Prejavujú sa u svokry prvé príznaky demencie?
Ahojte, svokra je už v dôchodkovom veku a asi tak pred rokom som si všimla že zabúda. Ale zabúda take veci ako spoločne zážitky, napríklad sa ma spýtala, či som už niekedy bola tam a tam, pritom som tam bola s ňou asi 10 krat!!! Vtedy som to manželovi spomenula, že sa mi nezdá, ale ignoroval to, resp sa tvári, ze sa nič nedeje.
Môže to byť začínajúca demencia. To, že zabúda, to je ešte také diskutabilné, to samé o sebe nemusí byť príznakom demencie. To, čo sa stalo včera môže byť, hlavne ak sa také veci stávajú častejšie..všímajte si aj, ako sa stará sama o seba, o domácnosť, či má upratané, či nechudne (nezabúda jesť) alebo príliš nepriberá (zabudla, že už jedla, tak sa naje znova). Prvá fáza môže trvať aj 3 roky, kým sa to prehupne do ďalšieho štádia. Príbuzní to niekedy nemusia ani zbadať. Ak máš podozrenie, dcéru s ňou nenechávaj bez dozoru, s manželom teda neviem. Možno to berie ako bežnú súčasť starnutia, možno mu podsunúť nejaké články o demencii, zrejme potrebuje čas, možno to aj vidí, ale ešte nie je schopný si to pripustiť.
Áno, máš pravdu. Bohužiaľ, lieky proti demencii.dava len psychiater, a tam ju asi nedostaneš. Povie ti, že "nie je blázon" alebo že sa cíti dobre. Ja toto pozorujem u viacerých starých ľudí v rodine, škoda, že test na demenciu nerobí obvodný lekár v rámci preventivky. U nás lieky na demenciu užíva len svokra, dostala ich spolu s inými pri inom závažnom psychickom ochorení a vidím, že sú super dobré. Tiež rozmýšľam, ako by som aj ostatných gerontov v rodine dostala k psychiatrovi, nech sa to včas podchyti.
Ešte to môže byť aj začínajúci Alzheimer.
Baby, Alzheimer je typ demencie.
Každá demencia nie je Alzheimer.
U môjho bývalého svokra to začalo tým, že má začal volat iným menom. Svokra sa z neho smiala, že ma dve nevesty aj to si ich mýli. Mne už vtedy blikala kontrolka. Potom to pokračovalo, že prišiel z obchodu, sadol, nevyložil nákup a pýta sa svokry, či nejde do obchodu, lebo on mal ísť, ale sa mu nechce.
Také maličkosti trvali asi 2 roky. Aj keď svokra ho volala k lekárovi, on odmietal. Teraz, už je to 15r od toho času, je úplne mimo, svokra ho nemôže nechat ani samého na wc, lebo minule vyberal ručne 💩 že sa upchalo wc 🙈 mojej dcére povedal, že čo tam robí, keď zomrela. Atď. Je to s ním už zle. Už ani nevedia co s nim, svokra by ho aj dala do ústavu, ale povedala, že mu sľúbila, že sa postará. Sú spolu 50 rokov a toto by ho vraj zabilo.
Lieky na demenciu dáva neurológ môže ju tam poslať obvodný čím skôr ich začne brat tým lepšie nebude choroba tak silno postupovať.a stupeň demencie určuje už psychiater no najhoršia hrozba v tvojom prípade je áno pre deti ale ono je to nebezpečné aj pre ňu zabudne dačo na sporáku a tak....treba na to dávať pozor.zatial kým sa dostanete k dr ak ti vezme tak nasad omega 369 a ginko. Inak niekedy treba použiť aj drobne klamstvo ako ju dostať k doktorovi...
