icon

Rakovina a 3 mesiace života

lucka227
22. sep 2018

Ahojte baby, dlhšie mi vŕta v hlave jedna vec. Dosť ma zasiahlo, že známa pred časom zomrela. Až vtedy sa prevalilo, že mala rakovinu, prišla ku gynekológovi na preventivku a ten jej oznámil že už je neskoro. Že má metastázy všade. Samozrejme po vyšetreniach. 40 ročná žena a zrazu tu ostali dve malé deti. Už ju ani neliečili ani neoperovali, vybrala si možnosť dožiť v klude. Z troch mesiacov bolo 5. Samozrejme človek si to hneď premieta na seba a tak rozmýšľam že či je možné, aby nič necítila, nič nezistila že má takéto závažné ochorenie a v takomto štádiu... Dosť ma to vystrašilo

anjika44
23. sep 2018

A to lekári povedia len tak sami od seba, že koľko ostáva života, alebo sa pacienti pýtajú? ja by som sa takúto otázku bála položiť..a neviem, keď to lekár povie sám od seba, či to nie je neetické.

lucka227
autor
23. sep 2018

@kittykat22 jezisi kriste a ako to zvlada?

vendulena
23. sep 2018

@kittykat22 je to strašné, no nevieme, čo čaká nás :(, ako to zvláda ona?, Mám hrču v prsníku, zatiaľ sa sleduje, no je to zvláštny pocit, čo ak .... :(

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
janka0025
23. sep 2018

@lucka227 ďakujem krásne,.. samozrejme beriem chemo, momentálne v dvojtýždňových intervaloch..prognózy sú zlé ale nepýtam sa koľko budem žiť .. Pokiaľ fungujem, je to ok. Obmedzenie cukru pôsobí dobre na celý organizmus,nielen v súvislosti s rakovinou,prijímam dostatok vitamínu C,pečivo nejem takmer žiadne,múku používam celozrnnú...Stále dúfam,že jej tak skoro nepodľahnem...Rakovina je zákerná,to všetci vedia,zákernosť ale spočíva v tom ako rýchlo dokáže zabiť človeka,lieky prestanú účinkovať,prípadne telo už nezvládne tu toxicitu...Z mojich spolubojovníkov už zomrelo hodne,napriek tomu,že sa cítili skvele.., stačili 1 až 2 mesiace a všetko sa zvrtlo..(samozrejme je taktiež mnoho tých čo žijú)..🙂

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
kittykat22
Autor odpoveď zmazal
janka0025
23. sep 2018

@bluerose prepáč ale umrela sama opustená v nemocnici? Napriek tomu že má rodinu ktorá sa doteraz nespamätala??A prečo teda neboli s ňou?

janka0025
23. sep 2018

@marsmykkok chemo a ožiare niesú až také peklo,..ja som počas niektorych chemo chodila normálne do práce,sem tam má naplo (hihihi ) ale ustála som to...ja napríklad vďaka liečbe som stále tu a som za ňu vďačná...

janka0025
23. sep 2018

@tilly čítaš mi myšlienky....kecy o tom ako mám bojovať sú horšie ako o pozitívnom myslení 😁 .. Až má človek pocit,že všetci okolo neho ho tlačia k boju s niečím s čím sa jednoducho " bojovať " nedá...Ja si myslím že je potrebné sa s diagnózou hlavne psychicky vysporiadať a pomôcť telu aby liečbu ktorú mu ponúkajú prijalo najlepšie ako sa dá...

