Prečo tak neskoro zisťujeme, že zomierame?
Pekný večer, prepáčte na úvod za anonymitu.
Ja sa len chcem spýtať, či to naše zdravotníctvo je na tak slabej úrovni, že dovolí tak zákernej chorobe napadnúť celé telo a zistia to až v poslednom štádiu? Alebo ľudia, ktorých sa to týka , len na svoju obranu tvrdia, že chodili na preventívne, nikdy im nič nebolo, nebolelo, a zrazu majú posledné dni života ??
Kamarátka ešte pred polrokom bola za mnou v práci, krásna upravená vysmiata srandovala. O mesiac na to už mala na hlave šatku , vraj je po chemoterapii , lebo jej zistili rakovinu prsníka, z bežnej preventívnej z mamografie. Za ten polrok jej metastázy postúpili aj do druhého prsníka a do celého tela. Vraj je to veľmi zle a nikto nevie koľko ešte bude žiť. 😒
Muž, športovec, nefajčil, nepil, zdravo sa stravoval. Pred dvoma mesiacmi odpadol, po vyšetreniach -rakovina pankreasu v poslednom štádiu. Dovtedy zdravý clovek. Zvládol len jednu terapiu, a telo nevydržalo.
Tak mi povedzte, prečo tak neskoro zistíme, že zomierame?
rakovina,vraj,"neboli"a pri beznych vysetreniach ti ju nezistia...na specialne vysetrenia sa dostanes,az ked su,uz vaznejsie podozrenia a vtedy byva,dost casto,neskoro...susedka v nasom dome si stazovala na bolest bedrovych klbov...nic jej nezistili,ani z rtg..akurat jej kazali schudnut...az sa jej o mesiac jeden rozpadadol pri zehleni..spadla..dostala sa do nemocnice a vtedy prisiel na rad kolotoc vystreni...a uz boli aj metastazy po tele :/ tak,isto..druhej susedky syn..sportovec,nefajciar...zacal mat problem s travenim..nic mu nechutilo..odbery,vystrenia nic nezistili..ked sa stav zhorsil..asi o mesiac,tak ho objednali na hadicku...tam dostal,tiez, nejaky termin o mesiac...vtedy prisli nato,ze je to nador..hned operacia a chudak,uz sa ani nedozil vysledkov ..problemy,ze zacal mat v decembri a v polke aprila zomrel....
Odporucam knizky od Dr. Jonasa. Napr. pri rakovine prsnika sa uvadza, ze to zacina oslabenou funkciou pecene, ktora kontroluje celu periferiu tela, periferne nervy a napr. aj podkoznu cast - kam patria aj rozne zlazy, mazove zlazy. A tak vznika akne, ekzemy, celulitida - a kym sa tieto pokladaju len za esteticke problemy, ta pecen, oslabena stresom, emocnym stresom, nevhodnou stravou - rafinovany cukor, biela muka, mliecne vyrobky, lacne rafinovane oleje vo velmi velkom mnozstve - zostava nepovsimnuta - a tak sa veci hromadia. Rakovina nie je az tak nahoda. Podla mna chybaju vcasne spravne podchytenia a interpretacie suvislosti. Namiesto toho dostavame antibiotika, hormonalne liecby atd. na veci, ktore by sa vcas dali korigovat inak. To zdravotnictvo nie je na tak slabej urovni, ale zial, je to v prvom rade biznis, ktory nema zaujem vyliecit, ale liecit. Ludia bez energie, ktori nevedia, ako sa o seba spravne starat, su presne to, co system potrebuje.
tu by som zdravotnictvo neobvinovala.
ako pises, kamratke to zistili z preventivnejmamografie, cize prevencia tam bola. okrem toho si mala robit samovysetrenie prsnika. netreba prevenciu zvalovat len na zdravotnictvo, v prvom rade aj ym sami musime pre seba neico robit.
