Rakovina a 3 mesiace života
Ahojte baby, dlhšie mi vŕta v hlave jedna vec. Dosť ma zasiahlo, že známa pred časom zomrela. Až vtedy sa prevalilo, že mala rakovinu, prišla ku gynekológovi na preventivku a ten jej oznámil že už je neskoro. Že má metastázy všade. Samozrejme po vyšetreniach. 40 ročná žena a zrazu tu ostali dve malé deti. Už ju ani neliečili ani neoperovali, vybrala si možnosť dožiť v klude. Z troch mesiacov bolo 5. Samozrejme človek si to hneď premieta na seba a tak rozmýšľam že či je možné, aby nič necítila, nič nezistila že má takéto závažné ochorenie a v takomto štádiu... Dosť ma to vystrašilo
kdesi
za slovom svokry malo byť 😀
V tomto počasí sa mi ale dosť ťažko dýcha.
Robili prosím niekomu z vás vyšetrenie, pri ktorom išli hadičkou cez nos? Ja už som mala kolonoskopiu, bronchoskopiu, gastroskopi, čaká ma toto - už čakám, kedy ma zavolajú na daktyloskopiu. Bola som u krčnej, lebo nemám takmer hlas a štekavo kašlem, ona povedala, že môžu byť mts zasiahnuté aj hlasivky, ale také isté príznaky má aj laŕyngitída.
@anjika44 Veľmi ale veľmi držím palce. Aby si sa cítila lepšie❤🍀 Ja mám takého "nespratníka" ako ty, ale sú to deti......je to radosť naša. Toto ochorenie zažívam "sprostredkovane" (otec), ale to je iné, on má už svoj vek. Dlhšie Ťa sledujem o obdivujem. Mne každý vraví, že toto veľmi prežívam, som už taká. Ale asi by som bola dosť podobná Tebe. Tie dietky naše nás nervujú....ale sú náš obraz koniec - koncov🙂 Ja mám jedného, niekedy nezvládam, a potom si poviem....je len jeden a MOJ a ľúbim ho najviac na svete. Kašlem na všetko - keď je šťastný a je mu dobre so mnou - s mamou. Lebo ja som druhodradá, môj je Nr. 1. Prajem Ti, vyrovnanosť a spokojnosť, lásku od blízkych
🌹❤
Ďakujem, ale ja sa nepovažujem za silnú osobnosť...podľa mňa sú duševne silní ľudia tí, ktorí prežili za vojny koncentračný tábor, alebo ktorým povodeň vzala dom a podobne.
To ano, ale v dnešnej dobe málokto niečo vydrží......Dnes je svet naruby podľa mňa.
Syna, bude mať tri roky
No dnes som myslela, že už dodýcham... Totiž mám taký problém, že ten pľúcny nádor mi tlačí na hlasivky a zároveň sa mi ťažko dýcha. Dieťa má soplíky a pri odsávaní robilo taký randál, že som ledva lapila dych. Podľa krčného, u ktorého som bola tento týždeň, ak nebudem vedieť dýchať, hrozí mi tracheotómia. No dnes som ju takmer potrebovala. Ani choroba ma neničí tak, ako samé - niéééééé, nechcééééém, nebudééééém, nejde tóóóóó a podobne. Ja viem, že by som sa nemala rozčuľovať, lebo mám aj nejakú zväčšenú cievku v hlave a tá mi môže prasknúť. a
Je to veľmi individuálne. Moja stará mama mala rakovinu prsníka, ale keďže jej to zistili vo vysokom veku,už s ňou nič nerobili a nechali s tým dožiť. Druhý dedko mal rakovinu žalúdka, to išlo rychlo a do pol roka bolo po ňom. Len v tej dobe neboli ešte také možnosti liečby a na bolesť len morfium, cloveka poslali zomrieť domov, mama hovorila že to bolo strašné. Rakovinu mal aj moj otec, mal najprv stále nádchu,liečili ho cez ORL a nakoniec že veľmi vzácny zhubný nádor. Chemo to podla mňa urýchlila,vydržal necelý rok. Ono nie je najhoršia smrť,ta je vlastne vykúpenie,ale pomalé a bolestné umieranie. Jedna známa mala leukémiu ani o tom nevedela. Len bola slabá a častejšie chorá. Keď jej to zistili, do týždňa umrela. Bohužiaľ veľa ľudí čo som poznala umrelo práve na rakovinu. Dýchame znečistený vzduch, jeme kontaminovanu stravu (postreky,ATb, celý deň v strese v práci, skoro žiadny čas na relax a šport, tam ťažko hovoriť o prevencii... Mne zistili nezhubný nádor v prsníku a dáke uzly na štítnej žľaze, hádam sa to dáko nezhorší. ...
