icon

Postup pri CT a MRI: Skúsenosti a otázky?

11. jan 2025

zdravim prepacte, mozem sa opytat co je bezny postup

na ct a mri potvrdenie tumor
ascites , zapal zlcovodov, zltacka, zla pecen
nevideli MTS a teda odporucili nas na histologiu, kde sme cakali mesiac na vysledky a este s humorom doktor ze dobre ze to este nemate vsade
za ten mesiac sa zhorsil zdravotny stav znova hostpialicia, zapal, atb, postupne prijem potravy len do zil.
ascites , 2 x odsavana voda z brucha, stale zapal, pecen sa nezlepsuje
tvrdili ze potom daju port a cez to chemo ale musime cakat kym sa pecen vzchopi
ale ked robili kontrolne ct, uz MTS boli aj v peceni a stale velmi vysoke peceneove testy
nechceli dat chemo povedali ze by ho to zabilo
a o 10dni na to aj tak umrel :(

je postup aj ked takto zo siroka spravny? preco sa tak dlho cakalo na histologiu, slo o pankreas. a to je najryshlejcia rakovina vobec

preco nemohli hned operovat?

nebudem pisat o tom v akom stave ho pustili domov po 1 hospitalizacii
a o tom ze sukromna firma este aj zle popisala histologiu

to vazne sa pri rakovine caka mesiac????

kiki68
11. jan 2025

Na komplet histologiu sa mesiac caka. Aspon ja som s kamoskou cakala tiez, robia rychly rez a vtedy vedia ako asi zle to je. Ale inak je to dlhsie cakanie. Moj muz robil vo Viedni prave toto a prednostne brali detske vzorky, ale casto to trvalo.

autor
11. jan 2025

@kiki68 tak potom je naozaj tak vela chorych ludi alebo malo odbornikov? :(

rebi789
11. jan 2025

Postup bol spravny

hipuska
11. jan 2025

O akého starého pacienta sa jednalo?

janickadr
11. jan 2025

Postup bol spravny. Histologicke vysetrenie neurychlis, tam sa robia rozne farbenia, vzorky musia potom stat a pod... Podla prvych vysledkov sa potom robia dalsie farbenia, dalsie testy. A komplet vysledok je za 3-4tyzdne. Mojmu bratovi histologia pankreasu trvala vyse 6 tyzdnov... A, rakovina pankreasu je jedno z najzhubejsich ochoreni vobec, do rok zomeria 95%pacientov. Keby ho operovali, mohol zomriet priamo na operacnom stole, keby dostal chemoterapi tiez. V medicine takmer na 100% plati pravidlo, ze ked sa priznakmi prejavi rakovina pankreasu, teda karcinom, je uz neskoro na cokolvek...

kiki68
11. jan 2025

Ano je malo ludi, co to robia a vsetko, co z koho kedy vyberu musi prejst komplet histologiou. Vsetky vybrate znamienka, polypy, cysty, tumory, utvary, cokolvek, co prakticky moze byt nejaky hazard a mat v sebe potencial byt maligne. Takze je toho velmi vela. Muz cely cas bol medzi mikroskopom, pripravou vzoriek, spisanim nalezu a potom sa to bud likvidovalo, alebo uskladnovalo.

kiki68
11. jan 2025

@janickadr zial toto je pravda, je to rychly zabijak.

autor
11. jan 2025

@hipuska 40tnik

autor
11. jan 2025

@janickadr preco sa potom v tejto diagnostike nerobi vacsia snaha? samozrejme ze sa neda kazdeho cloveka hned posielat na CT ci MRI, to chapem. ale vela x mi pride, ze prave vcasna diagnostika a urcite aj davka stastia , mozu aspon trocha ludom pomoct. :(...ale asi je to naozaj potom len o stasti ked sa na toto dojde.
ine typy Rak viem ze nie su taketo ako prave tato specificka. :(

autor
11. jan 2025

@kiki68 len tym ze toto je ''najrychlejsi'' typ sa nepreferuju potom taketo tyoy vzoriek ? mal 40rokov.

kiki68
11. jan 2025

Pretoze to nevedia, vzorka ma cislo a hotovo. Preferuju ked tak tie deti po rychlych rezoch, ale ako povedal moj chlap, tak ked to bolo zle, tak to dieta malo pomerne zle sance. Ale tak od deti tam mali vacsinou typy vzoriek z dvoch oddeleni. Tym sa venovali. Ako je to pomerne zlozite a clovek tam nema nikdy vyhrane, niekedy to vyzera zle a ked to cele vyjde, tak prave dobre a naopak.

