Riešenie problémov s hnevom
Ahojte, viem ze to tu uz bolo vela krat. Rozmyslam nad navstevou psychologa... Mam problem uz dlhsie sa preniesť cez neake veci, neviem najst taky svoj klud ako kedysi. Som väčšinu času nahnevaný, nervózny, rozhadzujú ma bežné veci a neustale mi idu hlavou situácie a ludia, ktorí mi bud neako ublizili alebo ma niečim nahnevali, aj neake krivdy z detstva... boli ich dost .Len tak sedim cez den niekde alebo ležim večer v posteli a ide mi to hlavou take veci akoby som sa im pomstil a kto mi co povedal a co by som mu ja povedal... Proste vidim na sebe ze som to neni ja, ze som casto nahnevany na vsetko. Rozmyslal som ze ci uz fakt nieje na case sa skusit o tom porozpravat s odbornikom... Pripadne neake rady ? Zazili ste to niekto? Trva to uz niekolko mesiacov. U psychologa som nikdy nebol, neviem ci mi poradi, tiez sa troska hanbim ...
Koľko je tomu čo ťa nechala?
@sevrin nikto ma nenechal, nemam ziadne stavy sposobene rozchodom.
poznám.
odborníka som nevyhľadala snažím sa s tým bojovať sama. niekedy mám pocit že sa hnevám s pol Slovenskom.
to bude povahou.
@anonym_autor k psychológovi by som určite zašla. Terapia ti to môže pomôcť zmierniť alebo zmeniť. Nehanbi sa oni sú tam preto. Inak ak si kladieš takú otázku či je to bežné tak ja si myslím že nie. Toto nie je bežné prežívanie.
poznám.
odborníka som nevyhľadala snažím sa s tým bojovať sama. niekedy mám pocit že sa hnevám s pol Slovenskom.
to bude povahou.
@anonym_7b18c5 len mne sa zda ze to uz je fakt troska nad hranicou, niekedy ma picha pri srdci si vravim kua aby som este infarkt nedostal 🙂
@anonym_autor a viete, že si myslím, že to má takto každý 2 človek? Väčšinou sú to vysoko empatickí ľudia ktorý majú svedomie a takt. Potom sú ľudia , ktorý ubližujú a je im to u prdele a ešte sa tvária aki sú chutnučkí.
Cesta je nájsť odpustenie a odpútať sa od tých ľudí a myšlienok. Mne pomôže kopec času. Potom sa to zmierni, 938382 x si prehram tie situácie a keď sa už miliónty krát presvedčím že som nikomu ja nič neurobila to prejde. Je to ťažké , odborník určite pomôže, šla by som za ním.
@anonym_autor keď tvoj hnev nepramení zo žiadneho rozchodu, ktorý sám o sebe býva emočne dosť náročný a často až tak, že cítiš veľkú nespravodlivosť, ktorá môže viesť k hnevu, tvoje symptómy musia mať iný dôvod. Píšeš o nejakej pomste, ak by si sa pomstil, myslíš, že by si cítil úľavu? Skús sa nad tým zamyslieť, pomohlo by ti to znížiť tvoj hnev?
@nin12345 hej? A to prečo?
@anonym_autor a viete, že si myslím, že to má takto každý 2 človek? Väčšinou sú to vysoko empatickí ľudia ktorý majú svedomie a takt. Potom sú ľudia , ktorý ubližujú a je im to u prdele a ešte sa tvária aki sú chutnučkí.
Cesta je nájsť odpustenie a odpútať sa od tých ľudí a myšlienok. Mne pomôže kopec času. Potom sa to zmierni, 938382 x si prehram tie situácie a keď sa už miliónty krát presvedčím že som nikomu ja nič neurobila to prejde. Je to ťažké , odborník určite pomôže, šla by som za ním.
@anonym_c9533f dakujem, mne sa uz zda niekedy ze ma drbne. Ze ci to len ja zazivam ci...
@anonym_c9533f dakujem, mne sa uz zda niekedy ze ma drbne. Ze ci to len ja zazivam ci...
