icon

Problémy s krčnými mandľami a zápach z úst

roman9763
27. okt 2025

Dobrý deň. V poslednej dobe myslím, že mám problémy s krčnými mandľami. Občas ma bolí hrdlo alebo má škrábe v ňom. Ale najviac čo má trápi sú dlhodobé hlieny a myslím, že asi aj zápach z úst. Robia sa mi v posledných týždňoch aj mandľové kamene v angličtine tonsil stones. Viem si to vybrať s prstom, buď keď to cítim že to mám v mandliach alebo keď cítim zápach. Skúšam si vyplachovat ústa aj so soľou a vodou teraz aj používam ústnu vodu. Snažím sa umývať si zuby najlepšie ako viem plus používam zubné nite. V minulosti ako dieťa som mal s týmto často problémy že som bol často chorý ako angíny, bolesť hrdla až mi vybrali jednu celú krčnú mandlu a z druhej mi vybrali nejakú časť. Z tej druhej, ktorá mi ostala časť, tak v nej sa mi tvoria biele povlaky a tie kamene. Bol som s tým už niekoľkokrát aj u obvodnej doktorky. Tá má vždy poslala kade ľahšie s tým, že to mám v hlave psychiku a že si to robím sám keď sa cítim chorý a mám také problémy. Naposledy som chcel ísť aj na ORL s výmennym lístkom a nechcela mi ho doktorka dať lebo že tam musím ísť s nejakým dôvodom a nie len tak, že ma bolí hrdlo. Tak mi robila vytery z hrdla, brala mi krv a dnes mi napísala sms, že je všetko v poriadku. Viem, že to nie je životu ohrozujúce ale je to veľmi nepríjemné pre mňa keďže ma to trápi dlhodobo. Ide aj o to že mám kamarátov, kamarátky, priateľku a keď sa chcem s ňou v blízkosti rozprávať alebo bozkávať, tak mám aj strach či jej nezapacham prípadne či jej nemôžem nejako tým ublížiť keď by som.ju pobozkal.... Myslím, že vírus asi nemám ale každopádne niečo nie je ok. Prosím kto má skúsenosti alebo názory môžete mi napísať, prípadne čo by ste robili na mojom mieste. Ďakujem.

mandzula
27. okt 2025

Daj si zvyšok mandle vybrať, na ORL môžeš ísť aj bez výmenného lístka, akurát si to zacvakáš sám.

roman9763
autor
27. okt 2025
anonym_f0aeaa
27. okt 2025

@roman9763
Pomohol mi propolis. Striekať na mandle, to zabíjalo baktérie.
Potom zmena stravy na karnivore, nemám žiadne mandľové kamene

martinajurkechova
27. okt 2025

Sústavné zatekanie hlienov musí riešiť alergológ. Kukni si aj pojem skrytý reflux, aj to vie spôsobovať tvoje problémy. S obvodnou by som neriešila bolesť hrdla, ale tie hlieny.

anonym_5c4e7d
27. okt 2025

Bolesť hrdla a zápach môžeš mať z Refluxu, ak máš výsledky výterov v poriadku.
Zápach môže spôsobovať aj Candida, obyčajne sa premnoží po častom užívaní antibiotík pri angíne...
Pozor na stres, spôsobuje kŕče v žalúdku čo vytláča nepríjemný zápach do úst, prečisti si ho od spomínanej Candidy.

anonym_00f2e8
27. okt 2025

Moj muz mal tie kamene v madliach, vtefy mal velky zapach z ust. Vyrobil si nastroj na dlhej rucke a vysprtaval si to sam. Dokazal to vsetko vybrat, zapach pominul.

kiki68
27. okt 2025

@roman9763 toto ked mas, tak mandle von. Mne tak videli mandle na ORL na Antolskej a hned o dva tyzdne pisali datum operacie. Dali to von laserom a super. Odvtedy neni problem.

roman9763
autor
27. okt 2025
@anonym_5c4e7d

Bolesť hrdla a zápach môžeš mať z Refluxu, ak máš výsledky výterov v poriadku.
Zápach môže spôsobovať aj Candida, obyčajne sa premnoží po častom užívaní antibiotík pri angíne...
Pozor na stres, spôsobuje kŕče v žalúdku čo vytláča nepríjemný zápach do úst, prečisti si ho od spomínanej Candidy.

@anonym_5c4e7d nechápem ako si mám prečistiť od spomínanej Candidy?

roman9763
autor
27. okt 2025
@anonym_00f2e8

Moj muz mal tie kamene v madliach, vtefy mal velky zapach z ust. Vyrobil si nastroj na dlhej rucke a vysprtaval si to sam. Dokazal to vsetko vybrat, zapach pominul.

