icon

Rakovina a 3 mesiace života

lucka227
22. sep 2018

Ahojte baby, dlhšie mi vŕta v hlave jedna vec. Dosť ma zasiahlo, že známa pred časom zomrela. Až vtedy sa prevalilo, že mala rakovinu, prišla ku gynekológovi na preventivku a ten jej oznámil že už je neskoro. Že má metastázy všade. Samozrejme po vyšetreniach. 40 ročná žena a zrazu tu ostali dve malé deti. Už ju ani neliečili ani neoperovali, vybrala si možnosť dožiť v klude. Z troch mesiacov bolo 5. Samozrejme človek si to hneď premieta na seba a tak rozmýšľam že či je možné, aby nič necítila, nič nezistila že má takéto závažné ochorenie a v takomto štádiu... Dosť ma to vystrašilo

arcticcode
26. sep 2018

Moji dvaja stari rodicia umreli na rakovinu. Dalsi dvaja este ziju, maju 72 a 74 rokov. Babka chemoterapiu odmietala, zomierala dva roky v strasnych mukach. Ja tiez neviem, ci by som sa dal na chemo... Je to svinstvo, ktore v organizme dobrotu nenarobi. Urcite by som chcel vidiet statistiky kolko percent pacientov sa vdaka chemo naozaj vylieci. No a potom som este poznal cloveka, ktory mal vyse 70 rokov, bol to sportovec, lietal po tatrach, z popradu na bicykli na sliezsky dom a este mu bolo malo... Dostal rakovinu, kvoli silnemu organizmu sa z predpokladanych dvoch rokov stalo 7 rokov. 7 rokov ustavicneho utrpenia...

kittykat22
26. sep 2018

@arcticcode neblázni. Chemoterapia, rádioterapia, biologická a protónová liečba funguje. Záleží ale na druhu rakoviny a type nádorových buniek. Rakovina je je jedno slovo pre stovky druhov rôznych typov nádorov. Niektoré z nich sú agresívne a metazstázujú extrémne rýchlo - tak je šanca na vyliečenie malá, a iné zase nemajú odozvu na liečbu. Ale sú také na ktoré je veľmi dobrá odozva a liečba pomôže a človek je po ich odstránení a liečby, bez nálezu celé roky. Dopredu odmietať liečbu je blbý prístup. V mojom okolí je veľa ľudí ktorí sa vyliečili a žiju fajn život 10+ rokov.

mogaa
26. sep 2018

Záleží od štádia ochorenia - IV.štádium je liečiteľné, ale nevyliečiteľné. Znamená to, že človek síce podstupuje liečbu ale nie je šanca na vyliečenie. Touto liečbou by sa mal predĺžiť život - u niekoho o pár týždnov u iného o pár mesiacov, v prípade môjho otca to celé len urýchlilo. Po prvej chemo prestal chodiť, dostal veľké bolesti a znížili sa mu krvinky. Vďaka tomu ďaľšiu chemo nedostal ale dostal zápal plúc a zomrel. Takže u neho to bol krok späť. Niekomu (v IV.štádiu)môže predlžiť život o pár týždňov alebo mesiacov ale väčšinou je to na úkor kvality života - človeku môže byť zle, prestane mu chutiť jesť, extrémna únava, môže prestať chodiť, jednoducho nevládze nič ani sedieť ani chodiť.....Ale je pravda že záleží aj o aký druh nádoru ide a aká sa použije chemoterapia. Zbytočne sa hovorí o prevencii, ak človek chodí na preventívne prehliadky tam sa onkologické ochorenie nezistí, je tam veľmi malá pravdepodobnosť zistena a ak už, tak je to pokročilé štádium. Bohužiaľ taká je realita, vo väčšine prípadov sa zistí až neskoro a aj to veľakrát pred zistením liečia človeka na niečo uplne iného - a až potom prídu na to že ide o rakovinu.....Prevencia pred rakovinou neexistuje- existujú len rizikové faktory - zlá strava, stres,málo pohybu, vlákniny....Ale rovnako je rizikovým faktorom čistota ovzdušia(aké splodiny vdychujeme ak žijeme v mestách), E-čka sú pridávané skoro do všetkého, človek by musel žiť niekde na vidieku a byť plne sebestačný aby mal zdravú stravu...

