Prenos Covidu z plne zaočkovanej osoby
Ahojte, mam otázku... Som v 5. mesiaci tehotenstva, očkovaná nie som, nakoľko v čase otehotnenia bolo očkovanie podmienené vekom. Manžel aj všetci v rodine už sú plne zaočkovaní, okrem deti. Ja som na PN. A zaujímalo by ma, či zaočkovaní ľudia prenášajú covid rovnako ako nezaockovani. Resp.ako veľmi som ohrozená, že niekto z rodiny ma nakazí? Viem, že manžel by mal pravdepodobne ľahší priebeh, ale ako je to s prenosom vírusu? Čítala som o tomto kdeco. Nechcem rozprúdit nejaké hádky, prosím len skúsenosti alebo názory. Ďakujem pekne.
Rovnako určite nie. Plne zaockovany ma oveľa menšiu šancu (nie nulovu), ze sa nakazí
Ja som tiez 5 mesiac. Hned ako som otehotnela, tak som sa lekara pytala, ze co a ako s ockovanim...
Jeho reakcia bola jednoznacna, a to ze je to VYSOSTNE LEN A LEN NA MOJOM ROZHODNUTI.
Nie su ziadne testy, vyskumy... este dodam, ze on nie je proti ockovaniu, sam je zaockovany.
Len u tehotnych je to loteria, to ze mne nic nie je neznamena, ze tebe po ockovani byt nemoze...
NU su rozne a u kazdeho ine.
Este dodam, ze mi povedal, ze ked teda sa budem chciet dat ockovat, tak rozhodne az v poslednom trimestri, keby sa daco stalo a nebodaj by som porodila, nech ma babo sancu prezit. A teda ze pfizerom, ze ten je urceny pre tehotne. Preto sa divim ze ked uz tak, ockuju ich modernou, nebodaj este aj AZ.
A tiez ako som pisala, neberiem take ze prinos vs. riziko a pod. Ci statisticky je nemozne... ano, prave ty mozes ta 1 z 1000 ktorej sa nieco stane. Pre ostatnych si IBA statisticke cislo, ze ano, stalo sa... ale co ty sama so sebou???
Taktiez keby to bolo take jednoznacne, preco by v ockovacich centrach samotni lekari otacali tehotne, ze ich nechcu zaockovat? Preco samotni lekari nie su do nohy zaockovani???
Pre mna je tych preco otaznikiv jednoducho velmi vela... Toto si musis vyriesit v hlave jedine ty sama, zvazit si co je pre teba prijatelne riziko a co uz nie.
Ani ludia co dostali kovid ho nemali vsetci s rovnakym priebehom, je to individualne u kazdeho.
@martinka13 leda tak v tvojom sne😂
Samozrejme, že som sa pýtala aj odborníkov, teda tých, ktorých mám k dispozícii, avšak ani ich odpovede nie su jednoznačné aj napriek tomu, že očkovaní sú. Tu sa pýtam aj preto, lebo je tu veľa žien, ktoré nebývajú na SK a možno majú iné vedomosti, skúsenosti. Nechcela som rozprúdiť hádky, očkovanie chcem podstúpiť hneď, ako to bude možné. Aj v čase dojčenia. Len ma zaujímal prenos vírusu z očkovaného na ostatných... Opäť ďakujem za všetky odpovede...
http://www.szu.cz/tema/prevence/riziko-prenosu-... mozes si precitat sama. Ale v skratke, tym, ze su tvoji blizki ockovani, ta chrania jednoznacne viac, ako keby zaockovani neboli a je jedno, ci je to o 1% alebo k 100%, proste je to viac.
@maciatkolulu buď rada. Mne otec skoro zomrel. Má následky - znížená funkcia srdca, ja a sestra nemáme čuch od decembra
Anonymna autorka: Podla rozsiahlej studie z Izraelu v dobe, ked dosiahli vysoku mieru zaockovanosti to vypadalo tak, ze 9 z 10 plne zaockovanych ludi sa nenakazi a tym padom ani nesiri okolo seba infekciu. Tato studia sa viazala na britsku mutaciu, ktora v tej dobe prevladala v krajine a bola robena pred par mesiacmi. Riesilo sa este dost to, ze by bolo vhodne testovat aj vsetkych zaockovanych, nakolko su infekcni a tym padom nakolko siria infekciu. Ci k tomu nakoniec dospeli to neviem, v tej konkretnej studii to uz nebolo zapracovane. Pokial mas zaujem, mozem ti nazdielat odkaz na podcast nemeckych lekarov, ktori tu studiu rozoberali - je to ale v nemcine. Pripadne dohladam aj samotnu studiu ale urcite je len v anglictine a mozno v nemcine. Neviem o tom, ze by si niekto dal pracu a toto prelozil do slovenciny ci cestiny.
