Prečo sa cítim plná aj šesť hodín po jedle?
Prosim vas ak ste zazili viac dni pocit plnosti, na co vam prisli? Co vam pomohlo? Moj gastro lekar uz nevie co so mnou, poradil mi len probiotika, iberogast, predpisal ganaton, zatial neucinkuje. Som nonstop plna, dietu mam uz dlho. Mam za sebou kolonoskopiu, MRI pankreasu a brucha, ct hrudnika (to urobil pneumolog aby tam bolo vidiet horne brucho). Vysledky ok. Ja uz fakt neviem co mam robit. Krvny obraz ok, ale ja aj chudnem za to ze nemozem poriadne jest. Cca 4 kg mam dole. Aj je mi tak mierne zle cely den, potom mi vytravi za x hodin, vtedy je dobre, hned mam chut sa najest poriadne ale samozrejme neurobim to, zas len nieco dietne a malo. A pozom zase kolotoc, grganie, plnost vela hodin. Pred rokom mi robil gastrofibroskopiu a len ze mam vela kyseliny + intolerancie ktore uz mam roky a viem co mozem co nemozem. Tiez SIBO, ale to uz mam trikrat preliecene. Ak vas napadne cokolvek z vlastnej skusenosti, budem vdacna za akekolvek info.
mne to robila kyselina.......teda aspoň si myslím,lebo keď som užívala lieky,bolo dobre.
Teraz užívam kyselinu fulvovú.
@abbey1 mala som aj homeopaticke lieky pred kolonoskopiou, aj mastichu, aj alternativneho dr - resp. byvaleho doktora co sa teraz venuje liecbe ale inak - tam som tie caje pila, vtedy to velmi pomohlo. Je to cele rozpatie jedneho roka ale je pravda, ze tie homeopaticke som len kratko brala lebo potom bola ta kolonoskopicka dieta a tiez sme mali brusnu virozu. Tak asi to zas skusim, ak tyzden tieto lieky nezaberu.
@rozculena a kedy tu zabrali lieky na kyselinu? Hned?
Problem bude niekde v hlave. To som presne povedala kamoske, ktora 6 rokov riesi gastro a nic jej nikdy nenasli. Bola na vysetreniach, ktorych nazov ani neviem napisat. Vylučovala rozne potraviny, uz len kosť a koza. Skusala rozne bio produkty. Nakoniec jej sama gastro povedala, ze to bude prejav uzkosti.
A este dodam, ze ja nepijem, nefajcim, stravujem sa pomerne dobre, za cely rok som zjedla velmi malo sladkeho lebo hned mi nebolo dobre po nom.
@betulinka1 ja to beriem ze cast moze byt aj psychika, hoc nemam sa zle, ale mam tazky rok za sebou, ale zas mne realne nasli. Ja mam intolerancie na mlieko, alergiu na vajicka, mam histaminovu intoleranciu, nasli to sibo a kyselinu. Ale s hit a intoleranciami ja fungujem uz 10 rokov. “Nove” je len preliecene sibo a kyselina.
Držím päste. Tu by mohla pomôcť dobre zvolená konštitučná liečba.
prakticky hneď,ale toto,čo opisuješ,som nemala stále,občas sa mi to stalo,vtedy som pila tonic,dobre sa mi po ňom grgalo a cítila som čiastočnú úľavu.
Ja som neprišla na to,aká potravina mi zhoršuje stav....
Ja som pôvodne išla na ORL.lebo mi stále tiekli hlieny dolu krkom a mala som pocit niečoho v krku a nedalo sa to prehltnúť.ORL povedal,že z jeho hladiska je všetko OK a dal mi lieky,vraj keď mi zaberú,je to kyselina,a mám ísť na gastro....no dodnes som tam nebola🙄 nemám záujem o hadicu....lieky mi pomohli,a snažila som sa neprežierať a hlavne nie večer.
Potom som našla na nete kyselinu fulvovú,tak to beriem už dosť dlho.Občas cítim to v krku,čo sa nedá prehltnúť,ale nejak to už neriešim,keď sa mi zdá,že mi je horšie,dám si predpísať jednorazovo nolpazu.
