icon

Prílišné nároky na deti spôsobujú depresie

fog731bi1515
26. feb 2014

Dobrý deň, dámy!

Ešte nie som mamička, ale považovala som za dôležité, sem zverejniť jeden text, ktorý je nájdený na nasledujúcom linku:

http://www.vitarian.sk/clanky/rodina/2014/je-va...

Som novinárka a zistilo sa, že slovenské deti sú jedny z najsmutnejších v celosvetovom meradle. Opýtané boli priamo deti. Údajne je pre nich "ťažké sa zhovaráť s rodičmi" a takisto majú za to, že ich školské a mimoškolské aktivity zaujímajú rodičov viac ako oni sami.

Chcela by som vedieť, aký máte na to názor.

JE STÁLE VIAC V MÓDE UČIŤ DETI UŽ OD MALIČKA MNOHÉ JAZYKY A NIEKEDY SA STÁVA, ŽE DETI MAJÚ PLNŠÍ HORMONOGRAM AKO MAMIČKY SAMY.

Deti podliehajú tak často pocitom frustrácií. Čo si o tom myslíte? Bolo by vhodné, aby sme iné mamičky, ktoré takto terorizujú svoje deti (desať krúžkov a žiaden svoj vlastný priestor u dieťaťa!), aby to viac nerobili. Špecializujem sa na sociologické a psychologické témy a ako dieťa som mala nesmierne náročných rodičov, ktorí stále trvali iba na samých jednotkách, no ako sa mám ja, na to sa zabúdali opýťať....

Ďakujem za vaše podnetné komentáre.

Strana
z3
bastika
27. feb 2014

@bridgetfidget ono moja uz vie maďarsky zo skolky sama viem ako bolo dobre ze som sa naucila. No treba poznať svoje dieťa. Pokial je šikovne a lenive pokial ho nedotlacis zbytočne premrha svoj talent a este ti to bude vyčítať. Ale samozrejme s mierou 😀 len su veci ktoré dôležité podla mna nie su ten balast co učia v škole by som na 90 percent vypustila takze ako vravím jazyky a ostatne nech prelezie hlavne aby robila kopec iných veci ktoré ju bavia uz teraz viem ze zboznuje plávať bicyklovať tancovať lyžovať a i-pad 😝 tu ju musím krotit 😀

lubikan
27. feb 2014

ja som s dcerou-predskolackou vyberala kruzky v skolke...maju vytvarnu,pilates,pocitace....

na vsetky chcela chodit (v ramci skolky doobeda).........ale vytvarna ju prestala bavit,tak nechodi......ma velky talent na tancovanie,boli sme na zapise na tanecnu(po skolke)..........ale ani pocut,cestou tam aj spat plakala,ze tam nechce chodit,doteraz neviem preco,ci sa jej to prostredie nepacilo,alebo ako (pritom doma tancuje o 100-200).....tak sme ju ani nezapisali.......

podla mna,ked deti nevedia co by chceli,treba im ukazat moznosti a nechat ich same sa rozhodnut........

(sledovala som Zlate manzelky,a mam dost,ako ten jeden maly vstaval o 4 rano)......to neni podla mna detstvo

a podla mna este vacsie naroky sa kladu na samotnom vyucovani v skole

jolinka
27. feb 2014

@aliza ja chapem co chces povedat...a ani ti to neberiem.ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo ooooooooooooooo o ooooo ooooooooooooo oooooooooooooooo ooooooooooooooo o o no ooooooooooooooo o oooo mooooooooooooooon kkooooooooooooooooooooooooooooooooookkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkoooooooooooooooooooooooooooooooooo o ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo oooooooooooooooooooooooooo'o ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo ooooooo o ooooooooooooo oooooooooooooooooo oooooooooo oooooooooooo ooooooooooooooooooooooooo ooooooooooooooooooo000000000000000000000000000000000000000

jolinka
27. feb 2014

sorrry ale mam tu maleho skriatka...ktory sa vzdy v nestrazenej chvili dostane k PC a napise "prispevok" 😀 😀 😀

zeby som ho dala na nejaky PC kruzok?? 😀 😀 😀 dufam ze beru aj s plienkami 😉 😉 😅 😅

sono2
27. feb 2014

Ja si myslím, že dieťa treba usmerňovať. Lebo dieťa nevie čo chce a nevie, čo je preňho dobré . Samozrejme treba brať aj ohľad. Ale štart do života je veľmi dôležitý a v dnešnej dobe zvlášť!!!

