Prečo priberám?
Uz som naozaj zufala. Nemam pocit, ze sa stravujem zle. Kalorie si sice nepocitam, ale jedla ktore si do prace objednavam podla mna nie su take strasne. Rano si davam vacsinou nejaku kasu a kavu s cukrom(pozerala som, vsetky kase maju do 300kcal.). Obedy mavam vacsinou nejake sote s ryzou alebo kasou, maso na prirodno s ryzou, vegetarianske obedy, salaty atd. Nic vyprazane, nic sladke, ziadne knedle a pod. No a vecere sa snazim mat bezmasite - casto polievky, omeleta so zemiakmi, cestoviny s omackami, atd. Veceriam najneskor o 18:00, spat idem do 22:00 a po veceri uz nejem. Doobeda si dam v praci aj malu sladkost(rozmyslam vymenit za proteinovu tycinku) ale doma uz nic take nejem. Problem je, ze po praci ma doma prepadne velky hlad a kym navarim veceru, tak si casto krat dam nieco ako syr, sunku, calamdu, cviklu s chrenom a pod. proste nieco, ale nie sladkosti alebo slanosti. Nemam pocit, ze sa stravujem nejako nezdravo. Zase nemam ani chut zit nejakym asketickym zivotom a vynechat vsetko okrem regulerneho jedla.
No a do toho samozrejme cvicim. Minimalne 3x tyzdenne, niekedy sa podari aj 4x. Striedam HIIT, tabatu a silove cviky na zadok a stehna s gumami. A ja proste stale priberam. Ja to uz naozaj nechapem. Kolko zien necvici, je rovnako alebo horsie ako ja a aspon si drzia vahu, ale nepriberaju. Mam po 30-tke. Neviem uz co zmenit. Varit jedlo do prace si nechcem, je to casovo narocne, mam male dieta ktoremu sa musim venovat a aj tak si nemyslim, ze si objednavam nejake kaloricke jedla. Podobne by som si aj sama varila. Krv co mi naposledy brali, tak mam v poriadku len malo zeleza. Tak ho doplnam tabletkami. Ale vaha mi zacala ist hore uz pred jeho uzivanim mam pocit.
@zorienka333 suhlasim.. ked niekomu vyhovujest jest 3x denne, ked v tych jedlach prijme svoju hodnotu kcal a zivin, tak kludne.. je jedno v kolkych porciach si to rozlozi
Vzdavam to. Neviem, ty chces asi pocut, ze vsetko co jes je uuuuuplne v limite a v noci sa ti vkradaju skriatkovia do skrine a zasivaju ti gate, ze ti uz nepasuju.
Tu nejde o ryzu a zemiaky, ale o to, ze ich jes kazdy bozi den, a este aj preliate maslom, dochutene a vysmazene na oleju pripadne so zaprazkou. Nikto ti nehovori, ze mas zit na mase a zelenine, nie. Vravime ti, ze mas obmedzit vysokokaloricke potraviny a zaradit viac tych nizkokalorickych. Ty, z nejakeho dovodu, proste nechces a nebudes verit tomu, ze tvoje oblubene pochutky su kaloricke bomby, a tu nepomoze uz ani svatena voda asi.
Ako som povedala, necakaj zmenu, ked si nevies pripustit problem.
ja neviem ci si uvedomujete ze ja nemam obezitu a predpokladam ze ani nadvahu. len sa uz pri tejto vahe necitim dobre. ja nepotrebujem jest maso na vode so zeleninou aby som schudla 20, 50 kil. ja chcem normalne zit a normalne jest. normalne myslim nie extrem ani smerom hore, ani smerom dole. ja tie vecere a dzobkanie zmenim, ale nie extrem ze maso so zeleninou.
@zorienka333 ake oblubene pochutky? kde tu ospravedlnujem sladkosti a pojedanie pred vecerou. ja tu ospravedlnujem len normalne obedy a polievky na veceru. cestoviny obmedzim alebo zmensim porcie.
Tak normalne zite a jedzte ako ste presvedcena ze je pre vas ok.. ale ked vaha ide hore, asi je nieco zle.. clovek starne, hormonalne zmeny, spomalovanie metabolizmu prichadza s vekom.. pokial ale chcete hmotnost redukovat treba obmedzit kalorie.. ci sa vam to paci ci nie
Oblubenymi pochutkami myslim tie zemiaky, ryze a vinove omacky, zas sa nemusime chytat za slovicka. Proste ked ty si presvedcena, ze maju menej kalorii ako realne maju, dobre. Komu niet rady, tomu niet pomoci. Vyradit sladkosti nestaci ani zdaleka na dosiahnutie kalorickeho deficitu, ak sa kazdy den napchavas jedlom z restiky v ktorom netusis co je, ale maj si to ako chces.
@loravcovaa ja sa nikde nebranim obmedzovaniu kalorii. ale podla mna metabolizmus spomaluje prave to nizkokaloricke stravovanie pocas celeho dna. ked clovek ide pod bazalny metabolizmus. som zvedava, ci vsekty tie ktore mi tu pislali poznaju svoj bazal a denny prijem kalorii.