Ak mas vylucene fyzio priciny, skusila by som psychologa.
skus fodmap
Mala som roky rokúce 48 kg pri 163 cm. Hektický životný štýl, bez oddychu. Po 15 rokoch som sa ukľudnila, kilá išli prirodzene hore😇. Maximálna spokojnosť aj bez lekárov, liekov atď. Všetko je to v hlave a vnútornom nastavení.
@because kvoli SIBO tuto dietu dodrziavam. Low fodmap.
A aka si vysoka? Alebo som to prehliadla?
Velmi podobny stav riesim uz pol roka. Pocit plnosti, stale grganie, niekedy bolesti brucha. Na hadici zistili len zlc v zaludku (nemam zlcnik a toto je caste) + mierna intolerancia laktozy a sacharozy. Ked beriem lieky na kyselinu (oprazole) a itoprid 3x denne pred jedlom, je mi lepsie tak o 30%. Liecba sibo mi to este zhorsila vsetko, este viac rozbila tu crevnu mikrofloru. Viedla som si aj dennik jedla a snazila som sa prist na to, ci je to po niecom horsie, ale nic som nezistila.
@rozculena OMG to je ako u mna. Tiez uz rok prehltam hlieny a mam pocit zavadzania a tlaku v pazeraku. Na orl som nebola, obvodna ma poslala na plucne, lebo z toho zatekania mam kasel stale. Na plucnom nic nezistili. Inak ja som mala hadicu s oblbovakom a nepamatam si nic od momentu ako som si lahla. Az ked mi to vytiahli a vela sa mi grgalo.
@sulavikova ja mam oddych, super vztahy, ale tieto zdravotne veci ma stresuju. A tiez v rodine bola vazna choroba. Lenze moje problemy zacali este predtym. A co sa tyka vahy, ja mam normalne 50 kg a 164 cm, som s tym uplne spokojna. Akurat pri tej vahe som mohla krasne jest, ja som dobry jedak zjem snad tolko co chlap. Ale teraz …🙄
Fodmap sa ale nema dodrziavat viac ako 6 tyzdnov. Nedostatok zivin…
A aké máš intolerancie? Je ti zle aj keď vynechas potraviny, na ktoré máš intoleranciu? Môžeš ešte vyskúšať kurkumu, pôsobí protizápalovo. A kolagén tiež opravuje čreva. Lenže očividne ti niečo škodí, o čom nevieš. Môžeš mať napríklad problém s plesňami. Aj trochu plesne dokáže precitlivenemu človeku uškodiť. Ak nemôžeš lepok, ale ješ tie bezlepkové chleby z obchodu, tiež môžeš reagovať na prísady, ktoré do nich dávajú. Skús jesť viac kvalitného živočíšneho tuku a maslo ( ak môžeš mliečne). Zeleninu aspoň jemne upravenú, je ľahšie stráviteľna. Za mňa, homeopatia nie. Pomôže v jednej veci a v ďalších 10 ( zdanlivo nesúvisiacich) poškodí. ( Ja som taký problém nemala, ale moja mama dlhodobo mala okolo 47 kg pri výške 170 cm, takže poznám)
Mne to sposobovala psychika, ale nemusi to byt tvoj pripad. Islo to ruka v ruke s uzkostami a depresiou. Totalne rozburene travenie, pocit plnosti aj ked som zjedla 3 susta salatu. Nikdy mi nevysla ziadna intolerancia ani alergia, iba hranicne hodnoty histaminovej intol. Nepomahali lieky, diety, nic. Pomohli az antidepresiva a dat si dokopy psychiku celkovo, spomalit a nenahlit sa za peniazmi, obmedzit workoholizmus a najst si harmonicky vztah. Aj teraz po prelieceni mam rozne traviace tazkosti, nemozem sa prezrierat a musim davat pozor na kombinacie jedal, lebo sa hned citim velmi plna. Ale je to uz podstatne lepsie ako predtym. No stale mam velky problem ak jem niekde mimo domu, aj v praci ma po kazdom jedle extremne nafukuje, vkuse mi zblnka v bruchu. A na dovolenke je to cisty des, ked nie som schopna uplne kontrolovat co a kedy jem.
