Príprava jedla neumytými rukami a choroba

11. jan 2024

Ahojte. Mam taky problen,ze uz ozaj neviem ako to riesit. Vzdy ked ideme ku svokrovcom ,tak nam ochorie dieta. Mam ich rada, su to dobri ludia. Jediny ich problem je,ze ich nenapada, resp.zabudaju si umyt ruky. Co nechapem, ale dobre. Vacsinou ich na to upozornuje muz, ale ked nebol blizko on,tak aj ja - aj ked je mi to fakt blbe a nechcem ,aby sa zle citili.
Priklad : prisli sme z obchodu, isli sme s muzom a dietatom unyt ruky, len svokra nie. Ta sla rovno vyberat nakup a vyberat rozky zo sacka na taniere a natierat,nech sa najeme. Muz ju siel hned obratit, nech ide umyt ruky. Natrela asi 1-2 ale isla umyt.
Svokor zas v obchode naklada rukami chlieb do kosika, bez sacka, potom na pas - bez sacka a poton to supne do igelitky. Vraj treba imunitu budovat.
Minule sla svokra chystat jedlo, tesne pred tym sme jej dali peniaze, dala do penazenky, a isla teda vyberat jedlo. Muz jej vravi, nech si umyje ruky, ked chytala penuaze, ona,ze na co ze sne prilis citlivi a ona nie je male decko. Ruky si neumyla, este si olizla prsty, ked otvarala sunku atd.
Naposledy zas chystal jedlo svokor, ked prisiel z auta, potom prekladal kluce z vesiakov ,ruky neumyl a isiel jeflo chystat. Povedali sme,ze nechceme. Kym som sla na wc,dal jedlo aj nasmu dietatu. Hovorim si,super, ked nebude chory, to bude zazrak. O den a pol vysoke horucky, trvajuce 8 dni, traviace problemy, dr.vraveka,ze virus.
Oni sa vzdy cuduju,ze dieta chore, ked odideme,ked sme boli vsetci zdravi. Co by ste d tym robili?
Take problemy malo dieta asi 5-6x kked sme od nich sli.. sere,ze dospeli lu

autor
11. jan 2024

Ta posledna veta vypadla, sere ma,ze su dospeli a nemyslia na zakladnu vec - hygienu ruk.

cookie29
11. jan 2024

A ake velke je dieta? Ano imunitu treba budovat, ale hygiena je dolezita. Je pravda, ze nasi stari/prastari rodicia si neumyvali ruky zakazdym, moja babka nemala ani vodu, len studnu na dvore. Ale ja si neviem predstavit, ze nie su zakladne hygienicke navyky, pred pripravou jedla VZDY umyt ruky, ked pridem z vonku VZDY umyt ruky.
Ja neviem, ci by dieta bolo chore aj bez toho, mozno by som nejaky cas nosila vlastne jedlo? Este raz zavisi aj od veku...

nikpa
11. jan 2024

Mne by to tiež vadilo ale nechce sa mi veriť, že dieťa je vždy kvôli tomu choré. Podľa mňa to sú viac-menej náhody. Len ti poviem, že starších ľudí už novým zvykom nenaučíš, keď nemajú základnú hygienu automatickú, ťažko to zmenia. Inak ja si tiež všimam, že všetci starší v našej rodine, či z mojej alebo mužovej strany sú takí istí, ruky umyť keď prídu z vonku alebo aj z WC im nič nehovorí. Preto u nikoho ani nejedavam, hnusi sa mi to. A strop bol keď si dedo pri stole vytiahol zuby, položil vedľa taniera a ďalej struhal s tou rukou deťom jablká. Hneď ma natiahlo.

muchacici
11. jan 2024

Mne to príde dosť fuj bléé 😬 veď aspoň to minimum, prídem z vonku, idem z wc, chystám sa pripravovať jedlo ... mne už sa stalo párkrát, že som svokrovcom narovinu povedala, čo si myslím. Máme dobré vzťahy, aj som k nim úctivá, neurážam ich, ale už bolo pár takých vecí, že som sa k tomu postavila ako dospelá žena a aj situácia bola vyhrotená (rozumej hádka). Jednoducho musíš povedať, to je jedno ako sa budú cítiť, práveže ich upozorni, nech sa aj trochu zahanbia. A ja také nemám rada, by som sa pobľula, keby som videla, že niekto si olíže špinavý prst a naservíruje mi potom jedlo

autor
11. jan 2024

@cookie29 17.mesiacov ma...ano viem,ze dakedy sa hygiena tak nedodrziavala,ale mne to pride ako zaklad.