@anonym_autor každý sa inak vysporiadavame s takýmito vecami. Nechajte tie myšlienky prejsť hlavou veľa krát, keď to potrebujete. Aj myšlienka na pomstu je kvazy normálna leda pokiaľ je to myšlienka v hneve a tam to končí. Keby začnete pociťovať že tú pomstu chcete aj realizovať to už ozaj odborníka....
@anonym_autor magnézium, šport, čítaj knihu pred spánkom, pri myšlienkach na pomstu začni myslieť na niečo pekné čo si prežil, alebo chceš zažiť.
@anonym_autor keď tvoj hnev nepramení zo žiadneho rozchodu, ktorý sám o sebe býva emočne dosť náročný a často až tak, že cítiš veľkú nespravodlivosť, ktorá môže viesť k hnevu, tvoje symptómy musia mať iný dôvod. Píšeš o nejakej pomste, ak by si sa pomstil, myslíš, že by si cítil úľavu? Skús sa nad tým zamyslieť, pomohlo by ti to znížiť tvoj hnev?
@sevrin samozrejme viem ze pomsta nic nevyriesi a nebudem sa citi lt lepsie, nemam 15.
@anonym_autor no takéto pocity skutočne nie sú v poriadku a treba to riešiť aby sa ti to neodrazilo raz na zdraví je to veľmi zle nastavenie mysle hlavne tie pohnútky k pomste
@sevrin preto lebo nikde nepíše o rozchode a ty si pýtaš ako na istotu že KEDY ho nechala. Asi si ho súdil podľa seba
@anonym_autor Začni cvičiť...mne to pomaha keď mám brutal nervy.
@anonym_autor choď k obvodnej, požiadaj ju o testy minerálov v krvi, ak budú v norme, odporúčam odbornú pomoc.
@nin12345 ľudia často píšu tak, že treba čítať medzi riadkami. Samozrejme sú aj takí, ktorým to nedocvakne ani vtedy keď sa im to napíše rovno.
@sevrin nemôžeš medzi riadkami čítať niečo čo tam nie je. To je za mňa domýšľanie si. Ale však ok
Možno ti niečo chýba. Ja si dávam magnézium/ horčík na zlepšenie nálady/psychiky. Človek je vyčerpaný, unavený, podráždený, ľahšie sa nahnevá. Môže chýbať aj železo, B vitamíny, alebo relax, pohyb. Porozmýšľaj, č ťa robí naopak šťastným, aby si sa nesústreďoval len na tie negatívne veci. L tryptofan? Pomáha vytvárať tzv. „hormón šťastia“, ktorý ovplyvňuje náladu, emócie a zvládanie stresu.
Upokojenie nervového systému: Má prirodzene sedatívne účinky, pomáha pri úzkosti, podráždenosti a nervozite
@anonym_autor Podla toho, co hovoris, by si naozaj mal.zvazit terapiu. Skus sa pozriet na ksebe.sk. Neviem kolko mas rokov, ale ak v sebe nosis traumy s detstva, terapia fokaze zazraky. Ked pochopis urcite veci a s pomocou zlepsis vztah k sebe, tvoj zivot bude veselsi a lahsi. Stoji to peniaze a cas, a vyžaduje to uprimny zaujem a spolupracu - ale ide o teba a tvoju buducnost. Tvoje buduce ja to rozhodne nebude lutovat.
@anonym_autor Podla toho, co hovoris, by si naozaj mal.zvazit terapiu. Skus sa pozriet na ksebe.sk. Neviem kolko mas rokov, ale ak v sebe nosis traumy s detstva, terapia fokaze zazraky. Ked pochopis urcite veci a s pomocou zlepsis vztah k sebe, tvoj zivot bude veselsi a lahsi. Stoji to peniaze a cas, a vyžaduje to uprimny zaujem a spolupracu - ale ide o teba a tvoju buducnost. Tvoje buduce ja to rozhodne nebude lutovat.
@marek775 mozem sa spytat? Pises z vlastnej skusenosti ze ti to nieco hovori alebo ti neaka terapia pomohla? Len tak vies. Lebo niekto napise ze to je normalne niekto zasa ze potrebujes terapiu... Takze fakt neviem potom uz co si mam mysliet.
