Riziká azbestu: Čo robiť po náhodnom vystavení?
Dobry den, pred 2 týždňami som likvidoval na zahrade starú šopu, ktorá bola pokrytá krytinou z vlnitého eternitu, azbestu (asi 20 platní 1x1 meter). Vtedy som ešte netušil, že obsahuje nebezpečný azbest, tak som ho nahádzal na kopu, rozlámal veľkým kladivom na menšie kúsky, naložil do prepraviek a odviezol na skládku. Až na skládke mi povedali, aký je nebezpečný. Pri lámaní, ani pri prevoze autom som nemal na ústach rúško, takže je veľmi pravdepodobné, že som sa nadýchal dost velkeho mnozstva nejakého prachu. Mohlo mi to veľmi uškodiť? Mám podstúpiť nejaké vyšetrenie? Dajú sa prípadné problémy tak skoro zistiť? Ďakujem

Hlavne nestresuj,to ci krytina obsahovala azbest sa da zistit len v labaku.Je mozne,ze tam ziadny azbest nebol...
no hlavne riskujes velku pokutu a opletacky s policiou lebo ten azbest si rozviril do ovzdusia a dychaju ho ostatni
@tundra bol to eternik, čiže asi tam bol azbest. Alebo sa časom vytratí z krytiny?
Co by som mal robiť? Konzultovať to s niekym, alebo to nechať tak? Príznaky som nenal žiadne. Iba počas práce, keď som to rozbijal sucho v ústach.
@mamina7070 nikdy som sa s tým nestretol, kúpil som si chatu, bývam v byte, tak nemám prehlad o takýchto veciach.
netušil? … akože prepáč, ale mal si si to zistiť vopred ak robíš nejaké stavebné úpravy. Ale k otázke, áno mohlo Ti to veľmi poškodiť … miniatúrne azbestové vlákna sa usádzajú na pľúcach. Nedajú sa odstrániť nijak. Nikto Ti teraz nepovie, čo Ti z toho bude. Azbest je extrémne karcinogénna latka a drží sa vo vzduchu 2-3 mesiace. Čiže ak si to nosil aj nezabalené v aute a kadetade stále to tam je a stále to dýchaš. Chatu toho musíš mať plnú. A uvedomuješ si vôbec, že si tým ohrozil ľudí okolo Teba ?!? …
ako ti napisal aj @tundra - netreba stresovat. Existovali azbestove aj neazbestove vlnovky a ani vevericka netusi ktoru si mal, iba v labaku to mozu zistit a je to dost drahe zial.
Na skladke sa to boja prevziat bez nejakeho potvrdenia o neskodnosti (ze to neobsahuje azbest), lebo vacsinou sa rozsirilo do povedomia ludi, ze su azbestove, iked to pravda nemusi byt.
Ked to bolo este nove, ludia s tym bezne manipulovali (aj s tymi stvorcami azbestovymi, ktore su nasobne nebezpecnejsie) a rezali to, atd... riziko, ze si sa nadychal a zapichlo sa ti nieco v plucach a bude to mat nasledky je minimalne.
V niektorych statoch s tym narabaju ako s drevotrieskou... som zvedavy, kedy zacnu zakazovat sklenu a mineralnu vatu, lebo to je rovnako nebezpecne po vdychnuti a zatepkuje sa rovnako hromadne a robia s tym akoby to bola neskodna spongia...
Pľúca ti už nikto nepreplachne. Voľakedy sa toto učilo na ZŠ, ale memorovanie už bolo odstránené a ujo Google pri tebe nestál 🙄
@hellionka neprehanaj to s tym strasenim. Vies kolko azbestu sa denne nadychaju ludia byvajuci v petrzalkej casti Slnecnice, kde sa drti ta stara skladka (umely kopec)?
O tom, ze tam nic takeho nie je mozes iba snivat, lebo ako dieta som zil v petrzalke ked sa stavala a dobre si pamatam ako sa tam navazal kompletne zbagrovany bordel so zburanych domov, ktore kedysi v petrzalke boli, kedze tam boli aj ovocne sady ...
@egonsk nepreháňam. Roky som robila v stavebnom labáku, takže áno viem presne aj otom, čo píšeš. Ľudia to berú na ľahkú váhu, tak ako autor. Veď len rozlámem na čerstvom vzduchu starú strechu … Už len vyberanie stúpačiek v paneláku odbornou firmou je nálož pre pľúca. No likvidovať eternit a ešte ho kladivom rozlámať na menšie kúsky a voziť v aute. Nonsens.
@mamina7070 rozvíril ho do ovzdušia a on o chvíľu popadal na zem. V Rusku kde bola fabrika na azbest predávali na trhu jablká a zeleninu pokryté bielym prachom. Mali tam cele mesto s tým zamorené. Azbest nie je karcinogénny ako taký, chemicky. Nebezpečný je jeho tvar mikroskopických ihličiek ktorý poškodzuje pľúca na hĺbkovej úrovni nie len niekde v prieduškách ale ide až do aveol. A tieto poškodenia potom vedú k možnej rakovine. Rovnako je to so sklenenou vatou ale tá je väčšia nejde tak hlboko a ľahšie sa zachytí už v nose a horných dýchacích cestách. My sme mali v chatke na zahradke ako deti azbestove obloženie okolo piecky aj azbestový prechod do komína a utesnený azbestovým povrazom. Ešte do nedávna sme to tam mali. Kym do toho nik nešupal tak to bolo neškodné. Problem je že autor to rozbíjal. Ale keďže sa toho nadýchal len raz nemusí sa báť. Kaderníčky majú problém že sa nadýchajú pri strihaní mužov mikro ulomkov vlasov. Po veľa rokoch majú niekedy problém s pľúcami. Ale nie je to také mikroskopické a ostré ako azbest. Podobne učitelia majú problémy z kriedy školskej, baníci z uhlia.
