icon

Je psychoterapia skutočne užitočná?

yollanda
26. sep 2024

Ahojte. Som psych pacient. Dlho predlho sa liečim na ťažké depresie. Každý odporúča aj psychoterapiu. Na čo je to dobre keď ja kecam a kecam len aby reč nestala a odbornik len kuka a kuka a nepovie ani slovo. Nevidím tam tu “terapiu”. Ja mám veci už uzavrete. Keby odbornik dal aspoň návod čo a ako robiť, ale to môžem chodiť sa vypravat aj do lesa a dozviem sa to iste. A keby som aj staré krivdy vyrypala, akurát by mi bolo na hovno a nič to nepomôže.

Strana
z2
yollanda
autor
26. sep 2024

@liv1 tomu ver, keďže tieto veci riešim už 22 rokov

natalia2007
26. sep 2024

@yollanda ahoj, som na tom rovnako. Berem Sertralin ten ma udrziava v pohode, ale terapia mi pride mrhanie casu, nepomaha mi

0silvia0
26. sep 2024

@yollanda tu svoju nasratost skus pretavit na vdacnost za to, co mas. Pises ze teraz sa mas dobre. A pises, ze ta prenasleduju uzkosti. Ide o to, zbavit sa tych uzkosti? Zasahuju ti velmi do zivota?

natalia2007
26. sep 2024

@0silvia0 toto sa neda, ver mi. Depresia su chemicke zmeny v mozgu, treba lieky, volou sa neda ovplyvnit.

0silvia0
26. sep 2024

@natalia2007 ale ved asi lieky autorka berie, ked je uz dlhe roky psychiatricky pacient.
Myslela som popri liekoch si kontrolovat myslienky v hlave

yollanda
autor
26. sep 2024

@0silvia0 dosť zasahujú

0silvia0
26. sep 2024

@yollanda cize lieky nezaberaju?

yollanda
autor
26. sep 2024

@0silvia0 čiastočne

0silvia0
26. sep 2024

@yollanda ak lieky uplne nezaberaju, terapeuti ti nesedia, musis hladat a patrat sama, kam a ako sa posunut. Takto tazko radit, ked ta clovek nepozna. Kazdemu zaberie nieco ine. Praca na sebe a so sebou je ta najtazsia praca. Krotit svoje ego, kontrolovat si myslienky, naucit sa odpustat a sucitit. Je to tazke, ale da sa to.

derdia
26. sep 2024

No tak základ je uvedomiť si, ze to je minulosť... uvedomiť si že keď to neustále preberáš v hlave (vlastným rozhodnutím) tak tu minulosť zlu prenášaš do svojej prítomnosti, času ktorý jediný momentálne vlastniš„ty sa musíš rozhodnúť čím chceš žiť... či sa budeš neustále vŕtať v minulosti a vkuse tomu dávať život alebo sa chceš milovať a mat rada a dobru aj tej dusi, ktora sa nachádza v tvojom tele a je tvoja, a jediná vec, na ktorej fakt záleží konečne klud... hlavne treba odpustiť minulosti, milovať samu seba a rozhodnúť sa že svoj život chceš žiť inak... ani mňa nemali v živote radi a tiež mám problémy určité z toho ale jednoducho nechcem si to pripomínať a mám sa rada a Ďakujem Bohu že žijem A ďakuj aj ty...horsie ako zla minulosť je neustále sa na ňu vyhovárať a vŕtať sa v nej... Ak toto riešiš 41 rokov tak je to len a len tvoja vina. Lebo si sa tomu nepostavila...tie veci proste musíš odpustiť... To znamená ako odpustiť vodu z kohútika... Prec z duše, preč z tela...a potom sa vyhybat tym, ktori ti ubližujú a strpcuju zivot... Nik nik nik, nemôže za teba zmeniť tvoje myslenie...

ivana11155
26. sep 2024

@yollanda k tejto tvojej vete: "Len mi to nervy rozdrasalo a hovno pomohlo"
- moja skusenost spred cca 15rokov, bola som u krestanskeho terapeuta a tiez mi to cele vnutro riadne rozhodilo, tiez som riesila problemy z detstva a prebiehalo to formou odpustenia ako pise @derdia a tiez som nadavala ze som nemala ist, ze len sa z toho zle psychicky citim (presne ako v tom detstve, vsetko sa mi vratilo naspat), ale kamosky ma velmi povzbudili, ze to nemam vzdat. Dokopy som bola trikrat, potom mi povedal, ze uz vidi rozdiel a ze viac netreba a fakt ja som postupne uplne iny clovek, uplne inak sa citim, uplne inak vnimam rodicov. Baby co ti radia odpustit, dobre radia a to sa bez toho aby si si "rozdrasala" vnutro neda. Ty len potlacas pocity a preto sa citis furt na hovno.

Jednu kamosku mam terapeutku a ona mi hovorila, ze ona uz po dvoch sedeniach vie, kde ma clovek problem, ale ten clovek musi na to prist sam. Tomu konkretnemu o ktorom hovorila to trvalo 2roky. Ze na zaciatku praxe, ked sa snazila cloveka naviest, ze kde ma asi problem, tak sa ju snazil presvedcit, ze to tak nie je. Tak asi preto ta nechaju len rozpravat.... Drzim palce, lebo musi byt hrozne stale sa vrtat v tej minulosti, to viem sama podla seba.

dobryden
26. sep 2024

@yollanda Ja so tiez myslim ze taky psychoterapeut,ci psycholog to az tak nepomoze ako sama sebe.Musis prist sama na to ako z toho von.Najdi sposob ako byt vyrovnaná,

Strana
z2