mogaa
26. sep 2018

@anjika44 ak berieš chemo alebo si brala, dávaj si pozor aby si čo najviac posilňovala imunitu, vlastne pri onko ochorení by to malo byť súčasťou liečby. Onkopacientom sa odporúča brať najsilnejší imunostimulátor - Polyoxidonium(pozri si to na nete, ale predpisuje ho myslím že len imunológ alebo alergológ), dá sa kúpiť aj cez net z jednej firmy čo ho dováža na Sk z Ruska. Sú aj prírodné prípravky na posilnene imunity, ale to už máš určite naštudované. Nepomôže to vyliečiť rakovinu, ale pomôže organizmu lepšie znášať obdobie po chemo, teda vyhnúť sa soplom, kašlu, zápalom....Prajem ti veľa veľa šťastia pri liečbe, užívaj si malinkého a ak sa dá, chodievajte čo najviac do parku alebo niekam do lesa na prechádzky. Drž sa❤

domculik
26. sep 2018

@kurtik83 trosku odbocenie od temy ale musim povedat ze v tomto mas pravdu. ludia si blahovo myslia ze sa doziju minimalne 80 rokov a odkladaju "zitie" casto na neurcito. ja si tiez kazdy den pripominam ze si treba zivot vazit a tesit sa z kazdej jednej minuty, casto na to zabudame. samozrejme, tu nechcem povedat ze sa nemame starat o svoje zdravie, ale ako sa tu pise, napriek vsemoznej starostlivosti, nikdy nevies, co ta kde stretne. vyuzime svoj cas naplno, budme k sebe a svetu lepsi 🙂 ❤

mogaa
26. sep 2018

@anjika44 ak chceš pozri si napr.túto stránku je tam hodne popísané o tom imunostimulátore Polyoxidonium a aj jeho vplyve pri onkoochorení, dajú sa zohnať aj injekcie, aj čipky aj vo forme tabletiek

http://www.medigroup.sk/klinicke_studie/

kittykat22
26. sep 2018

@mogaa len doplním, že genetická predizpozícia hrá tiež veľkú rolu v ochorení na rakovinu. Akonáhle je priamy príbuzný s rakovinou, tak je dôležitá častejšia kontrola v rámci prevencie. A samozrejme onko markre, pravidelné soná apod, by mali byť samozrejmosťou. Neviem ako na SR, ale v zahraničí pokiaľ má matka rakovinu, tak je ženy po 30.ke pravidelne každé dva roky rutinne kontrolovaná na mamografii pomocou sona.

kittykat22
26. sep 2018

edit k príspevku vyššie: rakovinu prsníka

mogaa
26. sep 2018

@kittykat22 no preddispozícia sa dá zistiť len pri určiých druhoch rakoviny, napr.pri rakovine plúc sa nerobia žiadne testy na preddispozíciu lebo tam preddispozícia nebola dokázaná. Pri rakovine plúc alebo maternice sa dá z testov určiť preddispozícia ak ju mala matka myslím že po 50rokov...Na Slovensku sa mamografia robí po 40-tke 1xza 2roky a 1x za 2 roky sa robí sono....čiže ak chodíš n preventívky gynekológovi ta máš jeden rok mamografiu a ďalší rok soo, ale ak prídeš až po dvoch rokoch tak ťa môže poslať aj na mamografiu aj na sono....ale ak je preddispozícia tak samozrejme sa vyšetrenia robia častejšie a aj mamografia sa robí aj pred 40rokom. Onkomarkery sa tu bežne nesledujú, len ak je podozrenie na onko ochorenie albo počas liečby. A ak bola v rodine rakovine pred 50rokom života a bola zistená genetická preddispozícia tak je na zvážení lekára či ti pozrie onkomarkery....Onkomarkery sú klamlivý údaj, lebo môžeš mať vysoké onkomarkery a môže ísť o obyčajný zápal a naopak v niektorých prípadoch môžeš mať rakovinu a onkomarkery sú v norme(často to býva napr.pri rakovine štítnej žlazy....

mogaa
26. sep 2018

@kittykat22 sory pri rakovine maternice alebo prsníka sa dá zistiť preddispozícia, pri plúcach nie

mogaa
26. sep 2018

@kittykat22 ešte k tým onkomarkerom , pri každom druhu rakoviny sa sledujú iné onkomarkery, dokopy ich je okolo 20....ak niekto chce, tak si zaplatí preventívne vyšetrenie ako samoplatca a tam v niektorých balíkoch sú aj najčastešie onkomarkery, alebo ak má podozrenie na určitý druh rakoviny tak si môže sám zaplatiť odber a vyšetrenie určitých onkomarkerov(či už všetkých alebo len niektorých), vyšetrenie všetkých onkomarkerov stojí okolo 150Eur.

