Račkovanie v dospelosti
Ahojte, chcela by som sa vás opytať, či ste mali niekedy problém s ráčkovaním, resp. nesprávnou výslovnosťou písmena R v dospelosti, poprípade v mladom veku (okolo 20tky) a naučili ste sa to. Ja som chodila k logopedičke ako samoplatca teraz, ukazala mi čo a ako a po pár návštevach mi povedala, že sme tu hlásku vyvodili už na začiatku (o čom damozrejme viem, a ja ju aj povedať viem len v bežnej reči sa buď neustále zameriavam kde davam jazyk alebo to poviem zle). Takto ked si idem povedať r poviem pretože sa na to sústredim, sem-tam sa mi to podarí aj v bežnej reči bez sústredenia (to mi povedala buď kamoška alebo iní známi). Dokonca na poslednej návšteve logopedičky mi povedala, že je to na dobrej ceste, že viem čo mám urobiť len prognóza je taká, že ešte rok to budem musieť takto cvičiť a že to bude čisté. Polroka už prešlo a mám pocit, že okej jeden deň je to naozaj super a iný deň celé zlé.. možno len potrebujem počuť, že niekto bol na tom rovnako a podarilo sa mu to. Vety, že sa to nedá a bude to takéto celý život nechcem počuť, viem, že intenzívnym cvičením sa to dá (a hlavne, ja viem, že sa toho zbavím, no dnes na mňa doľahla taká pochmúrna nálada..). Možno to bude znieť detinský a povrchne, ale mojím snom je pracovať, kde sa reč a hlas využíva, ja viem intonovať, viem vymyslieť rôzne slovné obraty, ale akonáhle dôjde na slovo kde je R mám stres.. K logopedičke už nechodím, nakoľko mi povedala, že mám už len cvičiť a ukázať sa raz za pár mesiacov alebo o ten rok. Je naozaj kvalifikovaná a sú na ňu len tie najlepšie ohlasy. Naozaj robím preto maximum čiže neflákam to. Zároveň študujem odbor, v ktorom chcem o dva roky pracovať a tam čistú výslovnosť potrebujem. Iné hlásky viem povedať, pretože sama mi to logopedička povedala. Vopred Vám ďakujem.
Ja nemam osobnu skusenost, ale poznam 2 ludi, ktori sa R naucili az v dospelosti. Jedna je moja sestra, chodila k logopedicke nejaky cas a potom uz len sama, hovori teraz uplne normalne. Druhy je moj spoluziak zo strednej, ktory sa rozhodol studovat slovencinu a neskor ucit na VS. Hovoril R predtym tak skoro ako anglicke "w". Po par rokoch som ho stretla a mal bezchybnu vyslovnost. Takze urcite sa to da.
@marianarem ďakujem krásne
Mám kolegu cca 40 ročného a asi pred 3 rokmi som začala pozorovať , že menej ráčkuje , ale on ráčkoval, že brutálne, má v krstnom mene aj v priezvisku R a keď sa predstavoval ... no kebyže neviem ako sa volá , tak to nerozlúštim . A už viac ako rok , by som nepovedala, že vôbec niekedy ráčkoval, sem- tam mu to trošku ujde , ale inak super . Ale nechcela som sa ho priamo pýtať, predsa len je to chlap a niektoré témy nemusia byť každému príjemné , len viem , že chodil k logopedičke na pár sedení a potom to už trénoval sám .
Držím palce 🍀
Mám kolegu cca 40 ročného a asi pred 3 rokmi som začala pozorovať , že menej ráčkuje , ale on ráčkoval, že brutálne, má v krstnom mene aj v priezvisku R a keď sa predstavoval ... no kebyže neviem ako sa volá , tak to nerozlúštim . A už viac ako rok , by som nepovedala, že vôbec niekedy ráčkoval, sem- tam mu to trošku ujde , ale inak super . Ale nechcela som sa ho priamo pýtať, predsa len je to chlap a niektoré témy nemusia byť každému príjemné , len viem , že chodil k logopedičke na pár sedení a potom to už trénoval sám .
