Pozor na morčatá - pleseň

meggie1984
20. apr 2018

Ahojte, chcela by som Vás touto formou upozorniť na nepríjemné infekčnê kožné ochorenenie - pleseň na koži. Syn to dostal skoro so 100% pravdepodobnosťou od morského prasiatka. Taktiež jeho nevlastná sestra a uvidíme, či sa ešte niekto pridá.

Morča bolo z domáceho chovu, kde sa o nich riadne starajú. Majitelia majú tiež detičky. Túto potvoturu môžu dostať z podstieľky alebo sena.

meggie1984
autor
20. apr 2018

Syn zostal hospitalizovaný na kožnom. Dnes idem pre neho. Napíšem viac info od lekárky.

morec
20. apr 2018

hrozné..snad to dopadne v pohode

belasy_motylik
20. apr 2018

@meggie1984 to sa stáva. Morčatá sú veľmi citlivé na zmeny, stres a pod. a väčšinou sa im prejavuje spustením kožných prejavov, často práve plesne, ktorá je pri nedodržaní bezpečnostných opatrení, oslabenej imunite a pod. prenosná. Znenou môže byť aj zmena prostredia, stravy a pod. a zdravé zvieratko začne mať problém. Ale prenosné nákazy majú všetky zvieratá, teraz je napr. dosť rozšírená forma TBC od rybičiek. Synovi želám skoré uzdravenie.

misenka3
20. apr 2018

Presne toto iste mali bratrancove deti. Tiez z morciat.

flavica
20. apr 2018

@meggie1984 daj potom vediet, ja som zvedava, my sme mali morcatko a nemala som nikdy takyto problem 🙂

luliu
20. apr 2018

Bože. Želám skore uzdravenie

maruski99
20. apr 2018

toto som mala aj ja. kúpili sme si morčiatko a bohužiaľ o pár dní mu začala vydávať srsť a ja, keďže som sa oň starala som to dostala. morčiatko sme vyliečili betadinom, odporučil mi to zvelolekár. ja som mala takýto krúžok na ruke vyše mesiaca a doteraz tam mám kožu takú bledšiu :( zväčša to je z pilín

dahra
20. apr 2018

@meggie1984 - teeeeda, my sme ako deti od 90. rokov takmer 20 rokov donedávna nonstop mali morčatá. Boli v osobitnej miestnosti, nie v dome. Piliny sme mali vlastné, aj trávu, krmivo, aj seno sme si pre ne sušili sami. Niekedy sme mali aj 10 dospelých naraz plus mláďatá. Nikdy som nič také nevidela, nepočula, prvýkrát o tom čítam. No posledné morča zomrelo cca 4-5 rokov dozadu a už nemáme, však každý z nás má iné povinnosti. Ale dobre vedieť. Držím palce, nech je čím-skôr zdravý. Vyzerá to ako riadna "hnusoba."

nadejna7
20. apr 2018

Och to nevyzera pekne :/ A ako ste prisli na to, ze je od toho morskeho prasiatka?

matabb73
20. apr 2018

Aj naše morčiatko dostalo na koži pleseň krátko potom ako sme ho priniesli. Vraj to môže byť zo stresu-zmena prostredia. Bola som s ním u veterinára-dermatológa. Liečili sme to canestenom. Mňa upozornil, že je to prenosné na človeka, tak som dosť dbala na hygienu. Našťastie sme to nechytili. Podstielku kupujeme také valčeky, nie piliny. Aj ostatné krmivu kupujeme a odvtedy je to v poriadku. To morčiatko, čo sme mali predtým zas dostalo nejakého parazila zo sena. Malé blšky. To sme museli umývať šampónom proti parazitom.

meggie1984
autor
20. apr 2018

My sme morciatka nikdy nemali a nevedela som, ze nieco taketo maju. Sme psickari (5ks ;) ) , tak skor tam som doma. Co ma zarazilo, tak ani ludia, ktori maju doma tychto maznakov o tomto nevedia. Tak verim, ze niekomu aspon trosku diskusia pomoze.

jallka11
20. apr 2018

@meggie1984 ako sa teda dostal k morčiatku ak ich vy nemáte doma?

luba41
20. apr 2018

ale ochorenie je vidieť na morčati, ked sa prejaví-plešinky, vypadávanie srsti.určite ste zbadali..plesne spory má každé v sebe .na spustenie ochorenia vplýva stres-stačí, že zmení domov..keby ostalo doma to morča, nikdy by sa mu plesen vobec nemusela prejaviť..preto treba bolo navštíviť hned veterinára,morča prelieči a zároven povie aj hygienické opatrenia..po vyliečení je morča zase zdravé..a deti, na kožu citlivé osoby by sa nemali dotýkať.. zdravým dospelým by manipulácia nemala vadiť.. a to mal nejak na tele rozlezené syn? takisto plesnovými ochoreniami trpia aj psy, mačky, vtáky atd..

