icon

Preventívna mastektómia

lenusik108
19. júl 2017

Ahojte baby.... prosím, má niektorá z vás skúsenosti s preventívnou mastektómiou, teda odstránením prsníka?
Mne to momentálne odporúčajú v prsníkovej ambulancii a aj chirurg v OUSA v Bratislave. Chcela by som sa porozprávať s niekým, kto niečo podobné zažil.... Ďakujem.

eewitka
16. júl 2020

Dakujem krasne za odpovede. My mame v rodine potvrdeny gen BRCA, kedze stara mama, mamina aj teta mali rakovinu prsnika.Takze vsetko prekonzultovat s mojim gynekologom.

tslobik
16. júl 2020

Prosím, ešte stále trvá tak dlho, kým človek dostane kompletné výsledky? Chcem požiadať svojho gynekol. o odprúčanie na genet. vyšetrenie, len už mám 39 rokov. A koľko stoja testy? Ďakujem.

opica
16. júl 2020

@tslobik je to vysoko individualne. ja som mala vysledky za cca 2 mesiace,moja svokra dokonca za mesiac...

tslobik
16. júl 2020

@opica Ďakujem, lebo tu bolo spomínané, že až 6 rokov sa môže čakať, tak si ma potešila.

opica
16. júl 2020

@tslobik cosi...😀 com dalej tym robia viac testov a ked sa nazbiera dost,tak to posielaju...

tslobik
16. júl 2020

@opica A tie testy si hradím, či sú preplácané poisť.?

majka238
16. júl 2020

@tslobik ja som mala vysledky o 2 tyzdne

opica
16. júl 2020

@tslobik ak mas v pokrvnej rodine potvrdene brca,tak nie...inak neviem,skus tam zavolat

tslobik
16. júl 2020

@opica Ďakujem, zavolám. Ja nemám potvrdené, lebo babka zomrela mladá a tri ženy z druhej strany.....s tými nie sme vyše 30 rokov v kontakte. Po otcovej (syn babky) línií som len ja jediná žena. Tak ja nemám ako zistiť rodinnú anamn.

alica_tn
Autor odpoveď zmazal
naja94
17. júl 2020

@boruss ahoj, môžem sa aj ja opýtať, ako dopadli obe preventivne operácie? Bolo to správne rozhodnutie? mala by som ísť na odstránenie vaječníkov, a prepadol ma obrovský strach 😔

boruss
17. júl 2020

@naja94 ahoj, môžeš mi prosím poslať mailovú adresu, napíšem tam

naja94
17. júl 2020

@boruss ahoj, poslala som Ti spravu 🙂

meitschi
17. jan 2022

Ahojte, chcela by som sa spýtať ci ste niektorá podstúpili len preventívne v rámci rodinnej anamnezy a ci vám to robili v jednom zákroku hneď náhradou za silikón. A ešte aká bola cena. Chcela by som ísť do mama centra v BB. Ďakujem krásne za odpovede. Mamina ma kvôli rakovine zobrať prsník a ja sa dosť bojím toho tak radšej tomu chcem predísť pokiaľ sa dá.

matka0709
17. jan 2022

@meitschi ahoj, mas potvrdene, ze si zdedila gen? Ja som brca 1+ a som po preventivnej mastektomii, ale robili mi to v zahranici.

09andrea77
17. jan 2022

@meitschi Ja som postúpila preventívnu mastektómiu, dávali mi hneď aj silikóny. Mám genetické vyšetrenie, kde mi bol potvrdený gén BRCA1 a neplatila som nič.

opica
17. jan 2022

@meitschi ak mas potvrdenu geneticku predispoziciu, spravia ti to bezplatne. Ja som mala dve operacie-na kramaroch u palencara

alica_tn
17. jan 2022

@opica prosím ťa, bola si s ním spokojná? A s výsledkom?Zvažujem u neho operáciu, ale ťažko sa hľadajú na jeho prácu recenzie a hodnotenia...

