icon

Riešenie bolesti mŕtveho zuba

1. júl 2025

Asi 8 rokov do zadu má rozbolel zub. Vybrali nervy na pohotovosti a potom to ešte bývalý zubar zaplnil a uzavrel. No keby vtedy viem že kanáliky sa nerobia len tak že vybral nerv a hneď dal výplň tak sa otocim. Ten zub má potom pobolieval 3 roky a rozhodla som sa zmeniť zubára. Urobil reendo, dosť sa s tým natrapil. Dal mi normálne liečivú pastu do kanálikov a uzavrel vložkou. Potom o 14 dni to zaplnil. Ale zo zuba sa zlomila cela korunka a tak ostal vlastne len koreň. Urobil mi naň kovový čap a potom neskôr korunku. Problém ale je že kovový čap spravil dosť hlboko a tak na rtg vidno len ten cap a nič iné.. pred 2 rokmi má zub rozbolel asi na 5 dni potom to prestalo neriešila som. Tento rok na jar znovu to iste. Hneď som sa objednala k zubárovi lenže ho zastupovala zubárka a ona hneď že má nemôže bolieť zub pod korunkou keď je mŕtvy (je to horná 5-Ka vľavo) a že to ma boli spodná 6-Ka v ľavo. Usúdila len podľa toho že tam väčšiu plombu zhotovenú 5 rokov do zadu. Ale tak ja slm si povedala že keby sa mi zápali nerv tak predsa viem ako to boli. Tak som podpísala ošetrenie a odmietla som čiste je kanálikov ďalšie zuba (na korení nebol prítomný zápal a zub reagoval na test vitality). Potom na druhý deň som sa dostala k zubárovi a teda on povedal že skôr ako by riešil tu spodnú 6-ku tak by začal extrakciu tejto 5-ký nakoľko z toho zuba už nič aj tak neostalo. A keby bolesti pretrvávali tak by sme riešilo tu 6-ku. Lenže som ochorela a brala som antibiotiká a mám pocit že tie aj zabrali. Po 3 mesiacoch to tu mám opäť a bolesti sa vrátili a už trvajú 2 týždne. Nechcem tam robiť ani resekciu asi už chcem ten zub dať von nech mám pokoj. Podľa mna nie je náhoda že ma za posledné 2 roky roky 3. Krát rozbolel. A už mám pocit že sa mi pod ním na podnebí robia aj nejaké guličky.. takze zajtra idem k zubárovi a asi už urobim rozhodnutie.
Ako by ste to riešili na mojom mieste? Dali by ste tomu ešte šancu alebo by ste dali zub von?

Strana
z2
tamtamka26
3. júl 2025
@rozculena

@tamtamka26 takže si dajme vytrhať všetky mrtve zuby?🙄 alebo sa objednajme do reklamovanej zubnej ambulancie,plus nakúpme výživové doplnky z danej stránky....jasné

@rozculena tak to už je každého vec, čo urobí...

zmrzlinka8
31. júl 2025
@because

z vlastnej skúsenosti viem, že pod mŕtvym zubom sa veeelmi ľahko vytvorí ložisko s chronickými zápalom , takže áno mŕtvy zub môže ,, bolieť ,,.Jediné riešenie je urobiť panoramatický RTG , ktorý ako jediný zobrazí tieto ložiská.Potom je už ba vás a zubárovi čo s tým budete robiť.Mrtve zuby sú nebezpečné práve z tohoto dôvodu.

@because a aj 3D snímok ukáže zapálené ložiská?

because
31. júl 2025
@zmrzlinka8

@zmrzlinka8 u mna iba panoramatický ukazal chronické hnisavé ložisko

sabi1223
31. júl 2025
@zmrzlinka8

@zmrzlinka8 u mna aj ctcko, aby zubárka vedela pred resekciou ktorý konkrétny kanalik spôsobuje problemy

ronie338
31. júl 2025

Panoramaticky, ct aj na konkrétny zub, jediný ktorý neukáže je zahryzovy snímok lebo ten sa zameriava na korunky zubov a nie je na ňom vidno korene

Strana
z2