Podľa mňa Ti to môže pomôcť. Ak o to budeš mať úprimnú snahu. Treba si evodomiť, že ak Ti takéto nastavenie strpčuje život, treba náš príčinu a opraviť ju. A hanbiť sa nemáš za čo.
@anonym_autor z toho, čo píšeš mi príde, že keď ti niekto ukrivdil, neriešil si to vtedy. Nie si typ človeka, čo by robil druhým zle. Súčasne potrebuješ čas na reakciu na nejaku situáciu. Preto to máš v hlave, lebo až po čase si uvedomíš, ako by si vedel reagovať. Snažíš sa správať k ľudom dobre ale nie všetci ľudia sa správajú dobre k tebe. Pociťoval si krivdu vtedy, pociťuješ ju aj teraz. Trápi ta, čo ti urobili/povedali.
Máš zopár možnosti, ktoré môžeš skúsiť predtým, než navštíviš psychológa.
1.zameraj sa na svoje ja. Rob, čo ta baví, zmení ti to myslenie. Ak sa zamerias na svoje koníčky a rozvoj, môžeš potlačiť svoje aktuálne myšlienky. Šport je ideálny.
2. Vyskúšaj mindfullness. Ak si plne uvedomuješ, že na teba idú myšlienky, na ktoré nechceš myslieť, povedz si, že ti to prekáža, nechceš to, myšlienky vies potlačiť skrz nejaký svoj zmysel. Ak si vonku, zavri oči a vdychuj vzduch, vnímaj ako na teba naráža vietor, alebo nasávaj vône. Ak je noc a si v posteli, použi hmat. Ruku poloz na perinu, stenu, plachtu a vnímaj, čo cítiš, keď prechádzas po povrchu. Chladí? Hreje? Aký je to materiál? Je ti príjemný? Ma nerovnosti? Cítiš to na celej dlani? Na prstoch? Hraj sa jednoducho so svojimi zmyslami vždy, keď tie myšlienky na teba prídu.
3. Začni myslieť na svoje bezstarostne obdobie v živote, na niečo, čo ta v ten deň rozosmialo, uvoľní svoju fantáziu a mysli na niečo pekne, čo by sa ti páčilo prežiť.
4. Povedz si, že to, ako ľudia na teba nepravom reagovali nemá s tebou nič spoločne. To, čím ti ľudia ukrivdili hovorí o nich, nie o tebe. Je to ich zlyhanie, nie tvoje.
5. Ak tých ľudí, ktorým sa chceš pomstiť nemáš v živote, super. Ak ti ublížili, je to hrozne, že im venuješ svoje minúty či hodiny myšlienok na nich. Nezaslúžia si ich. Tvoju pozornosť a myšlienky si zaslúžia príjemne veci, ktoré prežívaš.. v podstate ti takí ľudia urobili “láskavosť” a dokázali ti, že títo ľudia do tvojho života nepatria a máš venovať svoju pozornosť iným ľudom. Takým, čo ta majú radi takých, aký si.
Ak nič z tohto nepomôže, čo samozrejme nie je jednodňová záležitosť, určite stojí za to k niekomu ísť. Vyrozprávať sa a dostať to zo seba. Psychológ je doktor duše. Nie je sa vôbec za čo hanbit. držím ti palce 🍀 je to dlhšia cesta, ale dá sa zvládnuť 😉
Takže, ja mám to isté. Začala som cvičiť a nejako sa to nezmenilo. Jem zdravo, mám všetky vitamíny, minerály, čo potrebujem. Tak som si platila sedenie v Mojre, skúšala som viacerých terapeutov, opalované sedenia a nič sa neudialo. Žiadna zmena, len som o 800 eur ľahšia.
@anonym_autor sú to tvoje myšlienky. Ničíš si zdravie minulosťou a myšlienkami na ňu. Ak si sám nevieš rozkázať, uzavrieť minulosť a nevracať sa ku nej, tak ako ti má pomôcť niekto iný. Nauč sa odbúrať nervozitu a napätie. Každý na to potrebuje inú techniku. Myšlienky prídu, zažeň ich preč. Začni sa venovať sebarozvoju, pracovať na vzťahu k sebe a k iným. Minulosť nezmeníš, budúcnosť možno nebude, ži tu a teraz a najlepšie ako vieš.