opica
18. jan 2022

@alica_tn ano, je velmi profesionalny a velmi mily, akurat pojdem teraz niekedy na kontrolu po 2 rokoch

lenusik108
autor
20. jan 2022

@alica_tn Ahoj, mne to robili pred cca 3 rokmi v OÚSA BA, geneticky potvrdená pozitivita BRCA1, platila to poisťovňa, pod jednou narkózou spolu s plastikou - Mudr. Pálenčár. Potom som chodila k nemu do Ružinova. Po polroku mi jeden expander praskol, musel mi dať nový. Po ďalších 6 mesiacoch mi expandery vymenili za silikóny. Pre veľkosť mojich pôvodných pŕs mi pri mastektómii odstránili veľmi veľkú časť kože aj spolu s bradavkami, takže po vložení silikónov ma čakala ich modelácia. Na tú som sa zatiaľ nedostala, pretože som otehotnela, malý má teraz 1,5 roka.
Doktor Pálenčár je veľmi príjemný, niekedy až príliš usmiaty... Odborník skvelý, na to nemôžem povedať ani slovo. Ale čo sa týka mojich pŕs, nemám to pekné. Dal mi síce najväčšie expandery, ale aj tak mi naokolo zostalo príliš veľa kože, vytvorili sa mi z nej také záhyby a hrče. Každý prsník má iný tvar a sú proste hrbolaté... momentálne zvažujem plastiku, kde by mi tú prebytočnú pokožku odstránili, ale na nejakej súkromnej klinike. Bradavky budem riešiť potom....
Tak držím palce !

misenaf
3. feb 2022

@opica ahoj mozem sa spytat par otazok? O tyzden idem aj ja na preventivnu mastektomiu do NOU na klenovu k Mudr.Palencarovi.
Otazky su ako.dlho budem v nemocnici po.operacii.
Ako dlho trva doba naplnani expanderov,cize obdobie medzi.prvou a druhou operaciou.
Budem mat tusim velkost 320 ml nieco take mam udane v papieroch.
A aka je rekonvalescancia,ci to.priserne neboli a nekrvaca po.operacii a na kolky den sisi vedela urobit zakladne ukony,umyt vlasy,ocesat sa ,osprchovat...
Este citam ze koza po odstraneni tkaniva moze byt tenka,studena necitliva a moze aj odumriet kedze sa zle prekrvuje...ako to v skutocnosti je..Ja idem.cisto.preventivne mame v rodine brca 2 ,bradavku.mi nechavaju.
Dakujem.ti.krasne za cas a odpovede.

opica
4. feb 2022

@misenaf ahoj, postupne 😄
Je to velmi zavazny zakrok. Moja opka trvala 3 hodiny, po nej som mala 4 dreny. Dva horne mi vybrali po 24 hodinach. Zvysne po 14 dnoch. Ano, presne tolko som bola v nemocnici (nezvykne sa stat, ze pustia skor). Ja som nemala ziadne komplikacie, ale casto byva infekcia alebo odunretie koze (vtedy to musia odstranit) a vtedy sa predlzuje hospitalizacia. Bihuzial tieto komplikacie su relativne caste (aj som tam take baby stretla). Zvycajne nechaju postavit sa po 24 hodinach, mna nechali asi po 8, rano som uz sla sama na ranajky. Ale poviem, ze ja som velmi nestandardna, aj mi to povedali, vela sportujem, telo je zvyknute sa rychlo regenerovat. Potom lezis len na chrbte (vlastne az do vymeny za implantaty) a to je des. Vlasy som si umyla na dalsi den prvy raz.ja som aj vela chodila vonku na spacir a tak, ale ide to strasne pomaly ten cas. Expandery su strasne nepohodlne, ako vaku s vodou, ktore sa nepohnu ani o milimeter. Prve napistanie je este ve nemocnici ku koncu pobytu. Ja som mala 250 ml napln, plnil to raz mesacne po 50-100ml. Vymenu som mala do po roka (to tiez nezvykne byt, zvacsa je to rok).To som bola v nemocnici 3 dni (plan bol tyzden).
Ak by si mala este nejaku otazku, kludne napis.
Drzim palce, rozhodla si sa spravne!

