icon

Príznaky rakoviny pľúc u fajčiarov

mon1806
17. feb 2025

Ahojte robim si taky prieskum sama pre seba pre nikoho ineho, s otazkami ake priznaky mali ludia ktorych ste poznali a ktory mali rakovinu pluc a boli aktivny fajciari ?
Chudnutie, bolesti, psychicke problemy, casta chorobnost kasel a podobne 🙂 za kazde budem vdacna

adri266
17. feb 2025

Svokre to nasli nahodou, kedze prekonala emboliu pluc a robili jej potom rozne vysetrenia. Takze v podstate bezpriznakova. Svokra praveze vobec nebola chora cely svoj zivot, az kym neprisla rakovina. Ale potom to uz islo dost rychlo.

mon1806
autor
17. feb 2025

@adri266 mate caste zapaly priedusiek a podobne ? Preliecovane atb ktore sa aj tak stale vratili ?
Ako to vyzeralo pred smrtou ? Viem tazke otazky ale musim

pribinak
17. feb 2025

Bolesť ramena, fakt

cukroska
17. feb 2025

Svokor takmer rovnako iba v inom poradí. Cejy život nebol chorí, imunitu mal ešte vyššiu ako sú normálne hodnoty. Za dvadsať rokov čo som ho poznala nebol chorí nikdy. Ale fajčiar bol od mladosti (prestávku mal 7.rokov nefajčil).Na jar začal kašľať tak,že naveľa už išiel k doktorovi aj na pľúcne ho poslali a keďže mu zrejme niečo našli (doma nepovedal, len niečo vymyslel nepamätám čo a nikoho by ani vo sne nenapadlo toto) mal ísť v lete do Hágov.Este sám si všetko vybavil aj sanitku, lebo my sme už druhý deň ráno mali ísť do Grécka. Nikto nevedel, že je to také vážne .Nepovedal nikomu nič. Už sme boli zbaleny všetko vyplatené a deň pred odchodom zomrel. Embólia pľúc a vtedy nám povedali až, že mal rakovinu pľúc. Takže cca 4 mesiace od zistenia.Aj môj otec ako astmatik chodil do Hágov si pamätám ako dieťa, tak by ma nenapadlo ani vo sne, že to skončí takto. Aj keď otec zomrel na astmu (a možno aj rakovinu pľúc..vtedy o rakovine nehovoril nik)
@adri266
@mon1806

cukroska
17. feb 2025

@mon1806 Nie nikdy predtým žiadne zápaly nič žiadne choroby. V podstate na svoj vek zdraví ako repa. Deň pred smrťou už bol iný úplne. Zle sa cítil aj keď sa tváril, že je všetko ok.Ja keď som ho videla tak som dovtedy hučala do muža kým nezavolali záchranku .Samozrejme on nechcel. Hlavne asi aj pečeň už nepracovala, ožltol aj zavodnený bol veľmi. Záchranka ho vzala do nemocnice a keď sme išli nechceli nás pustiť k nemu len jedného. Pamätám ani vtedy nikomu ani vo sne nenapadlo,že ho vidíme naposledy. Uprosíkala som sestričku, že ho chceme vidieť (dodnes nechápem prečo som tak veľmi chcela tam ísť a vidieť ho, lebo muž nie). On sa uspokojil,že keď jeden nech ide mama. Ale mme to nedalo! Úplne normálne komunikoval. Dokonca nás posielal na dovolenku, prízvukoval, že nech ideme a že jeho už prevezú do Hágov. Ešte nám poprial peknú dovolenku, že malý sa už veľmi teší a ze sa vidíme keď prídeme. A to bolo naposledy. Už ho potom prevážali vrtuľníkom do BB a tam aj zomrel. Takže len v nemocnici povedali svokre, že sa máme pripraviť na najhoršie,že ma rakovinu pľúc a dostal pľúcnu embóliu a zomrel esre3v ten deň. Trvalo to veľmi krátko a nikdy nezabudnem na neho. Mali sme dobrý vzťah veľmi. A ako svojim spôsobom bomemsky zil tak aj odišiel. Nikomu neurobil žiaľ hneď na,začiatku a ani netrpel. Pár dní v podstate prrd smrťou bil ešte robiť v záhrade.

janulienka78
18. feb 2025

Môj otec, tuhý fajčiar. Nikdy nebýval chorý, jeho zdravotná karta mala pár listov. Nikdy nebol silný, ale všimli sme si, že schudol. Začali mu výrazné bolesti ľavého ramena, ale mysleli sme si, že je to z práce. Býval veľmi unavený, dokázal zaspať aj po sediačky. Toto bolo viac ako pol roka pred určením diagnózy.
V zime dostal chrípku, ale kašeľ sa mu vliekol veľmi dlho, tak ho poslal obvoďák na RTG, tam to vyhodnotili, že má zápal pľúc. Nasadili ATB, ale stále nebol v poriadku. Brali mu viac x krv, vraj všetko ok...Poslal ho na pľúcne, robili mu všelijaké vyšetrenia, ale nič nezistili. Po čase mu začali opuchať nohy a zle sa mu dýchalo. Už sme vedeli, že určite to nie je dobre a vybavili sme lekára v BA. Hneď po RTG nám povedal, že kde bol doteraz, že má veľký nádor, neoperovateľný, pretože je blízko srdca. Metastázy nemal a nasadili mu hneď chemo. Potrebovali zmenšiť nádor, to sa ja podarilo. Neskôr chodil na ožiare.
Nádor nerástol, pri kontrole po roku nemal stále žiadne metastázy. Cítil sa dobre, začal aj pracovať. Na jeseň ho začali bolieť kríže, myslel si, že prechladol. Ale naše najhoršie obavy sa potvrdili, našli mu metastázy v kostiach. Potom sa to už žiaľ iba postupne zhoršovalo. Na jar už chodil len s chodídkom, bolelo ho celé telo. Nakoniec posledný mesiac už iba ležal...Zomrel na konci mája

adri266
18. feb 2025

@mon1806 Nie, vobec nemala ziadne zapaly. Vravela, ze horucku mala v zivote iba raz.

adri266
18. feb 2025

@mon1806 Este doplnim, ze emboliu dostala kvoli tomu, ze bola po operacii klbu a trosku zanedbala cvicenie a pohyb po. Takze zaujimave, ze ani vysetrenia pred operaciou v juni nic nenasli a potom tusim v novembri sla do Hagov a tam sa to ukazalo na RTG.

papaya308
18. feb 2025

Viem o jednej pani, ktorú iba bolel chrbát

mon1806
autor
18. feb 2025

V tom je asi taka zradna ze bezne ju nezistia ......

mon1806
autor
18. feb 2025

Dakujem vsetkym ktore mi prispeli ak este nieco sa najde budem vdacna 🙂

nati333
19. feb 2025

@mon1806 Ja mam rakovinu pľúc...priznaky boli únava a svalova slabost v oboch ramenách. Rtg ukázalo nalez,nasledovala CT a operacia. Našťastie to bolo 1 stadium bez metastaz. Už je tomu rok...chodím na pravidelné kontroli ..všetko ôk...dúfam že sa mi to už nevráti...a samozrejme prestala som fajčiť. Ak máš nejaké otázky kľudne napis