@anonym_00f2e8 vedela by si mi napísať o aký stroj sa jedná?

roman9763
autor
27. okt 2025

Chcem sa poďakovať každému jednému za vyjadrenie názoru. Cením si každého radu.

anonym_00f2e8
27. okt 2025
@roman9763

@anonym_00f2e8 vedela by si mi napísať o aký stroj sa jedná?

@roman9763 "nástroj" 😃. Na drevenú dlhú špilku na konci obtočil trocha vaty napevno a tým si to vyšprtal. Vaty len toľko, aby si sa neporanil hrotom, aby bolo to drievko trochu obalené. Ak daš veľa vaty, hrot bude vlastne mäkka vata a s tým to nevyšprtáš.

anonym_5c4e7d
27. okt 2025
@roman9763

@anonym_5c4e7d nechápem ako si mám prečistiť od spomínanej Candidy?

@roman9763 Candida je kvasinková infekcia - zahlieňuje telo, spôsobuje nespavosť, úzkosti, alzhaimer.... prečistíš sa Protikvasinkovou dietou, na nete je veľa informácií.
Na ústnu hygienu používaj medzizubné kefky a na dezinfekciu pridaj do zubnej pasty kvapku Tea tree oleja.

anonym_6a92b3
27. okt 2025
@anonym_5c4e7d

@roman9763 Candida je kvasinková infekcia - zahlieňuje telo, spôsobuje nespavosť, úzkosti, alzhaimer.... prečistíš sa Protikvasinkovou dietou, na nete je veľa informácií.
Na ústnu hygienu používaj medzizubné kefky a na dezinfekciu pridaj do zubnej pasty kvapku Tea tree oleja.

treba ti ten zvyšok mandle vyoperovať.
nevšímaj si komentáre o candide, preliecit candidu ti nepomôže, len dat tu mandlu preč. čo najskôr. drží sa ti tam infekcia, aj keby si preliecil na chvilu, sa ti to bude vracat

anonym_a4a5ec
27. okt 2025
@roman9763

@roman9763 objednaj sa bez listka

roman9763
autor
27. okt 2025
@anonym_00f2e8

@roman9763 "nástroj" 😃. Na drevenú dlhú špilku na konci obtočil trocha vaty napevno a tým si to vyšprtal. Vaty len toľko, aby si sa neporanil hrotom, aby bolo to drievko trochu obalené. Ak daš veľa vaty, hrot bude vlastne mäkka vata a s tým to nevyšprtáš.

@anonym_00f2e8 no ja si to prstami zatiaľ snažím odstrániť akože tie guličky viem dať preč keď ich vidím ale stále vidím na tej mandli že tam mám biely povlak. Každopádne skúsim možno teda aj to čo píšeš ďakujem. Ešte sa chcem spýtať keď to mal bozkávali ste sa aj tak alebo vtedy nie?

roman9763
autor
27. okt 2025
@anonym_5c4e7d

@anonym_5c4e7d áno bývam zahlieneny niekedy či už na prieduškach hrdle v noci poslednej dobe nespavam prišiel som o prácu a tak sa bojím aj o budúcnosť ale ja som aj alergik.. akurát teraz neviem čo je najlepšie čo píšeš ty alebo dole kolegyňa? Každý mi napíše iný názor.

roman9763
autor
27. okt 2025
@anonym_6a92b3

nevšímaj si komentáre o candide, preliecit candidu ti nepomôže, len dat tu mandlu preč. čo najskôr. drží sa ti tam infekcia, aj keby si preliecil na chvilu, sa ti to bude vracat

@anonym_6a92b3 videla si tu fotku či na základe toho čo som písal ten pôvodný príspevok? Mňa už napadlo že by som si to dal vyoperovať lebo aj teraz večer som si kloktal šalviou hrdlo a umýval som si zuby čistil jazyk a zrazu mi vypadla asi 2 mm gulička ktorá zapachala...

roman9763
autor
27. okt 2025
@anonym_a4a5ec

@roman9763 objednaj sa bez listka

@anonym_a4a5ec dnes som volal na ORL chceli aby som si to vypýtal od obvodnej ale povedali mi že ak by to nešlo inak tak že mám zavolať a dohodneme sa ale že by to tak nemalo fungovať.

anonym_bdd714
27. okt 2025

@roman9763 tiež sa mi na mandliach tvorili tie kamene, niekedy mi spadli do hrdla, vedela som si ich aj vybrať...bol to roky trvajúci problém, vyriešil sa až odstránením mandlí...a bonus je zlepšenie pleti o 100%

anonym_a4a5ec
27. okt 2025
@roman9763

@anonym_a4a5ec dnes som volal na ORL chceli aby som si to vypýtal od obvodnej ale povedali mi že ak by to nešlo inak tak že mám zavolať a dohodneme sa ale že by to tak nemalo fungovať.