mylove321
27. feb 2014

niektori rodicia ako napr moja matka, vedia decko ustvat aj bez predstav o olympiade, len proste ignoruju problemy, realne poziadavky dietata a tesi sa na dni bez kruzkov, stale im to nedochadza. ja som mala aj depresie, dopadlo to velmi zle. chcela som chodit na plavanie, matka ma donutila absolvovat 7 rokov tanecnej. no gratulujem jej. mala som spoluziacky co tanec milovali, ale mne to neodporucil ani ortoped a aj tak som s matkou musela bojovat len pre jej rodicovsku autoritu. niektori rodicia by ani nemali mat deti, lebo su taki bezcitni. pritom ona sama je uspesna zena, na rozdiel odo mna dnes, ked som dospela, a vobec nidky nechodila na ziaden kruzok. nikto ju nenutil do perfektnych znamok ako ona mna, aj tak ich mala, lebo chcela. bola jedna dvoja, uz bol krik. otec bol na znamky este horsi. bola jednotka a nasledovala otazka,: a bola jedina z triedy? a preco nie jednotka s hviezdickou?
isty cas som bola vynikajuca ziacka, potom som sa zosypala, prestala zo stresu spavat, natlacili do mna antidepresiva a donutili ma na vsetky kruzky chodit dalej. z liekov som pribrala, tak ma zacali sikanovat a ja som zacala chodit poza skolu. v maturitnom rocniku som prepadla pretoze som mala uzkosti z kolektivu a doporucene prestupit na inu skolu ale mama to ignorovala. nedonutila som sa chodit do skoly, namiesto toho sa nikde vonku so ziadnou partiou nikdy neflakala, nikto ma nechcel. sedela som doma a matka na mna ,potom ked prisla z prace, len nakricala ze jej robim iba napriek a vsetko to iba hram. ze nic mi nie je. pisomnu maturu som este zvladla, dokonca vynikajuco, hoci som sa malo ucila, kedze som nespavala a nevladala som sa sustredit, pripustili by ma este aj k ustnej ale ja som tam proste nesla. to iste v septembri. nechali by ma prejst, ale ja som sa hanbila za svoje kila, lebo mi vyrobili taku traumu. tak som nakoniec zacala s lepsimi spoluziakmi druhy krat maturitny rocnik, zmaturovala a nie som pripravena absolutne na nic. ja myslim, ze je vzdy lepsie ked nechate veci na dieta, pocuvate ho, co vlastne chce, ako vybrat mu od skolky 5 kruzkov ako som mala ja a dotlacit ho na 8 rocny gympel, potom chciet, aby slo na medicinu a decko hned ako sa da, otrhne sa z retaze a armadna disciplina je zrazu nanic. a k tej nutnosti jazykov, som v nich dobra a nikdy som na ziadnu jazykovku nechodila, stacila mi skola a cisty zaujem, ktory vo mne prebudilo ucivo. ked decko nechce, nechajte tak. potencial sa vyderie napovrch aj ked ho netlacite...mam znamych, co cele detsvo len prechodili s kamosmi a v puberte zrazu narazili na nejaky sport a vyhravali majstrovstva. a nemali rodicov ako ja, zeby si mysleli, ked dieta povie nie, tak je to len vrtoch.nemam deti a ani vieru ze niekedy nejake budem mat, lebo v zivote som si neprezila nieco, co by ma presvedcilo o tom, ze mame v rodine nejaku lasku, ktoru by som mohla odovzdat. bojim sa ze aj ja budem taka.

jolinka
27. feb 2014

@aliza ale ano o to prave ide. 😉 ze ci je niekto kruzkovy ci nekruzkovy typ 😉 😉 Ja sa s tebou nerozchadzam v tom, ze by som bola proti kruzkom, to vobec nie. Nase deti na kruzky chodia a sme radi a radi podporime ich zaujmy v hocicom 😉 Rozvijanie zaujmov a vztahov s inymi ludmi je vyborna vec. 😅 😅

