icon

Riešenie suchého oka u seniorov

akrobrab
14. apr 2025

Ahojte,
Maminka (72) rokov ma velke problemy s ocami - niekolko rokov ju trapi suche oko, lekari to diagnostikovali rozne - od sucheho oka sposobeneho vekom az po Sjogrenov syndrom. Skusala bezne dostupne zvlhcovacie kvapky, aj speci kvapky namiesane pre nu v nemocnici. Vsetko ma ale velmi kratkodoby ucinok - pripadne nepomaha vobec alebo to stav este zhorsuje. Ocna lekarka hovori, ze je to holt tak a neda sa s tym uz ine robit. Maminka uz pomaly prestava vidiet - stale zmuri, stale ma pocit piesku v ociach, bolia ju, je z toho prirodzene podrazdena - do toho sa snazi/musi normalne fungovat (nakupy, starostlivost o domacnost, lekari,..), proste kvalita zivota fakt nic-moc. A 72 rokov este nemusi byt tak vela..
Ocnu lekarku ma celkom dobru, nechcem urcite tvrdit, ze nieco zanedbala alebo sa zle vyhodnotilo, mamina berie aj vela liekov s roznymi vedlajsimi ucinkami, to urcite tiez nepomaha, ale mamina hovori, ze jej sa nezda, ze to je "len" suche oko - ze jej blizia aj tie kvapky, ktore si dava.
Chcem jej nejak ulavit, netusim ako, tak skusam aj na MK.. je nas tu vela zien s mamami/babkami v tomto veku, neriesili ste nieco podobne?
V zahranici sa uz dost hovori aj o suchom oku a (post)menopauze - riesi sa to hormonalnou substitucnou liecbou, u nas som o tom vela nenasla, jej gynekologicka toto vobec neriesi.
Topiaci sa slamky chyta, tak ak mate nejake skusenosti, babske rady od babiek, cokolvek, co by mohlo pomoct, budem rada.

elizme
14. apr 2025

@akrobrab moja babka ma rovnaký problém a tiež jej nič nepomáha, tak sa pripájam tiež

taktotedanie
14. apr 2025

@akrobrab realne by som u cloveka s tolkymi liekmi a neziaducimi ucinkami ani neuvazovala o nejakej hormonalnej liecbe
Mala aj serove kvapky? tie si myslela? Nema sedy zakal? Rast mihalnic v poriadku? Neutiera si nasledne casto oci? To vyrazne potom zhorsuje kedze si tu kozu natahuje
Treba protizapalove kvapky- suche oko zapal +intenzivne aj 6-7x denne umele slzy napr jedne z najlepsich sle aj majdrahsich evotears omega, hrejivu masku napr posiforlid s naslednou masazou a na noc napr vitapos mast

fujo
14. apr 2025

Skuste bylinku - ocianka rostkovova na obklady /bezne dostat v lekarni/, ked nepomoze tak isto neuskodi Moj otec ked bol po havarii a mal problemy s okom, pomohlo a to on na bylinky neveri Drzim palce

taktotedanie
14. apr 2025

A nie tie bylinne zmesi si na oci nedavajte
Stav sa moze zhorsit
Pracujem an ocnej ambulancii takze viem o com hovorim

wade
14. apr 2025

Ja som mal problem so suchymi ocami (aj moja mama) a pomohli mi (ako jedine) kvapky Hylo Gel. Nic ine nefungovalo. Mne to preslo asi do roka uplne, mama ich pouziva dodnes.

domiklik
14. apr 2025

@akrobrab očné kvapky z vlastnej plazmy

taktotedanie
14. apr 2025

@wade perfektne kvapky 👍🏻 ja ich casto tiez odpoeucam po ukludneni stavu oci

akrobrab
autor
15. apr 2025

@taktotedanie Ahoj. Dakujem pekne za odpoved.
Ano, hormony nechce hlavne preto, ze jej babka umrela na rakovinu prsinkov.
Co sa tyka tych oci - sedy zaklad nema, mihalnice jej rastu OK (teda malo/kratke, ale nezarastaju jej, ak si to myslela).
A ano - myslela som serove kvapky, presne tie.
Nejak casto si oci nesucha/neutiera, ale vela zmurka, kedze ju stale bolia.
Protizapalove kvapky ma Eflumides, 6-7x denne si kvapka momentalne Hylo dual intensiv (skusala aj Evoteras omega, ale necitila zlepsenie; Hylo Gel kvapky este neskusala), na vecer ma vitapos mast. Nema hrejivu masku na oci, to jej kupim a pozrieme nejake masaze na You tube aby vedela ako si masirovat.
Nema tie oci ani nejak zacervenane alebo nieco, vyzeraju OK, len ma stale pocit, ze v nich ma piesok, stale ju rezu, zle vidi. 🤷‍♀️
Z toho, co citas - mali by sme sa este na nieco sustredit, prosim Ta?

akrobrab
autor
15. apr 2025

@domiklik Ano, tie ma, ale aj tak sa takto trapi.

akrobrab
autor
15. apr 2025

@wade Kupim jej, tieto este nemala.

akrobrab
autor
15. apr 2025

@elizme A co skusala uz babka? Vies ake kvapk/lieky ma?

taktotedanie
15. apr 2025

@akrobrab efflumidex su kortikoidy- to je len kratkodoba liecba a skor som mala na mysli yellox ale tie su len na predpis
Nech prida este omega 3 MK
Ma to viazane na nejake obdobie? Alergia? Alebo proste je to dlhodoby problem
Ziadny caj s ociankou nekupuj

akrobrab
autor
15. apr 2025

@taktotedanie No, ale ona ma efflumidex uz zhruba 2 roky - dava si jednu kvapku rano. Ziadna kratkodoba liecba.. aspon nie u nej.
Yellox ze este nemala.
Ma predpisany este Ikervis, ale pred tym ju aj doktorka varovala, ze to je velmi neprijemny liek s kopou vedlajsich ucinkov a kedze uz vela liekov berie, tak sa snazi si ho zatial nedavat.
Edit: omega 3 myslis olej? Ci co je to "MK", prosim? Ak olej, tak ten som jej uz kupila - tento prave mina (uz druhe balenie - dava si lyzicku denne podla davkovania): https://biocare.sk/eshop/produkt/omega3-hp-natural

taktotedanie
15. apr 2025

@akrobrab no ano kortikoidy tak dlho niesu riesenie
Chirirgicke riesenie sucheho oka nenavrhovsli?
Ano ikervis je taky liek ale ja som videla skor tie pozitiva