icon

Prečo priberám?

6. nov 2022

Uz som naozaj zufala. Nemam pocit, ze sa stravujem zle. Kalorie si sice nepocitam, ale jedla ktore si do prace objednavam podla mna nie su take strasne. Rano si davam vacsinou nejaku kasu a kavu s cukrom(pozerala som, vsetky kase maju do 300kcal.). Obedy mavam vacsinou nejake sote s ryzou alebo kasou, maso na prirodno s ryzou, vegetarianske obedy, salaty atd. Nic vyprazane, nic sladke, ziadne knedle a pod. No a vecere sa snazim mat bezmasite - casto polievky, omeleta so zemiakmi, cestoviny s omackami, atd. Veceriam najneskor o 18:00, spat idem do 22:00 a po veceri uz nejem. Doobeda si dam v praci aj malu sladkost(rozmyslam vymenit za proteinovu tycinku) ale doma uz nic take nejem. Problem je, ze po praci ma doma prepadne velky hlad a kym navarim veceru, tak si casto krat dam nieco ako syr, sunku, calamdu, cviklu s chrenom a pod. proste nieco, ale nie sladkosti alebo slanosti. Nemam pocit, ze sa stravujem nejako nezdravo. Zase nemam ani chut zit nejakym asketickym zivotom a vynechat vsetko okrem regulerneho jedla.
No a do toho samozrejme cvicim. Minimalne 3x tyzdenne, niekedy sa podari aj 4x. Striedam HIIT, tabatu a silove cviky na zadok a stehna s gumami. A ja proste stale priberam. Ja to uz naozaj nechapem. Kolko zien necvici, je rovnako alebo horsie ako ja a aspon si drzia vahu, ale nepriberaju. Mam po 30-tke. Neviem uz co zmenit. Varit jedlo do prace si nechcem, je to casovo narocne, mam male dieta ktoremu sa musim venovat a aj tak si nemyslim, ze si objednavam nejake kaloricke jedla. Podobne by som si aj sama varila. Krv co mi naposledy brali, tak mam v poriadku len malo zeleza. Tak ho doplnam tabletkami. Ale vaha mi zacala ist hore uz pred jeho uzivanim mam pocit.

zorienka333
8. nov 2022

Pretoze stale robis tu istu chybu dokola a sice, tipujes kalorie a mnozstva a mas tendenciu ich podhodnocovat. Kaloricke tabulky neries, tam udaje pisu ludia a nie vzdy su spravne. Spravne udaje mas na obaloch od potravin. Mozem ti garantovat, ze do zemiakovej kase ide viac nez 10g masla a potom tam ide este smotana.

Dam ti priklad - taka vinova omacka. Kedze varim a pijem vino, mozem ti povedat, ze do omacky ide tak polka flase. Vies, kolko to je? 380 kcal, len vino, a do omacky ide este zaprazka a kadeco ine, takze dajme tomu 500 kcal. K tomu maso a zemiakova kasa/ryza. Mas obed o 1000 kcal alebo viac, ani nevies ako.

Preco by si nemohla objednavat obedy? LEBO PRIBERAS. Precitaj si po sebe prvy prispevok. Priberas a nevies preco, priberas a chces schudnut. Ako male decko fakt uz.

kubkovamama
8. nov 2022

Nebazíruj až tak na kalóriách, dôležité je správne zloženie jedla, je rozdiel prijať 500kcal z čokoládovej tyčinky a 500kcal z cícerovej kaše.🤷 A ak si sama s dcérou, priznajme si, urcite je pre každú ženu svojim spôsobom stres byť samoživiteľkou. Bola som sama s 2mi deťmi a vtedy veľa veci ide bokom,veľa veci ohľad seba zanedbas alebo robíš nesprávne a v podstate nič z toho si neuvedomujes. A trávenie je citlivé na to čo sa s nami deje. Ale aj tak,asi všetky si myslíme,že tie obedy nie sú o.k,ale keď si tak nastavená a vyhovuje ti to,neviem kde to okresať aby ti to akože nechýbalo. Možno skús inú reštiku s alternatívnym varenim,je ich v každom meste pár.

zorienka333
8. nov 2022

@kubkovamama Hlavne autorka rata tie kalorie uplne zle a nenecha si poradit. Tu je uplne jedno ci cokolada alebo cicerova kasa (jasne, v prvom pripade ta 500 kcal nezasyti, v druhom ta zasyti na pol dna), ona zje 3 cokolady a bude ti tvrdit, ze to nemoze byt viac ako 100 kalorii, lebo proste ona tomu neveri a hotovo.