muchacici
11. jan 2024

Určite, že je to základ a im to aj narovinu povedz, že jesť tam nebudete nič a že vy máte na to iný názor, nech sa prispôsobia, žiadne kompromisy v tomto. Keď odídete, nech si neumyjú ruky aj celý týždeň, nech si myslia, čo chcú

jaskolka
11. jan 2024

Tak je pravda, ze hygiena je potrebna, ale zase nemyslím, ze len kvôli tomu je dieťa choré, ze oni si neumyju ruky. Moji bežne olizovali vonku kamienky, hlinu, s kľúčmi sa bavili, hračky spadli na zem, nikdy som to neriešila, syn bol schopný aj s topánkami sa hrať a ochutnať ich sem tam. A nikdy im nič nebolo.
Samozrejme, ze môžeš upozorniť ich, aj odmietnuť jedlo, ci sama si ho chystať, ale ako sa vraví, starého psa novým kúskom nenaucis, proste sa niekedy tak hygiena nedodržiavala, bežne sa ľudia kúpali po sebe, a teraz by to neexistovalo.

vyrovnanaosoba
11. jan 2024

@nikpa 🤣🤣🤣 zuby

kubkovamama
11. jan 2024

Kks,fuj.Prepac.Robila som v zdravotníctve a na toto som extra citlivá.Dieta asi neochorie vždy z toho,ale ani imunita sa preboha nebuduje takýmto štýlom.Z obchodu,z peňazí si vedia doniesť riadnu hepatitídu,stačí liznut rukou infikované miesto.Toto je inak dosť problém predchádzajúcej generácie,nemajú vedomosti a info a ak ich aj majú,používajú akože sedliacky rozum.Vysvetlovat,vysvetľovať a konkrétne príklady.Moj svokor sa poučil,keď 3x doniesol kovid,hnacky a iné chuťovky.Odvtedy je poctivý a na deti a potraviny nechytá bez umytia.

ljzozv
11. jan 2024

Hrotíš to veľmi.
Áno hygiena treba aby bola. Ale svet sa nezrúti, ak sa hneď neumyjú ruky, keď človek príde zvonku a nepracoval v záhrade.
Určite to nemá úplný súvis s chorobami dieťaťa, alebo možno áno, ale potom je skôr chyba rodičov s prílišnou sterilitou a keď dieťa príde do kontaktu s normálnymi baktériami , tak hneď je choré.
Počkaj , keď pôjde do škôlky, to sa zblážniš pri predstave koľko tam je detí, ktoré sa stále učia nezabúdať na tieto veci. Lebo je prednejšie sa hrať, ako myslieť na povinnosti.

vyrovnanaosoba
11. jan 2024

Zase preháňaš že len vtedy je choré keď sa naje u babky. No ok. Ak je to tak, vezmi mu do dózy piškóty, výživu a toľko vydrží bez jedla čo ste tam.
Ty tiež môžeš odmietnuť rožok či čokoľvek iné. Veď tam stačí ísť na kávu, tu hádam nesypu medzi prstami do šálky.
Starého novým zvykom nenaučiš, ale môžeš odmietnuť, a dá sa aj slušne.
Pozri. Možno oni si neumyvaju ruky a sú zdraví a ty doma umyvas ruky aj 15x a dieťa máš choré len čo olizne špinavé ruky ked sa vonku hráte a ani si nevšimneš.
Vieš koľkokrát moje deti dali do úst kamienky ? Ani si nechcem predstaviť, koľko psov a mačiek či vtákov po nich prebehlo. To len taký príklad.

miskakyska
11. jan 2024

Vieš ono je to tak s tým pečivom..ty môžeš s rukavicami naberať, dbať na hygienu ..len čo z toho keď pred Tebou tam prišli deti,pohrábali sa v pečive,ako v pieskovisku a ešte ,ako bonus do toho nádherné nakašlali...aj také sa stáva 🙄

majamat
11. jan 2024

uz tu bolo napisane, co by som napisala aj ja, len chcem podotknut, ze ludai neovladaju zaklady prenosu infekcie.

