icon

Riešenie dlhodobého upchatého nosa u seniora

anjelik1991
8. nov 2025

Dobrý deň, potrebujem radu pre otca. Má 70 rokov, mnoho diagnóz ale dlhodobo ho trápi upchatý nos. Riešil to aj u viacerých ORL ale nikde nič nezistili. Nemá opuch, ani polypy, nič viditeľné čo by sa dalo riešiť. Odporúčajú všade len výplach morskou vodou. To mu však nepomáha. Klasické kvapky do nosa už dlhšie nepoužíva, keďže sa to ani nesmie. Nemal s tým niekto skúsenosti? Stále ma prosí aby som mu pomohla. Ale ani v lekárni mi už nič nové nevedia ponúknuť. Ďakujem za každú radu.

ivanaks
8. nov 2025

Ak je to najmä o pocite, skúste homeopatický sprej Euphorbium Compositum Heel. Mne ho odporúčala ORL lekárka, že sa môže používať bez obmedzenia (nie max. týždeň ako bežné spreje do nosa). Zoženieš bežne v lekárni, napr.:
https://www.drmax.sk/euphorbium-compositum-heel...

ivanaks
8. nov 2025

A skúste aj zvlhčovače vzduchu, aspoň teraz na zimu, keď sa kúri a vzduch môže byť suchý a dráždiť mu sliznicu nosa. Plus mne kedysi alergologička predpísala olejové kvapky do nosa (názov už neviem, ale mali pomarančovú arómu), že olejové kvapky sú lepšie na regeneráciu sliznice nosa než kvapky zo slanej vody...

beata_k
8. nov 2025

@anjelik1991 Dkus si precitat o reaktivnej sliznica nosa, mozno mu to pomoze.

anonym_4cd871
8. nov 2025

@anjelik1991 ak máva biely povlak na jazyku môžu to spôsobovať kvasinky. Skúste vitamín C, probiotika a obmedziť sladké a kysnuté potraviny.

oslo1
8. nov 2025

Pises, ze otec ma vela diagnoz. Predpokladam, ze berie aj lieky na tlak (aby sa mu znizil). Niektore lieky na tlak sposobuju, ze mas pocit plneho nosa. Niektore ti daju tinitus.

anjelik1991
autor
8. nov 2025
@oslo1

Pises, ze otec ma vela diagnoz. Predpokladam, ze berie aj lieky na tlak (aby sa mu znizil). Niektore lieky na tlak sposobuju, ze mas pocit plneho nosa. Niektore ti daju tinitus.

Ďakujem za každú radu určite vyskúšame
@anonym_4cd871 aj by som povedala že môže mať kvasinky, pretože chce stále jesť sladké a biely povlak na jazyku má.

@oslo1 presne toto sme riešili u dr. Vymenil lieky ale nezabralo