icon

Riešenie nekončiacich tráviacich problémov

17. júl 2025

Ludkovia, je tu niekto s podobnym problemom? Ako s tym zijete? Uz asi 16 rokov ma trapi travenia. Pochodila som asi 5tixh roznych gastrologov. Nespocetne gastroskopie, usg, aj jedno ct, krvne odbery na vsetko asi, intolerancie, celiakia Sibo, crevny zapal, elastaza vsetko stale negativne. Mala som lieky na zaludocnu kyselinu, prokinetika, a nebiem co este, nic nemalo efekt. Diagnoza bola stale funkcna porucha travenia, blizsie neurcena. Naposledy som bola na gastre pred rokom. Striedaju su u mna obdobia kedy je dobre a mozem jest takmer vsetko bez problemov. Ptom sa to zlomi a je mi v kuse zle. Nafuknuta, pocit na zvracanie, bolesti brucha, raz v strede raz vlavo raz vpravo, krce, aj z vody mi je zle. Po 2-3och tyzdnoch to prejde a mozem zase jest vsetko a tak dookola. A ja uz nevladzem. Skusala som aj bylinky, akupunkturu, vsetko bez efektu.

falbala132
17. júl 2025

mala som to podobne, u mna to bol stres a pecivo s drozdim. vyhybam sa obomu a musim zaklopat, travenie funguje ako má uz vyse roka. predtym reflux s eroziami a podobne problemy.

autor
17. júl 2025
@falbala132

mala som to podobne, u mna to bol stres a pecivo s drozdim. vyhybam sa obomu a musim zaklopat, travenie funguje ako má uz vyse roka. predtym reflux s eroziami a podobne problemy.

@falbala132 no som klbko nervov, to musim uznat

because
17. júl 2025

skús FODMAP

thereisabear
17. júl 2025

Tiež to mám, podobne dlho a tiež neviem z čoho vlastne.

autor
17. júl 2025
@thereisabear

Tiež to mám, podobne dlho a tiež neviem z čoho vlastne.

@thereisabear ako sa s tym vyrovnavas?

biba_18
17. júl 2025
@falbala132

ako píše @falbala132 - ja som už roky nejedla krásny makký rožok alebo vianočku ... ale zvykla som si, no ...
inak, mne problémy spôsobuje aj voda zo stojanu čo máme v robote ...

falbala132
17. júl 2025
@anonym_autor

@falbala132 no som klbko nervov, to musim uznat

@anonym_autor tak skus nieco na ukludnenie, mne velmi pomohla napr. Ashwagandha. alebo CBD. ked je telo v stave "fight or flight" tak nema cas travit... preto ti netravi.

falbala132
17. júl 2025

"The fight-or-flight response, a survival mechanism, can negatively impact digestion. When the body perceives a threat, it shifts into this mode, diverting resources away from non-essential functions like digestion to prioritize immediate survival needs, potentially leading to digestive issues.".

tarvika
17. júl 2025

ak je to syndrom drazdiveho creva, tak aspon u mna problemy casto sposobuje stres. Zmenit zivony styl, byt viac v pohode a aj crevo sa postupne da do poriadku. Zdrava strava, pohyb, dostatok spanku a vhodne probiotika samozrejme k tomu.

autor
17. júl 2025
@biba_18

ako píše @falbala132 - ja som už roky nejedla krásny makký rožok alebo vianočku ... ale zvykla som si, no ...
inak, mne problémy spôsobuje aj voda zo stojanu čo máme v robote ...

@biba_18 cim nahradzas pecivo? Ja nema pocit ze to bolo u mna problem. Kedze ked mam “dobre” odbobie, tak mozem akekolvek pecivo

falbala132
17. júl 2025
@anonym_autor

@biba_18 cim nahradzas pecivo? Ja nema pocit ze to bolo u mna problem. Kedze ked mam “dobre” odbobie, tak mozem akekolvek pecivo

@anonym_autor ja napr. pečivo nenahradzam. Jem ho, ale s kváskom - a bez drozdia.
Popracuj na tom strese. Toto je evidentne tvoj problem.

autor
17. júl 2025
@falbala132

@anonym_autor ja napr. pečivo nenahradzam. Jem ho, ale s kváskom - a bez drozdia.
Popracuj na tom strese. Toto je evidentne tvoj problem.