anjika44
23. sep 2018

A ako sa mám vyrovnať s tým, že mám zlostné dieťa? napríklad dnes pri obede si dal do polievky trochu solčanky, to je zdravšia forma vegety bez glutamanu, ale soľ tam je, tak potom som mu to korenie už vzala, samozrejme chytil záchvat - no a ja sa mám liečiť z rakoviny a nemám mať stres

anjika44
23. sep 2018

google je jedna vec, konkretny prípad druhe - podľa netu je prežitie raka vaječnikov max 5 rokov, poznala som pani, ktorá mala vonku už aj maternicu, aj prsník musel preč, no žila stým už 14 rokov

tslobik
23. sep 2018

Ženy, viete čo ja dobre nechápem? To, že vraj je najdôležitejšia imunita pre akékoľvek ochorenie. Len potom nechápem to už vôbec, lebo v mojom okolí som poznala ľudí, čo celý život boli chorľaví, stále po lekároch, všelijaké lieky - alergie, cukrovka, vredy, chrípky a neviem čo, na všetko hákliví a neochoreli nikdy. A napr. môj otec nebol v živote chorý, nebral lieky na nič, nepamätám si ho s nejakou virózou, chrípkou, soplom....nič. A nie že by to len hral, že mu nič nie je. Fakt mu nič nebolo. Tak ako to potom je?

bluerose
23. sep 2018

@janka0025 Umrela v noci. Vsimli si to sestricky az rano, lebo si mysleli, ze spi!! Tolko k nasmu zdravotnictvu.. Kamoskina mama zacala liecbu s chemo a par rokov ju to podrzalo, ale potom to posledne stadium bolo otrasne, tiez pre celu rodinu. Vypytali ju z nemocky domov, kamosku naucili pichat dake injekcie a zomrela doma v posteli, take bolesti mala, ze uz ani morfium nezaberalo.

tilly
23. sep 2018

@tslobik ja som nikdy nebola chorá. Všetci okolo mňa ľahli a ja som okolo nich behala. Zlenivela imunita...

janka0025
23. sep 2018

@bluerose Aha,ok, už mi to je jasne...
Ohľadne kamoškinej maminy, bolesti v takychto štádiach su ale nie z chemoterapie,ale z metastaz..povačšinou su to kostne metastazy, kde bunky svojím nezastaviteľným rastom a množením sposobuju veľke bolesti..Schvalne vravim poväčšinou, pretože bolesť môže mať samozrejme aj inú príčinu..
Tým ťa nepresviedčam o správnosti môjho rozhodnutia liečiť sa pomocou chemo, každy ma pravo sa rozhodnúť ako chce...Len diskutujem..😊

Len ma akurat napadlo,ako min rok cca v apríli došla mlada žena na svoje prvé chemo...Bola cela vyplašená, vychudnutá a dookola tvrdila,že chemoterapia je jed a že ju určite skôr či neskôr zabije, bola presvedčena o tom, že sa vylieči pomocou odšťavenej mrkvy a zazračného napoja..Absolutne nechapala, ako je možné že to negunguje...Chemo si nechala pichnúť na natlak lekarky a len preto že od poslednej navštevy sa jej radikalne zhoršil stav a mala hrozivo vysoké markery.Nuž bolo neskoro.Do mesiaca bola mŕtva.Dozvedela som sa ale, že mala obrovsku šancu byť tu dlhšie ako ten mesiac, no odmietla liečbu, objednavala koktejly, ktore "liečia" rakovinu, pila len zeleninove šťavy a ine bludy, ktoré "zaručene" liečia...Sama seba pripravila o život. Samozrejme to bolo rozhodnutie jej samej, a vlastne ma do toho nič, len som nerozumela a asi ani nepochopim ľudí, ktorí liečbu odmietli...
Ešte podotknem jednu vec, to že ma mnoho z Vás skusenosti s rakovinou ohľadne blízkych je jedna vec.Akonahle sa ale sami (nedajbože) stanete onko pacientmi, garantujem Vam, ze negativne postoje voči chemoterapii prehodnotite...Nepresviedčam, ale je to tak...

janka0025
23. sep 2018

@tslobik To je to, čo nik nevie...Prečo ma nefajčiar rakovinu pľuc, prečo ma makrobiotik metastazy aj na fúzoch...(prepač za trochu humoru)...

tslobik
23. sep 2018

@tilly takže asi lepšie je byť stále chorľavá, aby telo bolo donútené stále bojovať

tslobik
23. sep 2018

@janka0025 Veď to, nikto nemôže vedieť čo je a nie je 100% správne, dobré. Fakt je život lotéria.