matabb73
20. apr 2018

@luba41 To je pravda, aj naše malo vypadanú srsť. Po vyliečení je už vyše roka a odvtedy je pokoj.

mibel
22. apr 2018

aj ja som kupila detom morca uz nikdy viac mala to mala na tvari a ja na nohach a to sme boli s nim aj u veterinara ci nie je chore liecili sme sa cca mesiac , morca islo spat do chovproduktu

reni44
23. sep 2019

Ja má m presne tuto istú kožnú chorobu. Dnes som bola u kožnej a diagnostika Trichofýcia.Pleseň, pôvodcami nákazy sú zoofilne kmeňe, myši,potkany, morčata. Aj my sme mali doma morčatá ( chvala Bohu už nie 🙏) a dcérka chytila kožnú chorobu typu sladkej chrasty a prva otazka pani Doktorky bola či máme doma morčatá. A teraz ja a je to naozaj nechutna odporná kožna choroba, dostala som hned tabletky na 1 mesiac a krem. Určite neodporúčam morčatá, človek od nich dostane všelijake kožne choroby.Nikdy viac morčata ☝️😡😡😡 A mne ešte p. Doktorka povedala, že keď je to morča nakazené, tak to určite uhynie a môže nakaziť ďalšie morčata, ktore sú s ňou spolu v klietke.Treba si davať veľký pozor ☝️☝️☝️

zuzana92101
24. okt 2019

Ahojte. Dakujem tomu, kto tuto temu sem dal...vdaka tomu som po 7 mesiacoch dosla na to, co mi je. Lekari totiz nevedeli...stale mi davali nejake maste a antibiotika...vlasy mi zacali hrozne padat, odlamovat sa pri hlave, nieco hrozne. Uz som bola zufala. A teraz viem, ze vlasy mi padaju prave kvoli tejto chorobe...o flakoch na tvari a tele ani nehovorim. Chcela by som sa len spytat, aku liecbu ste mali nasadenu. Poprosim nazvy masti, aj liekov, bola by som vam velmi vdacna. DAKUJEM!!!

77moni77
16. nov 2019

@meggie1984 prosím, mám otázku ohľadom tejto plesne, môžem spravičku?

karolko6969
10. máj 2020

Dobry den aj moja dievka ma tieto skvrny. Boli sme uz aj u koznej. Dlho ste to liecili ???

luliu
10. máj 2020

@karolko6969 jasne, ze treba ísť ku kožnej, dcéra kamošky s tým musela aj v nemocnici lezat

eliska13
10. máj 2020

@karolko6969 ja som to mala od morcata dostala som krém a do týždňa to bolo prec

karolko6969
11. máj 2020

@luliu uz sme boli 2x u koznej a zatial masticky zaperaju na 10%

karolko6969
11. máj 2020

@eliska13 dufam zeajnasa bude mat taky rychli priebeh

1angelika
12. jún 2020

@eliska13 a aký krém prosím vas?

karolko6969
12. jún 2020

@1angelika dievke zmenily kremiky a zaberaju. Roztok cyteal. A krem batrafen. A deti co maju nad 10rokov mozu Micetal rozrok a Micetal krem ten mam ja a mne zmizlo vsetko uz po tomto

1angelika
12. jún 2020

@karolko6969 dakujem

nikadamko
22. nov 2020

Ahojte, mi riešime teraz toto, co to môže mať 3r syn, aj takto môže vyzerať pleseň?

evka_hornakova
7. dec 2020

Dobrý večer. Dnes sme absolvovali aj my s dcérou vyšetrenie u dermatológa. Máme asi mesiac morča. Dcérke ( 3 roky ) sa objavila veľmi škaredá vyrážka . Najskôr to mala ako otlačený maličký gombíček čomu sme neprikladali doraz. Po 2 týždňoch sa to zo dňa na deň rapídne horšilo. Diagnóza znie: trichophytia. Zašli sme sme aj s morčaťom k veterinarke, ktorá z jej vyšetrenia vydedukovala že morča vyzerá byť zdravé. Celé sa jej to nezdá. No a ako bonus sme zistili že tabletky a aj masť ktoré nám lekárka predpísala sa deťom vôbec nemôžu podávať 🤦‍♀️. Takže zajtra nás čaká další kolotoč ... A ešte musím povedať aj to, že niečo podobné pred pár týždňami riešila suseda s deťmi . Je možné že sa vzájomne nakazili ?

77moni77
8. dec 2020

@evka_hornakova dobrý deň, áno,je to nákazlivé. Aj my sme to riešili,ale malá ti dostala od mačky ( príspevok nižšie).. a bohužiaľ sa nám to nedávno zopakovalo opäť..
Tiež nám dala kortikoidy, ktoré sme neužili, keďže je to ozaj svinstvo.. prešlo to,ale kúpili sme si na to inú masť.

beabelisova
8. dec 2020

Aj nas to uz postihlo a veterinar nam povedal, ze ono sa to dost casto prenasa aj podstielkou a pilinami, potom to chyti morca a potom clovek velmi rychlo