a ten muz, no rakovina ´je zakerna v tom, ze na zaciatku prebieha velmi nenapadne. su tisicky ochoreni, ktore su zavazne, neilen rakovina a pocas prevencie sa neda vylucit vsetky. to by kazdy pri preventivke musel absolvovat nespocene mnozstvo vysetreni a ledva by skoncil, uz moze pomaly zacat zase. to nei je moc realne.
a tiez preventivka ti odhali vacsinou uz prebiehajuce ochorenie a tu je zial to riziko, ze uz sa ten clovk neda dokopy. jednoducho skor ako rakovina vnikne, sa toto odhalit vacsinou neda. a ani pri zaciatocnom stadiu rakoviny nemame istotu, ze sa z nej dostaneme, aj ked sanca je vyssia. tiez zalezi od rakoviny. ak postihuje organy, ktore vyslovene pracuju z kevou, cize su velmi prekrvene, albo nieco musia regulovat ( ako pankreas ), pripadne pecen oblicky, casto to postupuje velmi rychlo.
tu je skor dolezite pri akychkolvek zmenach zdr. stavu. ltore su nezvycajne, poradit sa s lekarom,a by sa to zachytilo vcas.
Partnerova žena zomrela na nádor v mozgu, zrazu len odpadla a za 3 dni zomrela. Predtým ju iba občas bolela hlava. Je na vine zdravotníctvo? Nie. Mamin kolega zomrel na zápal pľúc, v robote mu prišlo zle, na druhý deň mŕtvy. Tesne pred tým v priebehu ani nie pol roka prechodil 4 nachladnutia s kašlom. Ani to nie je chyba zdravotníctva. A poznám ženu, ktorá zomrela na rakovinu maternice, prestal jej menzes, rástlo jej brucho (maternica sa jej nalievala krvou a zväčšovala), napriek tomu nebola 10 rokov na preventívke. Je to chyba zdravotníctva? Nie.
Veľa zlého si spôsobujeme sami nezodpovednosťou. A potom sú tu ochorenia, ktoré si nepýtajú čas a postupujú rýchlo.
Väčšinou to nie je zdravotníctvom...
Ľudia nesportuju a zle sa stravujú a nevnímajú signály svojho tela. A hlavne sú pod neustálym stresom. A stres a smútok je vraj najväčší spustac rakoviny
My si myslíme ze človek bol.zdravy a veselý....A on naopak smúti a nesie si nejaké negatívne emócie z detstva a podobne...
@ivkazba ale ja píšem o Tom, že pravidelné chodíme na preventivky a pri ako píšeš sťažovanie na bolesť hlavy nám doktor dá Paralen namiesto toho aby urobil vyšetrenia
Ja som bola 10 rokov u obvodnej a chodila som len na preventivky , krv, moc, vyšetrenia v poriadku. Nikdy mi nedala do ruky výsledky, len prečítala "cholesterol ok, bilirubín ok...atď"
Zmenila som obvodnú a pri vstupnej prehliadke z krvi mi zistila niečo so žlčníkom...hneď ultrazvuk gastro krv RTG...a len krútila hlavou nad bývalou doktorkou. Bývalá má odbila vždy tým, že som mladá a chudá, tak nemám prečo mať nejaké problémy.
Sestru vždy bolela hlava, sťažovala sa, chodila k lekárke, ona vždy že migréna a na to ani lieky nie sú 🤷
Išla do anglicka a tam jej spravili všetky vyšetrenia a nakoniec zistili že má zápal nosných dutín dali jej lieky, chodí pravidelne na kontroly aj keď už tri roky je ok.
