icon

Riešenie opakujúcich sa zdravotných ťažkostí: Hľadanie pomoci

9. feb 2024

Ahojte, obraciam sa na vás s naozaj veľkou prosbou a nádejou, že nájdem niekoho,kto by mi vedel pomôcť. Už to bude 5.rok,čo ma trápia naozaj opakujúce sa a neprestávajúce zdravotné problémy. Všetko to začalo problémom so žalúdkom,kedy som mávala nesmiernu nevoľnosť a bolesti žalúdka hlavne ráno pred odchodom do školy a do práce. K týmto problémom sa pridali problémy s bolesťami hlavy, nepravidelná menštruácia, celková slabosť a pretrvávajúci pocit akoby zápalu v tele. Prešla som toľkými doktormi, vyšetreniami a aj napriek zistenej tetánii, miernemu refluxu a PCOS stále cítim,že je niečo zle. Som názoru,že človek vycíti,čo mu jeho telo vraví a ja naozaj viem,že sa tam niečo deje. Stále som veľmi oslabená,zostávam doma, neviem fungovať. Momentálne som mala problém so zubami,kedy mi vyťahovali nervy a dostala som antibiotiká, po ktorých som dostala zápal tam dole, ktorý sa včera opäť vratil. Do toho pociťujem nevysvetliteľnú nevoľnosť, vadí mi každý jeden pach, napína ma ale nezvraciam, dole mám taktiež problém so svrbením a pichaním. Toľko doktorov som prešla, neurológiu,gastro,gynekológiu,imunologiu,snad naozaj všetko,dokonca aj sedenia u psychológa,nakoľko mi dlho dokonca doktori nahovárali,že to je psychika.No myslím si,že človek pozná svoje telo najlepšie a keď cíti,že je niečo zle,tak to tak je. No tá zúfalosť z toho zostávať stále doma a byť odsudzovaná ľudmi ako tá,čo jej stále niečo je, je neúnosná. Prosím,ak ste si niekto prežili/prežívate to,čo ja,ozvite sa/poraďte, budem nesmierne rada. Ďakujem

anjelicek26
9. feb 2024

Tak este diagnosticku laparku (zrasty v brusnej dutine, endometrioza), ak aj to negativne, tak uz len ten psycholog a prestat sa tolko sledovat...

kika193
9. feb 2024

velmi polymorfne tazkosti, zrejme psychosomaticke, najdi si dobreho psychoterapeuta, ktoremu budes doverovat a dochadzaj za nim pravidelne. Terapia je sinusoida, procesy v podvedomi, kvoli ktorym ludia maju zivotne a aj somaticke tazkosti, treba zvedomit, az potom sa s nimi da pracovat. A to chce cas

jumama
9. feb 2024

Ja sa tiez priklanam k tomu, ze asi budes mat psychosomaticke problemy. Ak to aj lekari povedali. Chcela by som ta uistit, ze na tom nie je nic zle ani cudne, psychika a telo su prepojene.

Poznam cloveka, co ak sa s niekym pohada, ak niekto proti nemu silnejsie argumentuje, tak z toho ochorie, teploty, zimnice. Tak isto ma silne fobie spojene s krvou - nesmies pred nim rozpravat nic o injekciach, transfuziach, operaciach, srdcovocievnych chorobach, pretoze on z toho dostane zimnicu, pri odberoch krvi odpadava. To su vsetko reakcie tela na traumu ktora v nom ulpela.

Je knizka Telo scita rany - je presne o tom, ze trauma sa nam uklada v tele. Traumou mozno chapat nielen jednorazovy nejaky zazitok, ale aj napriklad zle podmienky v detstve, trebars aj nedostatok citov od rodicov alebo alkoholizmus rodica, u niektorych sa z toho moze vyvinut komplexna trauma. Traumaticke je napriklad aj ked sa deje nieco zle tvojim blizkym, ak mas choreho partnera, rodica, dieta, ak si citlivejsi clovek, moze to na teba hlboko vplyvat, prezivas to spolu s nimi... A to co je podstatne - trauma je to, ako sa nam to ulozi v tele - zazitok vnimame vsetkymi zmyslami aj telom, aj myslou. A prave preto, ze sa tieto informacie takto "rozstrusene ulozia v tele na roznych miestach", moze sa nam v buducnosti stat, ze nejaky vnem pripominajuci traumaticku situaciu - napr. vona vie vyvolat panicky pocit, ktory netusime kde prameni... On je v tom tele prepojeny s traumou, je prejav tej traumy. Clovek si to moze zvedomit, popracovat na tom.

O tychto veciach hovoria vela vpodcaste Ludskost na Sme - pohladaj si tam diely o traume a podobne. Clekovo, ak by si citila, ze tie problemy mozu pochadzat z psychiky, je to podcast, co ma velmi dobre spracovane najronejsie tieto temy. Moze ti to pomoct zacat si uvedomovat, skadial tvoje problemy pramenia.

tykat
9. feb 2024

Kolko mas rokov? Rodila si? Ake beries lieky na PCOS a tetaniu? Reflux ako? Mas rezimove opatrenia, zvysena poloha pri spanku, vylucenie rizikovych potravin... Covid si prekonala? Tie pachy a nevolnost mavaju ludia po kovide. Pri ATB brala si probiotika? Ak nie tak svrbenie s zapal dolu je z toho. Aky mas denny rezim, partner, rodina, aku mas pracu (stres?), zaluby...