kiki68
11. jan 2025

Casto je to o stasti, mojmu detskemu lekarovi objavili uplne nahodne pri inom vysetreni pokrocilu rakovinu pluc. Nefajciar, nikdy nemal nejake predpoklady na to. Sance ma, ale… A toto je casto o nahode, ze clovek ide na nejake vysetrenie a bum. Ale bol velmi mlady, zial vzdy sa moze nieco stat

taktotedanie
11. jan 2025

Kazdy caka na histologiu, je to zdlhavy proces specialneho narezania organu/tumoru, rezy sa ofarbuju, konzervuju, diagnostika trva
Tu nejde o to, ze cakal 40rocny pacient, cakaju vsetci momentalne je to proces ktory sa neda urychlit na 3 dni
Postup bol spravny
Niekedy ani ta najrychlejsia diagnostika a hned podana liecba nestacia

autor
11. jan 2025

dakujem vam za informacie.

janickadr
11. jan 2025

Rakovina pankreasu nie je preventabilna choroba,,cize sa preventivne neda vysetrovat, jedine snsd chodit kazde 2-3mesiace na sono brucha napriklad, a to je v praxi nerealne... Na rakovinu pankreasu zomreli Patrick Swayze, Luciano Pavarotti a mnohi dalsi. Keby existovala prevencia, alebo superrychle a superzazracne vysetrenie, ci nebodaj liecba (a to oni mali mrte penazi, keby to bolo o peniazoch..), tak este ziju, alebo by zili aspon dlhsie od diagnozy, ako zili. Kex ma niekto vodu v bruchu, teda ascites a k tomu rakovinu pankreasu. uz je neskoro na cokolvek, uz vtedy je napadnuta pobrusnica, aj ked CT je ok, uz su bunky, zhluky buniek inflitrovane v pobrusnici a uz je neskoro na vsetko kurabilne, teda na cokolvek, co by pomohlo chorobu vyliecit. Uz potom exiistuju len paliativne postupy. kedy je snaha spomalit chorobu, no aj to sposobi predlzenie zivota o par tyzdnov, max.zopar mesiacov...

vler
11. jan 2025

@janickadr aj Steve Jobs, zakladatel firmy Apple. S obrovskym majetkom ktory by mu kupil akykolvek zakrok, vysetrenie, prevenciu; skratka mal pristup k spickovej starostlivosti a aj tak sa jeho prognoza nedala zvratit

janickadr
11. jan 2025

@vler No, len tem mal vraj iny typ nadoru pankreasu, nie karcinom. A nechcel sa liecit, isiel na to "prirodne"... A ked uz bolo zle a rozhodol sa, ze suhlasi aj s "normalnou" liecbou, bolo neskoro.... Ale ano, niekedy ani miliony ci milardy cloveka nezachrania... 😔

taktotedanie
11. jan 2025

@janickadr skvele vysvetlene
Mimochodom autorka ja poznam pana, co zil zdravo , ziadny stres, vyberana strava, nefajciar, abstinent, kazdy den bicykel 10km, prechadzky so psom, usporiadany rodinny zivot, ziadne priznaky choroby, obycajna preventivna prehliadka ( sono brucha) odhalila “nieco” na pankrease, nakoniec bol z toho bola rakovina pankreasu, zachytena v pociatocnom stadiu, aj davali nadej lebo vraj sa to zachytilo velmi skoro, uz toho pana niet a podstupil niekolko chemo/operacii na odstranenie tumoru, riesilo sa to promptne a okamzite

autor
11. jan 2025

@vler ano je viac typov moj mal adenokarcinom a ten je najhorsi, lebo su nadory exokrinne a endokrinne

autor
11. jan 2025

@taktotedanie takze tam asi nie je velka sanca prezitia, akoze jasne ze mam vel;a clankov na citanie, a toto ochorenie ma najhorsie prognozy :(

autor
11. jan 2025

@taktotedanie este sme sa pytali ci to nebolo dedicne, lebo moj dedo mal rakovinu zaludka ale umrel na infakrt. a povedali ze nie. nevedia vysvetlit, aj pri spravnom sposobe zivota, ako hovori Peter Celec, rakovina je hlavne vec nahody a ja tomu verim. je nedostatocna prevencia ale ta prevencia nikdy nebude taka aka by mala byt. to asi ani nie je mozne.

taktotedanie
11. jan 2025

Vo vseobecnosti nie
Tomu panovi aj celkom aj ano, prognozy boli vcelku dobre , lekar nedava zbytocne nadeje ked to tak nieje no tu to bolo praveze naopak a aj tak to nedopadlo dobre