@lenkalienka321 nemozem laktozu, mam histaminovu intoleranciu ktoru ale neriesim lebo stravujem sa doma, pomerne dobre. Mam alergiu na vajcia (dlhodobo som ich jedla lebo jedna dr tvrdila ze ak nemam ziadne prejavy tak nic), pritom dozvedela som sa teraz ze mam az 4. Stupen, kde hrozi anafylakticky sok 🙈. Ale zas to sa moze menit. No a z inych testov nemozem cokoladu a alkohol. Vadia mi niekedy aj bezlakto produkty takze jem viacmenej uplne bezmliecne.
@simsalabim fodmap ma ale kopec zeleniny, ktora sa moze. Ale ano pocula som ze sa nemoze dlhodobo. Ja alebi tak nemozem teraz skoro nic jest
Ano, viem, mam so SIBO a FODMAP skusenost. Ale dodrziavala som ju naozaj iba 6 tyzdnov. Tiez mam laktozovu intoleranciu, ale jedvam bezlaktozove alebo rastlinne nahrady a uzijem Laktosolv, ak jem ine mliecne.
@simsalabim takze mas skusenost. Stacilo ti jedno preliecenie? Ake si mala tazkosti?
Strasne nafukovanie, hlavne v lahu, rano okamzite, ako som sa postavila, som musela utekat na velku - vacsinou riedku. Prelievanie, zurcanie v crevach. Lieba tusim 3t atb Normix. Potom probiotika a ExHelico. Fodmap 6t.
Nesedí mi to, keby si mala veľa kyseliny, tak ti jedlo neleží v žalúdku, ale rýchlo vytrávi. Podľa mňa jej máš málo, jedlo tam kvasí, hnije, tvorí sa viac histamínu + SIBO, grgáš...
Skús tráviace enzýmy, vitamín C, alebo zjedz medzi jedlami kúsok grapefruitu, kiwi, chia semená, zázvorový čaj, mätový čaj, rukola, púpavové listy ... niečo kyslé, alebo horké podporuje trávenie + probiotiká, rybí olej, jedz častejšie zeleninové polievky s bylinkami tymián, rasca, oregano, fenikel ... prečistia a ozdravia tráviaci trakt.
@vakatko je to aj ta kyselina lebo aj som to citila. Teraz som si dala rano aj pred obedom ten Ganaton a je to dnes lepsie. To je liek na to aby to rychlejsie preslo traviacim traktom a tiez na kyselinu. Ked mi vtedy zistili extremne vela kyseliny, bolo to presne vtedy ked som tiez nemohla jest aka som bola plna. A presne to je asi ten problem ze mi to tam kvasi a dlho je to v tom zaludku.
Zjedla som suche gastanove chleby, ovsene vlocky v jogurte, mlieku, chia a arasidove maslo, a na obed ryzove cestoviny s bolonskou omackou ale uplne dietnou. A zatial ok 🙏. Aj sa bojim ze som vela jedla. Len ked ja ked tak vytravim po hodinach mam totalnu chut jest, najma vecer 🙈. Velmi pekne dakujem za rady ohladom jedla vhodneho na travenie, to urcite zaradim. Ake konkretne enzymy by si poradila prosim ta?
@simsalabim kks vidim ze kazdy to ma inak. Kamoska zas mala obrovske bolesti po jedle. Bala sa cokolvek dat do ust. Inak mne atb inak predpisal tyzden atb, mesiac nic, dalsie atb zas mesiac nic a potom ze aj tretikrat si mam dat. To asi preto ze to vtedy nezaucinkovalo dostatocne.
Ja som presne toto mavala z kyseliny!
Nemám skúsenosti, ale skús Pancreolan, lepšie jesť potraviny s vyšším obsahom enzýmov, pozri na nete. Arašidové maslo je ťažké na žalúdok, nahradila by som ho kokosom + čučoriedky, maliny... keď máš HIT nemala by si jesť jogurt.
Rozumiem, že sa stresujete. Pevne verím, že nájdete rovnováhu medzi vnútorným nsstavením a vonkajším vzhľahom.
@vakatko jogurt ale kokosovy. Hit je velmi specificka zalezitost. Co jednemu robi zle, druhy moze a naopak. Ale v takychto situaciach treba na to dat vacsi pozor, to suhlasim. Len keby som sa mala orientovat uplne 100% podla tych diet ktore musim dodrziavat, asi by som pomaly nejedla nic 🤷♀️

Poradila by som ti dobrého homeopata. Len neviem, či chceš ísť aj touto cestou.