@falbala132 kupujes teda kvaskove ale pecies doma?

anonym_c8021b
17. júl 2025

Ja trpim problemami s travenim uz tiez viac ako 15 rokov a je to funkcna porucha, u ma zmiesana s GERD a chronickou gastritidou. Kazdy rok chodim na gastroskopiu, kazde 3-5 rokov na kolono, teraz ma caka CT brucha. Odbery skoro kazdy druhy mesiac, a tak raz za tri mesiace skoncim na infuzii na urgente. V tyzdni mam mozno 2 dni dobre, 2 dni velmi zle a zvysok je taky, ze viem prezivat. Moj verny kamos je panzynorm - nospa - buscopan.

selenka7
17. júl 2025

mas vysetrene aj potravinove alergie u imunologa? Fruktozovu malabsorpciu? Histaminovu intoleranciu?

falbala132
17. júl 2025
@anonym_autor

@falbala132 kupujes teda kvaskove ale pecies doma?

@anonym_autor kupujem.

biba_18
17. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor jem tmavé pečivo alebo chlieb, alebo nekysnuté. nič nenahrádzam, proste biele kysnuté nejem ... a keď zoženiem na vianoce bezlepkovú vianočku, mám vianoce 2x ...

taktotedanie
17. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak si pis dennik 48hod pred co si jedla a potom prislo nevolno
Zo zaznamov mozes najst nieco co ti realne dany stav aposobuje
Mimochodom mala som pacienta, ktoremu neustale opuchalo oko, prisli sme na to, ze to je z nejakeho farbiva co je v potravinach, puchnutie oka zazracne prestalo ak si zacal citat zlozenie a potraviny s danym farbivom vynechal nasledne povedal, ze mu prestali aj traviace tazkosti, ktpre si dohe roky nevedel vysvetlit
Boli to specialne testy zamerane na potravinove aditiva a farbiva

janetinka27
17. júl 2025

@anonym_autor ahoj, mozno ked .as to lepsie obdobie, tak vtedy zjes aj to, co ti nerobi dobre a potom sa to prejavi zlym obdobim. Mozno vtedy ti uz vadi aj voda, aj ked ona samotna tonespusta, len ti vadi uz vsetko.Skusila by som nieco eliminovat a odsledovat, ci sa bude zle obdobie vracat.

daves
17. júl 2025

@anonym_autor
Pravda, pravda, každý rok sa stav dookola opakuje, prechod jar-leto a jeseň-zima, najčastejšie. Príde prechod, povedia, že je to starobou.
Prírodné probiotika Laktera, zo Zvolena. Majú aj vegánsku verziu. Sú aj na psychiku. Kolonizujú žalúdok, preto ak je črevo prekyselené, nevadí im to.
Chronický zápal treba vyriešiť.
Chémia - kortikoidy, imunosupresíva, antidepresíva, alebo odoperovanie časti čreva, či vývod, k dobrému to nevedie.
Fakt je, že aj rakovina sa roky tvári ako zápal. Laktera je aj protirakovinová.

anonym_e17788
17. júl 2025
@because

skús FODMAP

@because veľmi divná diéta, dostáva človeka do podvýživy.

selenka7
17. júl 2025
@anonym_e17788

@anonym_e17788 pri SIBO velmi na vyber nemas. FODMAP je kamenom urazu.

autor
17. júl 2025
@janetinka27

@anonym_autor ahoj, mozno ked .as to lepsie obdobie, tak vtedy zjes aj to, co ti nerobi dobre a potom sa to prejavi zlym obdobim. Mozno vtedy ti uz vadi aj voda, aj ked ona samotna tonespusta, len ti vadi uz vsetko.Skusila by som nieco eliminovat a odsledovat, ci sa bude zle obdobie vracat.

@janetinka27 to ue keby som vedela prist na to ze co to je. Su jedla ktore nemozem vobec ani ich nejem, ako paprika, kapusta, uhorka, cibula, cesnak, majoneza. To viem ze mi isto bude zle po nich. No bud mi vadi este nieco ale nie az v takej miere, alebo mi robi zle ze jem vsetko a kombinujem hore dole ked mam dobre obdobie. Lebo si uzivam ze mozem jest a nemusim drzat dietu a jest len hrianky a varene zemiaky

because
17. júl 2025
@anonym_e17788

@anonym_e17788 to nie je dieta na chudnutie,to je metóda, ktorá he vyvinutá pre aj pre SIBO a rôzne idiopatické problémy trávenia,je to presne daný postup, ktorý spočíva v presnej kontrole toho co ješ,kolko toho ješ ,sledovaní reakcií tela,eliminacii pre teba škodlivých potravín a úprave trávenia.namiesto času, ktorý si venoval písaniu tvojho komentára,si mohol venovať čas pozretiu a prečítaniu základov fodmap stravovania.