icon

Rakovina zistená až v pokročilom štádiu

marsmykkok
16. mar 2025

Včera som čítala o 62 ročnom Rasťovi Piškovi ktorého táto choroba pripútala na vozík a bola a príde mi to tak, že bola zistená dosť neskoro. Našťastie rakovinu moc v blízkej rodine nemáme, skôr cievne veci, v okolí je toho dosť, ale to sa také otázky nechcem pýtať. Ako to vlastne je pri takýchto ľudí ak to máte v okolí alebo ste si tým prešli v prípadoch ak nádor bol zistený v neskorších štádiách? Tie počiatočné štádiá vôbec človek necíti a je 100 percent fit alebo napríklad už cíti že je slabý, nevládze, chodí po lekároch len diagnózu mu nevedia zistiť?

stanulienkat
16. mar 2025

@simca06022011 ved to je to, co som pisala. Tato liecba NIE JE SCHVALENA na Sk. Citaj s porozumenim. Vsetka ostatna schvalena je dostupna zadarmo. To, prečo mnoha liečba nie je schválená sa treba opýtať sudruha Fica, ktory tu vládne pomaly 16 rokov a za jeho vlády zdravotníctvo úspešne upadá a rozkráda sa a je momentálne v takých sračkách, že nemáte ani potuchy. Takže môžeme byť radi, že sa tu ešte vôbec niečo prepláca, lebo ideme úplne ruskou cestou.

simca06022011
16. mar 2025

@stanulienkat ja nemusim (resp. neviem co ine by som mala..) citat s porozumenim, pises, ze liecba je zadarmo. Ale tu dostala pacientlka liecbu, ktora sa bezne dava v sr, lekar vybral, naordinoval = tak neviem ci nemal ine na vyber alebo co, nie som lekar, ale platili komplet. Ziadne zadarmo. Ak je to takto, ze bezne sa ordinuju neschvalene liecby = tak nieco je zle. A ci je tam fico ci kto, mna nezaujima.. dost sa ich tam prehrmelo vo vladach, fico minister zdravotnictva nebol (tym nijak tuto vladu neospravedlnujem). Keby bola pravda, ze liecba je zadarmo, tak proste ludia nemaju nervy a stresy a nerataju s desattisicovymi nakladmi na liecbu pri rakovine.
Ja som s inou diagnozou isla k dr, na odporucenie inej lekarky a napr. tiez som dostlaa lieky uplne ako samoplatca a to malekarka ani len nevarovala vopred (neslo o penaize, mne je to fuk, bola to v pohode suma, ale o princip, ze pacient ani nevie)

rika44
Autor odpoveď zmazal
cacianka
16. mar 2025

@balerina2025 ja to neberiem ako smiech, výsmech, ale iróniu.
@zmrzlinka2021

cacianka
16. mar 2025

@napetra ktorého myslíš? Ja ich poznám dosť, ale neviem si spomenúť ktorý mal takúto dg.
Člen skupiny hex, čo zomrel na rakovinu, jeho matka, lekárka v Nou mala rakovinu, veľmi zlý stav, na are dosť dlho, ona sa z toho dostala,...

balerina2025
16. mar 2025

@earlgrey drzim palce

kittykat22
16. mar 2025

@marsmykkok ja som bola prekvapena, ako tazko sa zistuje kde je nador. Neviem, nejako v hlave som mala nastavene, ze clovek pride k lekarovi a povie kde ho boli, picha, pojde na test a je to. Rakovina. Ale takto to vobec nefunguje. Najst na prvu dobru rakovinu je velmi tazke - pokial nie je fyzicky zjavna - hrcka v prsniku, hrcka na nohe, melanom, epilepsia .... Inak sa robi seria neuspesnych testov, ludom sa uz do toho potom ani nechce, lekari piskaju ze im nic nie je, clovek uz potom nevie ci si to namysla alebo mu je fakt zle. Najst rakovinu - napriklad u takeho u traviaceho traktu trva strasne dlho 🙄

yoxinka
16. mar 2025

@simca06022011
Liečba schválená na Slovensku je v mnohých prípadoch zastaralá a v civilizovanom svete sa používajú oveľa modernejšie a účinnejšie veci. Mnohí ľudia na Slovensku si vedia zistiť, že existuje niečo, čo im môže pomôcť, ale slovenské poisťovne to nepreplatia, preto hľadajú iné cesty. Viem o žene, ktorá si liečbu rakoviny riešila v Nemecku, samozrejme ako samoplatca. A samozrejme, že to Ficova vizitka. Vládol tu 16 rokov!!! a za tvoje peniaze z odvodov, za ktoré mali byť postavené nemocnice majú smeráci hotely v Dubaji a vily hocikde, kde pichneš prstom do mapy.