Podla mna hej, aj moja sa zacala spravat divne, nasej 3r kupuje niektore veci ako na 11rocnu 🤣 nastastie aj moj manzel aj jej to vidia
Pri demencii je skôr krátkodobá pamäť zlá, nevedia sa poriadne vyjadriť,hľadajú slová, niekedy nemusia spoznávať miesta kde sa nachádzajú, a začínajú mať smutné nálady
Moze aj nemusi...u mojho dedka to zacalo ze zacal zabudat kam polozil kluce.ked sme ich hladali.niekolkokrat sa opytal co hladame..zacal byt strasne ku vsrtkym podozrievavy..neskor zabudol rucickove hodiny..poznal digitalne.momentalne uz ani tie.sedel cely den.odmietal vse robit.chce aby sme ho obsluhovali v uplne zakladnych cinnostiach...teraz uz je uplne mimo..isli to u nho dost rychlo
Neberie nejake lieky, napr AD? Ja som si vsimla u tety, ma to za par do dochodku, ze uplne mota datumy … povedala som jej 3.3. A ona cela natesena mi druhy den oznami, ze aj ona ma dovolenku 31.3 …. Isla pre maleho do skoly a vola mi, ze on tam nechodi … stala pred uplne inou skolou. Mysli si mena osob, obcas zabudne, kde kto byva (meno mesta aj ked tam bola x-krat) Obvinovavie z toho, ze som jej nieco schovala, nepovedala a prip dolievam vodu do jari na umyvanie riadu 🤦♀️, vykyvy nalady … je toho viac, malickosti, ale pre “normalneho” cloveka uplne absurdne… Berie antidepresiva strasne dlho a uz jej z toho asi preskocilo, pripadne neurodegenerativna choroba, kt maju dedicnu … neviem … k lekarovi ist nechce … ale tiez mam o nu strach
Nemyslím že demencia. Lebo ľudia s demenciou si nepamätajú čo sa stalo pol minúty dozadu, ale dávnejšie zážitky si pamätajú detailne. Napríklad u mojej starkej to bolo tak, že napríklad jej mama vyhadzovala veci z chladničky, lebo napríklad na raňajky jedla chlieb s maslo väčšinou a ak mala syrokrém zabudla naň. Prestala vedieť variť recepty čo poznala, postupne si nevarila. Celkom človek odchodom na dôchodok dosť chradne, prestane sa o seba starať, často nastúpi depresia, pocit neužitočnosti. A to by som povedala že je príklad tvojej svokry, že nejaká depresia alebo čo a stráca zdravý úsudok.
A to oblečenie by som neriešila, však ženy nemáme dobrý úsudok na veľkosť. A asi nevie z hlavy koľko dcérka meria a dnes ked to kupuješ bez pomoci personálu ona nevie po anglicky aby vedela že napríklad 7 years na oblečení je na 7 rokov...
Vlastne to oblečenie ukazuje na to, že asi má problém osloviť ľudí ako je zavretá len doma a teda proste tým anglickým štítkom nerozumie a nebolo jej príjemné osloviť v Pepcu, Takku alebo Tescu predavačku že prosím Vás chcem kúpiť vnučke na leto legíny a tričká a nevyznám sa v tých štítkoch aká je to veľkosť, viete mi pomôcť? Teda tá izolácia na dôchodku jej nerobí dobre na psychiku.
Nech je to čokoľvek, nenechavaj s ňou dcéru samotnú. Zlé sa stane rýchlo. A začala by som dávať pozor na nebezpečné veci v dosahu dieťaťa. Lebo jej už nemusí dochádzať, že hrniec s vriacou polievkou nemá dať chladiť na zem niekam, lieky nechať na stole a podobne. Moja mama asi nič podobné nemá a má len 60, ale aj tak vidím, že jej proste niektoré veci akoby prestali dochádzať. Že keď sa jej pýtam, čo za biely prášok to tam má vysypaný, tak mi povie, že to nič nie je, aby mi brať neskôr povedal, že to je jed na potkany. A pri ňom sa hrá moja dcéra.
Ahoj,neviem ti povedať,či má tvoja svokra demenciu, ale treba s ňou ísť k lekárovi. Moja teta sa tiež začala správať čudne, chodila v zime oblečená ako v lete a pod. Nakoniec mala nádor v hlave a aj keď ju operovali, bolo už neskoro,nikdy sa z toho nespamätala. Držím ti palce,nech presvedčíš manžela,aby to neprehliadal, ale začal riešiť. Samozrejme, nemusí to byť ten prípad, čo u nás...
Ahoj,neviem ti povedať,či má tvoja svokra demenciu, ale treba s ňou ísť k lekárovi. Moja teta sa tiež začala správať čudne, chodila v zime oblečená ako v lete a pod. Nakoniec mala nádor v hlave a aj keď ju operovali, bolo už neskoro,nikdy sa z toho nespamätala. Držím ti palce,nech presvedčíš manžela,aby to neprehliadal, ale začal riešiť. Samozrejme, nemusí to byť ten prípad, čo u nás...
