Problém s pamäťou u manžela

miska1492
27. mar 2022

Ahojte, idem si po radu. Mám muža s ktorým žijem a mame spolu jedno dieťa a druhé je na ceste. Medzi nami je 17 ročný rozdiel čo som nepociťovala, ani sme to nikdy neriešili. Stále sme si rozumeli a pod. Je to aktívny muž ktorý športuje a pod. Teraz po menej lebo sme stavali dom a trebalo sa venovať tomu.
Ide o to že v poslednej dobe som si všimla že si nepamätá veci, ktoré s ním riešim. Dosť má to vytáča. Lebo mám s toho pocit že má nevníma alebo ho to nezaujíma alebo má problém s pamäťou.
Keď mu spomeniem vec ktoru som s ním riešila tak pozerá na mna ako puk ako keby to počul prvý raz. A mne to vytáča do nepríčetná. Chcem sa s ním porozprávať aby sme nastavili nejakého lekára ktorý by sa nám venoval. Čítala som že rieši ro psychológ pomocou nejakych testov s pod. A po vyhodnotení sa uvidí čo ďalej .
Nemá niekto skúsenosť s niečím podobným?

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mogaa
27. mar 2022

@miska1492 je možné že len "vytesňuje", teda pamätá si len dôležité veci.....každý človek má určité kapacity čo si pamätá, ostatné vytesní...takže záleží čo si s ním riešila a kedy....mňa keby sa opýtaš čo chcel klient pred pol dňom - netuším.....rovnako si nepamätám mená....

ladyblcha
27. mar 2022

suhlas s @mogaa
Alebo mu tie veci vravis v case, ked ta nevnima, nieco ine robi a sustredi sa a jednoducho nemala si jeho pozornost, preto nepocul.

turga
27. mar 2022

podobny problem mam aj ja s mojim muzom ale ten ma sakra 35 rokov kedy by mu mala pamat este sluzit 🙂 a mam pocit ze kazdym rokom je to horsie a horsie, sme spolu 10 rokov

marianarem
27. mar 2022

@miska1492 Kolko rokov ma muz a ake stare je prve dieta? Moze to byt zdravotny problem, ale aj pretazenost hlavy. Ja mam problemy s pamatou od tehotenstva, tam som to pripisovala hormonom. Ale pokracuje to aj vyse 2 roky po porode a to uz pripisujem pretazenosti. S dietatom sa stale nieco deje, nestiham si ten prud informacii ukladat do pamate. Veru stava sa, ze si nepamatam aj co hovoril mamzel. Tam je to zase aj o tom, ze ked je nablizku maly, pocuvam manzela len jednym uchom a odpovedam niekedy tak mechanicky. Vy ste este aj dom stavali, je toho dost.

panelacikova
27. mar 2022

@miska1492 môže byť unavený (stavali ste dom), nepíšeš, koľko má rokov, ak už okolo 50, tak pomaličky unavený celkovo - hoc dobre vyzerajúci. do toho malé dieťa... môže mať zdravotný problém chronického charakteru alebo môže ísť o problémy po covide. ani by som to neriešila psychológom, ten nič teraz nevyrieši. skôr obvodný lekár, potom neurológia.

renata1405
27. mar 2022

A mozno ta len nepocuva ak vravis pre neho nepodstatne veci nezaujíma ho tvoj nazor je myslienkami inde.

larazivago
27. mar 2022

@miska1492 prisli ste do bodu, keď 17 ročný rozdiel začnete pociťovať.

miska1492
autor
27. mar 2022

@panelacikova ahoj ja mám 30 muž má 47, mame 3 ročne dieťa ktoré je úžasne. On chodí do prace robí zvyčajne nočné 16-tky a podobne. Môže to mat súvis aj s tým. Ale chcela som od neho aby si zobral volno 8-9 apríla lebo potrebujem ísť na školenie. Aby bol pri malej. Riešil to so svojim šéfom. A včera my volal, žeby si zobral 9 nočnú a ja som myslela že má vystre, a keď so mu to spomenula pozeral na mna ako puk. Je to jedna vec ktorú žiadam od neho, zvyčajne som samostatná. Lebo viem že je unavený s stará sa o dom. Ale veci ktoré sa týkajú deti musia byt 100%.
Nestalo sa to prvýkrát čo si nepamätá. Pre jednu takú situáciu by som to neriešila. Potrebujem aby fungoval keď sa niečo rieši a pod.