erienka
26. sep 2018

@mogaa kde si mozem o to poziadat? U vseobecnej lekarky?

tanija133
26. sep 2018

Ahojte, tiez sa pridavam, zalezi od typu rakoviny, veku, ostatnych ochoreni, od stadia a agresivity nadoru... v juni mi diagnostikovali rakovinu hrubeho creva, mala som uz dlhodobo priznaky, ale neriesila som, zacala som riesit az v maji , moju skoro ziadnu stolicu...krv v stolici pozitivna, stale som myslela ze hemeroidy, cakali sme na kolonoskopiu, uz som mala horucky, tlacilo ma v bruchu, chirurg ma poslal na ct, kde uz sa vsetko videlo... velkost 4 stadium zo 4, ale metastazy 0, hned na druhy den operacia, a na zaklade vysledkov z histologie, agresivita nizka, mala som ho dlho, cca 3 roky, bez metastaz a bez postihnutia lymf. uzlin... agresivita 2 zo 4... v mojom pripade bola jedina liecba chirurchicka, vsetko zle dali prec, a dalsia liecba nebude...ani chemo, ani nic... len sledovanie , zdrava strava, a pokoj v dusi...aby sa to nevratilo.. chcem len povedat, ze existuju aj ciste zazraky, a ako som na zaciatku pisala velmi zavisi od agresivity...ja som ho mala 3 roky bez metastaz, niekto za 3 mesiace moze mat metastazy vsade...rakovina si nevybera, som inac normalna zdrava baba, a zrazu bum, vsetko hore nohami... zazrakom to dobre dopadlo, a verim ze vsetko bude dobre, a tesim sa z kazdeho dna...❤️❤️❤️❤️🙏🙏🙏

anjika44
26. sep 2018

A chcem sa opýtať tých, ktorých príbuzní alebo známi umreli na raka, či potupne chradli, alebo z plnej sily - jedna tu spomínala, že v utorok mala výsledky ok a potom v piatok ☹...či sa nemôže mi stať, že z plnej sily napríklad odpadnem, toľko vecí cchem ešte s dieťaťom mojim zlatým prežiť - napríklad plaviť sa loďkou po Dunaji, isť k moru - a čo sa týka chemo, mala som našťastie iba jednu do žily, ale dokonca mi etš viac chutilo jesť a biologická liečba síce sa ukázalo, že nepomáha, ale aspon nemám žiadne vedľajšie príznaky, iba ten prvý týždeň som videla pred očami lietať netopiere.

tilly
26. sep 2018

@tanija133 tani 😱🙏 držím palce, aby sa to už nikdy nevrátilo

kittykat22
26. sep 2018

@mogaa tak samozrejme nejde zistit všetko. Ale moja odpoveď bola na to, že je možné rakovine predchádzať ak je v rodine predispozícia a nemusí sa nutne človek rúcať alebo panikáriť, že sa nedá nič robiť. Rakovina pľúc nie je na predispozíciu ale vačšina prípadov je z fajčenia - aspoň poďla štatistík.

kittykat22
26. sep 2018

@tanija133 rakovina hrubého čreva je jedna z tých najvdačnejších 🙂 metastázuje pomaly, a ak sa nájde kým tam nie je rozšírenie, tak sa odšmakne kus čreva a je to. Mala si štastie v neštastí 👍

0silvia0
26. sep 2018

@tanija133 aké príznaky si mala dlhodobo? Možno to niekomu pomôže čo si treba všímať.

anjika44
26. sep 2018

@kittykat22 no ja som v živote si ani len nepotiahla

kittykat22
26. sep 2018

@anjika44 nie vždy je rakovina pľúc z fajčenia, ale veľké percento z nich.

bluerose
26. sep 2018

@kittykat22 to uz by som povedala, ze neplati.. ako som pisala, pripad rak.pluc, trvalo iba 4mes z plneho zdravia az po koniec. Nikdy nefajcila. No ale s nou na oddeleni lezali mlade zeny, okolo 30-40 rokov. A doktori nam vraveli, ze to nechapu, lebo vsetko to boli nefajciarky, proste mlade matky s detmi, pred tym ziadna rakovina v rodine a vidis to:( A ze ich pribuda stale viac a viac. To uz nie je z fajcenia, ale z toho smogu a bordelu co denne dychame, hlavne v meste:(

tanija133
26. sep 2018

@tilly cau moja, dakujem moc, tiez som niekde citala ze si ochorela na toto( nenazyvam to) ... Hruza toto, zijes si tak v pohode a zrazu bum...🙈co si mala? Lymfom? Ako si na tom? Pracujes, ci pn?