0silvia0
9. feb 2024

Tak za 5 rokov ked sa rozlozia tieto problemy, ktore opisujes, je celkom bezna davka problemov. Niekedy to tak byva, ze sa vali jeden problem za druhym, potom pride obdobie bez zdravotnych problemov. Len to trochu dramaticky opisujes a prezivas, ako napriklad "vytahovali mi nervy zo zubov". Je celkom bezne ze po dobrati atb maju niektore zeny gynekologicke problemy. Jedno obdobie po 20ke som mala aj ja stale problemy so zubami, ze bolo treba vytahovat nervy. A to bud rada, ze chodis k zubarovi v tomto tisicroci, kedysi sa vytahovali nervy len z prednych zubov, stolicky sa hned trhali.
Pomaly a systematicky ries svoje zdravotne problemy a skus popri tom aj vytrvat chodit k psychologovi kvoli tvojmu uzkostnemu prezivaniu.

martinkatinka
9. feb 2024

Tebe našli príčiny problémov, teraz sa už musíš iba liečiť.

andaluzia12
9. feb 2024

mala som nevysvetliteľný zdravotný problém ktorý ma v živote neskutočne obmedzoval.. lekári nič nenašli, no ja som tiež cítila že mi telo hovorí, že niečo nie je v poriadku,.. až psychológ ma presvedčil, že žiadny problém nemám.. na sedenia som chodila 18 mesiacov, najskôr intenzívne, neskôr raz za mesiac, raz za 3 mesiace a každý pol rok.. po roku a pol som bola "vyliečená"...

mabenn
9. feb 2024

je to psychika - tolko zdravotnych problemov na fyzickej urovni uz nie je uplne normalne...chodenie po doktoroch, tiez nie...vsetko su to psychosomaticke prejavy tzn. uz tak tazka psychika, ze to prevzalo telo na fyzickej urovni..ak budes riesit telesne prejavy, hasis len dosledky, nie priciny

autor
9. feb 2024

Všetkým čo navrhujú psychologa odpovedám. Skúšala som terapiu, no bohužiaľ asi aj preto naďalej nechodím,lebo som natrafila na psychoterapeuta aj psychologa, co ma posuval k liekom, o čo ja nemám absolútny záujem. Nikdy som veci neriešila liekmi, pokiaľ nebolo úplne zle,snažím sa to riešiť prírodnou cestou,zdravou stravou a pohybom. Ja vaše odpovede chápem a ďakujem za ne, no napríklad ja nemám pocit,že by som sa moc sledovala alebo preháňala, cítim len proste,že možno aj to PCOS mi sposobuje veľa problémov,len by som rada vedela,čo je tým koreňom, mimo psychiky

autor
9. feb 2024

@andaluzia12 Vedela by si mi posunúť kontakt na tvojho psychologa? Záleží teda kde

autor
9. feb 2024

@tykat Nerodila som,mám tesne po 20 a na reflux beriem nolpazu keď treba a na tetániu magnezium. Stravu si sledujem,mám intoleranciu na laktozu a histamin, obmedzila som sladke a palive nejem vobec. Covid som mala asi pred rokom a pol a sice aj tam som mala komplikácie,nepripisovala by som to k tomu.Probiotika samozrejme uzivam pravidelne. Co sa tyka priatela,vztah mam super a partner ma vzdy podporoval a stal pri mne. Stále študujem a teda popri štúdiu pracujem a som vystavovaná stresu, ale to si myslím,že tomu sa vyvarovať nedá

tykat
9. feb 2024

Si mladucka, myslela so ze mas okolo 30tky.
A na tie PCOS mas ake lieky? Lebo vela z tych problemov co si vymenovala sposobuje prave tato diagnoza.

Tetaniu mala kolegyna a teda musela kvoli tomu odist z prace (stres jej sposoboval problemy, trpnutie, tlaky, triasku...). Mas aj zachvaty?

Tie intolerancie vedia tiez riadne potrapit (presla som si to so synom). Niekedy pomaha napr. pri histamine ist uplne na co najmensi prisun hist.na dva tri mesiace a telo sa akoby restartuje (tiez skusenost so synom, teraz zje vsetko a OK). A to je tak ze nie ze vylucis co nemozes ale napises si co mozes, vylucis vsetko a pridas len bezpecne potraviny, len cerstve suroviny, presne vies ake pridas zlozky, brokolica na pare/morcacie na prirodno, zemiaky/ryza a cerstva zelenina (to co je dovolene, co ti nerobi zle). A takto si skladat celodennu stravu. Len zo zakladnych potravin.

andaluzia12
9. feb 2024

bola to psychologička z L. Mikuláša, nemyslím si že je doležitý konkrétny psycholog, ja som čakala že mi pomôže po 3 sedeniach, bolo obdobie kedy som myslela že nie je dostatočne dobrá, lebo mi stále nepomohla, ale ked si človek v sebe "tvorí" chorobu niekoľko rokov, nemôže čakať že po pár sedeniach bude vyliečený, treba len zotrvať...

autor
9. feb 2024

@tykat Na Pcos nemám lieky žiadne, doktor ma uisťoval,že okrem antikoncepcie alebo hormonálnych liekov mi na to nemôže nič dať, no ja mám síce nižšieho stupňa,ale mám dedičnú zrážanlivosť krvy,preto pre mňa nie sú odporúčané tieto lieky. Takže s týmto neviem, mám jedine prírodné lieky ako napr Damper aj na reguláciu menštruácie

autor
9. feb 2024

@andaluzia12 A čisto psychoterapia pomohla? Alebo aj nejaké lieky?

tykat
9. feb 2024

Hm, tam moze byt problem, ze sa neliecis, aspon ti pravidelne kontroluju hladinu hormonov? Nemam s PCOS vobec skusenost ani nikto v okoli ale podla toho co som citala tak tie problemy co pises to moze sposobovat.

andaluzia12
9. feb 2024

Bez liekov, hypnóza, rozhovory …