lucindav
27. mar 2022

@miska1492 moj manžel takto štandardne vytesnuje 😂 pre neho sú tieto mamkovske veci jedným uchom dnu a druhým von..aj domácnosť.. tiež ma to niekedy vytáča, ale u neho som si 100% istá že nejde o zdravotný problém. Ak to vnímaš inak, že by mohlo ísť o nejaké ochorenie, dostan ho k lekárovi..

diamond007
27. mar 2022

@miska1492 je rozdiel kedy mu to rozprávaš.
Sedíte pri stole a debatujete a to si nepamätám? To je problém?
Hovoríš mu niečo pri práci a on rozmýšľa nad robotou? Tam nie je problém v ňom ale tebe 😀

panelacikova
27. mar 2022

@miska1492 tak nech si dôležité veci zapíše. ono sa to stane, čo už..

0silvia0
27. mar 2022

@miska1492 zacni dolezite veci niekam pisat, aby ich mal na ociach a aby ich potom nemohol popriet. Som vo veku tvojho muza a skutocne kapacita pamate vekom klesa. A to mam muza starsieho o 11 rokov, tiez sa casto dohadujeme kto co povedal a nepovedal, lebo kazdy z nas si to pamata inak.

panelacikova
27. mar 2022

@larazivago ale prosím ťa, vo veku 47 rokov, pokiaľ nie je chorý, tak sa ešte nič neprejavuje. píšeš, akoby si mala 22 🙄 keby mala autorka 45 a on po 60-tke, tak nepoviem...

mogaa
27. mar 2022

@miska1492 jááj typický chlap....riešila si s ním potom či dostal dovolenku? pripomenula si mu že toho 9-teho musí byť doma? mne treba dôležité veci tiež pripomenúť alebo si ich musím zapísať do kalendára

zero_hero
27. mar 2022

@miska1492 a pýtala si sa ho či aj on vníma tento problém? Prečo sa to podľa neho deje? Možno sám uzná, že je vyčerpaný a je toho na neho momentálne veľa 🤷‍♀️ Toto sú štandardne situácie aj u nás doma, mame rok dopredu zajednany pobyt, počas roka sa ma xkrat opýta, kedy to ideme, vždy mu poviem dátum a aj tak sa ho mesiac predtym pýtam, či si uz poriešil v práci dovolenku, lebo viem, že nie. A týždeň pred odchodom mu to musím opäť povedať, že o týždne ideme 🤷‍♀️ Mame tehotnú kamosku, hovorila som mu to, dokonca sme ju stretli a mala uz bruško, po nejakom čase mu hovorím, že budú mat dievcatko a on kuka na mna ako puk, že či je ona tehotná, že on nevedel 🤦‍♀️ Niekedy mám pocit, že žije v inom časopriestore 🤣

choco6
27. mar 2022

Tak v 47 rokoch riesit dom, 3 rocne dieta a este chodit na 16tky a nocne, ja sa čudujem ze ho este nekleplo. Ja viem ze dnesni muzi alebo aj zeny sa citia super, fit a neviem co ale predsa je to uz vek kedy nasi stari rodicia uz isli o par rokov do dôchodku. Prirodu neoklames, telo je uz stare ci sa to niekomu paci alebo nie. Hold dnes si ludia v takom veku zakladaju rodiny. 🤷‍♀️

ckocka
27. mar 2022

Veci ktoré musia byť na 100% ošéfuj tak, aby nemohlo dojsť k omylu. Kalendár, telefón, mail, lepiace lístky, ak pracuje na zmeny tak ich má niekde zaznamenané - zapíš mu rovno tam čo si má pamatať. Hlava nie je nafukovacia.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simsalabim
27. mar 2022