@roman9763 vela veci nefunguje , bohuzial

anonym_6a92b3
28. okt 2025
@roman9763

@anonym_6a92b3 videla si tu fotku či na základe toho čo som písal ten pôvodný príspevok? Mňa už napadlo že by som si to dal vyoperovať lebo aj teraz večer som si kloktal šalviou hrdlo a umýval som si zuby čistil jazyk a zrazu mi vypadla asi 2 mm gulička ktorá zapachala...

@roman9763 fotku som videla. na základe vsetkeho.

anonym_5c4e7d
28. okt 2025
@anonym_6a92b3

@anonym_6a92b3 nepotrebujem nič vyoperovať !!! Mudruješ tu, ani nevieš správne označiť autora témy. Predtým ako začneš kritizovať, poriadne si prečítaj môj príspevok. Nepíšem nič o mandliach, reagovala som na sťažnosti zahlienenia a bolesti hrdla.

anonym_5c4e7d
28. okt 2025
@roman9763

@anonym_5c4e7d áno bývam zahlieneny niekedy či už na prieduškach hrdle v noci poslednej dobe nespavam prišiel som o prácu a tak sa bojím aj o budúcnosť ale ja som aj alergik.. akurát teraz neviem čo je najlepšie čo píšeš ty alebo dole kolegyňa? Každý mi napíše iný názor.

@roman9763 stres spôsobuje reflux, vytlačená kyselina ti dráždi pažerák a hrdlo. Neviem prečo ti lekárka nepredpíše magnosolv, alebo neurol na kŕče žalúdka, keď vie, že ti zdravotné problémy spôsobuje psychika. Ak to nepomáha mala by ťa poslať psychiatrovi. Ako som písala vyššie, kvasinková infekcia zhoršuje úzkosti, nasaď magnézium a skús sa ukľudniť, určite by som nasadila spomínanú diétu.

iwet25
28. okt 2025
@anonym_f0aeaa

@roman9763
Pomohol mi propolis. Striekať na mandle, to zabíjalo baktérie.
Potom zmena stravy na karnivore, nemám žiadne mandľové kamene

@anonym_f0aeaa ten propolis si riedis?

lucyluska
28. okt 2025
@iwet25

@anonym_f0aeaa ten propolis si riedis?

@iwet25 propolis je väčšinou taký tmavý... možno už aj riešený s alkoholom.
Nemusiš. Striekni raz na každú mandľu ráno a večer.

anonym_00f2e8
28. okt 2025
@roman9763

@anonym_00f2e8 no ja si to prstami zatiaľ snažím odstrániť akože tie guličky viem dať preč keď ich vidím ale stále vidím na tej mandli že tam mám biely povlak. Každopádne skúsim možno teda aj to čo píšeš ďakujem. Ešte sa chcem spýtať keď to mal bozkávali ste sa aj tak alebo vtedy nie?

@roman9763 ved sam musis vediet, ze je to neprijemne😉

roman9763
autor
29. okt 2025
@anonym_a4a5ec

@roman9763 vela veci nefunguje , bohuzial

@anonym_a4a5ec nakoniec som ho dostal takže tam pôjdem robí sa mi aj biely povlak na jazyku

roman9763
autor
29. okt 2025
@anonym_6a92b3

@roman9763 fotku som videla. na základe vsetkeho.

@anonym_6a92b3 ďakujem za odporúčanie

roman9763
autor
29. okt 2025
@anonym_5c4e7d

@roman9763 stres spôsobuje reflux, vytlačená kyselina ti dráždi pažerák a hrdlo. Neviem prečo ti lekárka nepredpíše magnosolv, alebo neurol na kŕče žalúdka, keď vie, že ti zdravotné problémy spôsobuje psychika. Ak to nepomáha mala by ťa poslať psychiatrovi. Ako som písala vyššie, kvasinková infekcia zhoršuje úzkosti, nasaď magnézium a skús sa ukľudniť, určite by som nasadila spomínanú diétu.

@anonym_5c4e7d ja som jej nehovoril ale o kŕči v žalúdku lebo s tým ja nemám problém aspoň teda neviem o tom. Ale pravda je, že tá psychika tiež môže hrať veľkú rolu u mňa.