Tak prečo niekto odbije pacienta, keď sa sťažuje možno na banálnu bolesť hlavy, niekto zase urobí vyšetrenia ešte aj korienkov vlasov?
mali by sme mat preventívky zamerané na rakovinu častejšie, pretože tu máme dedičstvo po komančoch čo za valuty tu natahali neskutočny odpad a svinstvo, máme cez 300 skládok čo by sa mali riešit, vid naposledy okolo Blavy čo bolo medializované
potom svoje zohral aj černobyl, pretože namiesto toho aby sudruhovia vyhlasili poplach, rozdali jod , na tri dni dali zákaz vychadzania a min vetrat tak nahnali ludi do prvomájových sprievodov
a toto všetko si vyberá svoju dan, sk patri na špic v priečkach v dg rakovin rôznych aj v umrtnosti
a dalšia kapitola je totalna neodbornost mudr, možno keby mali za zlu diagnostiku alebo odflaknutu prehliadku spoluučast na liečbe ktoru doplaca pacient bolo by to inak, mali by poistky a z toho by to šlo ako vonku, ale to sa tu nestane lebo je ich malo a su nedotknutelny
další problém je v tom že starší mudr nechcu zaučat mladších, k ničomu ich nechcu pustit, nemaju záujem ich niečo naučit to je kritika z radov lekarov čo idu von nie pre prachy ale preto aby sa niečo naučili, niekto im dal prax iné je skripta a iné je prax
no a potom máločo sa žial vrati -minule ked som čitala članok na denniku N ako to chodi pri začinajucich lekaroch tak sa im nečudujem že to riešia odchodom
Syn 15rokov,každy rok preventivka,v zime chrípka a po chripke zapal pluc,kde okamžite zistili nadorove ochorenie,týžden pred tym RTG kde nebolo nič vidno.Vraj velmi agresivny nador,ktiry dokáže vyrast za 3-4 dni.Zanedbalo sa niečo?Myslim že nie
Tak ja mam tiež plno prípadov v okolí, kde určite bola zanedbaná starostlivosť. Teta chodila 2 roky po neurológoch a ortopédoch keď ju boleli kĺby, až keď mala neznesiteľné bolesti ju poslali na ct a zistili rakovinu, metastázy mala v kostiach preto tie bolesti. Do mesiaca potom zomrela. Moja mama tiež chodila po lekároch s neurológ.diagnozou,nikto jej nepomohol a keď sa dostala do nemocnice, veľmi sa jej stav zhoršil a zomrela. Moj otec detto pol roka sa trápil s rakovinou až keď ho konečne poslali na ct bolo už neskoro. Ono problém je ze tu vám nikto nespraví podrobnejšie vyšetrenia, pri preventívke ak vôbec nejakú vás Dr spraví, nikto neurobí onkomarkery. Keď už je nejaký problém je už väčšinou neskoro, žiaľ.
Aj nie je lekar ako lekar. S niektorymi chorobami neurobi zazrak ani najlepsi lekar, postupuju rychlo. Niektore je tazke odhalit bez invazivnych vysetreni, co sa neda robit vzdy a niektore vysetrenia maju tiez svoje negativa, nemozu ich robit pravidelne vsetkym a tym im sposobit casom dalsie choroby. A potom su prilis akcni lekari, ktori kazdu mini odchylku idu riesit a niekedy tym pokazia este viac. Zazila som si. Medicina zial nie je tabulkova, skor naopak a niekedy je tazke potvrdit chorobu, prist na to, co robi problem, kedze v tele vsetko so vsetkym suvisi. Porazili sme vela chorob, na ktore sa v minulosti umieralo bezne, ale smrt zial nikdy neporazime uplne.