@anonym_autor viem presne čo cítiš, akurát u mňa to má príčinu. Rozvod, resp príčina rozvodu, a ťahá sa to roky. Hlava vie že to nieje správne, ale ten pocit krivdy, ten nedokážem prijať. Psychológ terapia 2 roky nepomohla, človek je na všetko sám, musím obetovať veľmi veľa, lebo sú tu deti a ja som na všetko sama, choroby, očerky, krúžky, výchova, osobný život žiadny. Šport, prechádzky, joga, meditácia, skúšam všetko
@anonym_autor z toho, čo píšeš mi príde, že keď ti niekto ukrivdil, neriešil si to vtedy. Nie si typ človeka, čo by robil druhým zle. Súčasne potrebuješ čas na reakciu na nejaku situáciu. Preto to máš v hlave, lebo až po čase si uvedomíš, ako by si vedel reagovať. Snažíš sa správať k ľudom dobre ale nie všetci ľudia sa správajú dobre k tebe. Pociťoval si krivdu vtedy, pociťuješ ju aj teraz. Trápi ta, čo ti urobili/povedali.
Máš zopár možnosti, ktoré môžeš skúsiť predtým, než navštíviš psychológa.
1.zameraj sa na svoje ja. Rob, čo ta baví, zmení ti to myslenie. Ak sa zamerias na svoje koníčky a rozvoj, môžeš potlačiť svoje aktuálne myšlienky. Šport je ideálny.
2. Vyskúšaj mindfullness. Ak si plne uvedomuješ, že na teba idú myšlienky, na ktoré nechceš myslieť, povedz si, že ti to prekáža, nechceš to, myšlienky vies potlačiť skrz nejaký svoj zmysel. Ak si vonku, zavri oči a vdychuj vzduch, vnímaj ako na teba naráža vietor, alebo nasávaj vône. Ak je noc a si v posteli, použi hmat. Ruku poloz na perinu, stenu, plachtu a vnímaj, čo cítiš, keď prechádzas po povrchu. Chladí? Hreje? Aký je to materiál? Je ti príjemný? Ma nerovnosti? Cítiš to na celej dlani? Na prstoch? Hraj sa jednoducho so svojimi zmyslami vždy, keď tie myšlienky na teba prídu.
3. Začni myslieť na svoje bezstarostne obdobie v živote, na niečo, čo ta v ten deň rozosmialo, uvoľní svoju fantáziu a mysli na niečo pekne, čo by sa ti páčilo prežiť.
4. Povedz si, že to, ako ľudia na teba nepravom reagovali nemá s tebou nič spoločne. To, čím ti ľudia ukrivdili hovorí o nich, nie o tebe. Je to ich zlyhanie, nie tvoje.
5. Ak tých ľudí, ktorým sa chceš pomstiť nemáš v živote, super. Ak ti ublížili, je to hrozne, že im venuješ svoje minúty či hodiny myšlienok na nich. Nezaslúžia si ich. Tvoju pozornosť a myšlienky si zaslúžia príjemne veci, ktoré prežívaš.. v podstate ti takí ľudia urobili “láskavosť” a dokázali ti, že títo ľudia do tvojho života nepatria a máš venovať svoju pozornosť iným ľudom. Takým, čo ta majú radi takých, aký si.
Ak nič z tohto nepomôže, čo samozrejme nie je jednodňová záležitosť, určite stojí za to k niekomu ísť. Vyrozprávať sa a dostať to zo seba. Psychológ je doktor duše. Nie je sa vôbec za čo hanbit. držím ti palce 🍀 je to dlhšia cesta, ale dá sa zvládnuť 😉
@akje dakujem za odpoved a rady
@anonym_autor
@anonym_autor šport, magnézium, sedatif pc , čaje na ukľudnenie a ja si často púšťam hudbu v slúchadlách ,nemyslím vtedy na nič ,len si človek spieva a nerieši 👌
@anonym_autor hlavu vyčistia prechádzky a túry v prírode, hlavne nezabudni dopĺňať elektrolyty pri športe a fyzickom vypätí.
@akje dakujem za odpoved a rady
@anonym_autor toto by mohlo pomôcť a aj pobaviť

Koľko je tomu čo ťa nechala?