misenaf
4. feb 2022

@opica dakujem za vycerpavajucu odpoved.🤗Uz teraz mi.je do placu co som.si.to.vymyslela.😢Strasne chcem mat uz po.
Tie som citala ze su komplikacie ze moze koza odumriet ..od coho.to zavisi od toho.ako sikovne to zoperuju,ci neposkodia nervy ....a co.potom treba vybrat tie expandery? Ci tu odumretu kozu.? Ake su sestricky a personal na oddeleni? Davaju analgetika po a nejaku naladovku pred?Vymenu za silikony ti robili tiez v nou? Ako si celkovo spokojna s prsiami,mas nejake ryhy alebo nedokonalosti a je pravda ze po 10 rokoch je ich treba vymenit? Moc krat ti dakujem 😘

opica
6. feb 2022

@misenaf odumriet moze kvoli tomu, ze je to velky zakrok-vela ciev a nervov porusenych. Vlastne ti tam aj svaly presivaju, aby nieco tie silikony potom chranilo. Preto aj tie expandery, nech sa koza natahuje postupne, tam to nema potom velmi co chranit. Na oddeleni su vsetci uzasni, ochotni.ked vznikne nekroza, odpoperuju len kozu, expandery ostavaju. Vymenu mi robili na nou. Je to v pohode vzhladom ka zakroku, jasneze to nevyzera ako ked si zeny davaju len augmentaciu, ale podla mna si to vela ludi tym padom ani nevsimne. Ja jazvy mam, ale ja mam keratozne hojenie, cize mne sa vsetky jazvy hoja skaredo. Vlastne prsia sommala krajsie, ale teraz uz ani podprsenku nenosim takmer vobec. Co sa tyka vymeny, tak zivotnost je cca 15 rokov.

A nestresuj ja, urcite to dopadne dobre! Mneo moznych komplikaciach povedali az v nemocnici, tak som nemala cas nad tym rozmyslat 😂

Jaj a este jedna vec-vacsinu pra budes mat necitlivu uz potom, ja napr. Cely spodok od bradavky po jazvu necitim vobec.

misenaf
6. feb 2022

@opica dakujem este raz za cenne rady ,verim ze vsetko dobre dopadne

jazerna
10. feb 2022

@09andrea77 ahoj, môžem poprosiť info o OP kde to vlastne robili, kto a ako sa to riešilo celé? Ďakujem

helga9
11. feb 2022

@misenaf ahoj ja som mala jednu žľazu odstránenú kvôli nádoru a druhú preventívne kvôli brca1. Rekonštrukcia: pri prvej opke mi zobrali žľazu a vložili expandery naplnili 100 ML. Utorok ráno ma operovali asi 3 hodiny po opke som už išla na wc. Mala som 3 dreny. V piatok ráno ma prepustili bez drenov. Potom som každý mesiac bola na dopĺňaní 2x po 100 ML a raz 50 ML spolu 350 ML. Pri druhej opke mi vyměnili expandery za implose polytech microthane replicon 395 ML. Tieto su na rekonstrukciu naj kvoli povrchu čím samozřejmě nechcem tvrdit ze ine dobre nie su. Medzi opkami bolo 6 mesiacov v marci mi dali expandery a v septembri implose. Pri druhej opke som mala 2 dreny a bola som v nemocke asi 5 dni. Ziadne bolesti som nemala ani po jednej operacii. Nerozmyslaj nad tým zeby sa nieco malo pokaslať.

helga9
11. feb 2022

@misenaf a na margo tej citlivosti je to u každého iné ja si cítím cele prsia akurat taky pasik okolo jazvy nie.

jazerna
11. feb 2022

@helga9 ahoj, môžem sa opytať kde to robili?

helga9
11. feb 2022

@jazerna Košice-Šaca MUDr. Juraj Gajdoš