@rainee súhlasím preventívna prehliadka je slabá.Este aj popis interného už väčšinou robí obvodný lekár.RTG pľúc az od istého veku.Lekari každý problém bagatelizuju bolesti brucha a pod.. onkomarkery si vie pacient zaplatiť sám koľko peňazí ročne minieme na zbytocnosti.Lekari prvého kontaktu obvodni sú slabí a nepatraju po problémoch.mojej kamarátke zistili rakovinu prsníka pred operáciou silikónov každý rok chodila na prevencie.Zlost, smútok negativita spôsobujú rakovinu a choroby
Viaceré tu píšete ze je problém v spôsobe života. No do prace treba chodiť, ľudia sú vyčerpaní a vystresovani, to je základ pre spustenie choroby. Dnešná doba kladie vysoké nároky na ludi. U mňa napr.pri administratívnej práci kde človek sedí min 8h za PC trpeli najviac oči, ruka-karpalny tunel, chrbtica, mam kŕčové žily. S týmto nič nespravím. Co som mala povedať ze budem robiť len 2h kým to nebude pre telo záťaž? Chorôb vekom pribúda. Strava - všade konzervanty,ecka,hydina nadopovana antibiotikami, ryby rádioaktívne, zelenina postriekana, tak čo už má človek zdravé jest. Vzduch v meste nekomentujem. Takže to, že človek si môže za zdrav.stav sám je tiež diskutabilné.
Ja som z tých , čo si myslia, že za to zdravotníctvo môže,minimálne v 90 %pripadoch. Známa, chodila po lekároch, všade ju vysmiali , že si vymysla, trpela bolesťami , volala si sanitky ,kde jej ešte vynadali ,že zbytočne a nakoniec zistili že má rakovinu, za 2 týždne po tom zomrela.tak toto je naše zdravotníctvo. Nepoznám nikoho koho by lekári naozaj vyliečili a keď už sa k nejakého lekárovi dostanete najlepšie keby ste mu povedali celú diagnózu sami. Nič neliečia ,Max dajú lieky proti bolesti.
U nás je zdravotníctvo na veľmi slabej úrovni, vybavenie by mali, ale kým nie ste známa osobmost kašlu na vás.
No ono to je tak, že niektorí proste nechodia na tie prehliadky, idú až keď je to vážne, keď už majú bolesti a vtedy už bohužiaľ naozaj môže byť neskoro. Alebo sa môže stať, že je to nejaká extrémne agresívna forma rakoviny napríklad a vyvinie sa za pár mesiacov
podľa mňa slabé zdravotníctvo,.... slabí lekári, možno nedostatok liekov ktoré by ozaj pomohli, popr. zastaralé prístroje na ktorých sa ešte stále vyšetruje....
Taký známi prípad bol v roku 2000 ? bývalý prezident Šuster. Na SK takmer zomrel, prevážali ho v biednom stave do Rakúska, dávali mu 1perc. na prežitie. A čuduj sa svete - v Rakúsku ho z toho dostali, a dokonca aj po 20 tich rokoch starý pán si žije celkom dobre - myslím zdravie. Keby ostal na sK - asi by to dopadlo dosť mizerne.
Prečo asi veľa ľudí chodí hľadať pomoc do Rakuska, Maďarska, Čiech? Neraz si to hradia aj zo svojho vrecka.... No lebo na sk sa nedočkajú žiadnej rady a pomoci.....
no to je tazko, bolest hlavy mava vacsina ludi a vacsinou je to bezny jav. je tazke odlisit, kedy je za tym nieco ine. tu je skor dolezite, aby mal lekar cas na komunikaciu s pacientom. treba overit kedy ma bolest hlavy, aka je ta bolest, v ktorych miestach, tiez ake su sprievodne javy a skusit vysetrit neiktore jednoduche reflexy. no nasi lekari maju toho vacsinou dost. ja osobne som u dr vacsinou 5min, vynimocne dlhsie. na na dkladny rozhovor a identifikaciu tazkosti by dr. potreboval aj 30min.