Sama som v 6m tehotenstva a o ockovani velmi uvazujem. Bola som uz objednana ale prechladla som a este nieco chytila od deti, tak som to nateraz zrusila a nechavam to zatial na august. Z covidu mam respekt, nie strach ani poslusnost, ale len respekt. Ockovania sa nebojim, som cestovatel a mam aj ine ockovania, jedno som si nechala dat aj pocas dojcenia pred par rokmi, trojvakcinu Boostrix.
V rodine nemam skusenosti s bezpriznakovym priebehom covidu, vsetci co to mali, z toho nadseni nie su. Niektori sa nedokazali dva dni postarat ani o dieta, pretoze to chytili obidvaja rodicia a nevladali vstat ani z posteli. Ale tiez tam mam blizku osobu, ktora covid nechytila aj napriek tomu, ze s chorymi bola v priamych dlhodobych kontaktoch a testy mala stale negativne. Choroba je to ako tazsia chripka ale bohuzial je dokazane, ze covid zanechava neurologicke problemy a moze rozvinut velke neurologicke problemy v buducnosti aj u vylieceneho jedinca. (K tomuto mam 100 strankovu studiu nemeckych neurologov, v nemcine ale tiez mozem nazdielat az je zaujem, pripadne mozem z toho urobit kratky preklad do slovenciny, este som ju celu nedocitala). Okrem mojich deti su zaockovani vsetci, manzel aj svokrovci a cela manzelova rodina.
@veto pri prílete do íl sa testuje, ocko, neocko, pekne všetci, to iba na sk sú očkovaní nedotknutelni a neorenasaju nič a nemusia karantenu a ani test ani s bodkovaný h krajín. Ale je to fajn, lebo za 3.vlnu bude zodpovední, kto?? No neockovani, testovaní asi nie.
@maciatkolulu Co je íl? Pokial Taliansko, tak plne ockovani nepotrebuju test pokial vstupuju z niektorych krajin EU, vcera som citala podmienky, chystame sa prec a ako neockovana musim vediet, kam vsade ma pustia a ako casto sa testovat. To iste mnoho krajin EU, toto nie je specifikum Slovenska, ze neockovani su nesmrtelni. Akurat ze vacsina tychto krajin ma vyssiu preockovanost nez SR. A v pripade dalsej vlny sa uvidi, nakolko ockovanie zabrani umrtiam ci hospitalizaciam v tej ci onej krajine a ktore vekove kategorie budu dotknute.
ano mozes sa nakazit,poznam kde ockovana nakazila rodicov.Ale poznam aj kde tehotna v 9tyz prekonala coronu jej nic take nebolo a dieta sa narodilo zdrave.Tak nemusi nic znamenat aj ked sa nakazis.Skus n to nemysliet.
@veto israel
@veto tak v AT, najmä Viedeň si nesadnes bez testu ani do mekacu, ani restiky, ani do zoo, ani nikam. A to test aj dieťa od 6 rokov. A nemilosrdne. Ani kúpalisko nič. A ani špecifikum Slovenská je to, že po návrate z rizikových krajín sa neockovani nemusia testovať a ani ist do karantény, vo väčšine krajín, paradoxne s vyššou preockovanostnou musia mať test aj očkovaní. Takže Slovensko je výnimočné.
@maciatkolulu Odkial mas tie informacie, ze v AUT si nesadnes ani do Mekaca ani restiky? Plne zaockovane osoby mozu vyuzivat gastronomiu bez testovania, riadia sa systemom 3G.
https://covid.gov.cz/situace/dovolena-2021/rako...
To iste plati v Cesku, Nemecku, Svajciarsku a Francuzsku. Plne ockovani sa nemusia testovat pri vyuzivani sluzieb, vazne to nie je specifikum Slovenska, nebudme taki flagelanti voci SR pomerom.
Na SK mám tehotnú kamarátku - lekárku. Očkovať sa nedala a ani to momentálne neplánuje. Uvažuje o tom až po šestonedelí. V DE, kde žijeme, mám tiež tehotnú jednu kamarátku. Lekár jej momentálne vakcínu neodporučil, že až keď porodí, ale je to vraj na nej, ako sa rozhodne...
@veto však si písala, že si nezaockovana. Jasne 3G systém, no aj deti vo Viedni, tie zaočkované nie sú. Alenuorimne netuším ako to je v Austrálii, ja píšem o at. No a opakujem, podľa mňa asi nevieš čítať, jedine Slovenská republika púšťa zaickovanych cez hranice aj z krajín, ktoré sú rizikové bez testu a karantény. A ver tomu, že viem ako to funguje v AT v Austrálii nie😂😂, lebo tu žijem.
@veto a moje sedemročné dieťa má Covid Pass 😉, takže pokiaľ si bude chcieť zaočkovaní turista sadnúť na kávu a sacherku s dieťaťom, tak dieťa musí mať test, rovnako zoo, musea, kúpaliská a kontroly sú prísne
@maciatkolulu Nechapem, preco hovoris o Australii. Celu dobu pisem o AUT (Austria), to je medzinarodna skratka krajiny kde zijes. Australia ma skratku AUS 😉
Sama si pisala, ze do Mekaca u vas potrebuje test aj plne zaockovany. A ja ti uvadzam ze podla pravidiel a vyhlasky ktoru tam mate, to tak nie je.