bluka2
26. sep 2018

Niektore rakoviny sa urcite daju zistit aj pri odbere krvi na beznej preventivke. My sme mali preventivku (krv, moc, stolica) ako podmienky nastupu do novej prace. Jedna takmer kolegyna nenastupila, lebo jej diagnostikovali rakovinu v skorom stadiu.

tanija133
26. sep 2018

@kittykat22 neviem snad hej, len viem ze u starsich ludi nad 60 kosi riadne...u mna takto len pre info pre vsetky, ze hned to nemusi znamenat koniec, ale kym som sa dozvedela vysledok z histologie a onkologie... mysllienky mi behali ze co musim zariadit, co ked...🤨ak su metastazy, je to konecna...😳

tanija133
26. sep 2018

@0silvia0 priznaky hrubeho creva, v pociatocnych stadiach je bez priznakov, s priznakmi je uz niekedy neskoro... da sa diagnostikovat kolonoskopiou alebo ct...u mna uz boli priznaky,ziadna normalna stolica, nemala kade ist, aj 10 dni som nesla na stolicu, a ked vyslo, tak trosku tzv tuzkovita tenka stolica, alebo iba vela hlienu , krv...nechudla som , ale ani nepriberala som...bolo to velke, uz mi hrozilo nepriechodnost creva, ked nema kade vyjst stolica...uz tlacilo aj na maternicu aj na mocovy mechur...horucky., slabost...teraz po operacii som za 2 mesiace pribrala 8 kg, len take fukoty, a to normalne jem, predtym som u mna divné nepriberala...preventivne si dat vysetrovat krv v stolici, po 40 je od VZP zdarma test, preventivne raz za 2 roky kolonoskopia...

kittykat22
26. sep 2018

@tanija133 musel to byť hrozný pocit. Neviem si ani predstaviť, čo si musela prežívať. Je super, že si zdravá 🙂

momof3
26. sep 2018

@mogaa myslis ze ked pridem za všeobecným lekarom tak mi urobi onko markery na požiadanie ? Ja by som si 150€ zaplatila

tanija133
26. sep 2018

@kittykat22 len som kukala ako zaba z prachu,co sa deje, bolo to rychle, v jeden den ct, vecer hospitalizacia, na druhy den uz operacia, 10 dni v nemocnici vselijake, mala som stastie na lekarov, aj pozitivnych ludi okolo, aj s podobnymi diagnozami... tiez velmi dolezite veci...cakalo sa na vysledky histologie... 10 dni bolo krutych, ale verila som ze bude nejaka cesticka, ze sa z toho dostanem... ale myslela som na obe moznosti...co ked...Dopadlo to vyborne, ziadna chemo... nechcu davat, aby to nezabilo zdrave bunky... 10.10 idem na kontrolu po 3 mesiacoch od operacie, onkomarkery, v januari kontrolna kolonoskopia...ja sa citim zdravo... ale viem, ze nie kazdy ma take stastie ako ja...🙏🙏🙏

tanija133
26. sep 2018

Mama mala pre 15 rokmi maternicu , vsetko jej vybrali, nevratilo sa to doteraz... je zdrava ako rybicka... tak mam predispozicie ze sa to da u nas vyliecit... niekedy sa bojim o mojho syna, bude mat 8 rokov, chodi malo na velku, aj raz za 4 -5 dni... bude tiez sledovany, asi az od 18 ....na hrube crevo urcite...

tilly
26. sep 2018

@tanija133 ja ten názov na r tiež radšej nevyslovujem. Ja som mala lymfom, z čistého zdravia, žiadne podozrenie, únava, chudnutie, nočné potenie, nič. Nikdy som nebola chorá a zrazu bum, náhodou som to zistila. Teraz som v remisii, chodím na kontroly. Nepracujem. Muž nechce, aby som robila, kým deti nie sú samostatné, ale mohla by som. Lyžujem, bicyklujem, behám, plávam relatívne v pohode, aj keď tá výkonnosť nie je taká, ako predtým.... len stresu sa vyhýbam.

A ty ako? Len kontroly?