ak clovek nabera chlieb rukami, chyti do ruky len chlieb, ktory si vezme a da si ho do sacku, potom je riziko prenosu infekcie nizsie, ako pri pouziti rukavic, treeba si uvedomit, ze tie rukavice, ked vyberame z nejakej krabice, ci trhame,c hytime vzrchu v mieste, ktore sa nasledne dotyka chleba, cim sa prenesie to co mam na rukach. no samozrejme podla opisu to svokra takto nerobi, to chapem, iba som chcela poukazat, ze ani rukavice nie su vyhra.

takze v zasade pri takomto bezne rozsirenom pouziti rukavis na pecivo, to ziadna vyhra nie je. este by mohli byt vyhodnejsie klieste, ale tiez pri dodrzani urcitych zasad. nikdy nie je iste, ci niekomu nepadli na zem, alebo ci sa nedotykali niecoho, coho sa dotykat nemali a pod.

sima234
11. jan 2024

Dieťa určite nie je choré preto, že si svokrovci neumyjú ruky. Hygiena je základ, ale ty trochu preháňaš. Potom aj po otvorení tašky s nákupom by si si mala umyť ruky, po chytení každej potraviny, ktorú v tej taške máš. Nikdy nevieš, kto sa toho dotýkal a neverím, že si stále len umývaš ruky. Koľkokrát som videla, ako vrátili rožok, ktorý spadol na zem medzi ostatné a deti, ktoré sa medzi rožkami "hrabú" pre zábavu.

lelelienka
11. jan 2024

To su humusaci, to sa inak nazvat neda. Umyt ruky po prichode zvonku sa ucia uz deti v skolke! Aj pred jedlom. Aspon po wc si umyvaju, ci ani to nie? 🤷‍♀️ Asi by som tam chodila najmenej ako sa da a urcite u nich nenechala deti same.

macekovam
11. jan 2024

A už neviem čo by si robila keby utrela ústa tvojmu dieťaťu naslinenou vreckovkou

anavianavi
11. jan 2024

U nas to je trochu tema tiez. U nas doma si nikdy nikto neumyl ruky po prichode z vonku. Byvali sme na dedine v dome s dvorom a chodili sme von a dnu hore, dole. Len topanky sme si pri dverach vymenili. Ani ked sme sli autobusom do mesta sme si ruky neumyvali. Moj muz je z bytovky z mesta a ich rodina si poriadne ruky umyva, ani oplachnutie to nemoze byt. Tiez mi hovoril ako vsetci a nase deti pochoreju. Ani 1x nikto z rodiny ani navsteva kvoli zlej hygiene neochorel alebo nemal hnacku. Domacnost udrziavame cistu a spinave ruky si umyvame. Doteraz to tak je, ze on si ruky poriadne umyva zakazdym ked opusti byt a ja podla potreby.
Pochybujem, ze tvoj syn je chory z tohto. takto buzerovat by som sa nenechala. Jedlo pripravuj ty, ak ti to pomoze. Zamysli sa nad tym, ze na SVK je viac ludi, ktori si ruky pravidelne neumyvaju ako umyvaju. A ja osobne mam aj obavu, ze vela ludi si ani po wc ruky neumyva, ale na to sa snazim nemysliet, ked to neviem zmenit.

muchacici
11. jan 2024

@anavianavi Uvidíme, čo ti potom nejaká paneláková nevesta bude hovoriť 😃

ivuska027
11. jan 2024

@macekovam 😂 išlo by mu o holý život isto.

martul
11. jan 2024

Neviem si predstaviť neumývať ruky, ale zároveň si myslím, že chorý z toho nebude.

ivuska027
11. jan 2024

Ten chlieb a rožky v obchode prejdu tolkými rukami, pripadne aj na zem spadnú a v pekárni to pozbierajú. Muž kedysi brigadoval v pekarni 😅
A teraz si predstav tie dierovane prepravky, v ktorých sa to prepravuje. V aute, kde isto nesavuju podlahu 10 za den. Sofer vojde v topankach do auta, aby prepravky vybral, potom to v tom obchode tahaju majnem po zemi, kde sa len víri prach zo zeme. Kopa ludi to ochyta bez rukavic.

Trochu dost preháňaš. Zavri dieťa do skrine, keď mu každa baktéria vadí....
Nechcem ani vedieť, co ste robili počas kovidu.