sak to nerozumie tomu a ide robit nieco s cim nema skusenost (rozbija azbestove 😔
@egonsk áno. Azbest je nebezpečný kvôli tvaru nie kvôli chémii. Voľne položený a nerušený neškodí. Neviem si predstaviť že by z azbestu v stene alebo v stúpačkách unikali kúsky do ovzdušia. Pri manipulácii áno. Šúchanie, búchanie, rezanie, drvenie, možno aj na vetre keď to bude, v prievane, tak áno. Zaliať to asfaltim alebo zafarbiť a je po probléme. Az do času kým sa nebude likvidovať a skladkovať.
Autor, rakovinu vyvinu najma ludia, ktori s azbestom prichadzali do styku dlhodobo, najma na stavbach. Prejavi sa po dlhych rokoch, po 30-40-tich rokoch.
Netreba sa hneď plašiť. Áno, azbest je nebezpečný a na 100% si sa ho nadýchal. Avšak riziko nejakej azbestózy je tam malé. Ľudia čo pracovali s týmito materiálmi denne niekoľko rokov maju problémy. Po jednorázovej expozicii je to v pohode. Pre pokoj v duši môžeš ísť na rtg. Pozri stalo sa, už s tým aj tak nič neurobíš.
Nie, azbest zostava v krytine, nevypari sa. Pokial ho nelames, nie je nebezpečný. My sme eternitovu krytinu s mužom dávali dole pred rokmi sami s ruskom (nebolo to na Slovensku, kde sa to nesmie) a bolo to v pohode, ale neodlamoval sa, aj sme s ním narábali veľmi opatrne. Ja som sa o tom bavila s Vs profesorom, v oblasti chémie, ked sme ho isli dávať dole a on mi vravel, že sa ním ako deti ohadzovali. Zatiaľ jeho kamaráti ziju. Takze asi si si spravil zle, ale nemal by si zajtra umriet. Ale pravdepodobne budeš mat azbest všade, aj v pôde.
nestresuj z jednotazoveho par minutoveho (hodina dve) dychania ti nic nebude to by si systematicky a pravidelne musela pracovat s tymto materialom
V prvom rade TY si mal zavolať firmu aby to dala dole.Oni maju papierovo opravnenie toto dať dole.Pracuju v ochraných oblekokoch plus filter na ústach a nose .A dalšia vec teraz musiš mať papier kde si dal krytinu kde si uložil. Firma ten papier dáva automatický aj odvezie a da papier ktorý je pre úrady ak buud nahle pýtať. V prípade že nemáš papier a niekto ťa nahlasi tak poriadna pokuta.Ja sa čudujem že ak si vedel s čoho ta strecha je že si nevedel že firma to len robi.Teraz môžeš zaplatiť pokutu.
@alickapusinka predtým som nevedel z čoho je ta strecha. Povedali mi to až na skladke.
@alickapusinka neviem, či podniknúť nejaké kroky? Eternik mam teraz v prepravkach v garazi.
A hlavne kroky voči môjmu zdraviu? Rtg by niečo ukázal, zistili by mi z toho niečo?
Keď nemáš z toho zatiaľ žiadne zdravotne ťažkosti nemalo by sa ti stať nič. Radšej zato sa modli aby si nedostal viac tisícovú ponukutu. Na likvidáciu eternitu sú oprávnene len firmy s platnou licenciou a aj taká likvidácia stojí pár tisíc eur.
Vyhľadaj firmu a povedz že potrebuješ to len zobrať….
Nikde by ti to nezobrali keďže je to nebezpečný odpad.
Nie, RTG by nič neukázal, až budeš mať časom nejaké ťažkosti, tak spomeň lekárom, že si bol v minulosti exponovaný. Nemusí to však byť problémom, možno to ani azbest nebol a ak aj bol, tak v malej miere.
to podľa mna časom zistiš či ti niečo je alebo nie hned si myslím že nie.
@alickapusinka aké môžu byt zdravotné prejavy casom, keď som bol vystavený tomu prachu azbestu?
Ale osobne si myslim ze z jedneho razu nic.. toto je rizikove pre ludi co su tomu v praci vystavovany denne..
@alickapusinka že firmu. Pred 10 rokmi sme kúpili starú chalupu, kde je šopa s eternitom. Hneď po kúpe som kontaktovala špecializovanú firmu na odstránenie a keď som im povedala, že je toho tak 7x5m, tak ma poslali do kelu, že to je pre nich NERENTABILNÉ. Krytinu máme doteraz a nevieme čo s ňou.
@zuzanaam nastriekat farbou a nebude uz nebezpecna. Eternit starnutim a slnkom sa moze zacat uvolnovat do ovzdusia, nastriekanim sa zaobali a je pokoj. Kedysi bolu aj firmy, ktore davali na ploche eternitove strechy nastrek, potom hydroizolaciu tekutu natreli a na to nalepili asfaltovy sindel. Strecha bola zasa pekna a ako nova. Zial ked sa majitel rozhodol o 15 rokov strechu vymenit, ale upravit a bolo treba to odstranit, vyslo to drahsie, kedze ten eternit uz nebol cisty, ale bol spojeny s asfaltovou krytinou, ktora je taktiez zvlast ukladana ako odpad... Necudoval by som sa, keby to este stale firmy ponukali.