@kikulienkadd ,
u nás -//-
Rozhodne ju treba pozorne sledovať a pomaly ju začať pripravovať na toho lekára.
Poraď sa s obvodnou lekarkou, ako na svokru, asi treba trochu kulehu, aby ste ju potom dostali ku psychiatrovi. Zatiaľ jej nasadte ginko, potom obvodná poradí čo treba. Vysvetli aj mužovi, že treba riešiť, kým nie je neskoro, lebo keď podchytite, môžete oddialiť obmedziť obrovský problém.
Dieťa obmedzuj aby boli spolu osamote, už nemá taký briskny úsudok
Zacina mat problem a ako tu baby pisu, dceru s nou uz nenechavaj ...obvodnej dr. zavolat, spomenut jej problem a treba ju poslat "akoze" na preventivku...cim skor sa to podchyti, nebude to mat az take nasledky
Áno, máš pravdu. Bohužiaľ, lieky proti demencii.dava len psychiater, a tam ju asi nedostaneš. Povie ti, že "nie je blázon" alebo že sa cíti dobre. Ja toto pozorujem u viacerých starých ľudí v rodine, škoda, že test na demenciu nerobí obvodný lekár v rámci preventivky. U nás lieky na demenciu užíva len svokra, dostala ich spolu s inými pri inom závažnom psychickom ochorení a vidím, že sú super dobré. Tiež rozmýšľam, ako by som aj ostatných gerontov v rodine dostala k psychiatrovi, nech sa to včas podchyti.
@aurelia2000 prosím môžeš povedať lieky?
@malary Na demenciu má Tebokan, čo je ginko na predpis a Yasnal. Oboje od psychiatra, ale aj neurológ môže.
Ak ešte nie je vo vážnom stave, pozri tento článok
https://www.adc.sk/zdravie/pamat-koncentracia-m...
@malary Na demenciu má Tebokan, čo je ginko na predpis a Yasnal. Oboje od psychiatra, ale aj neurológ môže.
Ak ešte nie je vo vážnom stave, pozri tento článok
https://www.adc.sk/zdravie/pamat-koncentracia-m...
@aurelia2000 lebo máme jedného, ale tento už má ťažký alzheimer. Už veľmi nevie po schodoch a tak. Má lieky, ale asi nemajú veľký účinok keďže to3treba rozpucit, lebo ich nezje vcelku. Už sa nevie obliecť, na wc a tak. Takže asi už zbytočne, či? Vďaka za odpoveď
@malary tebokan 120, najlepšie. Dá sa kúpiť v českej lekárni bez predpisu. Ja ho kupujem v giga lekárni. Aj keď ti ho predpíše lekár, aj tak ho musíš zaplatiť. Poisťovňa tento prírodný liek neprepláca.
To co popisujes, cely moj svokor. Ma odkazanost c.5 co je skoro maximum.
2r.decko by som jej iste nezverila! A dostat ju k mudr.bude tazke. A bude to horsie. Len blbe, ze to muz nevidi, boji sa to priznat, lebo to bude musiet riesit. A je to fakt na vela doktorov. Ale aj u nas to muz dlho odkladal.

No a včera…ráno zobrala von moju malú 2 ročnú oblečenú iba v tom v čom bola doma do 7 stupnov, keby som jej nedoniesla vetrovku a čiapku je tam s ňou aj pol hodinu, zevraj “ved je príjemne”… neskor isiel manžel autom preč, malá vybehla na dvor, zakricala som na nu a svokra “ved ju nechaj, čo sa jej stane?”…áno, nechám 2 ročnú samu pri cuvajucom aute, ved ju mohol zraziť, nehovoriac o tom, že brána zostala otvorená nakoľko nie je elektricka….kupila jej na leto tričká a legíny ale všetko velkost na 7 rokov 🙈 možno sú to maličkosti ale začínam mať pocit, že stráca zdravý usaudok. Tiež si to myslite? Ak áno ako túto tému začať s manželom? Neviem či on to nevidí alebo sa to boji priznat si…