. Berie lieky ale stále ide dole z váhou. Keďže psychologička nás nevie zobrať až o 4 týždne chcem vás poprosiť o pomoc . Nevie nietorá poradiť ? Vopred ďakujeme pekne.
Precitajte si clanok o tejto anorekricke, nic kriticke v detstve neprezila, len bezne okolnosti, ktore preziva ktorekolvek dieta a predsa sa jej z toho vyklul obrovsky problem, cize nieco v tej psychike musi byt spustene, spomina tam aj tie ritualy...
https://dennikn.sk/1200770/anorektickou-sa-stal...
určite jej hlavne buď oporou a snaž sa ju nejak nasmerovať, aby ona sama zmenila myslenie... keď ona nebude stotožnená s tým, že to naozaj chce, tak nikdy sa z toho nevylieči alebo vylieči iba dočasne.. spomeeň jej dôsledky, ktoré môžu z anorexie vzniknúť ako je neplodnosť, časté choroby, zostarnutá a suchá koža,atď... inak celkom odporúčam film Telo jako nepřítel, ktorý je o mladom dievčati, ktoré bola na tom podobne
držim palce 🙂
@0silvia0 @marsmykkok baby vy tu pisete psychologicke litanie do detskej duse a hladate za tym neviem co 😂 Pricom to moze byt uplne banalny spustac. Spoluziacka mi vtipne hovori - Jana, ty si ako tie male somalske deti, uplne vychudnuta len to brucho 😅 A ona to povedala s vtipnom - nie aby mi ublizila. Mala pravdu s tou postavou. Bola som ultra stihla, ale mala som velke brucho. Doma som to skontrolovala v zrkladle, a zacvicila 10 brusakov. Prisla pred zrkadlo po odcviceni 10 brusakov - a brucho stale rovnake 😵 Logika v 14 rokoch - chcem vsetko hned. Navyse 90 roky a povedomie o fitness procesoch u nas nulove. Na druhy den som dala 30 brusakov - a brucho tam stale bolo 🙄 Postupne som cvicila denne, do toho som pridala vecer sprint, plavanie, prestala som jest mastne .... a moja mama si vsimla, ze je nieco zle, ked som dostala hystericky zachvat ze na tych varenych zemiakoch je tuk 🙈 a to som bola v plnej polnej PPP ... a uz som sa viezla, dalsich 12 rokov. Nebola to nikoho chyba. Blba zhoda nahod.
Ono veľa dievčat v tom veku sme si tym prešli a môžeš ju upozorniť že sa vydala na ťažkú cestu a bude ju to prenasledovať celý život... :/ môžem povedať len ako to bolo u mňa, možno v tom niečo nájdeš a pomôže to... u mňa to bolo nízkym sebavedomím, chcela som byť v niečom "lepšia" ako ostatné pretože v škole ma šikanovali, nadávali mi a aj napriek tomu že už vtedy som bola vychudnuta vykrikovali mi že som tučná a nikdy ma nebude nikto chcieť...tak som prestala jesť...alebo poznám babu ktora prestala jesť lebo jej chalan povedal že ma rad chude baby...a v tom veku už dievčatá ako tak chalanov riešia...každopádne držím palce celej rodine...a aby sdom nezabudla, skúste s ňou nejednať ako v rukavičkach...občas aj ostre slovo pomôže... ;)
@melilili skús napísať aj sem, do poradne: https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna... - možno ti odborník poskytne iný pohľad na celú vec a poradí ti, ako to riešiť.
@0silvia0 myslim ze sa to riesilo rovnako ako teraz. Rodicia pomohli, tiez vybavili po znamosti odbornika, terapiu. Ale myslim , ze podstatou bolo pre mna najst svoju cestu a pochopit seba a to, ze budem vzdy ina ako ti ostatni. Vtedy to zacalo byt vyrazne lepsie a potom uplne v pohode.
Inak ja odporucam mamicke kontaktovat psychologicku Vierku Hincovu v Bratislave. Je vyborna, poznam ju osobne a velmi jemna k detom aj dospelym. Nie je moja terapeutka, ale velmi dobre ju poznam aj skrz moje povolanie. Mozno by vedela rozlusknut tie uzkosti. Ma velke skusenosti s uzkostnymi detmi.
@kittykat22 nie, ja som tiež písala to isté čo ty. Že žiadna rozvrátená rodina, žiadna nevšímavosť rodičov, žiadne nepochopenie rodičov. Celkom normálne rodiny, len niečo v hlave si decko vyloží inak ako to v skutočnosti je a pestuje si to tam...
@kiki68 Ja som tiež ako decko bola vychrtlina, nechutilo mi jesť, každý mi to dával najavo, tiež som sa cítila čudne na tomto svete, nejako neprijatá, nepochopená, nenájdená... trvalo to veľmi veľmi dlho, kým som pochopila, že nemusím robiť veci, čo sa odo mňa očakávajú... ide o to, že každé decko s niečím bojuje, len niekto to zvládne lepšie a niekto horšie.
@kittykat22 tak ale nejakú poznámku na výzor si vypočuje každá jedna v puberte a že to spustí toto že sa baba vyhladuje na smrť nejaký hlbší dôvod mat musí.
@0silvia0 mňa zaujalo, že píšeš že roky takto bola. To chudla tak pomaly? Lebo väčšina dievčat sa dostane už do roka z priemernej postavy na takú že ohrozuje svoj život.
@0silvia0 tak to potom mala taký ľahší priebeh, lebo často to ide veľmi rýchlo. A kontrolovať kontroluje každý rodič.ale oni vedia super klamať a manipulovať
@marsmykkok neviem, či ľahší priebeh, veď píšem, že ku koncu sa to už ukontrolovať nedalo a musela byť hospitalizovaná...
@0silvia0 da sa to , ale trva to prave do puberty to najhorsie obdobie. Lebo sa musis vsetko ucit. Proste to nejde prirodzene. A tiez je frustrujuce ti, ze vlastne chces a nevies ako na to. A toto rodicia neporiesia. Teraz ako dospelak uz poznam tie mechanizmy, ale pre mna ako 12 rocne dieta to bola nocna mora. Iba som ludi uplacala vecami, aby som vyzeralo normalne a bavili sa so mnou. Tieto mechanizmy sa snazi moj muz este aj teraz odstranovat. To su tie social gaps.
@marsmykkok ziadny hlbsi dovod tam casto nie je.
@kittykat22 Hlavne, co ty meles. Ak si nepochopila co to je nadsazka tak si chod dat cololadu a obal si nervy tukom.
@melilili Mna zaujimaju skor tie ritualy. Co presne robi? Moze ist o nejaku sektu alebo nejaku zvlastnu skupinu. Toto je nebezpecne... Ak to teda neni vymyslena tema.
@barborachors nadsazka, je podla teba navrh prefackat dieta s PPP 😅
@barborachors tie rituály nesúvisia so sektou preboha, ak chceš vedieť o rituáloch, prečítaj si článok o anorektičke, ktorý som pridala hore na druhej strane, spomína tam tie rituály...

@marsmykkok urcite je tam viac faktorov, ale ani po sedeniach u odbornikov nikdy nikto nejaky skutocny zavazny spustac nepomenoval, len viacero moznosti, ale rozvijat to tu nejdem, nejde o moje dieta, takze podrobnosti si nedovolim pisat.