@perdulka7 čo píšeš že je na mne vybrať si dobrého lekára...možno že máš troška aj pravdu, ale povedzme si otvorene niekedy si vôbec rada že ťa niektorí lekár zoberie.... Čakacie lehoty bývajú u poniektorých šialené....😉
@rainee no ved toto ej problem a toto by sa malo riesit. aby sme nejedli odpad,a by sa nevyvolaval zbytocny tlak na zamestnancov v praci a pod. u nas v praci ej to tiez nanic. mam zodpovednost a akoby nestacilo, este aj za malickosti sa buzeruje. a vsetko chcu zlepsovat,a le robia uplny opak, lebo zamestnancom nakladaju viac a preto to tazsie zvladaju, zabudaju a robia chyby.
inak som tento rok trosku obcas sledovala Bukovskeho a ten ma nazor, ze za vela problemami je stav creva. on ani neriesi ten humus, co je v potravinach,a le skor zlozenie jedalneho listka. a nieco na tom bude. tento rok som zacala s chudnutim a teda nedrzim sa uplne jeho rad, ale ked jem potraviny, ktore su tazsie stravitelne, tak citim brucho take plnsie, tazsie mi travi, vsteko sa to tam dlhsie drzi a aj vahu mam vyssiu, ked zjem toho menej a halvne robim medzi jjedlami pauzy ( vzdy je dobre necat vytravit, nez sa zje neico dlasie a pri tazkom jedle to nie jemozne, lebo travi niekolko hodin ) a davam lahsiu stravu, mam travenie lepsie. normalne ma prestali boliet patove ostrohy odkedy si aspon trochu davam pozor. ked nahodou mam obdobie, ze sa viac napchavam, uz sa zas paty ozyvaju. a tiez vtedy, ked mam to bducho take preplnene, zadrziava sa mi voda v tele, mimo to nie. je vhodne toto podporit aj probiotikami, Bukovsky odporuca celozrnne potraviny, ktorych amme casto nedostatok.
@nikyball 90% ochoreni sa vyliecit neda. nasa medicina zial na tomto nie je postavena. v organizme pri mnohych ochoreniach nastavaju trvale zmeny.
@deti95060810 a vieš koľko ľudí ide z rakúska radšej na sk? Vieš ako fungujú bežní Dr? Nehovorím o vážnych diagnózach, kde si už na odborných pracoviskách, vieš aka cesta tam vedie? Vieš ako funguje endokrinológia a ci sa k nemu vôbec dostaneš? Vieš aký odborníci robia v menších mestách, nepíš o Viedni? Najprv treba poznať bežné zdravotníctvo a potom písať o tom, či prezident nejakej krajiny bol liečený tam a tam.
@maciatkolulu a ty vieš aký lekári ordinujú v menších mestách tu na sK, ? no asi ine...Starí lekári kto ich nemá kto vymeniť lebo už majú dávno po 70 tke.... tiež si najskôr over kým mi niečo odpíšeš....My diskutujeme o lekároch tu na Sk a keď pôjdem hľadať lekára do zahr. tak najskôr si o ňom prečítam nejaké recenzie....Určite nepôjdem do najbl. rakúskej dediny....😉
@deti95060810 ja žijem v rakúsku, tak ma nejaké tie skúsenosti z at Dr, takže overené mam a chodím aj s malým a so sebou k dr na sk, takže opäť mam skúsenosti z sk, ty máš aké skúsenosti s bežnými Dr v AT?
@deti95060810 veľa žien chodí do najbližšej rakúskej dediny k dr😉a ja som napr, išla z rakúska do ba😂
@maciatkolulu ja chodím do Čiech....potrebuješ aj zoznam odborníkov? 😉
nie kvôli sebe, ale kvôli dcére....

Tazko povedat ci je na vine zdravotníctvo.. U nas si myslim ze bolo.. Babka ochorela hneď (!!!) šla k dr, posielali ju hore dole, bola vybrať žlčove kamene, stale sa jej to nelepsilo po operácii.. Nakoniec ju poslali domov.. Ked ju konečne poslali na onkológiu tak už metastázy všade, bez šance... Keď bola chvíľu doma nevedela nič sama urobiť, ani poriadne rozprávať... Zhoršilo sa to, vzala ju sanitka a po par dňoch upadla do bezvedomia a na ďalší deň zomrela... Od dňa kedy ochorela ubehlo max 6mes...hlavne že im kázali nakupovať drahé vitamíny a podobné nezmysli...