anjika44
23. sep 2018

Ja som tiež mala iba detské choroby a od strednej školy som ani len chrípku nedostala - iba pred šietimi rokmi anginu z klimatizáciu - a fu....

marsmykkok
23. sep 2018

@janka0025 jasné, nevie nik čo by urobil. ja si len myslím že by som mala taký postoj preto že ani teraz v podstate skoro vôbec nenavštevujem lekárov a nedôverujem im a nie je to o tom že by som šla s modou a bola bio/eko snažila sa popierať všetko a podobne ale je to na základe zlých osobných skúseností s lekármi a liekmi

mogaa
23. sep 2018

nečítala som všetky príspevky, ale niektoré ma teda dostali....napr.že rakovina sa odhalí v krvi pri bežnej preventívke🙂žiadne vyšetrenie na 100% nepotvrdí ani nevyvráti že človek má onkologické ochorenie....jedine histológia....otcovi náhodne zistili rakovinu plúc v IV.štádiu, predtým x-krát braná krv, robené rtg plúc(boleli ho), cca 2mesiace pred zistením robené CT mozgu, lebo mu praskla žilka v oku a mal ho celé podliate krvou - nič nezistené. O 2mesiace náhodne zistená metastáza na mozgu lebo nemal cit v prstoch- bác IV.štádium dovtedy zdravý vitálny chlap, po opeácii mozgu(nevedeli že je to metastáza, mysleli že nádor) - histologia sa robila až následne, aj to po ďaľších vyšetreniach nenašli primárny nádor, že už bol rozpadnutý...Po 1chemo prestal chodiť, dostal veľké bolesti a do 2 mesiacov zomrel na zápal plúc....keby nebol podstúpil chemo možno by žil krajšie možno dlhšie, ale určite by kvalita života bola lepšia ako po chemo....po nej to išlo rapídne rýchlo, krvinky rapídne klesli, prestalo mu chutiť jesť, prestal chodiť, prišli bolesti a nakoniec zápal plúc....rakovinu môžu odhaliť v krvi onkomarkery, tie sa však bežne nevyšetrujú, lebo ak sú zvýšené môže ísť o rakovinu ale rovnako aj o zápalové ochorenie a pri niektroých nádoroch môžu byť aj onkomarkery ok a človek má rakovinu(napr.štítna žlaza). Rovnako ak ide žena na mamografiu je tam písané že to nie je vyšetrenie ktoré na100% zistí rakovinu prsníkov - je to uvedené v tom dotazníku pred mamografiou čo sa podpisuje....

lucka227
autor
23. sep 2018

@mogaa hrozne, to s ocinom je mi luto. Mna napr udivuje ze pri takto pozitivnej rodinnej anamneze este neprisli na vysetrenie ktore by mohlo odhalit nieco podobne pri detom a dalsom potomstve

tslobik
23. sep 2018

@mogaa lekárom ja neverím....tiež z našich skúseností. Aj onkologička nám povedala, že ona "nevie", a nabáda na dg.torakotomiu, komplik.operácia s veľkým rezom, len aby zistili že čo a to len z jednej strany plúc a z druhej nie. Dlhá hospitalizácia. Otec má aj iné problémy. A pred rokom na biopsií plúc (ktorá dopadla negat.) upadol do bezvedomia, a nevedel sa ani postaviť potom, ani nevidel....našťastie len prechodný stav ale pobudol v špitáli a tá "úžasná starostlivosť" - ešteže som tam náhodou bola aj ja a chodila ho ošetrovať. A to len obyč. diagnostika, pri ktorej mohol ostať na vozíku. Takže túto operáciu, čo mu navrhujú chce odmietnuť, tak ako odmietol aj chemo. Veď v tých špitáloch človeka zničia. Takto si chodí do záhradky, je doma v kľude.