Len príklad, pojdes s malým von, vezmeš mu aj jesť, či už jablko, piškoty... dáš mu vonku gumene rukavice? Ani si nejdem predstavit, že by si ponúkla iné dieta na ihrisku a neumytou rukou by si vzalo....
Pár hlbokých nádychov a výdychov by to malo spravit 😉

katka533
11. jan 2024

@jaskolka hrat sa s hlinou alebo vonku je podla mna ine,ako chytat vozik v obchode. Ked ho chytalo 1000 ludi pred tebou, to iste peniaze

majamat
11. jan 2024

@katka533 nemyslim. v hline mizu byt zbytky vykalov zvierat a teda aj infekcie a parazity, je tam aj tetanovy povodca a kto vie co este.

iwesska
11. jan 2024

Tak je rozdiel budovat imunitu a byt humusak. Staci,ze si s prepacenim niekto zle vytrie zadok na zachode,neumyje ruky,pochyta s tym kosik,peniaze a fajnovy rotavirus,norovirus mas k nakupu gratis🤮 Hepatitidu ani nehovorim. Fuj a ten chleba ked vidim ako ludia hodia bez sacku do kosika a potom na ten spinavy ulepeny pas od vsetkeho mozneho🤮 To su zaklady hygieny,nie budovanie imunity.

autor
11. jan 2024

Napisem tu takto hromadne, niektore ste sa tu chytili teh najmenej podstatnej veci z tohto prispevku. Kto ako chyta rozky v obchode..co je mi jasne... Ale ja tu hovorim o tom, ako v obchode kupuju xy veci, neumyju si ruky a chystaju jedlo..svokor si po malej potrebe ruky ozaj neumyva. Nehovorim,ze dieta bolo chore len po ich navsteve, samozrejme,ze aj mimo tiho,ved ho nedrzim v sterilnom prostredi. Ale odkedy papa normalne,tak po tom,co sme odisli od nich bolo vzdy chore. Mozno len blba nahoda neviem. Zeny, ved na peniazoch je viac bakterii ako na hajzlovej doske . E- coli, zlaty stafylokok..a co mozu sposobit,to ani nepisem. Nemyslim si,ze prehanam. A umyt si ruky z vonku,kde chytam kadeco mi tiez pride ako samozrejmost. A jedna tu pisala ci dietatu dam vonku jest s gumentmi rukavicami,taj si predstav,ze von mu ruky pretriem dezinfekcnym obruskom pre deti, kedse tam chyta hocico. Ty im davaj kludne jest ,ked maju spinave ruky. Su to tvoje deti, ked si s tym ty ok, to je hlavne. A cudzie deti zasadne nicim neponukam. Moje ma alergiu na orevhy, vajcia,mlieko. Keby ho iny clovek ponukne a zje to,moze dostat az anafylakticky sok. Kedze neviem,ci ine deti alergiu nemaju, neponukam.

sheila121
11. jan 2024

Preto nekupujem pečivo v supermarketoch. Keď vidím, jak tam strkajú ruky bez rukavíc jdu blejt velebnosti.

oli18
11. jan 2024

@sheila121 uz toto viacere pisete, ale ja som toto v Kauflande, kde nakupujem, este nikdy nevidela. Kazdy berie rozky s rokavicou, alebo sackom natiahnutym na ruke. To iste ine pecivo + tam su klieste.

sheila121
11. jan 2024

@oli18 skús Lidl. To len uvidis.

jesenzima
11. jan 2024

No fuj 🤢

ljzozv
12. jan 2024

@sheila121
@oli18 baby a ja zásadne zase beriem pečivo bez rukavíc, ak beriem viac, tak používam dva sáčky, jedným naberám a do druhého dávam.
Ak beriem pár kusov, tak len jeden, a buď týmto vyberám a dávam vyššie /LIDL/ alebo bokom /TESCO/, alebo rukou, ale nechytám žiadne iné pečivo ako to, čo aj beriem. Fakt sa to dá s trochou trpezlivosti a ohľaduplnosti. Ak sa náhodou stane, že rožok je tvrdý, ten jeden si kúpim, ale viac neberiem.
Niekomu je na "grcanie", keď vidí brať rožky rukou a mne je nanič, keď vidím ako sa rukavica po jednom použití /nabratí jedného rožka/ vyhodí. A to fakt nie som eko bio raw a používam sáčky.