Riešenie suchého oka u seniorov
Ahojte,
Maminka (72) rokov ma velke problemy s ocami - niekolko rokov ju trapi suche oko, lekari to diagnostikovali rozne - od sucheho oka sposobeneho vekom az po Sjogrenov syndrom. Skusala bezne dostupne zvlhcovacie kvapky, aj speci kvapky namiesane pre nu v nemocnici. Vsetko ma ale velmi kratkodoby ucinok - pripadne nepomaha vobec alebo to stav este zhorsuje. Ocna lekarka hovori, ze je to holt tak a neda sa s tym uz ine robit. Maminka uz pomaly prestava vidiet - stale zmuri, stale ma pocit piesku v ociach, bolia ju, je z toho prirodzene podrazdena - do toho sa snazi/musi normalne fungovat (nakupy, starostlivost o domacnost, lekari,..), proste kvalita zivota fakt nic-moc. A 72 rokov este nemusi byt tak vela..
Ocnu lekarku ma celkom dobru, nechcem urcite tvrdit, ze nieco zanedbala alebo sa zle vyhodnotilo, mamina berie aj vela liekov s roznymi vedlajsimi ucinkami, to urcite tiez nepomaha, ale mamina hovori, ze jej sa nezda, ze to je "len" suche oko - ze jej blizia aj tie kvapky, ktore si dava.
Chcem jej nejak ulavit, netusim ako, tak skusam aj na MK.. je nas tu vela zien s mamami/babkami v tomto veku, neriesili ste nieco podobne?
V zahranici sa uz dost hovori aj o suchom oku a (post)menopauze - riesi sa to hormonalnou substitucnou liecbou, u nas som o tom vela nenasla, jej gynekologicka toto vobec neriesi.
Topiaci sa slamky chyta, tak ak mate nejake skusenosti, babske rady od babiek, cokolvek, co by mohlo pomoct, budem rada.
@akrobrab realne by som u cloveka s tolkymi liekmi a neziaducimi ucinkami ani neuvazovala o nejakej hormonalnej liecbe
Mala aj serove kvapky? tie si myslela? Nema sedy zakal? Rast mihalnic v poriadku? Neutiera si nasledne casto oci? To vyrazne potom zhorsuje kedze si tu kozu natahuje
Treba protizapalove kvapky- suche oko zapal +intenzivne aj 6-7x denne umele slzy napr jedne z najlepsich sle aj majdrahsich evotears omega, hrejivu masku napr posiforlid s naslednou masazou a na noc napr vitapos mast
Skuste bylinku - ocianka rostkovova na obklady /bezne dostat v lekarni/, ked nepomoze tak isto neuskodi Moj otec ked bol po havarii a mal problemy s okom, pomohlo a to on na bylinky neveri Drzim palce
A nie tie bylinne zmesi si na oci nedavajte
Stav sa moze zhorsit
Pracujem an ocnej ambulancii takze viem o com hovorim
Ja som mal problem so suchymi ocami (aj moja mama) a pomohli mi (ako jedine) kvapky Hylo Gel. Nic ine nefungovalo. Mne to preslo asi do roka uplne, mama ich pouziva dodnes.
@wade perfektne kvapky 👍🏻 ja ich casto tiez odpoeucam po ukludneni stavu oci
@taktotedanie Ahoj. Dakujem pekne za odpoved.
Ano, hormony nechce hlavne preto, ze jej babka umrela na rakovinu prsinkov.
Co sa tyka tych oci - sedy zaklad nema, mihalnice jej rastu OK (teda malo/kratke, ale nezarastaju jej, ak si to myslela).
A ano - myslela som serove kvapky, presne tie.
Nejak casto si oci nesucha/neutiera, ale vela zmurka, kedze ju stale bolia.
Protizapalove kvapky ma Eflumides, 6-7x denne si kvapka momentalne Hylo dual intensiv (skusala aj Evoteras omega, ale necitila zlepsenie; Hylo Gel kvapky este neskusala), na vecer ma vitapos mast. Nema hrejivu masku na oci, to jej kupim a pozrieme nejake masaze na You tube aby vedela ako si masirovat.
Nema tie oci ani nejak zacervenane alebo nieco, vyzeraju OK, len ma stale pocit, ze v nich ma piesok, stale ju rezu, zle vidi. 🤷♀️
Z toho, co citas - mali by sme sa este na nieco sustredit, prosim Ta?
@akrobrab efflumidex su kortikoidy- to je len kratkodoba liecba a skor som mala na mysli yellox ale tie su len na predpis
Nech prida este omega 3 MK
Ma to viazane na nejake obdobie? Alergia? Alebo proste je to dlhodoby problem
Ziadny caj s ociankou nekupuj
@taktotedanie No, ale ona ma efflumidex uz zhruba 2 roky - dava si jednu kvapku rano. Ziadna kratkodoba liecba.. aspon nie u nej.
Yellox ze este nemala.
Ma predpisany este Ikervis, ale pred tym ju aj doktorka varovala, ze to je velmi neprijemny liek s kopou vedlajsich ucinkov a kedze uz vela liekov berie, tak sa snazi si ho zatial nedavat.
Edit: omega 3 myslis olej? Ci co je to "MK", prosim? Ak olej, tak ten som jej uz kupila - tento prave mina (uz druhe balenie - dava si lyzicku denne podla davkovania): https://biocare.sk/eshop/produkt/omega3-hp-natural
@akrobrab no ano kortikoidy tak dlho niesu riesenie
Chirirgicke riesenie sucheho oka nenavrhovsli?
Ano ikervis je taky liek ale ja som videla skor tie pozitiva

@akrobrab moja babka ma rovnaký problém a tiež jej nič nepomáha, tak sa pripájam tiež