Rakovina štítnej žľazy a tehotenstvo
Potrebovala by som poradiť.... Radosť z otehotnenia nám zničila informácia o tom že mám rakovinu štítnej žľazy ( papilárny karcinóm štítnej žľazy)... Mala by som ist na operáciu a celú mi ju majú vybrať a potom jodova liečba... Len problém je to ze som tehotná... Teraz neviem nechať si babetko a ísť na operáciu v druhom trimestri s tým ze jodova liečbu by mi nasadili až po pôrode... Alebo ísť na potrat a hneď na operáciu a hneď nasadiť liečbu... Som 6tt prešla ste si niektorá týmto?
aj pri podaní jódu sa zisťujú či sú aj vzdialené metastázy....jód jej ako tehotnej nemôžu podať, metastázy do kostí sa zisťujú aj gamagrafiou - tam sa podáva tiež kontrastná rádioaktívna látka....čo som pozerala tak tam môžu byť metastázy do uzlín, kostí alebo pľúc.....tých vyšetrení ako zistiť metastázy je viac, ale asi ani jedna nebude vhodná pre tehotnú....

@mogaa jasne, chapem, kazdopadne to nie je prijemna diagnoza, no mne pri nej povedal lekar, ze vraj to je to najlepsie z najhorsieho. Hadam to u nej cele dopadne najlepsie ako moze. Ja som pocas tejto mojej diagnozy akurat koncila vysoku skolu a pocas jodu som sa ucila na statnice. Och, esteze to je uz davna minulost 😀 Na OUSA ale nedam dopustit. Nastastie som otehotnela pol roka po poslednom jode a tehotenstvo bolo bez komplikacii. Ten moj 18 mes.drobec tu este stale poskakuje a nevyzera na spanok 🙂
No je to naozaj jedna z mála rakovín čo majú dobrú prognózu. Ale ak ide o IV.štádium tak je to vždy veľmi zlé. preto hovoria že čím skôr sa rakovina zistí, tým sú lepšie prognózy.
Ahoj. Ja ta trochu potesim - ja som bola v 11.tyzdni tehotenstva ked mi zistili zo dna na den nador. Ziadne priznaky, z cista jasna.. pol roka pred otehotnenim sme boli s manzelom obaja na vysetreniach a testoch ci sme zdravi aby sme pre babatko urobili maximum.Vsetky vysledky ok.este sa mi doktor smial ze mozem ist do vesmiru s takymi ukazkovymi vysledkami.zdravo sme sa stravovali, prechadzky, ziadne stresy...ideal...ale len do toho 11.tyzdna..potom kolotoc vysetreni, ct a mr nemohli robit, nikto mi nevedel povedat nic blizsie...no des..dali mi par dni na rozmyslenie ci si dieta necham...tiez som uz jedno doma mala. Bolo to moje najtazsie rozhodnutie v zivote!... dnes viem ze som sa rozhodla spravne! Som 3 roky po operacii, aj ked mam obmedzenia s ktorymi som sa musela naucit zit - a nie je to niekedy lahke- som stastna. Vazim si zivot lebo viem ake je to citit tu tenku hranu zivota a smrti, som vdacna svojej rodine a muzovi ze mi boli a su oporou a .... to moje rozhodnutie ma dnes uz dva rociky a robi nam velku radost! 😚😚 drzim palce, dietatko ta bude zamestnavat a nebudes mat cas mysliet na tie hrozy a stresy z choroby, nebudes sa moct zrutit lebo prednejsie ti bude jeho zdravie ako tvoje pocity. Budes musiet bojovat lebo tu bude ono a ty tu pren budes musiet ostat...😘
Moja kolegyna to mala este slobodna, pri operacii to zistili, bola vtedy mlada...cca 25r a aj lekar ORL uz vtedy hadam 20r dozadu povedal, ze tato choroba je jedna z mala vyliecitelnych..aj bola v Prahe na jodoch a po rokoch aj otehotnela a ma dieta...da sa to vyliecit..je zdrava
@gabilili bala som sa vsetkeho..hlavne toho ze sa po operacii uz nepreberiem 😁 ale prezila som to. Akurat som to horsie znasala, po tom zaintubovani ci ako sa to vola...ma bolelo dlho hrdlo, po operacii som vracala, zle sa mi dychalo...ale na to clovek zabudne..hlavne ze to vybrali a ta hnusoba bola z tela prec..