rebellefleur
23. sep 2018

Osobne som názoru, že chemo len v prípade, že rakovina je ešte teoreticky vo vyliecitelnom stave, nie udržiavacia na predĺženie života. Samozrejme ako asi každý tu, v rodine sme mali viac prípadov rakoviny, ani jeden nedopadol dobre bohužiaľ. Starká mala rak konečníka, keď už bola v stave, ze vyliečiť sa nedá, dostala paliativnu chemo a to bolo peklo. Aj napriek tomu, že mala zevraj jednu z najslabších, nemohla ani jest, ani piť, bolesti, že nič iné sme nepočuvali len ako chce aby to už mala za sebou. Chemo sme odmietli aj napriek nesúhlasu Dr, samozrejme sme skúšali kadečo alternatívne a jej sa skutočne polepšilo. Začala znova piť, jest, pribrala. Počas tohto obdobia dokonca prekonala quillain-barre syndróm, odznova sa musela učiť znova piť, jest, písať, používať končatiny, chodiť. Zvládla to, čo nezvládnu mnohí iní, omnoho mladší a hlavne dovtedy zdraví ľudia a naozaj verím tomu, že keby bola na chemo, toto by neprežila ak by sa vôbec dožila aj tejto ďalšej pliagy. Bez chema bola skoro cez tri roky a pokiaľ nerátam stav z toho syndrómu, viedla viac menej normálny kvalitný život, kt by pri cheme nemala..

tslobik
23. sep 2018

Podľa mňa tá chemoterapia hlavne u starších ľudí je na obrovské zváženie.

janka0025
23. sep 2018

S jedným musím súhlasiť,ak budem vedieť že ďalšie chemo bude zbytočné,stopnem to a dožijem bez vedľajších účinkov..
Ja verím,že lekári tu terapiu nepredpisuju preto,aby viac na nás zarobili,snažia sa pomôcť..tak ako verím,že obvoďak mi predpíše ATB preto aby potlacil chorobu a chirurg má zoperuje nie preto že je masochista ale aby odstránil problém...🙂
Som naivná?Možno áno,..ja viem že je viacero prípadov,kde zlyhali lekári,no ani oni to nemajú vždy ľahké s pacientmi,ktorý poväčšinou dôjdu aj s diagnózou,keďže doktor Google ich už vyšetril...😁😁😁

janka0025
23. sep 2018

@marsmykkok mňa moja obvoďačka nevidela cez 10 rokov pre rakovinou...pravidelne som ale chodila jedine ku gynekologovi,keďže som od puberty počúvala od otca,že si musím dávať pozor,lebo babka zomrela v mladom veku na rskovinu vaječníkov.. Nakoniec vysvitlo,že v rodine sa objavila mutácia génu z otcovej línie..Ale samozrejme že som to až do príchodu rakoviny do života nejako neriešila ..A svet bol gombička, a vlastne je aj teraz..

moni73
23. sep 2018

@janka0025 neviem ci lekari predpisuju chemo len aby zarobili. Predpisuju, aby zvitazili. Aby bola choroba porazena nehladiac na vedlajsie ucinky. Zapadna-vitazna medicina. Uzasna lekarka na paliative. Tam by smerovali moje kroky, ked by mi rakovinu diagnostikovali. Az v konecnej stanici, na paliativnom oddeleni sme sa konecne stretli s doktormi, ktori su v prvom rade ludia, az potom doktori. Rozdiel medzi klinickym onkologom a paliativnym lekarom (v tom istom zariadeni) bol neskutocny. Clovek z nich citil zaujem. O telesnu, tak aj o dusevnu stranku. Tymto ludom vyjadrujem svoj obdiv - musia byt neskutocne silni.

anjika44
25. sep 2018

Tieto dni sa mi pohoiršilo - možno aj kvôli tomu, že sa dosť ochladilo - lebo vždy na jeseň ma bolievalo hrdlo - síce rak neustupuje, naopak, ale myslím si, že keby bolo teplo, cítila by som sa lepšie..a už ani kričať nemôžem, mám zachrípnutý hlas - aspoň si doma oddýchnu.