V com sa rozchadzame,ze ty stale tvrdis dookola ake su kruzky nevyhnutne pre buduce navyky na dobry zdravy zivot, ci travenie casu.
Pozri ja i moj muz sme stare paky a detstvo sme prezili v casoch ked sa kruzky nenosili, muz chodil dobrovolne nedobrovolne na klavir, a aj ja ale len chvilu kym ma nevyhodili pre nedostatok talentu 😝 😝 Neboli sme vedeni k sportom, ale prezili sme v ramci doby pekne a zmysuplne detstvo, zaujmy sme si rozvijali doma... a prisla ina doba , nase deti su nami nekruzkovymi rodicmi vedene k zaujmom v ramci kruzkov... Dokonca muz ktory nepestoval ziaden sport...sa na stare kolena naucil korculovat na zimnych aj kolieskovych korculiach {aspon sme mali na klzisku srandu pri jeho prvych pokusoch 😀 😀 😀 } ...a chodi s detmi sportovat...opat mimo kruzkov a co? nemusi by kazda aktivita hned kruzok.

Proste to ci rodicia vedu ci nevedu deti k nejakym zaujmom...a zaujem moze byt v ramci riadeneho kruzku alebo nie...je na ich nastaveni, otvorenosti k novym veciam, na ich zaujme o potreby dietata...nestoji to na tom ci si vypestovali navyky v detstve.

natas4
27. feb 2014

@aliza napisala si: "Ja to len vidim okolo seba, ze pokial tam ten navyk z detstva nie je, tak v dospelosti k tomu ludia nemaju vobec vztah, ani svoje deti k tomu nevedu a tym ich oberaju o moznosti. Clovek, ktory lyzuje, korculuje, plava, bude ucit aj svoje deti, ale clovek, ktory to nevie, to svoje deti ucit nebude, ved sam to nikdy nevedel a ani nepotreboval a je tu, tak na co."

nesuhlasim s tym...moj otec, ani mama nevedia do teraz lyzovat, ja lyzujem velmi rada...nikdy som ich nevidela korculovat a korculujem 😉

a myslim, ze autorke tejto temy islo asi o nieco ine...ja sama vidim a vnimam okolo seba aj takych rodicov, ktori si chcu plnit svoje sny cez svoje deti...6 dni v tyzdni ma dieta nejaky kruzok, zacinaju velmi skoro, niektore deti uz v troch , styroch rokoch maju tri, styri kruzky 😕 a ked stretnem nahodou takuto uponahlanu mamicku medzi rozvozom, tak mi s nadsenim opisuje ake je jej dieta stastne a ake robi pokroky a potom pozriem na jej dieta a to smutne hladi na hrajuce sa deti v pieskovisku..

aliza
27. feb 2014

@jolinka áno, ja som presvedcena, ze krúžky su pre dieta prínosom, je to môj názor.... Ale zároveň rešpektujem, ze nie kazdy to tak vníma 😉. Nemienim tu ani vnucovať moje názory, je to na kazdom rodičovi. Ja žiaľ poznám viac tých, co u svojich deti nič nepestuju a ani sami žiadne koníčky nemajú. Možno som sa nešťastne vyjadrila, nechcela som paušalizovať.... Jasne, ze su aj rodičia, ktori svoje deti vedu k športu, aj ked sami nikdy nič nerobili. Ono tých kombinacii je vela a extrémy su na oboch stranách....
A ja tiez s deťmi sportujem mimo krúžky, len uprednostňujem, ked sa to naučia poriadne od profesionála... Ja by som napriklad deti nevedela naučiť plávať správne, preto som rada, ze sa učia všetky štýly poriadne na plávaní..ale blbnut sa do bazéna chodíme cela rodina pravidelne....takisto tenis prenechám najprv trénerovi a neskôr s dietatom hrám aj ja, nevidím zmysel len tak prehadzovat loptu cez dva kurty a poza ploty pánvicovym štýlom... 😀 ..ked sa to dá naučiť aj technicky správne a tym pádom si to viac užiť....Ale to som ja 😉. A ja nie som zase od teba o tolko mladšia a zažila som krúžky kazdy den, takze nie je pravda, ze sa krúžky nenosili.... Okolo mna všetci nieco robili, aj jazykovky boli.... Ja som chodila do výberovej nemeckej triedy napriklad, takze nevidím az taký obrovský rozdiel medzi vtedy a teraz. Ale ako tu uz bolo spomínané, toto k téme asi nepatrí.... Takze to asi nechajme tak.