Aj pri dobre liečiteľných nádoroch je to 50:50. Ak nie sú metastázy je tam priestor na čakanie. Ak ale metastázy sú, tak čakať niekoľko mesiacov na liečbu môže byť veľmi riskantné. Operáciou sa odstráni len primárny nádor, ale "dcérske nádory" - metastázy ďalej rastú pokiaľ nie sú zničené liečbou. Ak je napr.nádor(metastáza)v kosti, poškodzuje rastom štruktúru kosti až do tej miery že je potrebné odstránenie kosti. Detto pri plúcach, rastom dokáže poškodiť okolité tkanivo. A nikto nevie zistiť či je tam len niekoľko týždňov, mesiacov alebo rok..... Každý prípad aj pri rovnakom type nádoru je iný len preto, že vždy sa na ochorenie príde v inom čase a tým pádom aj priebeh aj liečba môže byť rozdielna. Preto to treba prebrať so svojím doktorom. Odporúčam pozrieť si stránku http://www.npop.sk/typy-karcinomu/karcinom-stit... , je tam špecifikovaný priebeh ochorenia, diagnostika, možnosti liečby ale aj najčastejšie otázky ktoré sa treba pýtať svojho lekára. @gabilili ak sa chceš dobre rozhodnúť mala by si vedieť a zvážiť všetky okolnosti(dobré aj tie zlé).Ale dobrá správa je, že tento typ karcinómu metastázuje len 3-5%. Treba sa popýtať lekára ktoré vyšetrenia na určenie štádia ochorenia ti môžu ako tehotnej urobiť a kedy. Myslím že MR ti môžu urobiť v 4.mesiaci a podľa výsledku sa môžeš stále rozhodnúť čo ďalej(zo zdrav.dôvodov sa prerušenie dá urobiť aj v 4.mesiaci). Ale držím palce aby to bolo dobré. Snaž sa čo najmenej stresovať, máš viac ako 95% šancu že to bude dobré a budeš si môcť nechať aj bábo. Ak by sa náhodou zistila metastáza, zisti si názor aj u druhého lekára. Ale verím že to nebude tvoj prípad. Nemusíš sa rozhodnúť hneď, počkaj na ostatné výsledky ktoré ti budú môcť urobiť. Veľa šťastia.
Drzim palce je to tazke rozhodnutie.urcite sa poinformuj u odbornikov ako radia dievcata. Ak si veriaca tak sa modli a boh ti ukaze spravnu cestu. Mozno aj prostrednictvom nejakeho lekara.... Vela sil a zdravia zelam
@gabilili ďakujem pekne za každý príspevok... Bola som dnes u gynekológa potvrdil my tehotenstvo a som v 4 týždni... Povedal ze operácia by nemala poškodiť babetko... Poobede som bola aj u endokrinológicky a povedala a aj konzultovala to s ďalšími dvoma že môžem dieťatko do nosiť a potom na operáciu a liečbu alebo ak by som to psychický nezvládala že mám niečo také v sebe tak to dáme vyoperovat v 4 mesiaci a liečbu potom... Ze prognózy sú veľmi dobré... Nevidí to až tak ze by som mala ísť na potrat... Je to mala hrčka v štítnej žľazy do 1cm...robila mi aj dnes sono aj uzliny mi pozrela... Keďže sme sa s manželoum ešte nerozhodli úplne dohodli sme sa ze ma o mesiac objedná k druhej doktorke na sono ci sa niečo zmenilo... A uvidíme potom...
@smile4ewer aj ja k nemu chodim,je fakt super
@gabilili veľmi držím prsty, veľmi nech je všetko oki
@galatova81 ahoj nie ja som ešte nebola ani na operácii.... Mne to zistili keď som bola v asi v 3tt tehotná...rozhodli sme sa tak ze babo som si nechala a budem to riešiť po pôrode... Možno budem môcť ešte odkojit nejakých 6 mesiacov a tak...
@gabilili nech teba i babatko zehna Boh. Vela zdravia a stastia ti prajem.
@katharines ďakujem
@gabilili držte sa. Mna operacia čaka za 3 tyždne. Do nemocky idem aj s malym lebo ho kojim a po operacii sa uvidi ci pojdem aj na liecenie ...to by znamenalo koniec s kojenim😔
@galatova81 mozem sa opytat na to liecenie? Mate na mysli kupele ci liecenie liekmi? Ak kupelnu liecbu,tak kam sa prosim vas zvykne chodit?
@mom311 liečba je v nemocnici formou tabletky (jodova liečba) to znamená si nejaký týždeň na izolačke v nemocnici a potom odporúčajú ešte 1-2týždne sa vyhýbať hlavne malym deťom... Koli tomu jódu ci budete vyzarovat.... Takže liečba je cca 3 týždne záleží aká silná bude dávka
No velmi tazke rozhodnovanie hlavne kym udes cakat moze byt x metastaz
@gabilili tomu rozumiem. Chcela som vediet, ci konkretne u tejto pani sa jedna o pooperacne kupelne liecnie alebo myslela tu liecbu jodom. A chcela sim vediet,ci je v ramci sloveska konkretne miesto kam chodia do kupelov po liecbe alebo je tych miest viac. Ja osobne som sa stretla v kupeloch Lucky s pani po tejto liecbe,tak chcem vediet,ci aj inde chodia alebo len tam. Dakujem
@mom311 mam na mysli radioaktívny jód podavane pravdepodobne v Lubochni
@galatova81 dakujem za odpoved a drzim palce,aby to nebolo potrebne.
dobry den chcem sa opytat som po operacie aj uz po davke jodu ..chcela by som sa opytat ako to zvladate pomohol vam jod ste zdrave ci ako daldj chodite na jod
Ja som bola po 6 rokoch
Baby potrebujem radu je tu niektorá ktorá je po operácii a po jódu dlhšie vie aká je to chrioba vie mi povedať ďalej co ma čaká
@mojedeti11 Ahoj,pridaj sa do skupiny tu na mk štitna žlaza,super baby vzdy si poradime

@lucia147852 Nuž nechcela by som ju mat ani za svoju lekarku ani za osobu pod ktorou by som mala pracovat. Paradoxom je, ze tí skusenejsi starsi lekari s metrovym titulom pred a za menom si omnoho viac uvedomuju co je to pokora a ludskost voci pacientom a zamestnancom nemocnice s ktorými musia spolupracovat. Skoda, ze ti mladí lekari tuzia len po zahranicnom plate ale nie po zahranicnom pristupe k cloveku.