Ale prečo niekto s tým istým druhom rakoviny žije rok a niekto aj dvadsať? A nie je to len o povahe človeka, že len pesimisti dostanú raka - poznala som dve ženy, veselé kopy a obidve umreli na raka prsníka. ☹ Či to súvisí, kedy to bolo diagnostikované alebo od druhu nádoru - napríklad pri plúcach sú dve hlavné skupiny a pri malobunkovom nie je žiadna šanca...veľkobunkový sa delí na dalšie tri, tam je šanca sa dožiť väčšia, aj keď tiež nič moc
Ja budem od zaJtra brat nový liek, kedže tento starý mi prestal zaberat - uvidíme, aké sú tam vedlajšie účinky - pri tom pôvodnom lietali okolo mna netopiere.
@anjika44
Vela zalezi od konkretnych vlastnosti tumoru. A jasne, od stadia. Ale aj ked sa porovnaju tumory v rovnakom stadiu, dokonca rovnakeho histologickeho typu, ich dalsie charekteristiky mozu byt velmi rozdielne. Mozu mat rozdielny grade, ale aj ine charakteristiky. Pri niektorych typoch tumorov su na to standardizovane vysetrenia, ktorymi sa da prognoza zpresnit (imunohistochemicke markre, geneticke vysetrenie) a pri niektorych dokonca existuje cielena liecba, (napr. Herceptin pri Her2 pozitivnych Ca prsnika), pri inych sa dodnes tape.
@demetria A ja prečo mám pocit, že lekári niekedy vedia podľa mňa dosť málo? Lebo sa stretám aj s takým, že "je to ako lotéria", vraj "to sa s istotou nedá povedať" a podobne. Potom človek naozaj nevie, čomu veriť a my sa riadime skôr nejakým vnútorným inštinktom, keď lekár sa k tomu takto stavia. Keď nie som 100% presvedčená, že to čo navrhne je správne.
@tslobik
No lebo casto naozaj nevedia. Napr. pri Ca oblicky sa aj skusa “cielena” liecba a nik nevie, preco niekomu zaberie a inemu nie.
Zavisi to od mnohych veci. Ale ja neliecim, takze do tejto debaty sa radsej nejdem pustat🙂. Ja som na tej druhej strane, za mikroskopom🙂. A my skutocne robime vsetko o com vieme, ze to moze diagnozu pacienta spresnit. Ako s tym nalozia ostatni, to uz neviem.🙂
Ahoj presne toto čo píšes sa stalo v našej rodine :( bratrancova manželka z Čiech nebolo jej nič raz odpadla a liečili ju mesiac na zápal pankreasu potom ju poslali domov opuchla ťažko sa jej dýchalo tak zistili že rakovina pľúc nedá sa operovať je nádor ktorý tlačí na srdce ešte dali že chemoterapie no pokiaľ jej ich dali zistili že pôvodca je inde mala sarkom na vaječníkoch a to na.plucach a pankrease mala metastázy tam už bola diagnóza jasná nedá sa liečiť Max pol roka života vôbec nič len lieky od bolesti a čakať celé to trvalo 4 mesiace ten posledný bol veľmi ťažký :( preventivka absolvovana v decembri 2017 a v apríli už metastázy v polke tela ..... Neexistuje vyšetrenie ktoré by to odhalilo lebo väčšinou tento druh rakoviny zvaný sarkom sa objaví až keď už sú metastázy niekde v tele :( budú dva mesiace od kedy odišla a nechala tu 13 ročne dievča
@maciatko950 😢
Väčšinou ľudia, ktorí druhým ubližujú, takto neochorejú ☹
@anjika44 malý má len obdobie vzdoru - to je samé negovanie všetkého a všetkých🙂neboj, to prejde, treba škôlku a pomoc z rodiny nech si s ním neni celé dni- tebe treba oddych ako fyzický tak psychický🙂rakovina plúc pokiaľ je neoperovateľná, tak sa vyliečiť nedá. Ono záleží kedy ju človeku zistia a v akom stave je organizmus(viac vydrží mladý človek ako starší)a rovnako ako kto reaguje na liečbu. Otcovi ju maúr. zistili až v IV.štádiu -vďaka mts.na mozgu a to už potom bolo rýchle - ale zomrel po prvej chemo na zápal plúc....Ale mal 68rokov, do obdobia kedy mu objavili už mts.na mozgu zdravý vitálny človek. Jemu to zistili ale neskoro, už keď mu to zistili tak primárny nádor ani nenašli - bol rozpadnutý.Iné je to u mladého človeka ktorému zistia túto diagnózu. Organizmus ešte bojuje, imunita ešte ako tak funguje, v staršom veku (cca po 60)chemo stav ešte zhorší, lebo uplne odpáli aj tie zbytky imunity.

Ale prd...bojím sa svokry :-d a keď má moje dieťa záchvat zlosti, tak mám nervy kdsei