prasiatko30
28. feb 2014

myslim si ze vsetky co sme tu sme sa zhodli na tom ze prilisne pretazovanie dietata a nutenie ho do niecoho co nechce robit nie je spravne - v tom sme tu vacsina za jedno.

teraz tiez je pravda ze zalezi idividualne na dietati a kazda matka by mala svoje dieta poznat a podla toho konat.

z vlastnej skusenosti - a k tomu zavistlivemu pohladu na deti na pieskovisku - moje deti koncia skolu o 14.00h pridu domov najedia sa, starsia porobi ulohy, pohraju sa a na 16.30 maju aktivity na hodinu - z mojho okolia mozem povedat ze asi 90%, a z tych najblizsich kamaratok prakticky 100%; vsetkych znamych a kamaratov mojich dcer maju mimoskolske aktivity do tej 18.00 a niektore aj dlhsie - v case ked my ideme na aktivity na dvore nie je nikoho - vsetko ako po vymreti a ked skoncia kruzky tak este ostavame v parku - ktory sa uz okolo tej 17.30-18.30 zacina naplnat - v zime je to bezpredmetne lebo to nie je nikoho aj tak, vsetci su na kruzkoch, a ked je dobre pocasie tak maju este cas aj sa pohrat vonku - nas denny rozvrh je taky ze vela krat prichadzame domov okolo 20.00 - proste iny casovy rozvrh ako v centralnej europe - takze ja si myslim ze mat aktivitu aj kazdy den na hodinku ich nezabije lebo maju naozaj dostatok casu na vsetko.

salamistka
19. mar 2014

@prasiatko30 a môžem sa spýtať, ako ich stíhaš rozvážať na krúžky, nepracuješ alebo máš skrátený úväzok? lebo ak niekto pracuje povedzme do 17.00, neviem si predstaviť, kedy by toto všetko stíhal