yoxinka
16. mar 2025

@jamimo
Ja viem. Mali sme prípad v rodine. Zistená rakovina, OKAMŽITÉ zahájenie liečby. Liečba najmodernejšia dostupná, bez nejakých vybavovačiek, bez známostí pre obyčajného človeka z malej dedinky okamžité nasmerovanie na špecializované pracovisko a zahájenie liečby. Len … celé sa to odohralo v Českej republike. Prvá vec, ktorú rieši Slovák v prípade vážneho zdravotného stavu je, či pozná niekoho, kto pozná nejakého doktora, ktorý mu s tým pomôže. A všetci to vnímajú ako normálne, že to tak má byť 🤦‍♀️. Kolegyňa mi vravela, že jej bratranec mal rakovinu a zároveň šťastie, že je doktor. Inak by sa nemal šancu dostať k informáciám a liečbe, aká uňho bola zahájená. Hrozné!!!

mariska1989
16. mar 2025

Tak oco mal nádor ten dali preč okolo toho bolo par ťažkosti ale že by slabý napr to nie . A však šok prišiel po bolestiach že metastázy bohužiaľ už sa s tým nič nedalo robiť slabosť príde neskor a nie len ta ale ten človek starne . Môj otec potvrdene metastázy koniec októbra. Vianoce odrast na vlasoch už biely , pred očami starnul , slabnul , postupom času nedokázal prejsť par metrov, slabosť v rukách. Chlap ktorý vážil 120 kg tak pred smrťou ešte keď sa postavil na krátko mal 74 . Chlap ktorý vyzeral super keď mal 62 a pol tak ako 63 ročný mesiac po narodeninách vyzeral ako 90 ročný dedko . Choroba skráti život ale aj výzor. Treba žiť kým sa dá

jamimo
16. mar 2025

@yoxinka úplne rozumiem. Tiež máme osobnú skúsenosť v rodine... 🙄

napetra
17. mar 2025

@cacianka Prednosta chirurgickej kliniky Ľubomír Sepeši.

cacianka
17. mar 2025

@napetra zomrel vo veku 49r, a je to už 20 rokov dozadu

liliputka2131
17. mar 2025

@napetra zaujimalo by ma konkretne od teba napisala si ze pripisovala si to stresu ,praci ze si jednoducho mala spomalit moja otazka (ak ti to nevadi)ako si to zmenila?jednoducho si si povedala ze od dnes nebudem sa stresovat a rozmyslala a prehodnocovala doterajsi zivot?a hned si to vedela zmenit?alebo co ti pomohlo "spomalit"ten rychly stresujuci zivot

lienka.7
17. mar 2025

@stanulienkat len treba dodať, že v zahraničí tu liečbu v žiadnom prípade nemáš zadarmo, ako žiadate tu u nás. A to vôbec nie je o rozkradnutom zdravotníctve. Je to o tom, ze pokial odvádzas mesacne cca.100€, tak jednoducho nečakaj, ze dostaneš liečbu za "tisice". To je proste utopia. Preto už dávno malo byt stanovené, co je "zadarmo" a co uz nie. A máš jednoducho komerčné poistenie. Plus nehovoriac o tom, ze sa tu liečia aj ľudia, ktorí poistenie neplatia vôbec. To v takej Amerike by po tebe ani pes nestekol. A nielen tam, neboj sa.

stanulienkat
17. mar 2025

@lienka.7 veru. Ludia si to nevazia. Liecba za desiatky tisic a oni si veselo fajcia, piju, prejedaju sa...
Takym ludom by mala byt liecba stopnuta.

napetra
17. mar 2025

@liliputka2131 Povaha človeka sa dosť ťažko mení a stále s tým bojujem.
Viac si ale uvedomujem, že sme na tomto svete tak krátko, také malé zastavenie na tomto svete.
Denným problémom sa snažím nepripisovať veľkú váhu a robiť si starosti.
Darí sa mi to stále viac si uvedomovať, aj keď nie vždy sa mi to darí dodržať.
Pred pár dňami som zažila v mestskej doprave takýto zážitok . Sedela som a nadomnou stálo dievča s ruksakom na chrbte, ktorý mi prekážal pred tvárou.
Tak som sa trochu pootočila, aby mi nezasahoval priamo do tváre.
Povedala som si, že to je len pár minút, že to chvíľu vydržím, v podstate maličkosť.
Lepšie ako prísť s tým dievčaťom do konfrontácie a zhoršiť si náladu a možno aj jemu a ostatným cestujúcim.
Niekomu sa to môže zdať nesprávne, že som ju mala slušne upozorniť, ale mne to nestojí zato vyvolať konflikt, neviem ako by reagovalo dievča.
Radšej som zostala v pohode a aj ostatní okolo mňa.