Neviem ako ostatne, ja cvicim s trenerkou a strazim si kaloricky prijem takze co to o tom viem… preto si dovolim aj komentovat k danej teme
Ano, ja mam bazal na 1400, na chudnutie by som musela mat 1500, a ked si chcem drzat vahu, jem v limite 1700. Uplne bez problemov. Len netreba byt leniva a miesto objednavania jest vedome. Tebe nikto nekaze, ist pod bazalny metabolizmus, to tu ani raz nepadlo, tak neprekrucaj. Tebe uplne staci na chudnutie byt v bezpecnom mnozstve nad bazalom, ale stale v deficite.
@zorienka333 ako tu uz bolo pisane, podla mna aj psychicka pohoda je dolezita. ja som si pred materskou varila do prace obedy a doma vecere, chystala ranajky. pamatam si na to ako som prisla z prace a nastal kolobeh cvicenia, varenia, umyvania riadu, skatulkovania. neznasala som to. a to mam teraz male dieta ktoremu sa chcem este venovat. preto nechcem upustit od tych obedov. setri mi to cas a nervy.
@zorienka333 nikto nekaze, ale ani jedna sa nepytala aky asi mam bazal. namiesto toho odporucania nie len na lahke vecere, ale pomaly rovnako lahke aj obedy. takze keby sa tym riadim, mozem si kludne spomalit metabolizmus.
@zorienka333 musim povedat ze niekt. donasky na aplikacii aj udavaju pocet kcal v jedle. Mozno treba namiesto masa s kasou sem tam skusit nejake zeleninove poje, salat s kuracim masom - nie caesar a podobne
a este by ma zaujimalo tie co varia aj obedy, ze kolko maju deti a ci su na ne same. ale to uz len tak na okraj.
Ja varim obedy - mam dieta ktore je teraz uz v skolke ale ked do skolky nechodila, robila som obed extra jej, extra sebe, muz chodil z prace o takej 6.. do toho som cvicila a este sa po veceroch aj ucila do prace.. tak okrajovo
Ja som ti vyratala bazal, mas to v jednom z mojich komentov, dokonca som ti dala kalkulacku, kde si ho vies vyratat sama. No ale dobre, vybrala si si - nechces upustit od jedal, ktore najviac zatazuju tvoj kaloricky prijem, takze sa zmier s istymi zmenami vo svojej postave.
@loravcovaa Ano, niektore to robia, casto take, co maju vseobecne zdravsiu ponuku pre cielovku ludi, ktori si strazia stravovanie. To ale ocividne nie je autorkin pripad.
@zorienka333 ano, ale az po kolkych prispevkoch. pisem ze tam na zaciatku sa na bazal nikto nepytal a ake jedla padali na obed...
uvidim ci nieco prinesu tie zmeny co spravim teraz. ak nie, asi radsej pojdem cestou psychickej pohody ako cestou stresu z nestihania doma a rozmyslania, co navarit na cely tyzden, aby to sedelo do kalorickeho prijmu.
@loravcovaa myslela som poké* preklep
Namiesto oleja daj kusok struhaneho syra a kecup nahrad rajcinou.
Nepotrebujes schudnut 25kg ale "optimalizovat" uz dany jedalnicek na "odvodnenie" 2-3kg..
Autorka , ja son si to tu prebehla. Skus sa pozriet na tie moje clanky a ist mozno touto cestou , je jednoduchsia. Lebo tu vedu okolo stravy by som napr ja osobne nedala. Psychicka pohoda je zaklad. Zober si ze niekto zje 2x tolko co ty a nepriberie. Co robi inak ? V com funguje jeho telo inak? Ma lepsie spalovanie, tak treba telo dat do pucu , aby spalovalo lepsie. Sama si pisala ze pruberaz az v poslednom case. A skontroluj si stitnu zlazu, ci nie je spomalena. Na a celkove sa snaz udrziavay hormonalnu homeostazu.
@cecilia29 ano, doma to precitam.
@cecilia29 "niekto zje 2x tolko co ty a nepriberie. Co robi inak ? V com funguje jeho telo inak?"
Je niekolko faktorov, co ten clovek robi inak. Medzi ne patri napriklad:
- je vyssi
- viac sa hybe
- v skutocnosti neje 2x tolko, pretoze to sa lahko hovori, ked s niekym nie sme cely den a nevieme, ci vecer nahodou uz neje vobec nic, pripadne neranajkuje
Inak keby realne niekto zjedol 2x tolko co autorka, co vela ludi aj robi, tak by mal 200 kil. Pozri sa okolo seba, aki su ludia tucni.
Neexistuje nic take, ako "lepsie spalovanie". Spalujeme priamo umerne fyzickemu vykonu a fluktuacie medzi ludmi nerobia tak priepastne rozdiely, ze niekto si moze drzat vahu pri dvojnasobku jedla niekoho ineho, pri rovnakom zivotnom style.