autor
8. nov 2022

@zorienka333 a ty zase podla mna nadhodnocujes. to je menu, takze varia vo velkom. ak by dali na jednu porciu pol flase, tak ten obed nestoji tolko co stoji, ale niekolko nasobne viac. tak isto napr. olej. je rozdiel ak sa maso osmazi na jednu porciu a ak sa na oleji osmazi niekolko porcii masa. ten olej sa rozlozi medzi vsetky porcie.
tu kasu co som si nahodila bola kasa uz S maslom a mliekom. vies kolko stoji maslo? urcite ho tam nedavaju vo velkych mnozstvach, pretoze setria. tak isto ceny oleja su uz neskutocne. muku do zaprazky som tam zapocitala.

cecilia29
8. nov 2022

V 150 ml omacky nemoze byt 500ml vina

zorienka333
8. nov 2022

Boze, to je mi argument. Nedavaju tam toho tolko, lebo by to vela stalo. To, ze restiky nakupuju vo velkom za velkoobchodne ceny, kde kus vyjde mnohonasobne menej, nez v supermarkete, kde nakupujes ty, ti nenapadlo, vsak?

Ja vidim uplne iny problem, a sice v tvojej hlave este viac, nez v kaloriach. Ty si schopna ist du uplnych vysin mentalnej gymnastiky, len aby si si ospravedlnila, ze tvoje priberanie je urcite zapricinene niecin inym, ako tymi kvantami vysokokalorickeho jedla, co skonzumujes. Nemas ani ziadnu chorobu, ani tazku obezitu v celej rodine, ani ziadne postihnutie, ty mas problem s pristupom.

Mam pre teba blbu spravu, kym neodstranis tento problem, ani nepomyslaj na zmeny v jedalnicku, pretoze rucicka na vahe pojde hore, nech robis co robis.

zorienka333
8. nov 2022

@cecilia29 Myslela som polku sedmicky, nie polka litrovky. A inak ano, moze, pretoze alkohol sa v procese varenie vypari.

autor
8. nov 2022

@zorienka333 prepac, ale ty si tiez nepozeras kalorie toho, co ti pisem ze zjem. pisala som o 1 cokoladke merci na zahnanie chuti na sladke. balenie ma cca 1400kcal je tam 20 cokolad, jedna ma 70kcal tym padom. syr som ti tiez uz pisala, ze je na 1 kus 50 kcal.
tie bochanky co som jedla min. tyzden mali na 1 kus 126kcal a ty si my vypocitala slakost na doobedie na 300-500kcal.

zorienka333
8. nov 2022

Teraz je to 1 cokoladka merci, predtym to bola 1 cokoladka merci a este nejakych par veci. Teraz je to syr, predtym si hovorila syr, calamada, slanosti na "obrovsky" hlad. Klames sama seba ked menis info o jedalnicku tak, akym smerom sa vyvija diskusia. Ty sama uz podla mna stracas prehlad v tom, co vlastne denne zjes.

lasoli
8. nov 2022

mas na oned bravco u rezen a kasu zemiakovu? este ored obedom si nieco das?No ale z toho naozaj neschudnes a este varena vecera?Ked chces schudnut musis naozaj dietne.A malo ale ked s hces mat osych pohodu tak sa najes ale neschudnes,ja na tvojim
mieste by som zvolila strednu cestu obedy mensie bez kase nieco na sposob delenej stravu ziadna sladkost do obeda,a vwceru salaty,je to tazsie ale aj sa na to da casom zvyknut.A vekom sa aj chud so jedl akosi vytrati.

zorienka333
8. nov 2022

Toto si precitaj, pre mna za mna aj 5x, aby si si to zapamatala. Restauracne jedlo ma kvanta skrytych kalorii, ktore ti neukazu ani kaloricke tabulky. Dokonca lepsie by si sa stravovala v mekaci, ako kazdy den v restike.

https://www.fitclan.sk/novinka/stravovanie-v-re...

autor
8. nov 2022

@zorienka333 ale ja som menovala. ja som nepisala, ze to pojem v jeden den. doobeda cokoladka, poobede calamada. doobeda krowka, poobede syr. atd.