Držím palce 🍀
@lenka.25 ďakujem za povzbudivé slová, veľmi si to vážim ❤️
Ahoj my sme sa učili na VŠ že sa dá zbaviť rackovania (rotacizmu) v dospelosti. Ale vyžaduje to trpezlivosť, tréning a správne vedenie... tvoje jazykové svaly a nervový systém sú stále schopné zmeny, hoci učenie môže ísť pomalšie ako u detí. Ale určite sa to zautomatizuje, časom.. ak si pamätám dobre, tak zajakavost je naozaj problém ale aj to sa dá aspoň obmedziť. Takže určite ďalej trénuj si na dobrej ceste.
Áno račkovania sa môžeš zbaviť aj v dospelosti ale chce to disciplínu a poctivý dennodenný tréning. Z toho čo píšeš, u teba je to chcenie veľké a preto sa ti to určite podarí. Využi každú voľnú chvíľku na tréning, ráno cestou do práce, v sprche, pri varení atď. Samozrejme chápem, že ťa to aj psychicky vyčerpáva, je to tvrdá práca ale stojí to za to. Veľa ľudí si myslí že račkovania sa v dospelosti beda zbaviť. Takže aj tá osveta je super, tebe sa to podarí a budeš príkladom pre ostatných v okolí. Držím palce.
@author ja sama rackujem od mala. Teraz mam 31 a nevadi mi to. Hovorim si, ze ak som sa mala narodit s nejakou recovou vadou tak rotarizmus (vzdy sa na tom smejem, kedze su tam 2 R :D ) je podla mna to naj 🙂 99% abecedy ovladam, co tam po R a vo francustine som mala vyhodu 🙂
@pljanka áno, ono to je super, že si s tým okej, ale ako vravím, študujem odbor, kde sa prevážne komunikuje a zároveň sa v tom chcem zdokonaľovať, a preto ma to celkovo trápi a chcem s tym niečo spraviť. Púšťala som si nejaké videá, kt. som natáčala len tak pre seba asi pred pár mesiacmi a som taká, že fajn už to nie je to také klasické hrdelne, ale chce to ešte poctivý tréning. V každom prípade, obdivujem ťa, že si s tym v pohode, asi aj ja by som bola, no oberám sa pre túto vadu o množstvo pracovných ponúk.
@pljanka áno, ono to je super, že si s tým okej, ale ako vravím, študujem odbor, kde sa prevážne komunikuje a zároveň sa v tom chcem zdokonaľovať, a preto ma to celkovo trápi a chcem s tym niečo spraviť. Púšťala som si nejaké videá, kt. som natáčala len tak pre seba asi pred pár mesiacmi a som taká, že fajn už to nie je to také klasické hrdelne, ale chce to ešte poctivý tréning. V každom prípade, obdivujem ťa, že si s tym v pohode, asi aj ja by som bola, no oberám sa pre túto vadu o množstvo pracovných ponúk.
@anonym_autor drzim ti palce, nech sa ti to poradi odstranit cim skor 🙂 Aj ked v jednom zahranicnom radiu som pocula chlapa, co rackoval, frcalo dane radio skoro vsade, kde som bola a ked som sa aj v praci pytala kolegov, tak mi povedali, ze najlepsi moderator :D

Ja nemam osobnu skusenost, ale poznam 2 ludi, ktori sa R naucili az v dospelosti. Jedna je moja sestra, chodila k logopedicke nejaky cas a potom uz len sama, hovori teraz uplne normalne. Druhy je moj spoluziak zo strednej, ktory sa rozhodol studovat slovencinu a neskor ucit na VS. Hovoril R predtym tak skoro ako anglicke "w". Po par rokoch som ho stretla a mal bezchybnu vyslovnost. Takze urcite sa to da.