mantilka
17. mar 2025

Moja mama nič necítila, náhodne pri preventivke v stolici krv. Zistili 4. štádium rakoviny žalúdka s metastazami. Ani úbytok hmotnosti nemala veľký len 4 kg a to v lete chudla. Ani nechutenstvo nemala, problémy s trávením pripisovala starobe. Nič výrazné. Žila ešte takmer 2 roky...držala sa života, veľmi chcela žiť.

napetra
17. mar 2025

@mantilka ♥️

mariska1989
17. mar 2025

@mantilka cooooo 2 roky keď mala metastázy. Mala nejakú liečbu. Metastázy boli asi menšie či. Ako už nám to nepomôže ale otec ku koncu októbra zistené po tele metastázy, ladvína, pečeň, pľúca aj blízko srdca a v polovičke mája koniec takže žil 7 mesiacov

renesance80
17. mar 2025

@veselo_neveselo stravovanie v tjto krajine je naozaj jedna katastrofa preto sme aj v špičke rakoviny hrubého čreva tuším prvý alebo druhý v poradí , neskutočné a vkuse tu budú vyvárať múčne jedlá, rezne v trojobale a hranolky, to vidím ako podávajú aj 2 ročným deťom na raňajky v mc donalde

mantilka
17. mar 2025

@mariska1989 celý žalúdok zasiahnutý, neoperovatelne, pečeň a pankreas.

mariaa79
18. mar 2025

@zmrzlinka2021 moja svokra mi tiež hrdo oznámila že bola naposledy u gynekológa po 6 týždňoch keď sa môj muž narodil ,tak ten bude mať j júli 62 rokov .Skoro som odpadla ,nezodpovednosť .

mariaa79
18. mar 2025

@marsmykkok moja mama schudla asi 8 kg a začali jej veci padať z rúk,nohy ju neposlúchli sa hnala som ju k lekárovi ,po pár týždňoch prišli na to ,že má rakovinu pľúc v poslednom štádiu ,zomrela o 16 mesiacov na to.Nemala bolesti vôbec.Akurat sa jej ku koncu veľmi zle dýchalo .Ani krv nevykašlievala. tie ruky a nohy boli sprievodným znakom .

maya_hi
18. mar 2025

@yoxinka Fico nie je anjel ale ten kto najviac vyťažil a začal rozbíjať zdravotníctvo boli SDKU, Dzurinda, Mikloš. Otvorili cestu bezbrehému rozpredávaniu a tunelovaniu nemocníc. Spriateleným a oligarchom. Nastavili a naďalej na tom pracujú, aby bol v zdravotníctve rovnaký trhový systém ako v Amerike. Ako tu už bolo spomenuté, dnes poisťovňa nepreplatí každú drahú liečbu, ale v zásade, liečení sú všetci. Aj posledný bezdomovec, ktorý si poistku neplatí už roky, aj mladá mamička ktorá išla na materskú hneď po strednej škole. V Amerike by im zabuchli dvere pred nosom. Presne také sú tendencie aj na Slovensku. 1.pomoc a dovidenia na ulicu.

iwet25
18. mar 2025

@mariaa79 no ja mam kamosku 40rocnu co nebola nikdy este u gynekologa. Vraj naco, ze nema ziadne problemy. A to je Judr vystudovana.

balerina2025
18. mar 2025

@iwet25 zjavne nema asi deti ze? lebo je to nezodpovedne uz len kvoli detom

iwet25
18. mar 2025

@balerina2025 nema deti

malaliliaeli
18. mar 2025

@zmrzlinka2021 ja som minulý týždeň stretla pána asi 50r z okolia BB na urgentne ktorý mál rakovinu pankreasu .3 štádium v remizii 10r..Alkoholik opil sa chcel vyskočiť z okna .Dávali mu infúziu na vyplavenie alkoholu .Takže zhrniem remisia z ťažkého stavu a alkoholik.Ked mi to rozprával veľmi ma to vzalo nevaži si život .Prišlo mi to nefér .Nie som Boh aby som súdila ale je to kreten.Prislo mi to strasne ľúto poznám veľa onkologických pacientov ktorí bojujú o život .
Ako moja sestra .