Ak by mala autorka problem so stitnou zlazou, vo faze priberania by uz mala aj ine symptomy, ako unava, depresia, nevolnost, caste infekcie. Nic z toho nespomina, navyse uvadza, ze nedavno bola na kontrole a mala len znizene zelezo, inak vsetko v poriadku.
Tieto diskusie maju jednu uzasnu vlastnost. Napriek tomu, ze vieme, ze 90% zodpovednosti za priberanie a chudnutie nesu stravovacie navyky, su stravovacie navyky pomaly az tabu tema v diskusiach o chudnuti. Inymi slovami, ludia sa vedia vyhovorit na uplne cokolvek od chybneho spalovania cez sedavu robotu po psychicku pohodu alebo vymyslene choroby, ale nedokazu si pripustit, ze problem je ovela ovela jednoduchsi, a sice v tom, co jedia.
Autorka uviedla a rozpisala svoj denny jedalnicek. Prepac, ale ked niekto kazdy den da zemiakovu kasu/ryzu/vinovu omacku/cestoviny a ine veci z restiky, problem nie je stitna zlaza alebo psychika. Problem je nadbytok kalorii.
ja si myslim ze sa malo hybes,8 h sedis doma troska deti,potom zasa nic cvicis ale silove cvicenia mvm ci ti pomozu,skus pridat prechadzky a to denne aspon 3km a sport kazdy den.Ak na to mas cas,ak nie tak uber z jedla.Ale podla mna zasa nemas nadvahu.je to asi skor o pocite a citis sa lepsie s chudsimi stehnami.
Obmedziť prílohy a nahradiť zeleninou, zemiaková kaša, aj ryža, to je veľa kalórií a nezasyti na dlho. Uvariť doma, nahradiť to grilovanou zeleninou s troškou zdraveho oleja. Podľa toho, čo píšeš, ješ malo bielkovín a zeleniny
@zorienka333 tak je to aj o spalo ani,prikald moja sestra nizsia o 10cm odo mna zjedla tolko co ja aj fyz namaha rovnaka a predsa mal o 20kil menej ako ja vzdy extra stihla,v rodine nik fak stihly nebol.A inak je v poriadku ziadna stitna zlza nic,skratla moze zjes aj za dvoch a mepriberie.
@zorienka333 pozri sa viem ako som jedla pred 5-10 rokomi a kolko som mala kg viem ako je to teraz. Aj ked si viac davam pozor na stravu nejde to. Aj ked mam pohybu mozno aj viac nejde to. Nie je vsetko len o strave. Aj ked jasne - z vody clovek nepriberie. Mozno vsak najde problem inde a schudne aj bez vyraznejsieho hladovania.
nahodila som si do kal. tabuliek obed, ako by som ho odhadla, plus som teda dohadzala aj muku aj cukor, hoci netusim ci tam naozaj su. dokonca som dala kasu velku porciu-200g a tolko som dnes urcite nemala nalozene. takze bravcove platy 150g, kasa hotova s mliekom a maslom velka porcia 200g, olej 10g, cukor 10g, muka 20g, bujon 5g. spolu mi to vyslo 705kcal. k tomu kava 100kcal, polievka fazulova povedzme 450kcal(ale uz som ju upravila tak, ze by mala okolo 370kcal), a ranajky som sice mala dnes uz ine(zemla, sunka, syr a skyr) ale nahodila som si este po starom tu kasu. a som na 1350kcal. na to aby som chudla mam ist pod 1410kcal. tak ja ozaj neviem preco by som nemohla obedy kupovat.
ta kasa ma 250kcal, zabudla som napisat.
@zorienka333 keby si videla, co pozerie za den moja kolegyna, tenka ako cverna, hned by si verila na super metabolizmus. Co ona poje za den, by som ja nezjedla za 4 dni 🤷♀️ Uz som to nedavno do podobnej duskusie pridavala. Nie som s nou kazdy den, vacsinou tak 2x do tyzdna, jej stravovanie vyzera takto nejako - ranajky v praci 3 rozky, balenie sunky, zopar platkov slaniny, syra, 2 vajcia, klobasa ci parok, k tomu baranie rohy ci kysle uhorky. Na desiatu ma keksik, jogurt alebo mliecnu ryzu a nejake ovocie. Obed na komplet polievka s pecivom+druhe, klasika typu segedin a 4 knedle, olovrantuje podobne ako na desiatu. Co veceria, neviem. Ostatne v praci nechapeme a ticho zavidime. Na rodinnych fotkach su vsetci ako cverna. Ja som presvedcena o tom, ze “dobry” a “pomaly” metabolizmus existuju.

@zorienka333 aj keby to varim doma? varene pomiesane zemiaky s kuskom masla na kasu a maso na prirodno? alebo maso na stave a k tomu tarhona ci ryza... prepac, ale mne toto pride extrem. na chudnutie ok, ale na bezny zivot jest len zeleninu s masom je podla mna strasny extrem. neviem co je zle na ryzi, na cestovine atd. na obed.