autor
8. nov 2022

@lasoli rezen nie. vzdy si vyberam maso na prirodno alebo sote atd. vyssie som vypocitala, ze to moze mat 700-800kcal. za den bez sladkosti zjem cca 1350kcal. mam prijat este menej kalorii?

zorienka333
8. nov 2022

No ved ano, kazdy den "mlsas", to je uplne jedno v akej obmene, proste kazdy den sa napchavas restauracnymi jedlami (ktore sa splhaju podla clanku az do 2000 kcal na porciu, v priemere 977 kcal na porciu) a este ich zajedas blbostami, a cely svet sa snazis presvedcit o tom, aky mas vlastne nizky denny kaloricky prijem.

bambinomio99
8. nov 2022

priberas presne preto ze mas pocit hladu

bambinomio99
8. nov 2022

namiesto cokoladz si daj jablko alebo ovocie alebo si najdi low carb a low fat sladkost

bambinomio99
8. nov 2022

no a kolko mas vysku a vahu ? ja mam kaloricky prijem na 171 cm a 66 kg 1190 kcal takze ty si uz cez a to ja som zacala a dnes mam aktivitu na 638 kcal a to sa mi zda stale malo lebo trening bol slabsi ako ked som zacinala

autor
8. nov 2022

@zorienka333 nepisu tam ake jedla skumali. ja nejem vysmazane, knedlove, smotanove,... pisu nejake smazene gulky, na konci nejaky rezen s tatarkou a spominaju grilovany stak ale nepisu s cim, mozno s hranolkami...

llull
8. nov 2022

Asi je problém to že pred večerou vyjdas. A potom k tým cestovinám na večeru - ak máš nejakú tučnú napr. syrovú omáčku alebo omáčku zo smotany tak to je problém. Ja jem cestoviny ale so zeleninou a keď tak si na to dávam rôzne koreniny alebo dve lyžice bieleho jogurtu. A cestoviny si pred varením odvážim, dávam si 100g.

autor
8. nov 2022

@zorienka333 ale ja takto jem uz 2 roky!!! takze kde boli tie kila z 1000- 2000kcal obeda doteraz?

autor
8. nov 2022

@llull nie, omacky som pisala. domaca rajcinova, avokado popucene s nakrajanymi rajcinami alebo potom spagety osmazene na masle, zasypane korenim a 25g parmezanu.

autor
8. nov 2022

@bambinomio99 a bazal mas kolko? kto ti pocital takyto prijem kcal?

zorienka333
8. nov 2022

Jasne, ty si najdes argument aj z tohto, vsak? Nejakym sposobom uplne vsetky restauracne jedla nasleduju isty trend, ale tie tvoje zazracne nie, a tvoje priberanie bude teda z niecoho ineho.

zorienka333
8. nov 2022

Ty vies, kolko ma jedno avokado? 300-400 kalorii, dohladaj si to. Jasne, su to zdrave tuky, ale nie zdrave v zmysle, ze sa z nich nepribera, a v kalorickom plane vedia narobit velky skrt cez rozpocet.

bambinomio99
8. nov 2022

bazal mam 1395 kcal a ten nema nic s chudnutim, pocitala som si to sama s kalkulackami kedze sa v tom vyznam a cvicim uz roky ...abz si chudla musis denne vydat od 350 do 700 kcal a prijem mozes mat od 1500 do max 1700 kcal to je tak v jednoduchosti ale za tym je hlavne prijem bielkovin a vody a spanok ak toto nefunguje spolu chudnut nebudes sacharidy a tuky su len druhotne makronutrienty

zorienka333
8. nov 2022

na veceru po hutnom obede este cestoviny s avokadom a 25g parmezanu (100 kcal), to mame 860 kcal len vecera.

autor
8. nov 2022

@zorienka333 este raz, vieme ake jedla skumali? pokial nie, tak je irelevantne sa bavit o 2000kcal. este som nevidela v inej restike v menu sote napriklad.
a necitas co pisem. avokada davam 75g, to je cca 120kcal. zase nadhodnocujes.

autor
8. nov 2022

@zorienka333 peboha citaj. ten parmezan nejem s avokadom 🤦‍♀️

bambinomio99
8. nov 2022

@zorienka333 trosku premrstujes aj ty

autor
8. nov 2022

@bambinomio99 no ja teda neviem, ale ja som xy krat citala, ze pod bazal sa ist nesmie.