@miska1492 moj manzel bol taky odjakziva. Bud poprel, ze som mu to vobec hovorila, alebo si pamatal iba zaciatok - toto je jeho klasika, ze pocuva iba zaciatok a "zvysok si predsa vie domysliet". Co na tom, ze ten zvysok si domysli zle.... Vytaca ma tym riadne. Ak tvoj manzel ale taky nebol, urcite bude vhodne to vysetrit.

larazivago
27. mar 2022

@panelacikova stojím si za tým. On ma 47 a nevládze stíhať všetko, tak to vypúšťa. Ona ma 30 a energie až až. Čiže iné ako rozdielne vekové opotrebovanie to nie je. A bude horsie.

panelacikova
27. mar 2022

@larazivago dobre

ckocka
27. mar 2022

@larazivago Keď som mala 30 mala som problémy v zamestnaní i doma, bolo toho na mňa jednoducho privela, nedokázala som udržať v hlave nič čo nebolo životne doležité. Teraz som o dosť staršia, ale v klude, pamať funguje tak ako má.

zuzubb007
27. mar 2022

Chlapi vypustaju veci z hlavy alebo rovno ani nepocuvaju, mam to doma, vsak hej som nepocuval furt daco rozpravas u nas bezne ze mam samomluvu, tak zalezi ci naozaj nevnima alebo je tam problem

liljana
27. mar 2022

Ty si doma, cely den mas cas mysliet na domacnost, dieta a iba na to. On je v praci, robi na dome, po praci by ti mal este pomahat doma a s dietatom. Vsetko stihat, aj v hlave spracovat vsetky informacie riesi tak, ze nepodstatne veci pusta von, resp. veci v domacnosti prenechava na teba. Plus urcite aj faktor veku, ze pamat polavuje, ale nerob z neho, ze ma pomaly Alzheimra, lebo kupil v obchode 8 veci z 10, co mal.

jaskolka
27. mar 2022

Tiež myslím že je to z toho, že ma skrátka "toho veľa". Zároveň nemusí úplne ta vnímať, čo mu hovoríš, alebo počuje prvé dve slová a potom vypne.A faktor veku tiež môže už hrať rolu, najmä aj píšeš, že robí 16 nočné. To veľmi ničí človeka
17 rokov je dosť. Ja viem, že teraz je mimoriadne moderné a cool si v urobiť deti vo veku, keď už je pomaly čas na vnúčatá. Áno, človek, môže byt aktívny, a neviem aký, ale sú isté veci, ktoré sa nemenia. 47 ročný chlap už začína starnúť, a nie je to čas, kedy prirodzene ma byt otcom - to nemyslím v zlom, len ako fakt. Zároveň muži starnú rýchlejšie, možno sú výnimky, ale sú to fakt výnimky. Inak povedané, telo sa oklamať nedá. Chlap na prahu 50 nebude taký pružný akčný a výkonný (dupľom so 16 nočnými, to je čistý masaker) ako bol v 30.Neruesika by som iba problém s pamäťou, to môže byť len začiatok.
Na vašom mieste prehodnotím celý jeho životný štýl, aby o pár rokov si nebola vdova s dvoma deťmi.

liljana
27. mar 2022

Idealne je nacapit papier na chladnicku a na nom poznacit dolezite terminy na tento mesiac. Potom ich nemusite nosit v hlave.

mariaveronikag
27. mar 2022

@simsalabim normálne si mi zdvihla náladu...myslela som si, že je iba jeden exemplár v mojom okolí, ktorý počúva začiatky a zvyšok si domyslí 🙂

sszuzu8
27. mar 2022

To mam aj ja takýto problém aj môj partner. Ja si pamätám len matne svoju minulosti akoby som ani neexistovala a on si nepamätá krátkodobé záležitosti
Koľkokrát prídem do obchodu zastavím sa neviem kde som a načo. Som. Prišla. On tiež. Neeviduje co. Som pred pár minútami hovorila

aandrea9
27. mar 2022

@miska1492 nemysli hneď na alzheimera prosím ťa. Môže za tým byť niečo úplne iné. Ja som strašne zabudala pri deficite b12.