salamistka
19. mar 2014

@mylove321 to mi je ľúto :(

kikina84
19. mar 2014

@fog731bi1515 Znova téma,ktorá hádže všetky deti do jedného vreca.Treba si uvedomiť,že každé dieťa je iné,či už povahou,alebo nárokmi.Každý rodič vie ,čo je pre dieťa vhodné a čo nie,je síce pravda ,že to niektoý preháňajú,ale pravdu povediac,tie deti ked sú väčšie,prípade vďaka tomu dosiahnu nejaký úspech ,tak sú veľa krát rodičom vdačný v dospelosti,že ich k niečomu viedli (napr.jazyky,šport..atd).To že niekomu vadí,že dáva dieťa na 10 krúžkov,to je len čistá závisť,že na to niekto prípadne nemá peniaze,môj názor.Naša malá má diagnózu hyperaktivita a veľmi by som chcela vidieť zakladateľku tejto témy,ako by zvládala takéto dieťa,keby denne nič nerobilo a bola by vdačná keby našla aspom jednu aktivitu,ktorá by ju bavila a dokázalo by pri nej takéto dieťa obsedieť.My sme skúšali všetko možné,rôzne kurzy,či už angličtinu,tanec,plávanie,tvorivé dielne ,jazdu na koni atd.a snažili sme sa ju zamestnať,pretože deti s touto diagnózou potrebujú neustále pohyb,treba byť pri nich veľmi trpezlivý a každý kto napr.takéto dieťa má vie,že by dali čokoľvek za to,keby ich mohli dať aspom na jeden krúžok,ktorý by decká zaujal a vydržali by pri ňom aspom 5 minút.Nakoniec sme zvolili plávanie,tanec a jazdu na koni,pri ktorých sme aj ostali.dcéra má 3,5 roka a na všetky aktivity chodí rada,lebo sa tam jednoducho spaluje adrenlín a energia,presne to čo deti s touto poruchou potrebujú..Anglictinu a tvorive dielne sme napr.uplne vyškrtli z programov,lebo sa tam musí sedieť a to sme nemali šancu tam vydržať ani 5 minút,aj ked ma to mrzí,lebo anglina je pre život v dnešnej dobe veľmi dôležitá,ked sa chce človek dobre uplatniť,ale čo už,musíme to zvládať aspom takto.Navyše štatistiky,že sú deti smutné,to je široký pojem.záleži aj od veku deťí..ked povie 15 ročné dieťa ze je smutné,že musí niečo robiť čo ho nebaví,tak to chapem,lebo si plne uvedomuje podstatu veci,ale ked sa na to spýtate 3 rocneho dietata,tak to vam povie ze je smutne asi na vsetko,lebo je vo veku kedy sa uci samo si upratat,samo sa obliect,ci najest sa a podobne a ziadne dieta tieto veci nebavi robit v tomto veku,takze je logicke ze povedia ze je smune.
Pointa celého je to,že odsudzujem všeobecné štatistiky ohľadne detí,lebo sa všetky vekové kategórie hádžu do jedného vreca a hlavne sa hádže do jedného vreca aj celková povaha dieťaťa,súvisiaca aj s výchovou,rovnaké metre výchovy na všetky deti.To milá zakladateľka pochopíte,až ked budete mať vlastné deti,čo všetko si maminy plánuju a ake predsavzatia si dávaju ako uzasne a dokonale budu vychovavat svoje deti,no ked je krpec na svete a casom zistite aku ma povahu a co si jeho povaha vyzadue,náhle sa vase prdsavzatia otocia o 360 stupnov ..len tolko 😎

kikina84
19. mar 2014

@fog731bi1515 a este jedna vec,mna nasi tiez viedli k nejakym aktivitam,ale vzdali to prilis rychlo,lebo som bola tiez hyperaktivna a nemali trpezlivost so mnou..zial somnou to od puberty vemi zle dopadlo.zacala som robit same kraviny,nebudem opisovat radsej,ale smutny pribeh.Tieto veci som robila preto,lebo som bola plna adrenalinu,ktory som nespalovala a nebola som pocas detstva dostatocne vyblaznena,tak sa to prenieslo na mna do puberty a vtedy zacali problemy..Keby ma vtedy nasi dokazali trocha udrzat na kratko a venovali sa mi viac ,pripadne by som sa niecomu venovala ja v ramci aktivit,tak by to mohlo skoncit uplne inak..Nastastie sa karta obratila a teraz je uz vsetko ok..aj ked co sa stalo sa uz neodstane a to ma mrzi ..To si clovek vsetko spatne uvedomi az ked je starsi ..žial

zuzkaanicka
19. mar 2014

@kikina84 pises: ".Každý rodič vie ,čo je pre dieťa vhodné a čo nie" ... ja si skor myslim, ze kazdy rodic si Mysli, ze vie, co je pre jeho dieta vhodne a co nie ... otazne, je, ci to naozaj tak je 😉

prasiatko30
19. mar 2014

@salamistka pytas sa ako to tu rodicia zvladaju - poznam vela rodicov, ktori pracuju a vidim ze deti vodia aj do skoly aj zo skoly aj na kruzky - nieco take ako na sk ze od 6r chodi dieta same do/zo skoly tu neexistuje - takze si to rodicia proste musia zariadit tak aby vzdy niekto isiel s detmi - tiez je pravda ze napr ti ludia co pracuju v kancelariach zacinaju vacsinou okolo 9h a skola tiez takze nechas najprv dieta a potom behom do roboty, pripadne existuju aulas matinales - od nejakej 7,30-8h rannej a nechavas dieta v skole pred odchodom do roboty. na obed - vacsina kancelarskych robot a obchodov o 13.30 -14h zatvara a do 16h-16,30 maju volno - takze idu vyzdvihnut deti naobeduju sa s nimi, stacia porozvazat na kruzky a potom uz bud podla toho ako kto pracuje (smeny, polovicny uvazok,etc) tak potom ten co ma volno chodi po deti a ten co nie tak ma v zalohe babku alebo plati babysitterku a ta chodi po deti - ale do tych min10r som teda deti potulovat sa same nevidela - proste ked musis tak si to zariadis ked nemas babka service tak nadavas ako pes ale nic ineho ti neostava 😀 😀