Ja som nezaockovana ale manzel je a kedze este vyuzivam posledne tyzdne tehotenstva ked mozem cestovat, tak vyhlasky krajin, ktore som spominala, mam nastudovane.
S tym vstupom cez hranice mas pravdu, zrusenie semaforu nebola najlepsia volba ale zase pokial sa niektore dovolenkove krajiny hraju na to, ze u nich covid nie je a netestuju obyvatelov, pretoze ked netestujeme, tak predsa nic nenajdeme, tak aj semafor straca zmysel.
@veto no písala som, že sú miesta, kde aj zaočkovaní musia byť testovaní ako pri príchode z krajín, ktoré sú rizikové. Aj na rôzne akcie musí byť aj test atď. A deti od šesť rokov vo Viedni., test. Inak si neskrtnes. Myslím, že je každému jasné, že do restiky, na kávu si môže pri 3g sadnúť očkovaný, testovaný a prekonaný. No a už Viedeň ma v. Niektorých prípadoch iba 2 g. A vyhlášky môžeš mať naštudovane, menia sa to dňa na deň. V AT iné platí pre Viedeň, iné pre no, iné tirolsko atď... Takže pozor na to
@maciatkolulu Ano menia sa casto, preto to sledujem tak intenzivne 😀 a v pripade nepresnych informacii sa snazim nespravne veci korigovat aby sa tym nahodou neriadil niekto iny. Gastronomia je bez testov, wellnesy, hotely, fitka s testom ale nie pre vsetkych, plus 3G potvrdenie sa musi stale obnovovat, predpokladam, ze sa vam tiez pravidelne menia QR kody kde su informacie o druhu, sarzi a datumu ockovania, kedze jeho platnost je stale casovo obmedzena.
@veto gastronómia v rakúsku
3g, Selbsttest 24h, antigen 48 a pcr 72. Okrem Viedne, kde akceptujú už iba antigen a pcr a teda musia aj deti od 6 rokov aj gastro, aj zmrzlina, aj kútiky, kúpaliská, proste skoro vsade.
Tu by som prihliadal na to, že ti to lekár neodporúča. Asi vie prečo. A ku kovidu a prenášaniu: ja som kovid chytila od mamy, nenakazila som ani deti (2 a 5) ani manžela, bývajú s nami sestra s mužom, ona pozitívna ( tiež nakazená mamou) on negatívny. Všetci v 1 dome, sme boli spolu celý mesiac v karanténe. Takže za mňa je to o imunite, prípadne krvnej skupine.
@danim ano nosim. No nech mi vlada nuka co chce. Nikto sa za tu vakcinu nechce zarucit a ja mam si na seba zobrat zodpovednost? Urcite. Ked ma klepne z nej kto zabezpeci mna alebo rodinu. Potom budem akurat tak statistika,ktoru mozno ani nepriznaju,kolki na ockovanie umreli,ochrnuli bla bla bla. Ja uz som mala krvne zrazeniny a nie,dakujem,druhy krat si neprosim lebo uz nemusim mat tolko stastia ako predtym. Nech sa ockuje kto chce, ja im to neberiem,ale mna k tomu nedonutia
@tncka keď nosis ako treba, tak sa chranis a nerozčuluj sa nad ockovanymi, kt ruska odkladajú. Smolu mame všetci, že tu vírus je. Rovnako a ešte s väčšou šancou sa zle stane keď človek ochorie- vtedy kto ma niesť zodpovednosť? Mnoho rodín prišlo o blízkych pre tento vírus. Odcarovat sa to nedá. Veľa zdravia prajem.
@martul zas nejaká co ani nevie ako dlho sa varí vajce na tvrdo, ale o očkovaní vie všetko 😃
Moznost, ze sa nakazis od plne ockovaneho cloveka je mensia, ako pri nezaockovanom. Po prve preto, ze je nizsia pravdepodobnost, ze sa nakazi aj on sam a tiez teda po druhe nizsia pravdepodobnost, ze bude prenasacom. Moj muz je preto plne ockovany, aby o nieco menej ohrozil mna, ci babatko. Tiez som v 5. mesiaci a na odporucanie mojej gynekologicky, kamarata pediatra a kamaratky molekularnej biologicky sa v 24. tyzdni necham zaockovat Pfizerom. Skus sa poradit so svojou lekarkou. V mojom okoli mam uz 4 v tehu zaockovane kamosky, ktore nemali ziaden problem po...

Ani ja by som sa tehotná neockovala. Myslím ze očkovaný aj keď ma v sebe vírus, nesiri ho tak intenzívne ako neockovany. Takže skôr budeš mat ľahký covid od očkovaného. Ide o to, koľko naloze dostaneš. Môžeš hneď po sestonedeli po riešiť ockovanie.