prasiatko30
19. mar 2014

@zuzkaanicka ano lahsie je radsej pred dietatom ani nespominat moznosti aby sa nahodou neunavilo a nerozrusilo vsak mu je omnoho lepsie na zadku doma sediet 😀 😀 😀 😀

zuzkaanicka
19. mar 2014

@prasiatko30 toto som ja niekde napisala? ... nejako som nepochopila, ako Tvoj duchaplny prispevok suvisi s mojim 😝

salamistka
19. mar 2014

@prasiatko30 teda ak som dobre pochopila, si v zahraničí...ja mám pracovnú dobu od 8.00 o 17.00 a ešte aj dochádzam a darmo je babka k dispozícii, keď ledva chodí, nieto ešte odšoférovať do 15km vzdialeného okresného mesta na krúžky....takže, áno, ostáva mi nadávať, ale moja dcéra aj tak nechce chodiť na krúžky, stačí jej výtvarný v škole...len mne je to ľúto

prasiatko30
19. mar 2014

@zuzkaanicka na kazdy prispevok kde matka napise ze dieta chodi na kruzky tak sa zjavi prispevok kde sa hned spochybnuje ci matka vobec vie co jej dieta chce - k tomu som sa vyjadrila 🙄

prasiatko30
19. mar 2014

@salamistka my byname v meste to za prve - to ma svoje vyhody aj nevyhody. v skole su tiez nejake kruzky a napr kto ma fakt taku pracovnu dobu ze nestiha tak moze nechat dieta v skole na obed a potom su aj kruzky takze aj do tej 17h moze byt - ale u nas napr kruzky v skole sa mladej vobec nepacili a neoslovili ju a mala kruzky este pred nastupom na tuto skolu a pokracuje v nich - plus napr hudobny kruzok nemaju ziadny takze 0bodov. a tak ako som pisala ja ked som mala nieco poobede tak som musela zohnat babysitterku a ta chodila

zuzkaanicka
19. mar 2014

@prasiatko30 zjavne si moj prispevok nepochopila, resp. si ho pochopila tak, ako si chcela ... v kazdom pripade, nie som proti kruzkom (jednak som ich sama absolvovala a absolvuje ich aj moja dcera), ale je chore, ako si matka, alebo otec aplikuju svoje ambicie na detoch ... bohuzial, toto je dost casty jav ... kruzky su fajn, ale dieta ma dostat moznost vyberu ... rodicia mu maju ukazat ponuku-ake kruzky su a dieta si ma vybrat taky, co sa mu pozdava ... nikde nepisem, ze ma dieta sediet doma na zadku 😉

prasiatko30
19. mar 2014

@zuzkaanicka 😉 v tom sme si zajedno.

kikina84
19. mar 2014

@zuzkaanicka ano hovoríme o rodicoch..ten kto sa svojim detom nevenuje a nevie co je pre nich vhodne,premna nieje rodic..takze stale sa bavime len o rodicoch..Premna nieje rodic ten,kto nuti svoje dieta aby robilo to co nechce nasilu,len je rozdiel medzi robenim nieco nasilu,ze ho do toho vyslovene nuti a s placom to to dieta musi robit (myslim nejaky kruzok teraz),alebo je len lenive nejaky kruzok robit,aj ked nato zjavne ma predpokaldy..tu sa bavime o detoch roznych kategorii,cize je tazko polemizovat,a ako som uvadzala nepaci sa mi ze sa to vsetko hadze do jedneho vreca 😉

zuzkaanicka
19. mar 2014

@kikina84 tak neviem, na ktory moj prispevok reagujes 😕 ... aj rodic, ktory sa detom venuje, nemusi vzdy spravne odhadnut, ktory kruzok je pre jeho dieta najlepsi-cize si len mysli, ze vie, co je pre jeho dieta najlepsie 😉

Strana
z3